CSALÁD RÖVIDHÍR

Mennyi egy kanál orvosság?

2010. július 21., szerda 18:51

Kanál helyett fecskendőt használjunk a pontosság kedvéért!

Anyák és apák világszerte sokszor egy kanál orvossággal próbálják meggyógyítani betegségben szenvedő gyermeküket. Ám az International Journal of Clinical Practice c. szaklap által közzétett tanulmány egy alapvető hibára figyelmezteti a szülőket. Egy nagyméretű evőkanállal akár 192%-kal több orvosságot is adagolhatnak egy teáskanálhoz, s 100%-kal többet egy átlagos kiskanálhoz képest. Fennáll tehát a veszély, hogy túl sokat, vagy éppen túl keveset kapjon a gyermek.

Az aténi Alfa Institute of Biomedical Sciences szakértői szerint a probléma a különböző tipusú evőeszközök választásában rejlik. Egy leveseskanál akár háromszoros mennyiséget tartalmazhat, mint egy teáskanál. A kutatók 25 görög család evőeszközkészletét mérték fel, s több mint hat különböző méretet találtak.

Miután megkérték a kutatás résztvevőit, hogy adott folyadékból 5 ml-t adagoljanak, a szakemberek azt látták, hogy 25 főből csupán egy mérte ki a pontos adagot. A többiek a kanál méretétől fogva túl sokat vagy túl keveset.

Mi a megoldás? A pontosság kedvéért ne kanalat használjunk az adagoláshoz, hanem fecskendőt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta