Vendégváró falatkák, mindenmenteseknek is!

shutterstock 1456095314

Mit tegyen az ember, ha bulit rendez, és a vendégek között akad olyan, aki glutén és/vagy laktózérzékeny? Biztos, hogy csak drágán és macerás recepttel lehet megúszni a mindenki számára ehető menüt? A Házisáfrány bloggere szerint a „mindenmentes” fogásoknak nem kötelező ehetetlennek lenni, sőt, ő még azt sem zárja ki, hogy nyomokban gyerekkorunk kedvenc ételeit tartalmazzák. A májas pont ilyen hozzávaló lehet, csak egy kicsit újragondolt formában és körítéssel!

Déri Szilvia receptjében a gluténmentes kenyér, a májas karakteres íze és a szederzselé enyhén savanykás édessége tökéletes harmóniát alkot a tányéron.

Mielőtt belekezdenék a fotón látható recept leírásába, Szilvi azt is elárulja, ő hogyan szereti a májast a legjobban. Előre szólunk, ez az étel nagyon retró lesz, de annál finomabb:

Első feladat: végy egy kis májast.

"Fontos, hogy bolti májas legyen, ebben az esetben ne gondolkodj rongyrázós portékában. Adj hozzá egy kevés tejfölt, hogy krémesebb legyen és átlagos magyar mustárt, ízlés szerint. Jöhet még bele némi majoránna, és ha esetleg úgy érzed, apróra vágott hagyma. Ezt az egészed kend jó vastagon szendvicskenyérre. Tégy rá sajtot, itt is fontos, hogy szigorúan kommersz trappista vagy karaván legyen, csak semmi gruyére, majd told a forró sütőbe és süsd, míg a sajt itt-ott aranylóvá nem válik. Igen, szoktam desszertborban pácolt libamáj mousse-t is csinálni, de

ha komfort ételre vágyom, bizony a májas melegszendó verhetetlen!

A minap azonban, amikor egy bulihoz kellett falatkákat készítenem májkrémből, a retró ötlet helyett inkább a mai igényekhez igazítottam a receptet. Az volt a cél, hogy az étel ne tartalmazzon se glutént, se laktózt, mert a vendégek között volt glutén érzékeny és cöliákiás is, de azért legyen finom.

Gyulai májasból indultam ki, mert a legtöbb hasonló termékkel ellentétben az se laktózt se glutént nem tartalmaz, és azt gondoltam „felpimpelni”.

Az ember logikusan azt hinné, a feldolgozott hústermékek nem tartalmaznak gabonát és tejszármazékokat, mert miért is tartalmaznának, amikor abban semmi keresnivalója egyik anyagnak sem, azonban ez a boltokban kapható felvágottak nagy részére nem igaz.

gyulai májas szendvics
Déri Szilvia

A májashoz sütöttem gluténmentes kalácsot, és a krém markáns ízét finomítandó, készítettem szederzselét is.

Általában nem szeretem a gluténmentes péksüteményeket, mert a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható változat számomra nem igazán élvezetes, már ami az ízeket illeti. Otthon viszont sütök néha, ha cöliákiás vendégeim vannak. Abba teszek tejet, vajat és kevés cukrot (ha a vendég laktóz intoleráns, értelem szerűen a laktózmentes tejtermékkel készítem), és arról bátran kijelenthetem, hogy egész más ízű, mint a bolti társai. Házi gluténmentes kenyerem egy már-már sütiszerű kenyérféle, ami melegen a legfinomabb. Ezt készítettem a falatkákhoz is, remélhetőleg azoknak is ízleni fog, akik a búzalisztből készült kenyeret részesítik előnyben.”

Recept

shutterstock 657290233
1 db 30 cm-es gluténmentes formakenyérhez

500 g gluténmentes lisztkeverék
450 g laktózmentes tej
50 g cukor
50 g laktózmentes vaj
1 tojás
11 g só
25 g élesztő
1 tojás a kenéshez (opcionális)

1. Langyosíts meg 100 ml tejet, de ügyelj arra, hogy ne legyen 42 fokosnál melegebb, mert különben elpusztulnak benne az élesztő gombák.

2. Adj hozzá egy teáskanállal a cukorból, és egy evőkanállal a lisztből, majd morzsold el benne az élesztőt.

3. Takard le és hagyd 15-20 perc alatt felfutni.

4. Olvaszd meg a vajat.

5. A robotgép alaposan kitisztított táljába tedd bele az összes hozzávalót.

6. Keverd jól össze, majd tedd a tésztádat egy előzőleg precízen elmosogatott és sütőpapírral gondosan kibélelt, téglalap alakú gyümölcskenyérformába, de még jobb, ha a gluténmentes kenyérhez külön formát használsz, ami nem érintkezik glutén tartalmú liszttel.

7. Takard le, és meleg helyen keleszd 2-3 órán keresztül (hőmérséklettől függően), míg félig megkel.

8. Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra. Tegyél az aljára egy tepsit és töltsd meg forró vízzel.

9. Tedd be a tésztát és süsd 20 percig gőzben.

10. Vedd ki a tepsit, csavard le a hőmérsékletet 180 fokra és süsd további 20-30 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, takard le fóliával. Ha megkennéd a tetejét, hogy fényes legyen, azt is most teheted meg.

11. Borítsd ki a kenyeret a formából és várj, míg langyosra hűl.

shutterstock 1476779756
 

A szederzseléhez

300 g szeder frissen
vagy fagyasztva

150 g cukor

1. Addig forrald a gyümölcsöt, amíg a leve egy részét elfövi, kb. 20 percig.

2. Add hozzá a cukrot, és forrald tovább, míg el nem éri a zselésedési pontját, ami 104-106 fok körül következik be. Ha van cukorhőmérőd, vele simán leellenőrizheted. Ha nincs, csak végy ki egy mokkáskanálnyit a gyümölcsből és tedd hideg tányérra. Ha kihűlve, zselészerűen összeáll, akkor már kész van, ha folyós marad, forrald még pár percig.

3. Öntsd a már kész, de még forró gyümölcsöt szűrőbe vagy szitába és passzírozd át. A magokat dobd ki.

4. Hűtsd le és csak utána használd!

Összeállítás

A kenyérből vágj szeleteket, amiket aztán 4 db háromszögre vágsz. Kend meg vastagon gyulai májassal. Tégy minden falatkára ½ mokkáskanálnyi szederzselét. Díszítsd friss kakukkfűvel vagy majoránnával. Ha kész vagy a díszítéssel, tálalhatod is!

A cikket a Brand & Content készítette a Gyulahús megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra