Hogy ne forduljon rémálomba a gyerek karácsonya?

shutterstock 157394921

Ön is úgy érzi, hogy minden évben egyre hamarabb kezdődik a karácsonyi őrület? Bár megfogadjuk, hogy nem hagyjuk a végére az ajándékokat, a tervezést, a takarítást, azért csak ott tömörülünk bronztól az aranyvasárnapig minden egyes sorban hatalmas cekkereinkkel – bármit is teszünk már novemberben. Na és mi van közben a gyerekekkel?

A szülőknek is idegőrlő ez az időszak, de a gyerekektől rossz esetben elraboljuk a karácsony hangulatát. Megkérdeztük a gyerekpszichológust, mit tegyünk azért, hogy idén ne így alakuljon.

Osszuk meg a terheket!

„Az egész családnak jó, ha kicsit szétosztják a feladatokat, és lehetőleg ne a gyerekekkel rohangáljunk a plázában aranyvasárnap” – summázza Bojti Andrea, a gyermekpszichologus.blog.hu szerzője a tudnivalókat.

Nem csak könnyebb, de olcsóbb is, ha az ajándékokat módszeresen és időben szerezzük be. Akár random vásárlásokkal egész évben lehet gyűjtögetni az apróságokat, leárazáskor a nagyobb tételeket is. Vásároljunk online, kérjük az irodába, a nagynénihez vagy a szomszédhoz a csomagokat. Így csak a becsempészést kell megoldani.

Már a kicsiknek is vannak kialakult igényeik, amiket érdemes betartani a családi béke érdekében. A kéréseket leoszthatjuk a családban, így még a rémes pulcsik és más praktikusnak szánt ajándékok utáni vigasztalást is megússzuk. Persze van, hogy lehetetlen kéréseket kell(ene) teljesíteni. Négyéves kortól például mémként terjed az élő ló, illetve egyszarvú, mint reális ajándékötlet. Az ilyet érdemes humorral kezelni, mint Norbi apuka, aki válaszul fennhangon istállót kért karácsonyra. Meg is beszélték Esztivel, hogy az egyszarvú miatt legyen csúcsosabb a szokásosnál a teteje.

shutterstock 340961438

PRO tipp tinédzserek kezelésére

Telefonja ma már mindenkinek van, sőt, a legtöbb tini már tényleg csak csetprogramon keresztül hajlandó válaszolni. A hátrányból előnyt kovácsolva vonjuk be őket a karácsonyi teendőkbe!

AFamilyfinances applikációpéldául a családi költségvetés vérkeringésébe kapcsolja a gyerekeket. Segíthetnek megtervezni a vacsora vagy az unokatesók ajándékainak arányos költségeit, és ajándékterveket is összeválogathatnak - úgy, hogy egyébként meg sem kell válniuk a telefonjuktól.

Összeállíthatnak karácsonyi lejátszási listát Spotify-on (ezt érdemes lecsekkolni), de nyugodtan rájuk bízhatjuk Szentestéről készülő kis videót is, amit aztán levetíthetnek a rokonoknak. Biztosak lehetünk benne, hogy simán megvágják, főcímmel ellátják és még zenét is tesznek alá, mire elmosogattuk a leveses tálat.

Építsük fel az ünnep hangulatát!

„Az adventi naptárak nagyon jók arra, hogy lélekben felkészítsük a gyerekeket az ünnepre” – tanácsolja Bojti Andrea. Persze szebbnél szebbet lehet vásárolni az életnagyságú mézeskalácsháztól a fenyőfás kipattintósig, a pszichológus mégis azt javasolja, hogy csináljunk mi magunk. Akár gyufásdobozokból, vécépapír gurigából, vagy pár nélküli zoknikból (ebből biztos sok van) ragasszuk össze, töltsük fel ajándékokkal.

shutterstock 517685359

Minden nap ki tudunk nyitni egy finomságot, apró kincset rejtő ablakot, és közben beszélgethetünk a családról, szeretetről és az ünnep eredetéről.

Petrákénál például az a forgatókönyv vált be, hogy nem néznek tévét, hanem inkább mesekönyvet „olvasgatunk” – a kétéves Lizi szavaival élve.

„Ő több mondókás könyvet már kívülről tud, annyit olvastam neki. Igaz, nem ezzel a céllal, csak mikor nem voltam hajlandó épp olvasni neki, akkor elkezdte mondani magától, és kiderült, hogy tudja” - meséli Petra.

shutterstock 627066551

A pszichológus még azt is hozzáteszi, hogy érdemes a karácsonyt úgy szervezni, hogy ha a gyerekek kaptak tanulnivalót, azt jól osszuk le minden napra, vagy éppen letudhatjuk a szünet elején is.

„Ne legyen pont a lecke az a feketeleves, ami még vár rájuk az ünnepek végén.

Ugyanígy a rokonlátogatást is tömbösítve célszerű levezényelni, hogy a gyerekek ne érezzék azt, már megint elrángatják őket valahova.”

PRO tipp karácsonyi időmenedzsmenthez

Ha tényleg ott az a fránya lecke, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy arra bátorítjuk porontyot, tervezzük meg együtt a leckeírás menetét, és dolgozzanak össze a barátaival. Amúgy is egész nap a neten fog lógni, úgyhogy csinálja hasznosan. Több jó projektmenedzselő applikációból is választhat, amit megoszthat a barátaival és a szülőkkel, tanárokkal is. Beoszthatják a tanulnivalót és megbeszélhetik a nehézségeket, kis versenyt is tarthatnak, hogy ki végzett először. Erre tökéletesen megfelel például a Trello.

Kisebbeket megbízhatunk karácsonyfadizájn tervezésével is – anélkül, hogy levernék a szoba komplett berendezését. Nem véletlenül találták ki a tabletes és mobilos tervező applikációkat. Ők még szívesen beállnak lisztezni és bejglit gyúrni is, amit semmiképpen ne hagyjunk ki, mert így, játszva tudják megtanulni az ünnep hagyományait.

Éljen a hétfő!

Egy szuper pozitív hétfői üzenet és egy kis meglepetés kell a hétkezdéshez? Kattints ide és töltődj fel!

Alakítsuk ki család saját ünnepi szokásait!

„Fontos, hogy ki kell alakítani a család karácsony hagyományait, mert azzal nyeri el az ünnep az ünnep jellegét.

A kis rituálék, amik ilyenkor szokásosak, hogy szenteste otthon maradunk, a nagyinál esszük a halászlét 25-én, és a többi, hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek ne érezzék úgy, megbolygattuk az életüket, hanem már tudatosan készüljenek a következő programra.”

shutterstock 757945777

Ha egy átlagembert megkérdezünk a gyerekkori karácsonyairól, határozottan kellemes emlékekről számol be. Mindenhol megvoltak az apró rituálék, mert ezek kötik össze a családot.

„Alapvetően a karácsony nem is az ajándékokról kell, hogy szóljon, hanem a családról, tehát arról, hogy együtt vagyunk.”

Nyilván a családok mindig változnak, ha kisgyerek születik vagy bekerül egy új családtag, a szokások is finomodnak vagy módosulnak. Ilyenkor újra meg kell találni az ünnep menetét.

Nem ilyen egyszerű megszervezni az elvált szülők, mozaikcsaládok esetében. Sokszor a bíróság szabályozza, hogy az ünnepek alatt pontosan hol kell lennie a gyereknek. A szakember azt mondja, nagyon kérdőjelesen jó, ha együtt van az egész család, mert a gyerekben hamis képzetet kelt ez a kép: azt hiheti, a család majd újra együtt lesz. Helyette a két új család alkosson saját szokásokat – bevonva a gyereket is. Akár egyik évben itt, másik évben ott teljen a karácsony.

shutterstock 591107324

PRO tipp a karácsonyi menetrend kialakításához

Írjuk fel az összes teendőt, rokonlátogatást, faggassuk ki a gyerekeket is és a többi családtagot, barátokat, hogy ők mit szeretnének csinálni, mikor érnek rá. Vegyünk elő egy naptárat vagy naptáralkalmazást, aztán együtt módszeresen alakítsuk ki az ünnep menetrendjét úgy, hogy minden napra jusson a kötelezettségekből és a játékból is. Ki is nyomtathatjuk, így miden nap ki tudják húzni a már lezajlott eseményeket vagy szmájlikkal jelezni, mennyire tetszett nekik. A visszajelzések nekünk is hasznosak.

Bónusz tipp: Ajánlhatunk cserelehetőséget vagy plusz játékidőt bizonyos cselekedetekért.

A cikket a Brand & Content készítette a Telenor  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek