Naschmarkt: nálunk ilyen miért nincs?

Elmentünk nyálat csorgatni Bécs ikonikus piacára, a Naschmarktra. Ez olyan program, amit Bécsben járva a kaja/piacok iránt érdeklődőknek kár kihagyni, bár az árak nem az átlagos magyar pénztárcához vannak szabva. Összevetve az ott és a nálunk is kapható dolgokat, majdnem minden nagyjából másfélszer-kétszer kerül többe, mint itthon.

A piacot a Karlsplatzi metrómegállótól (U1, U2, U4) és a Kettenbrückengasse megállótól (U4) is néhány perc sétára találják, a kettő között van, közel a Szecesszió házához, a Wienzeile két oldala között. Ha kocsival mennek, a parkolóháznál olcsóbb megoldás megállni a környékbeli utcákon. Ez Kurzparkzone, vagyis maximum két órás jegyet lehet ide venni, ezeket a trafikokban lehet beszerezni. (A piac keleti - a Duna-csatorna felé eső - oldalán lévő Billa mellett is van egy trafik.)

Parkolójegyet fél órára (1 euró), egy órára (2 euró) vagy 2 órára (4 euróra) tudunk venni, egymás után több is felhasználható, csak vissza kell sétálni a kocsihoz, és kitölteni egy újat. Felhasználása vicces, ikszelni kell, mint a lottószelvényt. Van sms parkolás is, de regisztrációhoz kötött.

A piac két részből áll, a Karlsplatzhoz közelebb eső oldala (a Nordsee felőli) a menőbb és drágább, a másik oldal kicsit kevésbé menő, de még mindig elég drága. Előbbin találjuk a halasokat, néhány remek kenyerest, itt is vannak zöldséges standok persze, sajtos, virágárús, fűszeres, és még ezer más. A másik oldalon több a húsos, jó török-arab hentesek, az ilyen-olyan aszalványokat és kandírozott cuccokat áruló, a zöldséges, fűszeres vonal itt is erős, és itt érdemes keresni a hibátlan gyrost és falafelt is.

A terep viszonylag könnyen átlátható/bejárható. A drága rész egyik oldalán végig a büfék-kifőzdék-éttermek sorakoznak, van itt minden, az angol nyelvű (!) kiírás szerint itt kapható "a világ legjobb bécsiszelete" (nem kóstoltuk, de vannak kétségeink), vannak kínai, thai, japán kaják. Itt van a Kim kocht (Kim főz) étterem helyi tagozata a piacon, a Kim kocht Shop&Studio, ahol enni és vásárolni egyaránt lehet. Erről több embertől is hallottam, hogy az anyaétterem két Michelin csillaggal is rendelkezik, ez viszont sajnos nem igaz, bár a Michelin guide hangulatos helyként ajánlja. Piacos helyhez képest nem olcsó, a kínálat viccesen vegyes, lehet itt enni koreai Bibimet, olaszos hangulatú medvehagymás, sonkás, garnélás rizottót, citromfüves Creme brulee-t, és még sok mást, az aktuális étlap itt megnézhető.

Az egyszeri magyar gasztrosznob a Naschmarkton csak sóhajtozik, és legszívesebben mindent felvásárolna. Legalább 50 recept jutott az eszembe, amit egyszer szeretnék megcsinálni, ha nem csak eszelős utánajárással kapnék hozzá normális alapanyagot.

De ami a leginkább megsajdítja a konyhabuzik szívét az mégiscsak a zöldség-gyümölcs és a zöldfűszer kínálat. A hatféle krumpli, a többszínű cékla, a mini és gömbcukkinik, padlizsánok, az articsókák, a gombaválaszték, hogy a csiperke mellett szinte mindenhol árultak friss kucsmagombát, shitakit és még vagy két fajtát. De sok szöveg helyett inkább nézegessék a képeket.

A piac nem mentes teljesen a magyar vonatkozásoktól sem, találtunk a szélén egy kürtőskalácsos lakókocsit, itt nem kóstoltuk a terméket, de az illat jó volt. És egymás mellett egy erőspistás meg egy lekváros standot, az erőspistás volt az egész piacon az egyetlen, ahol felvetették, hogy fizethetnénk a fotózásért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra