Mennyi jár a gyerek után Ausztriában?

Az osztrák sógorok nem bánnak szűkmarkúan a gyermeket vállalókkal: akár 3 évig GYES, a gyerekek életkorával és számával arányosan emelkedő családi pótlék, adókedvezmények, és lehet még sorolni. A nyugat-európai trendektől előtérően az osztrákok hozzánk hasonlóan akár 3 évig is otthon maradhatnak a gyerekükkel, és a támogatás amit kapnak, nem is igen ösztönzi vagy kényszeríti őket arra, hogy minél előbb visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Viszont az is igaz, hogy elég sok az olyan jutattás, ami munkából származó jövedelemhez kötött, mert az adóalapot csökkenti, vagy a bevalott adóból utalják vissza.

shutterstock 21032785

Azok a magyar családok, ahol akár csak az egyik szülő kint bejelentett munkavállaló, jogosultak az osztrák gyermektámogatási rendszert igénybe venni, és ebben az esetben a két állam juttatásaink különbségeit az osztrák állam átvállalja. Ami azt jelenti, hogy Magyarországon élő családja (élettársa/felesége és a gyerekek) is megkaphat elég sok mindent, amit az osztrákok. Becslések szerint legálisan kb. 30-40 ezer magyar dolgozhat Ausztriában.

Utánanéztünk, milyen támogatásra számíthatnak a (kis) gyerekes családok, ha az osztrák államra számíthatnak:

  • Szülési szabadság (Wochengeld) - terhességi gyermekágyi segély

8 héttel szülés előtt vagy 8 héttel szülés után jár ez az anyasági támogatás. Aki császármetszéssel szült, ikrei vannak vagy koraszülöttet hozott a világra, 12 hétre meg lehet hosszabbítani ezt a juttatást. Ez az időszak egyfajta anyavédelmi szabály, ilyenkor senkinek semmiképpen nem szabad munkát vállalnia. Az így igényelhető összeg az anya előző 13 heti átlagfizetéséből kerül kiszámításra. A szükséges dokumentumokat a tartományi egészségpénztárhoz (Krankenkasse) kell benyújtani.

  • Családi pótlék (Familienbeihilfe)

Az a szülő igényelheti, aki osztrák bejelentett lakos (ideiglenes vagy állandó lakóhelye van Ausztriában), és vele egy háztartásban élnek a gyerekek. Alapesetben az anya jogosult rá, de lemondhat az apa javára. Évente hat alkalommal fizetik. A területileg illetékes adóhivatalnál (Finanzamt) kell igényelni. A gyermek 19 éves koráig jár, de ha továbbtanul, akkor akár 27 éves koráig is járhat utána. A családi pótlék össze a gyermek életkorával nő, hiszen általában igaz, hogy a gyerekek felnőve egyre többe kerülnek a családnak.

Az összeg eszerint változik: születés-3 éves korig: 105,4 €, 3-10 éves korig: 112, 70 €, 10-19 éves korig: 130,90 €, 19-26 éves korig: 152,7 €.

A második gyerek után havonta kiegészítést kapnak a családok, vagyis a második gyerek után 12,8 euróval több jár, a harmadik után 47, 8 euró a plusz, a negyedik és az utána jövő gyerek után 97,8 euró. A fogyatékos gyerekek után egységesen 138,3 euró jár függetlenül az életkortól. A lakhely szerinti adóhivatalnál (Finanzamat) igényelhető.

  • Kiegészítő családi pótlék (Kinderabsetzbetrag)

Automatikusan megkapják azok a szülők, akik adófizetők, ezt az adóalapból írják jóvá. Összege havonta, gyerekenként 58,40 euró.

  • 13. havi családi pótlék

Azoknak jár, akik az adott év szeptember 1-én keresőtevékenységet folytatnak. Ezt sem kell külön igényelni. A szeptemberi családi pótlékkal együtt érkezik.

Miután több tényezős a képlet, egyszerűbb az osztrák gazdasági és családügyi minisztérium honlapján található családi pótlék kalkulátort igénybe venni. Csak úgy próbaként megnéztem, én két kisgyerek után mennyi alap családi pótlékra lennék jogosult, és meglepődve láttam, hogy majd 350 eurót kapnék, ami 105 ezer forintnak felel meg. Az EU vonal információs oldal egy négygyerekes családot hoz fel példának, ők havonta 600 euróra, vagyis 180 ezer forintra is jogosultak lehetnek.

2010-ben a családi juttatások szűkítése ellen tüntettek
2010-ben a családi juttatások szűkítése ellen tüntettekJorg Hackemann / Shutterstock.com

•· Több gyerek után járó pótlék (Mehrkindzuschlag)

Három vagy több gyereket nevelő, alacsony jövedelmű családok igényelhetik. A harmadik és a további gyerekek után gyerekenként és havonta 36,4 eurót kapnak a családok. Feltétele, hogy a család átlagjövedelme éves szinten ne haladja meg a bruttó 55 ezer eurót, és a szülők legalább hat hónapja éljenek élettársi kapcsolatban vagy házasságban. Az adóbevalláskor fizetik vissza, és az adóhatóságnál lehet intézni.

  • Gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld)

A saját, illetve örökbefogadott gyerek után igényelheti a szülő vagy nevelőszülő. Mindenkinek alanyi jogon jár, aki kapja a családi pótlékot (osztrák lakhely, gyerekkel egy háztartás). Ha a család például a magyar állami juttatás különbözeteként az osztrák államtól is kapja a Gyes-t, akkor az évente egy összegben érkezik.

A jövedelemarányos Gyesnél fontos, hogy az igénylő a szülés előtt 6 hónapig bejelentett keresőtevékenységet végezzen. Valamint a nőnek igazolnia kell, hogy rendszeresen járt terhesgondozásra, részt vett a kötelező vizsgálatokon, és beadatta a kötelező védőoltásokat (ezt lehet más országban is végezni, elfogadják).  Általában azok választják, akik nem akarnak egy évnél többet otthon maradni és a jövedelmük átlag feletti.

Az átalánydíjas Gyesnél az igénylő szülő bruttó átlagjövedelme nem lehet több mint 16200 euró.

2010. január 1. óta ötféle változatból lehet választani, előre, vagyis szülés előtt, és utólag már nem lehet módosítani, kivéve, ha a jövedelemarányosról térnénk át az átalánydíjasra. Viszont van türelmi idő, ezek a plusz hónapok.

 A négyféle átalánydíjas GYES
Időtartam Napi összeg (euró) Havi összeg (euró) 30 nappal számolva
30+6 hónapos korig 14,53 436
20+4 hónapos korig 20,80 624
15+3 hónapos korig 26,60 800
12+2 hónapos korig 33 1000
 Jövedelemarányos GYES
12+2 hónapos korig napi jövedelem 80%-az, de legfeljebb 66 max. 2.000
 
 
 
 

Alacsony jövedelmű családoknál és egyedülálló szülők esetén naponta 6 euró kiegészítés igényelhető 12 hónapra. Az illetékes egészségpénztárnál kell igényelni.

Egyéb szociális gyermekneveléssel kapcsolatos támogatások:

    Gyermekgondozási hozzájárulás (Kinderbetreuungsbeihilfe)

    Azon családok igényelhetik, akiknek összes havi jövedelme nem több, mint bruttó 3350 euró, egyedül nevelő szülő esetén 2300 euró. A szülővel egy háztartásban élő 15 évesnél fiatalabb gyerek után kérhető, és 26 hétig folyósítható. További információ ezen az oldalon olvasható (németül).

    Támogatás egyedüli kereső vagy nevelő munkavállaló esetében ( Alleinverdiener- vagy Alleinerzieherabsetzbetrag)

    Akkor igényelhető, ha a családban csak egy kereső személy van, vagy a másik havi jövedelme nem több, mint évi bruttó 2200 euró. Egy gyerekes családok esetében az igényelhető összeg 494 euró/év, két gyerekes családoknak 669 euró/év, harmadik gyerek után 889 euró/év. A negyedik és többedik gyerek esetén összesen 1100 euró/év jár.

    További hasznos információ az osztrák családi támogatásokról ezen az információs oldalon és az EUvonalon olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek