A legjobb humorú osztrák

Friedensreich Hundertwasser neve talán mindenkinek ismerősen cseng. Az osztrák építész, festő és filozófus 1928-ban született, és lenyűgöző épületei a szecesszió és az organikus formák keveredései. Imádjuk színes épületeit, melyben nehéz egyenes falakat és letisztultságot találni, ugyanakkor nem választódnak el a környezetüktől, hanem szerves egységet alkot a külső és a belső.

Friedensreich Hundertwasser
Friedensreich Hundertwasser

De nem kell Hundertwasser építészetét ismerni ahhoz, hogy rácsodálkozzunk egyik leghíresebb házára, melyet még 1979-ben tervezett Josef Krawinával. A társasház végül 1986-ban készült el, és 52 lakás van benne, illetve egy télikert és gyerekjátszó is. A teraszokra fák és bokrok kerültek, mert Hundertwassernek az volt a hitvallása, hogy amennyi fát elpusztít, annyit ültet is. Érdemes megnézni, hogy az egyes lakások kilincsei és ablakai eltérnek egymástól, a falak színéről nem is beszélve. A lakások a mai napig lakottak, az állam tulajdonában álló ingatlanokra hosszú várólista van.


View Hundertwasser Architektur, Wien in a larger map

Szintén Bécsben, az egykori Thonet-gyár helyén áll a Kunsthaus Wien, mely az építész stílusában lett átépítve, és állít emléket két szinten az építésznek. A másik két szinten időszakos kiállítások vannak, míg május 26-ig az amerikai fotós Saul Leiter fekete-fehér képeit, divat- és aktfotóit, valamint festményeit lehet megnézni.

Kunst Haus Wien
Kunst Haus WienManfred Schmid

Kunst Haus Bécs Hundertwasser Múzeum

Untere Weißgerberstraße 13    
www.kunsthauswien.com

Nyitva: 10-19 óráig 

Talán a legizgalmasabb Hundertwasser épületei közt a szemétégető, melyet 1988-ban tervezett át az idős építész. Eredetileg egy szürke betonkocka volt az épület, melynek tervezését Hundertwasser el sem akarta vállalni, azzal érvelt, hogy természetvédőként ezt nem engedheti meg magának. Aztán sikerült meggyőzni, jelenleg Bécs szemetének 40 százaléka alakul át hőenergiává. 1996-ban aztán a Hőszolgáltató irodaháza is átalakul, hogy stílusában illeszkedjen az égetőhöz. Az épületet 2015-ig korszerűsítik, hogy minél kevesebb káros anyagot bocsásson ki.

Hundertwasser

Szemétégető

Spittelauer Lände 45

Látogatás az égetőben: max. 30 fő, 90 perc

Megközelíthető: U4 vagy U6-os metró (Spittelau megálló), 35A és 37A busszal

További információért kattintson!

Ha már ide eljut valaki, akkor érdemes összekötni a látogatást a Zaha Hadid irodája által tervezett épülettel, amely a másik végletet képviseli az építészetben, de ettől még ugyanolyan izgalmas, mint Hundertwasser házai. (Spittelauer Lände 10.) Ő egyébként a budapesti Szervita térre is tervezett egy épületet, ami végül nem valósult meg.

Persze Hundertwasser nem csak Bécsbe tervezett házakat és épületeket, Blumau a Rogner Badot köszönheti neki. A termál- és wellnesshotel Stájerországban van, és 2400 különféle ablakkal várja a látogatókat, meg persze egy csomó látnivalóval. A szobák ára egy éjszakára 98 eurótól indul, de mint minden hotel esetében, itt is vannak akciós időszakok és csomagok.

Rogner Bad
Rogner Badblumau.com

100 kilométerrel arrébb Bärnbachban a Szent Barbara plébánia templom olyan, mintha egy gyerek rajzolta volna. Az arany hagymakupola (mely számos Hundertwasser házon megjelenik) és 12 kapu várja a látogatókat.

A mester tervezett még textilüzemet Zwischenwasserben, autópálya melletti éttermet Bad Fischauban, és számos szökőkutat Ausztria szerte.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek