Ezekbe az ruhaboltokba menjen Bécsben!

Ha kiutazunk Bécsbe egy-két napra, adja magát a program, hogy elmenjünk vásárolgatni. A két legnagyobb (belvárosi) shoppingolós környék a Kertner- és a Mariahilfer Strasse, ahol javarészt ugyanazok az üzletek vannak, mint nálunk a Váci utcában. Ahelyett, hogy a H&M-ben vennénk meg euróért ugyanazt, amiért itthon forintban fizetünk, vagy a bécsi Zarát térképeznénk fel, nézzünk be olyan üzletekbe, melyekbe itthon esélyünk sincs. Fiataloknak a Forever 21-t ajánljuk, hipszter bölcsészeknek az American Apparelt, középkorú, stílusos nőknek pedig a Jones-t. Meglátogattuk az itthon is jelen lévő Street One üzletét is – nézze meg, hol, mennyiért, mit kap! Mától Ausztria hete a Díványon.

Forever 21

A Forever 21 hangulatában és kínálatában a Bershkához hasonlít, kicsit talán drágább és nagyobb a választék műszálas ruhákból. A Kärntner Strasse üzlete tele van péntek este tizenéves vásárlókkal, mi már valószínűleg öregnek számítunk, ezért nem győz meg egyik áttetsző poliészter ing sem arról, hogy meg kéne venni. A farmeringek viszont nagyon jók, a 29 euro nem is tűnik soknak értük, csak átszámolva rettenünk vissza: 8700 forint egy batikolt darab, amihez hasonlót itthon a Pimkie-ben láttunk 6 ezerért. A 12 eurós pálmafás short viszont jó vásár, és a 26 eurós szandál is csinos. Sok farmershort is kapható és a kiegészítős részleg átnézése is vagy fél óra, szóval van miből válogatni.

Összességében a Forever 21-ban érdemes addig túrni, amíg nem találunk valami olyat, ami a hazai üzletekből hiányzik, mert egyébként a kínálat 90%-a hasonló, csak épp kcisit drágább.

Jones

A Jones valamiért az Art’z Modellre emlékeztet minket, de nincs rá racionális magyarázatunk, miért. Tipikusan olyan üzlet, ahonnan, ha jó ízléssel kiválasztunk ki egy-egy darabot, érdekesen és elegánsan öltözöttek leszünk, de ha túlzásba visszük, úgy fogunk kinézni, mint egy jól eleresztett amerikai nyugdíjas.

A kirakati babákon is ez köszön vissza: őket túlöltöztették, egyszerűen túl színesek, nem hozzák meg a kedvünket a vásárláshoz. Pedig egy mintás nadrág középkorú hölgyeken is jól mutat, ha jó az anyag és szabása (a Jones-nál pedig ezekkel nincs gond), igaz, a 42 ezer forintos gatyát valószínűleg nem a magyar átlag keresőnek szánják. A dzsekik 200 euró körüli áron kaphatók, a felsők 60-80 euróért. Ha nézelődni támad kedvünk, menjünk be, kedvesek az eladók, ha pedig vásárolnánk, csak ésszel, egy feltűnő darab egy szetten belül elég!

Street One

A Street One márka ugyan multibrand üzletekben megtalálható Magyarország-szerte, de saját márkaüzletük nálunk nincs, így érdemes lehet elmenni a bécsibe, hogy megnézzük, milyen az ottani kínálat. A Kertner Strassén található üzlet kicsi és barátságos, nyomokban a C&A boltjaira emlékeztet.

A kirakatban felállított, egyszerű szettek átlag 50 ezer forintból jönnek ki, a nadrágokért általában 60 eurót, 18 ezer forintot kérnek, amit azért sokallunk csak, mert hasonló (sőt, nekünk jobban tetsző) darabokat simán találunk bármelyik pesti üzletben, harmadennyiért. A bolt tiszta, rendezett, minden pasztellszínben és farmerben úszik. A ruhák stílusa nőies, nincs rajtuk semmi extra, de csinosak. Nehéz nem bedőlni az euróban kiírt áraknak, az 50 eurós madeira-blúz például egyáltalán nem olyan jó vásár, mint elsőre tűnik, és a 17 eurós (5100 forint) kendő sem kihagyhatatlan.

American Apparel

Az amerikai cég ugyan ingyen szállít Magyarországra, de rendelés helyett – vagy előtt – jobb élőben megnézni a cuccokat. A cég honlapja egyébként izgalmasabb, mint az üzlet, mert a boltban nem teltkarcsú, szexi csajok mutatják be a bodykat, hanem vállfán lógnak a vintage boltokba illő műszálas blúzok, szoknyák, bodyk – ez sokat ront rajtuk.

A poliészter ruhák, blúzok közül lehet jókat szemezgetni, és valóban stílusosak leszünk, ha innen öltözködünk: ez a márka ebből a szempontból pont a Jones ellentéte, mert ha csak egy-egy ruhánk származik innen, olyan lesz, mintha azokat épp a turkálóban szedtük volna össze, de ha összerakunk egy teljes American Apparel szettet, leverünk menőségben minden hipsztert – igaz, nem ússzuk meg olcsón.

50 euro alatt Bécsben valószínűleg sehol nem adnak blúzt, akkor se, ha totál műszál, és a 60 eurós hipszter-cipő is menő kiegészítője lehet bármelyik egyetemista csajnak. A farmereknek jó a színe és az ára is (bécsi viszonylatban a 40 euro már olcsó) és csak itt láttunk menő, színes kalapokat. Azt nem tudjuk, a kicsit sem szexi pamutbodykra mekkora a kereslet, de azok legalább olcsónak mondhatók.

Összességében jó élmény benézni az American Apparelbe, érdemes a legőrültebb holmikat felpróbálni (például a piros lurexnadrágot), mert előbb-utóbb kiderül, hogy a lefrucsább holmi áll a legjobban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra