ANGYAL

Pólósok vaksétája kutyával

2010. július 12., hétfő 12:22

Olimpiai bajnok vízilabdázóink vakvezető kutyára bízták magukat, pórázt fogtak, fehér bottal tájékozódtak.

vakvezeto_mEgy ilyen kutyakölyköt örökbe is fogadtak, és vállalták, hogy fizetik több millió forintos taníttatását. Így szeretnének másokat is ösztönözni, hogy támogassák a vakvezető kutyák képzését.

Virágáruslány szerepében: Varga Dénes

Gergely István, Madaras Norbert, Varga Dániel és Varga Dénes megtapasztalhatták, hogy milyen akadályokkal kell megküzdenie a mindennapokban egy látás nélküli embernek, s milyen az, amikor a biztonságot egy kutya nyújtja.

A kiképzők vezette vakvezető kutyák néhány perces bemutatója után pólósaink Szása kutyával mentek végig az akadálypályán. A feladat: bekötött szemmel épségben átjutni lépcsőkön, megkeresni a buszmegállót, és ülőhelyet találni a padon, majd a kutyus megjutalmazása után, újabb akadályokat leküzdve megérkezni a "virágárus kislány bódéjához", ahol ezúttal Varga Dénes kedélyes csevellyel vállalta magára a szerepet.

Pólósaink sajátos technikával kezelték a feladatot. Varga Dániel vívó mozdulatokkal igyekezett letapogatni az akadályokat, Gergely István sportemberhez méltó bátorsággal, tempósan pásztázta végig a pálya teljes keresztmetszetét, Madaras Norbert pedig a feladat végén, alig tudott elszakadni Szásától.

Kevés a civil támogató

A Somlai Angyalka Alapítvány célja hogy látássérült embereket támogasson a független, önálló, élhetőbb élet megteremtésében, egy hűséges, jószívű látótárs, egy vakvezető kutya segítségével.

Az alapítvány 2003 óta foglalkozik vakvezető kutyák kiképzésével, és leginkább pályázati pénzekből, adományokból meríti anyagi erejét. Az utóbbi időben azonban civil támogatókból egyre kevesebb van, miközben több száz látássérült vár jelenleg is kutyára.

Az alapítvány munkáját évek óta a Vodafon támogatja, így az eseményen Kemény Dénes szövetségi kapitány Gothárdi Ibolyával, a cég HR- vezérigazgató-helyettesével egy speciálisan képzett kutyát adott át új, látássérült tulajdonosának. Egy vakvezető kutya két éves taníttatása több mint kétmillió forintba kerül. Korábban évente az alapítvány 10 kutya kiképzését tudta vállalni, az idén úgy tűnik, csak a felére jut pénz. Ezért szerettek volna vízilabdázóink egy kiskutya örökbefogadásával segíteni és felhívni a figyelmet a támogatás szükségességére.

Ma hazánkban 100-120 speciálisan képzett kutya dolgozik. A vakvezető kutya az egyetlen olyan állat, amelyre döntést bízhat a gazdája. Segítségével biztonságban intézheti mindennapos feladatait, juthat el iskolába és munkahelyre.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta