Kolontáron is segítenének a hajléktalanok

A budapesti Vöröskereszt Szolgáltatóház tíz hajléktalan szállón élő munkatársa is segíti az árvíz sújtotta Edelényben a felújítási munkákat. Festéssel, mázolással, nyílászárók javításával járulnak hozzá a helyreállításhoz. A Citibank a munkákhoz ötmillió forintot adományozott.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítése mellett folytatja humanitárius tevékenységét az árvíz sújtotta településeken. A szervezet Edelényben idén három, és jövőre még egy család házának felújítási munkálataival bízta meg a Szolgáltatóház hajléktalan munkatársait, akik előírás szerint napi nyolc órában végzik el a kiosztott munkát, de a  sikere érdekében túlórát is vállalnak.

„Hajléktalanságban élő munkavállalóink átérzik, mit jelent az, amikor valaki a nehéz körülmények között segítő kezet nyújt számukra. Az árvízkárosultak jelenleg sok esetben rosszabb helyzetben vannak, mint ők maguk, így fontosnak érzik azt a tényt, hogy nekik segítsenek. Ezen kívül a közös, segítő munkának nagyon erős közösségformáló szerepe is van” – mondta Kardos István, Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója.

A Vöröskereszt Szolgáltatóház egy Magyarországon egyedülálló foglalkoztató program, amely hajléktalanságban élő embereknek kíván segítséget nyújtani a társadalomba való visszailleszkedéshez. „Munkatársaik közül eddig ketten kerültek vissza ténylegesen és tartósan a munkaerőpiacra” – mondta Kardos István. „További eredmény, hogy egy munkatársunk OKJ-s dadus vizsgát tett, további kilenc fő pedig januárban teszi le a bútorasztalos vizsgát, amely után álláskereső tréningen vesznek részt.” A Szolgáltatóház keretein belül jelenleg egy bútorasztalos-műhely és egy takarítói szolgálat működik, amely 10 hajléktalan projektrésztvevőnek ad munkát. A résztvevők által kínált és megtermelt szolgáltatások és termékek a versenypiacon kerülnek értékesítésre. A Szolgáltatóház a foglalkoztatás mellett ötvözi a hajléktalan-ellátás több szolgáltatását, nevezetesen a közösségteremtést, a lakhatási támogatást, a készség- és személyiségfejlesztést is.

„A Citibanknál elkötelezetten támogatjuk a helyi közösségeket világszerte és Magyarországon egyaránt, hosszú távú jótékonysági programjainkon felül minden jelentős hazai természetvédelmi katasztrófa esetében a károsultak segítségére sietünk, akár pénzügyi adománnyal a cég, a dolgozók és az ügyfelek részéről, akár dolgozóink önkéntes munkája révén. Örülünk, hogy a Vöröskereszt Szolgáltatóházzal együttműködve most olyan program keretein belül sikerül a tavaszi árvíz sújtotta Edelényben a szükséges felújítási munkákhoz hozzájárulnunk, amely a hajléktalanok bevonásával az ő munkához való jutásukat is támogatja” – mondta Hencz Éva, a Citibank közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek