ALAPKONYHA

Idén ezek lettek a legjobb magyar éttermek

Dívány 2016. november 15., kedd 18:58

Elkészült a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2017-es étterem- és borkalauz, és ahogy ilyenkor szokás, több kategóriában is győztest hirdettek, íme a lista: 

Az év étterme: Mádi Udvarház (konyhafőnök: Horváth Gábor)

Az év vidéki étterme: Kisvendéglő a Hargitához (Békéscsaba)

Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs (Szentesi József)

Az év konyhafőnöke: Pesti István (Platán)

Az év étteremtulajdonosa: A Rosenstein család (Rosenstein Vendéglő)

Az év feltörekvője: Pajta bisztró (Őriszentpéter)

A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám (Olimpia étterem)

Alternatív vendéglátás: Beszálló Food Bar (Budapest)

A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát, és a címek nagyrészt nem egyetlen év munkáját díjazzák, hanem több év teljesítményét - írja az Origo. A tesztelés egyébként anonim zajlk, és a szempontok közé tartozik a felhasznált alapanyagok minősége, szezonalitása, az elkészítés szakszerűsége, a technológiák adekvátsága, a tányéron megjelenő ízharmónia, arányosság, a kreativitás, az egyéniség, az ár-érték arány, a tálalás és a konyha teljesítményével összhangban álló szerviz.

A pontozás

20–19,5: A világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem – öt sapka

19 pont: A világ legjobb éttermeinek egyike – négy sapka

18–17: Kiemelkedő konyha – három sapka

16–15: Nagyon jó konyha – két sapka

14–13: Jó konyha – egy sapka

12–11: Jó szívvel ajánlható konyha – ha az ár-érték arány is rendben van

10–8: A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon

T: Étterem számottevő erény nélkül („tesztelve, de nem értékelve")

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így nem szívás a sütőtökpucolás!

etelka 2016. november 15., kedd 16:38

A sütőtökszezon nagyban dübörög, a receptoldalak hemzsegnek a tuti ételektől, de azt senki nem írja le, hogyan kell megpucolni a tököt, ráadásul a legtöbb receptben kis kockákra kell vágni, ami annak fényében különösen nehéz, hogy a nyomorult tökök a legritkább esetben vesznek fel négyzetes formát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: a legolcsóbb trappista győzött, a kézműves elhasalt

etelka 2016. november 14., hétfő 09:32

A trappista sajt a magyarok által legkedveltebb sajt, fölénye meggyőző a többiekhez képest, hiába próbálnak meg bármit, a trappista jött és győzött. Ezért is választottuk ezeket tesztelésre, na meg azért is, mert tapasztalatunk szerint az utóbbi években sokat romlott a minőségük, gumiszerűek, semmilyenek. A tesztbe kakukktojásnak két nem trappistát is belecsempésztük, ezek a végső értékelésben nem szerepelnek.

A tesztbe a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. munkatársait is bevontuk, akik egyrészt szakmai támogatást nyújtottak számunkra, hogyan kell tökéletesen kivitelezni egy érzékszervi bírálatot (MSZ 12280-87 alapján), plusz szárazanyag és zsírtartalom vizsgálatot végeztek el az általunk vásárolt sajtokból.

A táblázatban és a szöveges értékelésnél is külön feltüntettük csak az ízre adott pontokat is (melyik mennyire finom), ennek tulajdonképpen csak a Lidl Bluedinója esetében van jelentősége, amely íze alapján második lett, az összes szempont szerint viszont csak hetedik.

A termékek mindegyikét élelmiszerláncokból szereztük be, és a trappisták közül mindössze egy terméket érleltek hagyományos módon, míg a többit érlelőfóliában.

Laborvizsgálatot is végeztünk, a szárazanyag tartalmat, a zsírtartalmat, a zsírtartalmat a szárazanyagban, és a zsírtartalmat a zsírmentes sajtanyagban vizsgálták meg az intézetben, mert ezeknek a paramétereknek kell megfelelni a sajtoknak. 

A trappista sajt receptúrája Franciaországban született meg, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először - írja a Wikipédia. Magyarországra a Mária csillaga boszniai trappista kolostorból került a 19. században, és azóta is legkedveltebb sajt a magyar piacon.

A trappista sajt jellemzői

 A trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt.

Zsírtartalom a szárazanyagban: minimum 45 %, kevesebb mint 60 %.

Felhasználható anyagok:  tehéntej, részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei, tejszín,  tejsavbaktérium-színtenyészetek,  alvasztóenzim, ivóvíz,  étkezési só,  kalcium-klorid.

Az érlelési idő legalább 3 hét.

A felület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a forma mintázata látható, légmentesítésből adódó kisebb mérvű deformáltság nem kifogásolható. Belső megjelenése: jellegzetes, egyenletesen halványsárga színű. A metszésfelületen közel egyenletes eloszlásban mérsékelt számú borsó nagyságú vagy annál kissé nagyobb, fényes, kerek erjedési lyuk látható. Rugalmas, jól vágható, szájban elomló. Íze jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, telt, illata jellegzetesen aromás - írja a Magyar Élelmiszerkönyv.

Értékelési kisszótár sajtszakértők dekódolásához:

Erjedési lyuk: az érés során a sajttésztában képződő szén-dioxid által kialakított többé-kevésbé szabályos kerek lyuk.

Röglyuk vagy röghézag :az össze nem tapadó (forradó) alvadékrögök között sajt érése során termelődő szén-dioxid hatására képződő szabálytalan hézag, nyílás.

Sajttészta: a sajt alapanyaga

Az eredmények

A vaktesztben 6-an vettünk részt, három laikus és három profi vizsgálta meg alaposan a sajtokat. A maximálisan elérhető pontszám sajtonként és szakemberenként 20 pont lehetett volna, ezeket az eredményeket átlagoltuk aztán.

A sajtok nagy része azonos színvonalat képviselt, ennek oka az lehetett, hogy a 10 trappistából négyet a Tolle gyártott, kettőt pedig a Fino (Kaposvár). Az Auchan sajtjának gyártója ismeretlen. A két kakukktojás egy osztrák és egy német sajt lett, melyekről azt gondoltuk, hogy paraméterei megegyeznek a trappistáéval.

A szakember szerint a sajtok többsége hasonló eredménnyel végzett, kivéve az utolsó 3 sajtot amelyek elmaradnak a többiektől és érezhetően rosszabbak voltak. A mezőből  kettő sajt kicsit kiemelkedik, de látható, hogy így sem értek el kimagasló minőséget.

A pontszámok is alátámasztják, hogy összességében középszerű a boltban kapható trappista sajtok minősége.  

A Tejgazdasági Kísérleti Intézet szakemberei elmondták, hogy nem kell tartani a piros csomagolástól, ez az úgynevezett érlelőfólia, ahol az érlelés során keletkező gázok (főleg széndioxid) és valamennyi vízgőz kifelé távozik, de bemenni nem tud semmi.

Tulajdonság Súlyzófaktor Adható pont Elérhető pontszám
Külső megjelenés 0,6 5,0 3,0
Belső megjelenés 0,8 5,0 4,0
Állomány 0,8 5,0 4,0
Szag 0,6 5,0 3,0
Íz 1,2 5,0 6,0
Összes pontszám    25,0 20,0
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hipszter kajatrendek, amik ártanak a környezetnek, és a gazdaságnak

Miklya Anna 2016. november 13., vasárnap 13:26

Ahogy régebben a mekis burger volt a menő, annyira kúl ma gluténmentesen, laktózmentesen, mindenmentesen, tisztán meg tudatosan étkezni, és vannak olyan hipszter kajatrendek, amiket külön kúlság megfelelő szűrővel és lehetőleg márványszínű, vagy fehér háttérrel, egy MACbook vagy iPhone mellett fényképezve megosztani az instagramon.

Kérdés persze, mennyire tudatos az egész… főleg annak az ismeretében, ha megtudjuk, egyes menő ételtrendek milyen komoly környezetvédelmi, gazdasági gondokat okoznak. Összegyűjtöttünk pár olyan trendi ételt, amit, ha felelősnek érzi magát a jövőért, inkább ne, vagy csak ritkán fogyasszon…

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sört a vacsorához? Megmondjuk milyet!

Edicsek 2016. november 12., szombat 11:28

Ezen a hétvégén tartják a VI. Márton Napi Borfesztivált a Gellért szállóban, aminek a nulladik napján a söröké volt a főszerep a "sörre bor mindenkor" alaptézis igazolásaként.

20 féle sörkorcsolya és 20 féle kézműves csapolt sör várta az érdeklődőket, de volt kóstolással egybekötött stand up comedy-nek is beillő sörkurzus is. Megmondjuk, mit tanultunk ott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: almás minisütik sós karamell öntettel

Piszke 2016. november 11., péntek 12:28

Alma, mézeskalácsos hangulatú fűszerkeverék, karamell: minden megvan ahhoz, hogy igaz őszi sütivel vigasztalódjunk a korán sötétedő estéken. 

DSC 0008
Fotó: Piszke

A tésztaalap egyszerű keverős, amíg sül, elkészül a tejszínes krém, és a házi karamell is, ennek elkészítésétől sem kell parázni, csak egyszer kell kipróbálni, mindig menni fog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Látott már három Michelin-csillagos hotdogot?

etelka 2016. november 9., szerda 08:18

Thomas Keller, akinek neve nem sokat mond azoknak, akik nem mozognak otthonosan a fine dining területén, egy nagyon ismert Michelin-csillagos szakács, aki a New York-i Per Se és a kaliforniai French Laundry vezetője, merőben új területre merészkedett. Ez pedig a hotdogok világa - írja a Bloomberg.

Nem, nem aranyáron fog homáros hotdogot készíteni kaviár mártással, hanem teljesen vállalható áron, mármint az angolok számára vállalható áron, ami 12 fontot jelent, azaz 4100 forint környékén lehet majd megvásárolni az ételeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikrózható készételek tesztje = pokol

Edicsek 2016. november 8., kedd 10:15

Amikor felmerült, hogy teszteljünk mikrózható ételeket, arra számítottunk, hogy kinyílik előttünk az irodai ebédek új világa. Egyre több cég gyárt már olyan készételeket, amiket csak meg kell melegíteni, és már lehet is enni.

Angliában például hatalmas hagyománya van a mikrózható készételeknek, általában egészen ehetőek is. Vagyis ettől a teszttől azt vártuk, hogy egy kellemes délutánon degeszre zabáljuk magunkat jobbnál-jobb és változatos fogásokkal. Tévedtünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyon ősz: rizskoch vörösboros körtével

Ötvös Zsuzsanna 2016. november 6., vasárnap 11:00

A klasszikus rizskoch szuper alapja lehet egy igazán melengető őszi desszertnek. Persze ezt a megadott alapreceptet nyugodtan lehet enni hagyományos módon, egy jó kis baracklekvárral is, akkor is tökéletes lesz az eredmény. 

De ha ősziesebb ízekre vágyunk, a hozzá készült körtekompót fűszerezése tulajdonképpen ugyanaz, mint egy jó forralt bornál: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, narancshéj. 

Bónuszként a fűszeres körtekompót arról is gondoskodik, hogy véletlenül se legyen száraz a rizskoch: a vörösboros szirup istenien átitatja-átjárja a rizses desszertet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legjobb őszi reggeli ráérős hétvégékre

Katucikonyha 2016. november 5., szombat 17:22

Amint beköszöntött a hűvös idő, rögtön van alibink nehezebb ételeket enni akár reggelire is. Persze, ilyet inkább csak ráérős hétvégéken.

Minden került bele, amit a hűtőben találtam, és ami azért jó eséllyel bárkinél megtalálható. Semmi nincs kőbe vésve, alakítsa saját ízlése szerint!

Szereti a gombát? ITT további 12 szuper receptet talál. További tojásos ételekért pedig kattintson IDE

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: nutellás-csokis banánkenyér

Piszke 2016. november 4., péntek 11:35

Eljött a tömörebb és kalóriadúsabb sütik ideje, kezdődik a banánszezon is, a nutellának  meg - tudjuk - mindig szezonja van.

Az ilyen dobozformákban sütött sütik igazi jolly jokerek: uzsonnára langyosan, kézből, éppen kisülve egy nagy pohár hideg tejjel vagy bögre teával is tökéletesek, lehet belőlük vacsoradesszert vaníliafagyival/mascarponéval és valamilyen gyors öntettel, ez a süti pedig különösen szuper luxusreggeli másnap, akár szeletenként enyhén megpirítva, kicsit megvajazva, egy csésze kávé mellé.

DSC 0270
Fotó: Piszke

Nutella-banán kombó helyett lehet persze  sütni mondjuk egy ilyen narancsos-csokis változatot is. Ha viszont kifejezetten a banános-nutellás ötletekre vadászik, akkor ez a kalácsfelfújt recept is érdekelni fogja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fenyvesi marha és vászolyi sajt a Balaton legjobb alapanyagai

(sze) 2016. november 3., csütörtök 16:22

A balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot tartották a legkiemelkedőbbnek ebben az évben a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei, figyelembe véve a folyamatos megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.

Mi a kampány célja?

A “Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: kínai séffel teszteltük a gyorsrizseket

Divany.hu 2016. november 2., szerda 07:53

A rizsnek idő kell, hogy megfőjön, ezt mindenki tudja, ám a mostani, felgyorsult világban ki szeret 20-30 percet várni, hogy elkészüljön a köret? Ezért is gondoltuk úgy, hogy érdemes lenne az előfőzött vagy előgőzölt rizseket letesztelni.

Ehhez beszerveztük Wang mestert, aki egyrészt kínai, másrészt séf, harmadrészt pedig nagyon-nagyon sok rizst főzött már életében, tehát ha valaki, ő biztosan tudja, hogy milyen a jó rizs. Segítségünkre voltak Wang munkatársai, akik stopperrel a kezükben főzték a rizseket, pontosan betartva az utasításokat.

Érdekes tapasztalat volt, hogy a megadott főzési idő alatt a legtöbb rizs többé-kevésbé nyers maradt, ami Wang szerint annak is köszönhető, hogy a zacskóban lehetetlen ellenőrizni, hogy áll a folyamat, ráadásul volt olyan termék, ahol a főzési időre például 10-15 percet adtak meg, ez százalékosan nézve óriási különbség. 

Azt is jó tudni, hogy Wang szerint a bő vízben főzéssel a rizs ízének zömét is a mosogatóba öntjük, ezért ő egészen más módszert javasolt, ezt megmutatjuk a keretesben kicsit lejjebb.

Az előfőzött rizst még a hántolás előtt beáztatják, majd felgőzölik, végül megszárítják. A folyamat során a rizs íze finomabb lesz, és tápértéke is megnő, majdnem 80 százaléka lesz a barna rizsének. Ez azért van így, mert az eljárás során a héjban található értékes tápanyagok a magba diffundálódnak. Azért nevezik opálnak, mert kicsit sárgás a színe, ez azonban a főzés során kifehéredik.

Annyi bizonyos, hogy az ígéret szerint 7 perc kell a leggyorsabb rizs lefőzéséhez, és 22 a leglassabbhoz, ami már csak azért is furcsa, mert ez utóbbi egy normál rizs megfőzéséhez is elég lenne, ami viszont sokkal olcsóbb és finomabb, mint a tasakos verzió.

A vásárolt termékeknél igyekeztünk hosszú szemű rizst választani, illetve az előfőzött vagy előgőzölt szót kerestük a csomagoláson. Fogalmunk sincs, hogy miért, de az egyik legismertebb versenyző, Uncle Ben's nem érezte úgy, hogy láthatóan jelezni kell, ez egy előgőzölt rizs, csak oldalt, kis betűkkel szedve látszik, hogy valójában mi van a kezünkben, illetve az árából lehet erre következtetni. 

A és B rizs

 Azt, hogy egy rizs A vagy B minőségű lesz-e, a benne található szemtörmelék és idegen anyagok mennyisége dönti el. Magyarországon az erre vonatkozó szabály azt írja elő, hogy az A minőségben 0,2 százalék idegen anyag és 10 százalék rizsszem törmelék, míg a B minőségűben 0,3 százalék idegen anyag és 20 százalék törmelék lehet, azaz az ép szemek száma el kell érje a 80 százalékot.

A várakozás közben azért sikerült tisztázni, mi a jó rizs titka. Nem akarok senkit elkeseríteni, de Wang szerint a rendes rizsfőzés megtanulása 3 évig tart, ráadásul ők abban hisznek, hogy a legjobb a rizsfőző gép, de abból is a viszonylag magas árú, azaz 100.000 forintos változat. És igen, ez a háztartási verzió. 

Ha nincs otthon rizsfőző, akkor viszont marad a hagyományos módszer.

Így főzze a rizst 

1. A rizst megmossuk, többször, váltott vízben, finom mozdulatokkal, amíg a mosóvíz tiszta nem lesz

2. Adagolás: 1 pohár rizshez kb 1,3 pohár vizet kell számolni - ha nem mostuk, akkor többel, 1,5-2 pohárral. A pontos mennyiség gyártmányonként eltérő, ezért kísérletezni kell.

3. A rizst tegyük fel főni magas lángon, majd ahogy felforrt, csavarjuk le a lángot a legkisebbre, és természetesen a folyamat alatt végig legyen a láboson fedő.

4. Forrás után nagyjából 15-20 perccel lesz kész a finom, pergős rizs, amikor az összes vizet felszívta, ezt átlátszó fedő esetén könnyen ellenőrizhetjük anélkül, hogy a gőzt kiengednénk. 

Ez bármelyik fajta fehér rizsnél használható, viszont a barna rizsnek több időre van szüksége. A kínaiak nem pirítják meg olajban a rizst, így ez a rész kihagyható. És azt is jó tudni, hogy nem is sózzák meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olaj kisokos: mindent a kókuszolajról!

Böszörményi Edina 2016. november 1., kedd 10:42

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami  forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

shutterstock 216984226

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük az elsőt, a kókuszolajat, ennél divatosabb úgysincs mostanában!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteken nyitna ki újra Vajnáné fánkozója

Szűcs Gyula 2016. október 31., hétfő 19:22

Halloweeni hangulatú posztban közölte Vajna Tímea az Instagramján: pénteken újra kinyit a két hete zárva tartó fánküzlete, a Mr. Funk Budapest.

@mrfunk_budapest ezen a héten ( pénteken) nyitunk:) #happyhalloween #donut #ourdonut

Timea Vajna (@timeavajna) által közzétett fénykép,

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sült túrógombóc, micsoda???

Katucikonyha 2016. október 31., hétfő 12:39

Bizony, a túrógombócot nem csak főzni, sütni is lehet. Ugyan a gömbölygetést nem ússzuk meg, de a főzést mindenképp. Nem csak a plusz edények mosogatását spóroljuk meg, de az étel jellege is más lesz kicsit. Ráadásul mindenki egyszerre kapja meg a forró gombócot az asztalnál. Akár előre is összekészíthetjük az egészet, és elég lesz ebéd előtt bedugni a sütőbe. Magában, vagy egy kiadós leves után is kiváló.

Az én gombócaimba ezúttal citrom helyett narancshéj került (ezzel legalább annyira jó), és kapott egy nagy marék mazsolát is. Ha lett volna itthon pisztácia, az is ment volna bele. Szóval ne ragadjuk le feltétlen a megszokottnál, próbáljuk ki meggyel és csokoládéval is akár, amit a gombócok közé rejtünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Végre lehet rendesen enni a reptéren!

etelka 2016. október 30., vasárnap 12:06

Ferihegyen, úri nevén a Liszt Ferenc reptéren eddig is lehetett enni, de az ételek főleg a szendvics-panini-hamburger plusz egy kis sütemény vagy saláta műfajban mozogtak. Igazi fine dining jellegű hely eddig nemigen akadt itt, pedig a nagy európai reptereken az ilyenekből sincs hiány. Most viszont a reptéri cateringet ellátó cég úgy döntött, itt az ideje egy éttermibb jellegű helynek, ezért megnyitották a TA.SH.BA. nevű helyet. 

A furcsa név nem egy japán szót rejt, egyszerűen a tapasból és sushiból összerakott szó. A reptéren a cateringet, azaz az éttermeket üzemeltető cég, az SSP legújabb éttermében Loizos Mavrokordatos séf vezetésével készülnek az ételek, aki nem csak szakácsként áll helyt a látványkonyhával felszerelt helyen, hanem termékfejlesztőként is, ő találja ki az új ételeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors ebéd: tészta, gomba, sertésszűz

Katucikonyha 2016. október 29., szombat 11:08

Itt az ősz, jönnek a bekuckózós, szürke napok, megengedhetünk néha egy-egy nehezebb ételt is. Mivel a felkockázott sertésszűz elég gyorsan átsül, tényleg nem kell sokat vacakolnunk az elkészítésével. Nekikezdünk a ragunak, feltesszük a tésztát, és 20 perc múlva már az asztalon gőzölög a kaja.

Maga az ötlet onnan jött, hogy felszeleteltem a szűz elejét szép érmékre, de a végét inkább gyorsan felkockáztam. Pillanatok alatt el is készült a ragu belőle. Erről jut eszünkbe: ezeket a sertéshúsos ételeket próbálta már? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: túrós kuglóf vörösáfonyával

Piszke 2016. október 28., péntek 10:05

Ez az igazán gyorsan összedobható kis kuglóf – nem a kelt, hanem a németes, egyensúlytésztához hasonló változat – a túrótól lesz finom szaftos, így nemcsak pénteki sütinek, hanem szombati kényelmes reggelinek is ideális, mivel nem szárad ki.

DSC 0368
Fotó: Piszke

Ugyan a mazsola meg a túró jó barátok, de a vörösáfonya (tőzegáfonya vagy amerikai áfonya) kissé savanykásabb íze szerintem jobban illik az édes tésztához - sőt, kipróbálhatjuk bármilyen más aszalt gyümölccsel, kandírozott citromhéjjal, vagy akár csokicseppekkel/apróra vágott csokival is.

Legyen inkább valamilyen klasszikus túrós? Itt egy igazi házi túrós lepény receptje, kapor persze kizárva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar séf+magyar termelő=magyar répa?

ZZs 2016. október 27., csütörtök 17:36

Nemrég a párizsi Rungis piacon jártam, ahol számos ok hangzott el, miért is vásárolnak a legjobb magyar séfek jellemzően onnan. A fő érv a megfelelő, és egyenletes minőség, a tökéletes előkészítés, és a jó ár-érték arány. Ehhez képest a magyar termelők mintha nem akarnák látni, mi a baj, nem képesek egyenletes minőséget biztosítani.

Ugyanezt nyilatkozta Fausto Arrighi, az olasz Michelin-kalauz igazgatója. Ezért is örültünk meg, amikor meghívást kaptunk a Gasztro randira, mely nem kevesebbet tűzött ki maga elé, mint hogy meghívjon séfeket, vendéglátósokat, illetve termelőket, hogy elinduljon köztük egy kommunikáció. Így egymásra találhat a termelő, és az, aki feldolgozza a terméket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bulikaja! Pókhálós tortácskák Halloweenre

Ötvös Zsuzsanna 2016. október 26., szerda 11:08

Ha Halloween-tematikájú desszertet szeretne összedobni a hosszú hétvégén a srácoknak, mutatjuk is a tökéletes megoldást. A tortácskák alapja egy egyszerű sütőtökös-diós muffin, erre pedig karamellás-mascarponés krém jön.

A csoki-pókhálók elkészítéséhez nem kell nagy kézügyesség, akár még a gyerekeket is befoghatjuk segíteni. A receptet pedig nemcsak Halloween-re ér elkészíteni: a sütőtök-karamell kombó pici gyömbérrel turbózva az egyik legütősebb őszi-téli ízvilág!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar csokiktól ájult el a világ, mutatjuk a nyerteseket

be 2016. október 25., kedd 12:13

Csoki az az édesség, ami legyen bármilyen alkalom, mindig jó ajándék. Nem véletlenül rendezték meg idén is a Nemzetközi Csokifesztivált, amin különböző országok csokijai versenyeztek, köztük magyar csokik is, akik díjakat is bezsebeltek.

Megmutatjuk a magyar nyerteseket, hogy ha valakinek igazán menő csokit akar venni ajándékba, akkor ezekkel biztos nem fog mellé!

Harrer Chocolat, vagyis a Harrer Csokoládéműhely három díjat nyert, az egyiket (ezüst) a vörösboros-étcsokoládé sorozat Merlot-s tagjával, egy másikat (bronz) egy rozmaringos-karamelles tejcsokival, a harmadikat (bronz) pedig egy mentás fehércsokival. Sajnos egyiket sem találtuk meg a cég webshopján, de talán észbe kapnak, és felteszik a nyerteseket. A Harrer csokoládé műhelyről írt riportunkat is érdemes elolvasni, kiderül belőle, micsoda szenvedély kell ahhoz, hogy valaki ilyen magas szinten űzze ezt a csokis művészetet.

harrerjó

Zangio Chocolate szintén bronzérmet nyert, őket a bonbonok között díjazták, méghozzá a málnás trüffel érdemelte ki ezt az érmet, ezt megtaláltuk a cég weboldalán is, itt van.

chocoMe az egész olajos magvakat magába foglaló tejcsokis drazsék kategóriájában gyűjtött be egy aranyérmet, méghozzá a Piemonti mogyorós belsejű, etióp kávés külsejű drazséval, amit szintén megvehetünk online is, biztosan mindegyik finom, de ha konkrétan az aranyérmes kell, akkor lapozzanak lefelé a Mogyorós-tejcsokoládéval és őrölt Etióp Harrar kávéval bevont Piemonte-i mogyoró-ig.

chocomeuj

ChocoCard egy ezüstérmet nyert a pisztáciás drazséjával, amit szintén nem sikerült megtalálni a webshopban, de talán hamarosan elérhetővé válik ott is.

Miért Párizsban vesznek krumplit a magyar éttermek?

LS 2016. október 24., hétfő 13:10

Hajnali három. Álmosan ébredezünk egy Párizs-széli szálláson, majd nekiindulunk az éjszakának. Lóczki János már vár minket, ő lesz az, aki megmutatja Európa legnagyobb élelmiszer piacát, a Rungist. A kultikus helyet, ahonnan Magyarország szinte összes luxusétterme rendel. 

A Rungis Párizs külterületén található, nem messze a repülőtértől. Nem véletlenül - ide az egész világról érkeznek a halak, vadak és más élelmiszerek, melyek nagy részéről még csak nem is hallott az átlagember. A piac 1969-óta áll a jelenlegi helyén, korábban Les Halles néven a belvárosban volt, de kinőtték a 10 hektáros területet, és költözni kellett. A jelenlegi méretekről sokat elárul, hogy 232 hektáron terül el (a budapesti nagybani piac 33 hektáros), 13000 ember dolgozik itt, és 26000 gépjármű fordul meg a hatalmas területen. Arról nem is beszélve, hogy évente 1,7 millió tonna áru cserél itt gazdát.  

Kísérőnk, Lóczki János  két éve alapította meg cégét, mely kicsiben kezdte, most már viszont közel 80 vendéglátóegységet (éttermet, hotelt, gourmet boltot, cukrászatot) szolgál ki. Lóczki már csak kéthavonta megy ki a piacra, kivéve, ha be kell ugrania, ilyenkor ápolja a kapcsolatokat,

Távolról sincs vége, olvasson még »

Málnás-kakaós villámsüti a hétvégére

Ötvös Zsuzsanna 2016. október 23., vasárnap 08:18

Igen, tényleg villámgyorsan összeállítható sütiről van szó: a málnaszemeket (ilyenkor kiolvasztott, lecsöpögtetett mirelit) csak összeforgatjuk egy kevés keményítővel és cukorral, a kakaós morzsaréteg elkészítését az aprítógépre bízzuk, és már sülhet is! 

Málna helyett bármilyen szezonális bogyós gyümölccsel, vagy kiolvasztott fagyasztottal is isteni lesz!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt egyen és igyon jókat, ha a Mátrában jár!

Edicsek 2016. október 22., szombat 14:07

Eddig ha a Mátrába vette az irányt és Kékesre vagy a Galyatetőre menet Gyöngyösön szeretett volna egy igazán különlegesen enni, akkor elég kevés lehetősége volt erre, pedig a Mátra az utóbbi időszakban rengeteget fejlődött.

Tősgyökeres gyöngyösiként pedig még nehezebb volt jó szívvel éttermeket ajánlani az ismerősöknek vagy éppen kiválasztani, hogy hova menjen el az ember, ha valami igazán jót enne vagy olyan bort mutatna, ami a legkritikusabb borszakértő előtt is megállja a helyét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés