ALAPKONYHA

Pénteki süti: aszalt barackos alagútkekszek

Piszke 2016. december 16., péntek 11:19

Itt az aszalt gyümölcsök szezonja: tehetjük gyümölcskenyérbe, kelt tésztába, és változatossá tehetik a kekszeket is. Jellemzően mindig a tésztába keverik, ebben a receptben azonban a csodás aszalt barackból töltelék lesz: a falatnyi,de nagyon kiadós  kekszek omlós tésztája körbeveszi a sűrű mézes tölteléket, és szinte eteti magát.

DSC 0214
Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Olaj kisokos: mindent a napraforgó olajról

Böszörményi Edina 2016. december 13., kedd 12:21

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük a negyediket, a napraforgó olajat!

Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, az olívaolajról és a tökmagolajról itt megtalálja!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk, mit tud a világ legdrágább csirkéje

etelka 2016. december 12., hétfő 12:27

Ki az a hülye, aki 5000 forintot ad egy kiló csirkéért? Mi. Mégpedig azért, hogy kiderüljön, tényleg orális orgazmusunk lesz-e, ha megesszük a különleges állat húsát. A csirke, vagyis csirkék a párizsi nagybani piacról érkeztek. A la natúr verzióban, azaz csodálhattuk a csőrük végén megcsillanó vércseppeket, és a szép fehér tollukat. Mindezek azért maradnak rajta, hogy az egyediességét hangsúlyozzák az állatnak - és a terméknek. Az állatok Párizsból érkeztek, és egészen frissek voltak. 

Persze, hogy megérthessük, mi is ez az egész őrület, érdemes tudni, hogy január végén rendezik meg Lyonban a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyét, melyen magyar versenyző is lesz. Ő Széll Tamás, aki csont nélkül nyerte meg az európai döntőt. Namármost, ezen a versenyen, mindig egy húsos és egy halas tálat kell készíteniük a versenyzőknek, azt pedig tudni lehet, hogy a hús a Bresse-i csirke lesz, és ehhez lehet választani langusztin, kék homár, amerikai homár, folyami rák és gambas közül, majd megmutatni, mit tud az ember. A Bresse-i csirke mint alapanyag már egyszer szerepelt a versenyen, mégpedig 30 éve.

Mit tud a Bresse-i tyúk?

Először is drága, de ezt már kiveséztük. Másodszor is, az egyetlen baromfi,amely megkapta az A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée)  francia eredettanúsítványt. Ez kimondja, hogy csak a Bresse-ben nevelt, speciális élelmet kapó baromfi viselheti a „Volaille de Bresse” feliratot. A Bresse-i csirke boldogan él, kapirgál, 4 hónapon át, 499 másik társával egyetemben, hiszen egy termelő ennyi madarat nevelhet egyszerre. 10 csirke birtokol egy négyzetméternyi helyet, aztán 35 napos korukban kifáradnak az udvarba, ahol már 10 négyzetméternyi hely jut egy állatra. A koszt sem rossz, tej, búza, kukorica mellé jöhet a protein a rovarokból. Az utolsó 10-15 napban aztán speckó ketrecekben és sötétben éldegélnek, íróval kevert kukoricát esznek, és híznak. Mondjuk, ekkor már nem olyan jó nekik, de hamarosan jön a megváltás - azaz megölik őket, mégpedig nem lefejezéssel, hanem árammal. Az állatok mindegyike fém jelölést visel, amin feltüntetik a gazda nevét, van szép nemzeti színű bilétájuk, és még a madarak is a francia zászlót idézik, ugyanis a tarajuk piros, a tolluk fehér a lábuk pedig kék. Maga az állat sokkal zsírosabb mint egy hagyományos baromfi, ugyanakkor nem vizes, és az íze is markánsabb.

Mit lehet vele kezdeni?

Gyakorlatilag bármit, bár mivel az íze önmagában érdekes, ezért felesleges rántani vagy valamilyen nagyon markáns, fűszeres ételt készíteni belőle. A legjobb talán a sütés, így mi is így tettünk, és a csirkék mellé besuvasztottunk egy "Boldog csirkét" is, hogy kiderüljön mi a különbség a kettő közt. A kezdetekkor lefejeztük őket, majd a püspökfalatnál felvágtuk, és eltávolítottuk a belsőségeket. Ezek egy mozdulattal kijönnek, ha ügyes az ember.

A csirkéket egy órán át 8 százalékos sóoldatban áztattuk,majd öblítettük, és szárazra töröltük. Aztán sütőbe kerültek, 60 fokos maghőmérsékleten sültek 6 órán keresztül. Pihentek egy órát, majd 250 fokon ropogósra sütöttük őket. Fűszerezést a són kívül nem kaptak. Mi petrezselymes sült burgonyát és salátát készítettünk hozzájuk. 

Az eredmény frenetikus lett. A csirke sokkal zsírosabb, szebb a húsa, nem vizes, és "rendes" csirke íze van, minden fűszerezés nélkül is örömet okoz. Persze sokak szerint nem ér annyit, amennyiért árulják, de Magyarországon úgyse hozzáférhető igazán. Vidéki gyökerekkel rendelkező kollégáink szerint pont olyan az íze, mint a rendes tanyasi csirkének, és erre többen bólogattak, abban mindenki egyet értett, hogy ég és föld a különbség az ipari és eközött az állat közt. 

Hat szuper vidéki kávézó, amit ne hagyjon ki!

etelka 2016. december 11., vasárnap 12:04

Jó éttermek már vannak vidéken, de jó kávézóból nem akad olyan sok, pedig igény az lenne rá - mondom ezt megrögzött kávéivóként. Ezért is örültem meg, amikor Sopronban ráakadtam a Kultúrpresszóra.

Aztán kiderült, hogy Sopronon kívül is van élet, úgyhogy következzen néhány igazán jó hely. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek más szuper kávézók, önök is osszák meg velünk, ha kihagytuk kedvencüket! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Turbózza fel immunrendszerét házi gyömbérlével

Becca 2016. december 10., szombat 12:24

A felsőlégúti megbetegedésekkel szemben a legjobb védekezés, ha erősíti immunrendszerét. Persze, ha már benyalt valamit, akkor sem árt vitamint és természetes baktériumölőkkel teletömnie magát. Sőt. Így fel tudja gyorsítani a gyógyulási folyamatot és ha otthoni alapanyagokból dolgozik, még csak hatalmas összegeket sem kell kiadnia mindenféle gyógyhatású készítményre.

Most megmutatjuk, hogyan készíthet egyszerűen gyömbérkoncentrátumot, amelyben sem tartósítószer, sem más oda nem illő anyag nincs. 

A gyömbér

A gyömbér gyökerének gyógyhatást tulajdonítanak, az ezzel kapcsolatos tudományos bizonyítékokat az Európai Gyógyszer Ügynökség (angolul: European Medicines Agency, EMA) monográfiája foglalja össze. Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Ezek mellett tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl.: hasi görcsök vagy puffadás ellen.

Ezek mellett még rendkívüli gyulladáscsökkentő és csökkenti a nyálkahártyák irritációját.

Egyes esetekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott. Forrás: Wikipédia

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: expressz omlós szelet

Piszke 2016. december 9., péntek 16:47

Nemcsak azért jön jól pár gyors keksz, mert péntek van, hanem mert ha kész vagyunk sok keksszel advent idején, akkor mindjárt el is rejthetünk belőle karácsonyra, hogy bővítsük a kínálatot, és megkönnyítsük az ünnepek előtti pár nap őrült készülődését.

DSC 0168
Fotó: Piszke

Ezt a kekszet még gyúrni se kell, sőt szaggatni se, körülbelül 5 perc munkával már tolhatjuk be a sütőbe, majd alig negyedóra múlva már vághatjuk is a csini rombuszokat, csak egy kevés citromos máz kell még a tetejére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar éttermek is szerepelnek a világ legjobbjai között

Dívány 2016. december 9., péntek 14:10

Összesen négy hazai étterem került fel a La Liste nevű gasztronómia listára, ami azért igazán nagy szó, mert igen nagy merítésből dolgoznak. A pontszámokat ugyanis 400 éttermikalauz és -kiadvány értékelései alapján számolják ki a megbízhatóságuknak megfelelően, és persze a hétköznapi vendégek internetes véleményeit is figyelembe veszik. (Ha mélyrehatóbban érdekli a módszer, itt olvashat utána!)

A maximális pontszám 100, amiből az Onyx 84,75-öt, a Costes 84,50-et, az Anyukám mondta 83,75-öt, az Olimpia étterem pedig 93,50-et kapott. A neveken nyilván nem lepődött meg senki, az Onyx és a Costes is Michelin-csillagos étterem, a többiekkel is rendre találkozni olyan gyűjtésekben, ahol a gasztronómia élvonaláról van szó. 

A budapesti Onyx
A budapesti Onyx
Fotó: onyxrestaurant.hu

És, világszerte ki a három legjobb? Íme:

1. Guy Savoy, Franciaország - 99,75 pont

2. Kyoaji, Japán - 99,50

3. Le Bernardin, Egyesült Államok - 99,50 pont

Távolról sincs vége, olvasson még »

8 vásári kaja, amivel minden évben befürdünk

Divany.hu 2016. december 7., szerda 19:14

A kisfiammal szenvedélyesen szeretünk karácsonyi vásárra járni. Kimegyünk a Vörösmarty térre, a kerületire, az Allee mellett, Kecskeméten a nagyszülőknél, Békéscsabán a másik nagyszülőknél, és végigbámuljuk és fogdossuk az egész kínálatot.

Sajnos az ő nagy szomorúságára épp olyan szigorú vagyok, mint annak idején az én nagy bánatomra anyukám volt velem: nemigen veszünk semmit, mert nem szeretnék néha a sokszorosára túlárazott vásári termékekkel hazaállítani, amit aztán otthon értetlenül forgat az ember, és nem is rémlik neki, miért kívánta annyira.

Minden évben veszek neki egy-két olyan dolgot, ami tényleg bevésődik, és akár napokig, hetekig vágyik utána. Cserébe viszont elég könnyen engedek, ha  vásári kajákról van szó, pedig szinte mindig csalódást okoznak azok is… mindjárt ki is fejtem miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Auguszt József: a margarin könnyű testi sértés

ermiz 2016. december 5., hétfő 14:08

Az Auguszt fogalom generációk óta. Pedig látszólag nem több, mint egy cukrászda, ahol hagyományos és újragondolt süteményeket ehetünk. De mért lett fogalom a nevük? Hogyan lehet minden nap együtt dolgozni, majd együtt indulni haza? Miért jár be hajnalban a mester a cukrászdába? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Fény utcában.

Auguszt József jónak látja tisztázni már az interjú elején a fogalmakat, miközben felesége, Ibolya decens bejgliket tesz az asztalra.

A cukrászok közt vannak mestercukrászok és cukrászmesterek - magyarázza. "A mestercukrász az egy olyan kitüntetés, amit azok a cukrászok kapnak, akik valami szépet, jót és hasznosat csináltak életükben, a cukrászmester pedig egy szakma, amiből vizsgázni kell. Régen csak cukrászmester nyithatott cukrászdát, ma már akárki." - részletezte, úgyhogy ezzel tisztáztuk is az alapfogalmakat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeretné tudni, mitől lesz jó a sör?

Divany.hu 2016. december 4., vasárnap 14:23

A sörök világában elveszni egy újoncnak legalább annyira egyszerű, mintha a borok világát szeretné kiismerni. Hogy kiismerje magát az erjesztések, érlelések és egyáltalán a típusok világában, fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogyan is készül a sör.

Ebben voltak segítségünkre a Pécsi Sör sörfőző mesterei, akik beavattak minket a sörkészítés rejtelmeibe, és abba, mi mindentől függ, hogy mikor lesz igazán jó és különleges egy főzet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: duplacsokis ujjbegy-sütik

Piszke 2016. december 2., péntek 14:21

A csokis kekszeknél csak a csokikrémes csokis kekszek jobbak. Ezeket itt  pedig nem kell kenegetni, szaggatni, ragasztgatni: a gyors gombócozás után a kisült kekszekbe már kanalazhatjuk is a tejszínes csokikrémet.

DSC 0118 (1)
Fotó: Piszke

A tésztában lévő mandula (vagy más csonthéjas) miatt a kekszek nem száradnak ki szobahőmérsékleten sem, a csokikrém pedig krémes, de kicsit szilárdul majd, nem lesz folyós - bár egy ilyen gombócka alig egy harapás, az sem lenne baj...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a kütyü a simlis hentesek rémálma

Menő/Ciki

Edicsek 2016. december 2., péntek 09:49

Mindenki szeretne friss húst venni, mikor elmegy a henteshez. Eddig csak abban bízhatott, hogy észreveszi ha büdös a hús vagy nem éppen friss a színe, most azonban ennél több is kiderülhet, ha megveszi a Food Sniffer nevű kütyüt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
453 szavazat 1422 szavazat

Főzze azt, amit egy nyertes szakács!

etelka 2016. december 1., csütörtök 18:21

A La Perle Noire-ba egy csomó gasztrofanatikus és néhány újságíró gyűlt össze, hogy megkóstolja, mit alkotott Sándor Rodrigo, amivel sikerült kvalifikálnia magát a S.Pellegrino Young Chef 2016 októberi, Milánóban megrendezett döntőjébe.

Ez nem kis dolog, ezen a versenyen több mint 90 ország 3000 jelentkezője vett részt, közülük került ki a 20 döntős.

A fiatal magyar szakács mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló tálat készített. A zsűri igen neves volt, ott ült többek közt Elena Arzak, a világ legjobb női séfje,  David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne és Roberta Sudbrack - akik mind nagy nevek a gasztronómia világában, és csillagokban sem szűkölködnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A citromos kávé csak hánytatásra jó!

Szűcs Gyula 2016. november 30., szerda 14:58

Olaszország köztudottan az isteni espresso kávék és az aranylábú focisták hazája. Na de mi van akkor, ha négy kalandvágyó olasz már évek óta nem a szülővárosában süti a pizzát, vezeti a családi éttermet és főzi a kávét, hanem nálunk, Magyarországon? Vajon a kedvenc kávéházukról vagy a kedvenc focicsapatunkról tudnának hamarabb lemondani? Milyen egyáltalán egy jó kávé és mennyit kell inni belőle, hogy végigpöröghessük a napot? Az alábbi, vicces videóinterjúból kiderül.

A vidám barristákból és pizzásokból álló társaság ráadásul nemcsak a dolce vita életérzés első számú aranyszabályát osztja meg a nézőkkel (miszerint soha nem szabad cappucinót rendelni a spagettihez), hanem arra is figyelmeztet, hogy a citromos kávé az ördög műve!

Zsidaiék visszaszólnak a NÉBIH-nek

etelka 2016. november 30., szerda 12:05

Kinek van igaza?

 • 74
  A Zsidai családnak természetesen
 • 77
  Nem kérdés, a hatóságnak!
 • 144
  Itt valami bűzlik!

A hvg.hu-n jelent meg a hír, hogy 1.25 millió forintra büntették a Zsidai Gasztronómiai Csoport termelőkonyháját. A Csoport viszonylag gyorsan reagált az állításokra, levélben küldték el részletes cáfolatukat, arról, hogy miért nem volt igaza a hatóságnak. Levelükben azt állítják, a határozat nem jogerős, és fellebeztek, ezzel szemben  a hatóság  ezt írta számunkra „Az eljáró hatóság által kiszabott bírságok (1,2 millió Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírság; 50 ezer Ft élelmiszer ellenőrzési bírság) jogerőre emelkedtek, a hatósági döntéssel szemben fellebbezés nem érkezett a hatósághoz. Fontos leszögezni, hogy a termelőkonyhát nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági Osztálya) ellenőrizte, bár a cég tendeciózusan az előbbi kifejezést használja.

Mivel küldtek nekünk pár szép képet a konyháról, ezt is megmutatjuk. 

 • - „Ömlesztett húsok”: A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.
 • - Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.
 • - 6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra. Pontosan: 2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk. A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;
 • - Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.
 • - Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.
 • - Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.
 • - Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.
 • - HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.
 • - Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.
 • - Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk az év éttermét!

ermiz 2016. november 29., kedd 14:25

A mádi Gusteau Kulináris Élményműhely idén elnyerte a Gault &Millau év étterme díját. A Budapesttől 2 órányi autózásra található étterem a fine dining stílust követi, azaz a viszonylag kis adagok, magas minőségű alapanyagok és izgalmas ízkombinációk hármasát nyújtja. És mivel nem lehet elfelejteni, hogy a tokaji borvidéken vagyunk, azért számos jó bort rejt az étlap, a borvidékről.

A belsőt Lődi János tervezte, aki a borokra és a fára helyezte a hangsúlyt, pluszban a környéken mindenhol megtalálható terméskőnek is jutott szerep. Az étterem nem feszengősen elegáns, a felszolgálók kellően barátságosak és informatívak. Kétszer három fogást kóstoltunk meg, mindhez kaptunk bor ajánlatot, de nem volt erőszakos a kínálás, nem éreztük úgy, hogy ha visszautasítjuk, kinéznek az étteremből. 

 Az amuse bouche (kicsi vendégváró falatka) cékla és libamáj kombináció volt, a falat pont arra volt elég, hogy összefusson a nyál a szánkban. A meglepetés második adag falatka kecske volt, és chilli pirítóson érkezett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: üveges paradicsomos tésztaszósz

Edicsek 2016. november 28., hétfő 12:42

Ha már a múlt héten pennéket teszteltünk, kézenfekvő volt megnézni mit tudnak a készen kapható bolti szószok is. Szerencsére Gianni Annoni és Alessandro Manna a Casa Pomo d'oro séfje ebben is a segítségünkre volt, igaz itt már sejtették, hogy nem lesz olyan egyszerű a dolguk, mint a tésztáknál.

A tesztre a teljesen alap, bazsalikomos paradicsomszószok közül válogattunk, kóstoltunk, szörnyülködtünk és pontoztunk, mindenféle tudományos mérések nélkül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piskótatekercs deluxe: gesztenyekrémmel

Ötvös Zsuzsanna 2016. november 27., vasárnap 14:01

Igazi kényeztető őszi desszert: puha kakaós piskótában lágy-habos gesztenyekrém. A gesztenyét sok-sok mascarpone és tejszínhab teszi krémessé, a krém alatt pedig pikáns lekvár rejtőzik.

Gesztenyés tekercs
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Érdemes valamilyen savanykás pirosbogyós gyümölcsből készült lekvárt használni a tekercshez: meggyet, málnát vagy ribizlit például. Mi a sok krém-kevés piskóta arányra szavaztunk most, de ha piskótásabban szeretné elkészíteni, akkor készítse el a piskótát a megadott összetevők másfélszereséből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyon kedvenc: sajtburger húsgolyók

Katucikonyha 2016. november 26., szombat 11:45

Ezt az ételt két dolog inspirálta: a csodás nyári paradicsomos húsgombócok (nem mellesleg az idei nyár kedvenc étele volt nálunk), és hogy a gyerekeim (na jó, mi is) nagyon szeretik a sajtburgert. Amikor rendesen ki tudom szellőztetni a konyhát, szívesen rászánom magam a hamburgersütésre.

Ám néha csak gyorsan bedobom ezeket a helyes gombócokat a sütőbe, reszelek rá egy nagy rakás cheddart, és ezt tömjük a zsemlékbe. Szóval abszolút nem bonyolult, és garantáltan családi kedvenc lesz belőle. 

TIPP: akár nagyobb mennyiségű húsgolyót is készíthetünk előre, ezeket az elősütést követően kiporciózva fagyasszuk le. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olaj kisokos: mindent a tökmagolajról!

be 2016. november 25., péntek 18:00

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük a harmadikat, a tökmagolajat!

shutterstock 167435114

Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, és az olívaolajról itt megtalálja!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: ropogós diós-vaníliás keksz

Piszke 2016. november 25., péntek 14:23

A külsőre egyszerű kis keksznek kívül vékonyan roppanós kérge van, belül morzsálódóan omlós, a tetején pedig ott a finom pirult dió. Az sem hátránya, hogy körülbelül öt perc összerakni, azután csak gombócozni kell, és mehet is a sütőbe.

DSC 0334
Fotó: Piszke

Pont olyan jó teához, mint tejhez vagy egy bögre kakaóhoz és hosszan tárolható egy fémdobozban. Aki a teába-tejbe mártogatós kekszek híve, süsse 2 perccel tovább, hogy teljesen ropogós kekszet kapjon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, hogy kedvenc nasija eredetileg lókaja volt?

ermiz 2016. november 24., csütörtök 16:27

Az év sztoriját írta meg a Huffington Post, legalábbis mi elég jót nevettünk, amikor elolvastuk, honnan is származik valójában egyik kedvenc nasink, ami régen kuki nevén futott, ma ez már puffasztott kukorica snack, esetleg kukoric gyöngy.

A Tedium írta meg, hogy ezek a finomságok eredetileg a lovaknak készültek, és csak jóval később kaptak rá az emberek. Most már kezünk hinni kolléganőnknek, aki esküszik rá, hogy a Decathlonos lókaja, igenis jó.

shutterstock 372781633
Távolról sincs vége, olvasson még »

Jótékonykodjon Jamie-vel és egy csodaszakácskönyvvel!

Dívány 2016. november 23., szerda 11:37

Clerkenwell Boy gasztroblogger, a SUITCASE Magazine és a Gemma Bell PR-cég kitalálta, hogy egy egészen egyedi kezdeményezéssel próbálnak segíteni a szír gyermekeken, és Nagy-Britanniában útjára indították a Cook for Syria kampányt, amihez többek között olyan nevek csatlakoztak mint Jamie Oliver vagy José Pizarro.

#Repost @clerkenwellboyec1 *SUPER EXCITED* to announce our #CookForSyria recipe book was submitted to the printers yesterday! * || Here's a sneak peek of what we pulled together in just a few short weeks * || With traditional recipes lovingly donated by Syrian families (handed down from generations), modern recipes with a Syrian inspired twist by award winning chefs & authors, helpful supper-club tips and beautiful photography ALL 100% DONATED... || @serenaguen and I are SO grateful for everyone who has helped along the way... *THANK YOU* and cannot wait for you to see it! || All profits from the @cookforsyria campaign will be donated to aid children affected by the crisis in Syria via @NextGenLondon x @unicef_uk || The perfect gift for loved ones... Pre-order via cookforsyria.com TODAY and get it delivered by early to mid December! || Link in my bio * #CookForSyriaRecipeBook

Jamie Oliver (@jamieoliver) által közzétett videó,

Mivel alapvetően a gasztronómia világából kiinduló kezdeményezésről van szó, az alapot is a szír konyha szolgáltatja, amely a világ egyik legrégebbi kulináris öröksége. Csodálatos, érdekes, sokszínű. 

A kezdeményezés részeként mindenki, aki igent mondott a felkérésre, vállalta, hogy különleges, a helyi receptek által inspirált ételeket is kínál a vendégei számára novemberben, és minden ilyen elfogyasztott étel után egy meghatározott összeget a jótékony célra ajánl fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutassuk meg, mi az a magyar virtus!

etelka 2016. november 21., hétfő 14:45

Tavaly már sikerült, idén is menni fog, ha összefogunk! Hogy, miről van szó? Azt mindenki tudja, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai selejtezőjét, és ezzel kvalifikálta magát a lyoni döntőbe. A versenyt januárban rendezik meg, addig Széll őrülten készül, hogy megmutassa, hol tartunk ma.

Ezzel párhuzamosan elindult egy plakátverseny, melyet ha ügyesek vagyunk simán megnyerhetünk, ahogyan ez  történt 2015-ben is, amikor Molnár hozta el plakátjával a fődíjat. Úgyhogy, innentől kezdve nincs más teendője, mint szavazni a kedvenc plakátjára. Mi persze arra biztatjuk, hogy Széllre szavazzon, és ezzel is ismerje el, hogy a Network 360 Reklámügynökség, Ruszthy Dávid art directorral az élen jó munkát végzett. A  fotós Sárosi Zoltán volt. Ezt a plakátot keresse! 

Széll Tamás azért nem mulasztotta el megjegyezni Facebook posztjában, hogy nem (csak) ezt a versenyt szeretné megnyerni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alapkonyha kisokos: müzliszelet 1x1

Ötvös Zsuzsanna 2016. november 20., vasárnap 13:13

Sokszor marad meg a hűtőben, kamrában egy kevés dió, mogyoró, kókusz, kis aszalt gyümölcs, pár kocka csoki – ahhoz már kevés, hogy egy komplett sütit készítsünk, így kerülgetjük csak egy darabig, míg egyszer csak lejár a szavatosságuk. Pedig nem kell elengedni ezeket a kis maradékokat sem, igazi jolly joker az eltüntetésükre a házi müzliszelet. 

Ezért most ez a recept kicsit ki fog lógni a sorból az alapkonyhás anyagaink közül: nem lesznek grammra megadott mennyiségek, pontos hozzávalólista; inkább azt mutatjuk meg, hogyan dobhatunk össze villámgyorsan müzliszeletet a saját kamránk, hűtőnk tartalmából kiindulva, a saját szánk íze szerint.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés