ALAPKONYHA

Furagyümölcs-kalauz: sárkánygyümölcs

Becca 2015. január 28., szerda 08:28

Abszolút sárkánygyümölcs-szűzként vágtam bele ebbe a projektbe, kíváncsi voltam, hogy mit tudhat az a gyümölcs, amiből egy darab 1000 forintba kerül. Megvettem, hazavittem, majd napokig csak nézegettem (szerencsére nagyon sokáig eláll szobahőmérsékleten), milyen úton-módon lenne a legcélszerűbb nekiesni.

Első blikkre az articsókához hasonlítottam - jó, egy egészen érett articsókához -, és mivel ez utóbbit szeretem, ennek is bizalmat szavaztam. Persze, semmilyen kapcsolat nincsen közöttük, de már az pozitív ha kinézetre szimpatikus. Végigpörgettem pár Youtube videót a felbontásáról, szerencsére semmi ördöngösség nincs benne, úgyhogy belevágtam.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mézteszt: sok jó között egy tragikus

Tuna Judit 2015. január 26., hétfő 11:54

Ebben a pocsék időben ami biztosan előkerül, az a méz. Ősrégi praktika, hogy hurutra, torokfájásra, köhögésre, azonnal mézet kanalaz mindenki magába a gyors felépülés reményében. Ráadásul finom is, a mézet mindenki szereti. Úgyhogy ezen a kóstolón virágmézeket ettünk, sajátmárkás és hájpolt termékeket egyaránt fogyasztottunk a vakteszten. 

A virágmézeket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, arra voltunk kíváncsiak, finomak-e. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a húszas ponthatárt szinte mindegyik termék átlépte, a legjobb meg 31 pontot kapott. 

Mivel több olyan méz is kapható a hazai palettán, amelyben nem kizárólag hazai méz van (európai, de kínai is akad - ennek egészen más íze van, mint a hazainak), készítettünk egy „méz kisokost”, amiből pontosan megtudhatja, hogy mire figyeljen vásárlásnál.  

Méz kisokos

A méz jelölési és minőségi - analitikai követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉK)1-3-2001/110 számú előírása szabályozza: „Az érzékszervi tulajdonságágai közül kiemelendő, hogy tükrös, aranysárga színű, sűrűn folyó állományú, kikristályosodásoktól mentes, harmonikus, jellegzetes ízű és illatú legyen.

Állománya nem lehet túl hígan folyós, mert akkor a víztartalma magasabb a megengedettnél, nem megfelelően dehidratált, nem eléggé érett, ami a gyors romlásához vezethet.   

A méz kémiai-analitikai jellemzői közül egyik legfontosabb a cukorspektrum, amely a méz jellemzője és szigorúan szabályozott. A mézet például kristálycukor, izocukor hozzáadásával, a méhek cukorsziruppal történő etetésével hamisíthatják - megtévesztve így a fogyasztót, ez azonban laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítható.   

A méz színét befolyásolja, hogy milyen növényből készül, milyen a kémiai összetétele,  milyen kezelésen esett át, mennyi ideig tárolták. A méz kristályosodása természetes folyamat, amely a hosszabb ideig történő tárolás következménye. A kristályosodás melegítéssel visszafordítható, azonban a 35-40°C hőmérséklet fölé történő melegítés során jelentősen veszít beltartalmi értékéből.   

A 'méz' elnevezése kiegészíthető egy adott növény nevével (pl. Akácméz), ha túlnyomórészt vagy teljesen arról a növényről származik illetve az arra jellemező tulajdonságokkal rendelkezik, illetve a 'méz' elnevezés kiegészíthető egy területi eredetre utaló jelzővel, ha kizárólag onnan származik.   

A címkén kötelezően fel kell tüntetni a származási ország vagy országok nevét, illetve azt, ha a termék különböző országokból származó mézek keveréke. A mézek keverését minőségjavításra is szokták használni - de a keverés jelölendő!   

Származási helyre utaló logók a mézen: „Magyar termék”, a méz Magyarországról származik és itt is csomagolják. 
„Hazai termék”: a méz több, mint 50 százaléka Magyarországról származik és itt csomagolják - ez csak kevert méz esetében fordulhat elő. 
„Hazai feldolgozású termék”: a méz/mézek nem Magyarországról származnak, de itt csomagolják a terméket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sáfrányos-tejszínes garnéla - kezdőknek is

Katucikonyha 2015. január 25., vasárnap 11:43

Akinek nincs kedve vagy ideje bonyoult fogásokkal bajlódni, de mégis szeretne kitennie magáért, az elég ha összedob egy egyszerű és pillanatok alatt elkészülő garnélás fogást. A sáfránytól pedig igazán ünnepi és különleges lesz, hiszen ez a világ legdrágább fűszere. De még ettől sem kell megijedni, hiszen az ételhez felhasznált mennyiség 300 Ft körül van.

DSC 0404akicsi
Fotó: Katuci

A rizsbe is került némi sáfrány, hogy aranysárgán ragyogjon, de ha nem szereti, tálalhatja nyugodtan tésztával is. A rák lehet fagyasztott is, én is azt használtam, és ebből sem kell óriási mennyiség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könnyű és elegáns: rokfortos sárgarépa krémleves

Primilla 2015. január 24., szombat 14:50

Ez a leves mindenki álma, mert minimális anyag- és időráfordítással nyerünk egy meglepően finom, sőt izgalmas ízű ételt. Kezdők is nyugodtan belevághatnak, a végeredményre mindenképpen büszkék lesznek majd.

A leves közepén további rokfort darabok ülnek
A leves közepén további rokfort darabok ülnek

A répa és a rokfort remek ízpárosítás, de ha nem bízunk a kéksajtokban, vagy érzékenyek vagyunk rájuk, érdemes más fajtákkal is kísérletezni.

Még egy tanács: felhasználás előtt kóstoljuk meg a répát még nyersen. Ha nem találjuk elég finomnak, akkor inkább valami másra használjuk fel. Ez ugyanis annyira kevés összetevős, tiszta, egyszerű étel, hogy a répa és a rokfort íze, minősége meghatározza a végeredményt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: expressz keksz

Piszke 2015. január 23., péntek 08:34

Ennél egyszerűbben kekszhez csak úgy juthatunk, ha veszünk egy csomaggal a boltban...Még a mixert sem kell elővenni, két kisebb és egy nagyobb tál, egy kanál és egy villa a szükséges az összeállításához, és tényleg pontosan 5 perc alatt van kész.

DSC 0045
Fotó: Piszke

Kisülve ropogós szélű, puha piskótaszerű sütiket kapunk; ha marad másnapra, nem szárad ki, csak a banán és a rum aromája lesz intenzívebb benne.  Ha valaki más ízesítésű gyors kekszet próbálna, akkor itt egy citromos-amerikai áfonyás változat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán turistaként – Budapesten

Steiner Kristóf 2015. január 22., csütörtök 11:04

Idén tavasszal lesz hetedik éve, hogy szülőhazámtól, Magyarországtól távol élek – közben pedig vegán lettem, és bár mindig is imádtam főzni-sütni és enni, az elmúlt évek során végleg belebolondultam a gasztronómiába. Izraelben vegetáriánusnak lenni semmiféle lemondással nem jár – szemben Magyarországgal, ahol az éttermek nagyrészében máig a rántott gomba a szofisztikáltság csúcsa, ezért a hasamnak nemigen szokott honvágya lenni.

Ő és én valljuk, hogy világpolgárnak lenni nem jelent egyet a “hazaárulással” - bár büszke és boldog vagyok, hogy Magyarországra születtem, és örökké magamban hordozom mindazt, amit a szülőföldem adott nekem (beleértve a fantasztikus, magyaros ízvilágot, amit vegán fogásaimmal is időről időre felidézek), nem hiszek az "itt élned, s halnod kell" frázisban.

Azt szoktam mondani: itthonról repülök haza, és köszönöm a sorsnak, hogy mindkét kikötőben van, aki hazavár egy öleléssel és meleg étellel. Így aztán most, hogy majd' egy év távollét után egy teljes hetet töltöttem Budapesten, a nyakamba vettem a várost, és körülnéztem: milyen is idehaza vegánnak lenni 2015-ben. Kezdem a jó hírekkel, a végére pedig maradnak a csalódások...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gesztenyebomba, és a perfekt csokibevonat titkai

Ötvös Zsuzsanna 2015. január 21., szerda 13:20

Gyerekkorom egyik kedvenc desszertje a gesztenyebomba volt. Ez egy hihetetlenül egyszerűen elkészíthető édesség, sem sütni, sem főzni nem kell, és csupán pár percig tart összeállítani. Az egyetlen, amit változtattam az általam ismert recepten, hogy a vajas csokoládébevonatot egy sokkal könnyebb, krémesebb és szebb fényű tejszínes csokoládébevonatra cseréltem, ami nem csak finomabb, de szerintem könnyebb is vele dolgozni, és nem törik vágásnál.

Gesztenyebomba1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Mielőtt maga a recept következne, jöjjön néhány tipp a szép csokoládébevonat készítéséhez!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A farsangi bálig éppen elkészül a vaníliakivonat

Primilla 2015. január 20., kedd 14:06

A vaníliakivonat az egyik legfinomabb fűszer titokzatosan, és igen előkelően hangzó előfordulási formája. Hogy a vanília mennyire nagyszerű és sokoldalú növény, arról írtunk már korábban itt. A kivonatával évekig szemeztem, mire végre rászántam magam, hogy elkészítsem.

DSCF3316

És akkor feltárult a titok: a világ legegyszerűbb dolga. Viszont ha egyszer elkészítettük, egész biztos, hogy soha többé nem vásárolunk mesterséges helyettesítőket: aromát, vanillin cukrot, de még az sem lesz gond, hogy nincs otthon vaníliarúd, mert van! Benne az üvegben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: almachips Hófehérkének, mérgezett alma helyett

Tuna Judit 2015. január 19., hétfő 13:04

Az egyik legegészségesebb chips az almachips, és mivel kedveljük ezt a műfajt, idei első tesztünkön neki is álltunk a megkóstolásuknak. Sajnos választék terén nem valami üdítő a helyzet, összesen ötfajta terméket sikerült beszereznem, pedig arra számítottam, hogy mindenhol lehet kapni saját márkást. Ennek ellenére, csak az Aldiban és a Lidlben akadtam ilyenre, tehát a: Tesco, Auchan, Penny Market nem csinál sajátot, de még a drogerie marktban sem sikerült szert tennem ropogós almára.

Ön szerint van igény az almachipsre?

 • 1009
  Naná, ez nem kérdés!
 • 57
  Nem vagyok Hófehérke!
 • 449
  Biztosan van olyan, aki szereti...

A chipseket semmilyen tudományos szempontból nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kiváncsiak, melyik finom. Ha szubjektíven nézzük, a kollegák elvárásai szerint a jó almacsipsz : 

 • legyen jó íze,
 • ne legyen az egész apróra morzsált, szép almakarikák legyenek a zacskóban.

A kóstolón 40 volt a maximális pontszám amit egy termék kaphatott, egy olyan volt, amelyik majdnem elérte a maximális pontot. Nézze meg melyik volt az!

A tesztre elég sokan összegyűltünk a Velvet és a Dívány szerkesztőségéből, íme néhány mondat a kóstolást követően:

„Nos én teljesen új vagyok az almacsipszek világában, ugyanis ha csipszet akarok enni, akkor csipszet eszem, ha almát akarok enni, akkor meg almát. Eddig nem éreztem hatalmas szükségét annak, hogy szárított almát egyek. Ez a teszt után sem változott.”  

„Tegyük hozzá, hogy el kéne fogadni, ezek az almachipsek egyszerűen nem jók, már rénézésre is olyanok, mintha hagynánk száradni az almát. De miért ennék száraz almát, amikor ehetek frisset is?”

„Nagy csalódás, hogy ezek egyáltalán nem ropognak, és általában nincs ízük, és még rosszul is néznek ki. Remélem legalább egészségesek, mert jól sem laktam velük. Eddig úgy tűnik, hogy csak arra jók, hogy koptassam a fogam.”

„Imádom az almachipset, de soha nem próbálkoznék meg vele otthon, mert tudom, hogy milyen macerás, így marad a bolti. Egy volt, amelyik nagyon ízlett a teszten, jó savanyú volt és ropogott is, pont ilyennek kell lennie egy almachipsnek. A többi sem volt rossz egyébként, csak nekem nem ízlettek.”

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ötperces öröm: sült ananász vaníliakrémmel

Katucikonyha 2015. január 18., vasárnap 12:07

Nyáron is nagyon szerettük a grillezett gyümölcsöket, de télen sem kell róluk lemondani, csak épp a szezonnak megfelelő alapanyagokat válogatni. Az ananász tökéletes választás, hiszen most rengeteg boltban és zöldségesnél találkozhatunk vele, ráadásul (vélt vagy valós) kedvező tulajdonságai csökkentik a bűntudatunkat a mascarponekrém miatt.

DSC 0783akicsi
Fotó: Katuci

Néhány perc alatt elkészül a desszert, tehát akár hétköznap is meglephetjük magunkat vele. Tudatosan táplálkozóknak, diétázóknak érdemes figyelni a kekszre. Egyrészt el is hagyható, vagy választhatunk mellé rostokban gazdagabb, kevesebb üres kalóriát tartalmazó darabokat, mint ebben a cikkben a zabkeksz, és persze érdemes figyelni a mennyiségre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Titkos menüvel készülünk a Bocuse d'Or-ra

LS 2015. január 17., szombat 09:02

Gyöngytyúk, pisztráng és a Gömböc. Ez a három alapanyag a kiindulási pont Molnár Gábor junior sous-chef számára, aki alig két hét múlva fogja képviselni Magyarországot a Bocuse d'Or versenyen. Budaörsig kommandóztunk, hogy végre kiderüljön, mit is fog alkotni a magyar csapat január 28-án Lyonban.

A leleplezést persze hosszas bevezető előzte meg, Hamvas Zoltán elnök, zsűritag, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke mesélte el, micsoda út vezetett idáig. A lényeg, hogy mindig kell valami, ami az adott nemzetre utal, felismerhetővé teszi a munkát, és jellegzetes is. Ez nálunk a Gömböc lett, amely mindig a talpára áll. A kötelező körökön túlesve, Molnár Gábor arról mesélt, hogyan készülnek a versenyre, amely a világ szakácsainak olyan, mint a sportolóknak az olimpia.

Aztán a fotósok átnyomultak a konyhába, a tévések hisztérikusan követelték az ételt, hogy még  beférjen az esti híradóba az anyag, az újságírók pedig üvegen át nézték a nagy semmit. 

Azt ugyanis, hogy mivel készülünk nem lehetett megmutatni, hátha lenyúlják az ötletet a többiek, ezért csak egy kis adag gyöngytyúkot kaptunk, amelyről – a titkolózás és a verseny sikere érdekében –képet sem közölhetünk. Oké, annyit még elárulhatunk, hogy szépen fel volt szeletelve, de tényleg csak ennyi, a többit képzeljék el önök. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: gyors mini sajttorták

Piszke 2015. január 16., péntek 13:13

Van olyan, aki nem szereti a sajttortát? Senki, csak épp egy klasszikus méretű tortától sokakat elriaszt a vízfürdőben történő hosszú időt igénylő sütés, a fél napon át tartó hűtés – nem is pénteki hadművelet. Ezek a kis mini tortácskák azonban sütéssel együtt 20 perc alatt készülnek el, az erkélyen vagy teraszon most egy óra alatt kihűlnek, és pont ugyanolyan finomak, mint az óriás (na jó, normál méretű) társaik.

DSC 0049
Fotó: Piszke

Ha pedig valaki inkább a szögletes formák rajongója, annak itt egy házi barackdzsemmel turbózott sajttorta-kocka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kocsonya, mint téli örömforrás

Katucikonyha 2015. január 15., csütörtök 13:01

Itt a szezonja, elég hideg van, meg már ki is hevertük nagyjából a karácsonyi zabálást. Hagyományosan telenyomhatjuk füllel, farokkal, ki és mit szeret, de sok hússal is. Ehetjük kanállal vagy villával, szépen kidíszítve vagy hagyományosan, csak a hússal.

DSC 0600akicsi
Fotó: Katuci

Nem állítjuk, hogy ez a nagybetűs kocsonya receptje, hiszen ahány ház, annyi szokás. De akinek nincs receptje, használja ezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tuti tippek a stabil tejszínhabhoz

Ötvös Zsuzsanna 2015. január 14., szerda 16:21

Jó néhány recept kardinális része a jó állagú, stabil tejszínhab – aminek az elkészítése sokak mumusa, – ehhez adunk néhány tippet, majd mutatunk egy receptet, amiben rögtön kulcsszerepet játszik a sikeresen felvert tejszínhab.

shutterstock 107258132
Fotó: Shutterstock
 • Tejszínhab készítéséhez legalább 30% zsírtartalmú, ún. habtejszínre (állati eredetű) van szükség – az alacsonyabb zsírtartalmú főzőtejszínt tehát felejtse el, ha habot szeretne!
 • A legtöbb boltban általában 30% zsírtartalmú habtejszíneket lehet találni, de elvétve néhány 35% százalékos zsírtartalmúba is bele lehet futni – ekkor érdemes ezeket választani, ugyanis minél magasabb a tejszín zsírtartalma, annál könnyebben fogunk belőle szép, kemény tejszínhabot készíteni.
 • A magas zsírtartalom mellett a másik fontos szabály, hogy csak jól behűtött tejszínből lehet kemény tejszínhabot készíteni. Ehhez jó, ha legalább egy napig a hűtőben volt a tejszín - nyilván az uht-ról beszélünk -, akár a mélyhűtőben is eltölthet pár órát, az sem árt neki, ha már jégkásás, amikor nekilátunk. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg a hab készítéséhez használt eszközök (edény, habverő) is hidegek legyenek – például ne közvetlenül habverés előtt mossuk el forró vízzel!
 • A habveréshez használhatunk kézi vagy elektromos habverőt is – utóbbi nagyban meg fogja könnyíteni a dolgunkat. A habverést lassabb mozdulatokkal/alacsonyabb fokozaton kezdjük, majd ahogy kezd sűrűsödni a tejszín, verjük gyorsabban/nagyobb fokozaton, míg kemény nem lesz.
 • Vigyázzunk, ha tovább verjük a tejszínt, mikor már elérte a megfelelő kemény állagot, akkor szemcsés lesz (túlvert tejszínhab), végül teljesen szétválik a vaj és a savó.
 • Ha sütemény díszítéséhez szeretnénk használni a tejszínhabot (mint a receptben szereplő piténél), akkor érdemes a maximum 1-2 órával a tálalás előtt elkészíteni.
 • A tejszín állagának rögzítéséhez, „fixálásához” lehet ún. habfixálót is használni. A mi kedvencünk ehelyett viszont egy nagyon egyszerű (és sokkal természetesebb) trükk: ha egy kevés mascarponét adunk a tejszínhez, sokkal könnyebb lesz felverni, és tartósabb is lesz az így készült hab – a mascarpone ugyanis megemeli a tejszín zsírtartalmát. Másfél deci tejszínhez kb. egy evőkanál mascarponét érdemes számolni. Egy mascarponés tejszínhabbal díszített pohárdesszertért kattintson ide.
 • Sokan esküsznek a növényi tejszínekre (ezeket sokszor cukrászhab néven forgalmazzák), mivel ezekből pikkpakk lehet kemény, tartós habot készíteni. Hacsak érzékenység nem áll fenn az állati eredetű tejszínnel szemben, szerintünk inkább felejtse el ezeket a növényi tejszínhabokat, ízben a közelébe sem érnek az állati eredetű társaiknak, és általában hidrogénezett pálmazsírból és hasonlókból állnak, nem túl bizalomgerjesztő az összetevőlistájuk.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Diétázók figyelem! Tésztamentes pizzarecept itt!

Katucikonyha 2015. január 13., kedd 14:57

Tudom, tudom, nincs a padlizsánnak szezonja, de én már nem bírom tovább nyári zöldségek nélkül, így néha megveszem télen is. Azt is tudom, hogy az igazi pizza nagyon nem ilyen, de néha rákényszerülünk, hogy valamilyen egészségesebb verziót együnk.

Ennek nincs puha és vastag vagy épp vékony és ropogós tésztája, hiszen a padlizsánszeletek adják az alapot. De nem is kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, hiszen nincs magas kalóriatartalma. Ha nem elég magában, ehetünk hozzá salátát vagy valamilyen köretet is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vargányás sertésszűz - elegáns, de egyszerű

Katucikonyha 2015. január 12., hétfő 14:27

Elegáns, mégis nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető étel. Ha valami finomat szeretnénk feltálalni, de nem szeretnénk rá vagyonokat költeni, ez az étel kitűnő választás lesz.

DSC 0423akicsi
Fotó: Katuci

Mivel ilyenkor nem kapunk friss vargányát, nyugodtan választhatunk fagyasztottat is, amit már sok közepes és nagyobb boltban  is árulnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csokikrém, banánhab - desszert a pohárban

Ötvös Zsuzsanna 2015. január 11., vasárnap 19:33

Habkönnyű poharas édesség egy igazi téli kedvencből, a banánból. Szuper a pulton ottfelejtett, már kicsit barnuló – és éppen ezért nagyon finom édes – banánok eltüntetésére is. A lágy csokikrém a tetejére pedig már csak a ráadás, de érdemes ezzel a karamellszósszal rétegezve is kipróbálni: a karamell és a banán párosa igazi telitalálat!

Banánhab1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A bónusz pedig, hogy nagyon kevés munkával összedobható desszertről van szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Batyuban sült vegán finomságok

Steiner Kristóf 2015. január 10., szombat 10:27

Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor elmegy otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is baromi megterhelő, pláne tisztességes kaja nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, az ételrendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy baromi drága a kaja. Így aztán nálunk már tradíció, hogy ha Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból.

Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors, és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb benne viszont mégiscsak az, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ötletadó összetevők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: kókuszkenyér

Piszke 2015. január 9., péntek 18:32

Kevés jobb uzsonnát lehet elképzelni, mint egy szeletet ebből a puha kókuszos kenyérből: a megpirított kókuszreszelék aromája átjárja - megéri rászánni a pirításra a plusz két percet -, a tetején pedig a lime-os máz egészíti ki a süti édességét.

DSC 0064
Fotó: Piszke

Ha kevésbé mély, karcsúbb fomában sütjük, (pl őzgerinc) kicsit rövödül a sütési idő, és hiába lesz belőle így több szelet, ugyanolyan gyorsan el fog illanni az asztalról. Ha valaki pedig inkább narancsosat sütne, arra itt egy gazdag narancsos-csokis verzió.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olcsón finomat: brokkolikrémleves

Katucikonyha 2015. január 8., csütörtök 14:10

A nagy költekezések után jól jön néhány pénztárcabarát recept. Sok krémlevest mutattunk már az elmúlt évek során, mégsem tudjuk őket megunni. Brokkolit most fillérekért be tud szerezni bármelyik boltban, még egy kis hagyma és tejszín, és már az asztalon gőzölög a selymes állagú levesünk. A sajtos pirítós kötelező mellé, hogy tökéletes ebédünk legyen!

DSC 0418akicsi
Fotó: Katuci
Távolról sincs vége, olvasson még »

Újévi fogadalomra is beleférő csokis zabkeksz

Ötvös Zsuzsanna 2015. január 7., szerda 21:04

Az újévi fogadalmak közül az egyik leggyakoribb, hogy márpedig az újévben lefogyunk – de legalábbis igyekezni fogunk egészségesen étkezni. Ez pár napig még általában tartható is, de aztán egyre gyakrabban gondolunk arra, milyen jó lenne egy kis édes nassolnivaló... Erre tökéletes megoldás lehet ez a csokis zabkeksz! Sajnos azt nem mondhatjuk, hogy bátran vágja be a teljes mennyiséget, de néhány keksz a kávé mellett még nem fogja rombadönteni az életmódváltását.

Csokis zabkeksz1

A tésztájában nincs finomliszt, csak teljes kiőrlésű, de az sem nagy mennyiségben, helyette pedig durvára őrölt zabpehely és darált mandula gazdagítja. Finom omlós-ropogós, nagyszerű akár reggelire vagy az uzsonnás dobozba, de használhatjuk sajttorta alapjához is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hosszan sült vajpuha marha lábszár

Katucikonyha 2015. január 6., kedd 12:46

Ez volt a tavalyi karácsonyi vacsoránk fő eleme. Eredetileg ossobucot terveztem készíteni, de a hentesnél nem volt borjúlábszár, csak marha, viszont az is hihetetlenül gyönyörű volt. Ez csak annyiban változtatott a történeten, hogy nem volt akkora edényem, amibe belefért volna az öt hatalmas lábszárszelet.

lábszár1
Fotó: Katuci

Így nem hagyományos ossobuco lett, hanem lassan sült marha, ami majdnem négy órán át csücsült a sütőben az ízes zöldségágyon. Végül olyan omlós lett a hús, hogy szinte elolvadt a szánkban, a velő pedig kipottyant a közepéből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csúnya étel szépen: mákosgubatorta

Katucikonyha 2015. január 5., hétfő 15:35

Ha nem tombolt bennünk csillapíthatatlan vágy, hogy bejglit süssünk karácsonykor, és így megúsztuk a mákmérgezést, sőt, esetleg ennénk valami nagyon mákosat, akkor pont jó lesz ez a guba torta. Mégsem a hagyományos kis mákos guba, hanem szépen, tortakarikában megsütött, csinos habsipkákkal díszített sütemény kerülhet akár valami nagycsaládi szülinapon is az asztalra.

DSC 2662akicsi
Fotó: Katuci

A tojáshabtól nem kell megijedni, nem nagy ördöngösség az egész, viszont tényleg megkoronázza a desszertet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mákos lepény, meggymártás

Katucikonyha 2015. január 4., vasárnap 11:55

A dió mellett a másik nagy klasszikus télen a mák. Nekem ez egy amolyan „hangolódós sütemény”, tehát nem feltétlenül szokott ünnepi asztalra kerülni, de télen többször is elkészítem.

mákos1
Fotó: Katuci

Roppant egyszerű, kevert tésztáról van szó, amit egy kis konyakos meggymártással bolondítottam meg, utóbbi mirelit meggyből készül, nem ördöngősség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gesztenyés pavlova - téliesített nyár

Katucikonyha 2015. január 3., szombat 09:46

A volt már gyönyörű nyári pavlovánk, ilyenkor ezt is lehet téliesíteni némi gesztenyével, ami egyébként is tökéletesen illik az évszakhoz. Igazi villantós desszert, nem túl nagy mérete ellenére elég belőle egy vékony szeletke is, mert igen tartalmas.

DSC 2724akicsi
Fotó: Katuci

Fontos, hogy a lapokat el lehet készíteni egy-két napra előre is, ekkor légmentesen lezárva kell tartani, nehogy megpuhuljanak. Betölteni viszont frissen kell, de az nem olyan macerás.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

HATÁRÁTKELŐ A finn csoda testközelből is csoda?

Tényleg a finn a legjobb iskolarendszer? Mesés ott anyának lenni? Mindenki jól él? Tapasztalatok első kézből, hat év után.

TÉKOZLÓ HOMÁR Tényleg bármit kicserélhetünk 3 napon belül?

Három munkanapon belül visszavihetjük a terméket a kereskedőhöz, aki köteles azt kicserélni vagy visszafizetni az árát? Van ilyesmi, de jó tudni, mikor élhetünk a lehetőséggel!

KISZÁMOLÓ Mennyire koszos a pénz?

Nem biztos, hogy megnyugtató ötlet azt vizsgálgatni, mi minden van a bankjegyeken. De azért megvizsgálták.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

 • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
 • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.
 • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
 • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés