ALAPKONYHA

Sajtos makaróni - ezt mindenki szeretni fogja

Katucikonyha 2015. február 24., kedd 16:37

Az egyik legegyszerűbb tészta, ami mellé jól esik egy kis saláta - ha már elmúltunk öt évesek. Kiadós, nem diétás, de erre úgysem számít senki, amikor tésztát főz.

Aki szeretné, nyugodtan keverhet még hozzá sonkát, gombát vagy épp újhagymát, én a legegyszerűbb verziót írom le, amit még a világ legfinnyásabb gyerekei is hajlandóak megenni. A mac'n'cheese nem véletlenül ikonikus fogás az északamerikai kontinens kiskorú lakói számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: a görög joghurt valójában nem létezik

Tuna Judit 2015. február 23., hétfő 12:31

Itthon mostanában kezd befutni a natúr görög joghurt, ami ízében többnyire átmenet a joghurt által nyújtott savanykás ízvilág és a lágy tejfölé között, és ez az állagára is igaz. De mi is ez?

Kezdjük egy talán meglepő ténnyel: a görög joghurt nem létezik. Nincs előírás rá a magyar élelmiszerkönyvben, ott csak a joghurt definícióját találjuk meg. De hasonló a helyzet a nemzetközi porondon is, a görög joghurt valójában nem más, mint egy ügyes marketingformula, amit a nyolcvanas években honosított meg a tejipar.

Mielőtt bárki is felhorkanna, természetesen a görögök is esznek joghurtot, sőt, létezik náluk az a fajta, sűrű, krémes joghurt, amelyből lecsepegtetik a savót - hasonlóan egyébként a török, az örmény, és a közel keleti konyhához.

Ezen a néven legtöbben tehát valamilyen sűrű, lecsepegtetett joghurtra számítunk. Ezzel szemben a boltokban "görög" joghurt néven egészen különböző termékeket találni, van, amihez tejszínt adnak, és elvileg azt sem tiltja senki, hogy a joghurt valamilyen zselésítőanyagtól legyen sűrűbb - ilyen egyébként nem volt a tesztelt mezőnyben.

Úgyhogy ezúttal abból indultunk ki, hogy görög joghurt az, amire ez rá van írva, összeszedtük az összes ilyet, amit találtunk Budapesten, és megkóstoltuk őket mit tudnak.

A joghurtokat semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, íz, állag és ár, szempontjából viszont igen. A maximálisan elérhető pontszám a 25 volt, az első helyezett alig maradt le ettől, és a második is megközelítette, ami jó hír. A többiek a tizes skálán mozogtak, és csak egy volt, amelyik a tíz pontot sem érte el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gesztenyés-narancsos mille feuille

Primilla 2015. február 22., vasárnap 11:15

Ez a desszert tulajdonképpen egy szemfényvesztés: a nevétől és a hozzávalóktól nagyon elegánsnak gondolnánk, de valójában öt perc munkával elkészíthető. Viszont nagyon finom!

A leveles tésztának most nem fogunk nekiállni, hanem készen vásároljuk. Érdemes többfélét is kipróbálni, mert elég nagy eltérések vannak ízben, viselkedésben és minőségben, és szerencsére elég nagy a választék, hogy jó eséllyel végül meg is találjuk a tökéleteset.

DSCF3454

A gesztenyekrémhez, ha sikerül beszerezni, használjunk cukrozatlan gesztenyemasszát, így magunknak lőhetjük be a desszertünk édességét. Ráadásul azzal édesíthetjük, amiben aktuálisan a legjobban hiszünk, vagy amit a legjobban szeretünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel az ételekkel fogyhat: pekándiós, édes saláta

Tuna Judit 2015. február 21., szombat 14:09

Amikor diétázik az ember, borzasztó nehéz megállni, hogy ne egyen édességet. Erre tökéletes ez a saláta, ugyanis édeskés ízvilága tényleg hatásosan csökkenti a nass utáni vágyat úgy, hogy közben szuper egészséges is. 

Ha nem nagyon szigorú a diéta, mehet mellé a mozzarella is.
Ha nem nagyon szigorú a diéta, mehet mellé a mozzarella is.
Fotó: Shutterstock

Ez egy édes saláta, amiben van: cékla, sárgarépa, karalábé, kétféle alma, torma, pekándió, vagy pirított mandula. Persze, hozzá lehet még csapni bármilyen zöldséget, de ez így egy bevált kombináció. Azért szeretem, mert laktat, egészséges, és bármennyit lehet belőle enni, bármikor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: almás sajttorta pite

Piszke 2015. február 20., péntek 11:11

Keresztezzük az almás pitét a sajttortával, hagyjuk el a parás vízfürdőben sütést, a kapcsos tortaformát, a tészta nyújtását, az almareszelést-párolást: és megkapjuk ezt a sütit. Amíg az alap sül, épp kész van a töltelék és a morzsás réteg a tetejére, ezután más csak ki kell várnunk, hogy kisül, és kihűl. 

DSC 0011
Fotó: Piszke

Ráadásul elég komoly darab, hívhatunk nyugodtan vendégeket is; de másnap, mikor már finom hideg az éjszakai hűtéstől, még jobb talán, szóval, a vendégeket gondoljuk inkább meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olaszos sikk: diós-aszalt meggyes cantuccini

Ötvös Zsuzsanna 2015. február 19., csütörtök 10:10

A cantuccini vagy más néven biscotti egy (meglehetősen kemény) olasz kekszféle, amelyet jellemzően kávéhoz vagy édes desszertborokhoz fogyasztanak. Nagyon egyszerűen elkészíthető, a sütése két lépésben történik: először egy rúdban megsütjük, majd szeletekbe vágva kicsit megszárítjuk.

Cantuccini1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Nagyon jól variálható: ízlés szerint szinte bármilyen olajos maggal (pl. mogyoró, pisztácia, mandula) és aszalt gyümölcsökkel érdemes próbálkozni, de apróra vágott csokoládéval sem lehet mellélőni. Ilyenkor télen még simán belemehet a karácsonyi szezonból megmaradt mézeskalácsfűszer is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel az ételekkel fogyunk: kalóriaszegény tojáskrém

Tuna Judit 2015. február 18., szerda 12:05

Imádom a zsidó tojást, csak hát az eredetiben rengeteg zsír és kalória van, ami ugye nem kifejezetten kedvez a diétának. Ám ha a tojássárgák számát csökkentjük és zsír helyet natúr joghurtot használunk, akkor egy kifejezetten diétás ételt kaphatunk.

„A tojásfehérjék számának növelésével csak a fehérje tartalmat növeljük meg, ami egyrészt elősegíti az izomzat építését, másrészt fogyasztása után később leszünk éhesek.” - magyarázza Varga Dóra dietetikus.

Ami még jó benne: mivel alig van benne kalória bármikor fogyasztható, akár esti nassként is, viszont a fehér kenyeret sajnos mellőzni kell, helyette fogyasszon 1-2 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, puffasztott rizst, vagy mártogasson a krémbe zöldségeket, így a rosttartalom növelésével jobban eltelítődik, később lesz éhes, és kiugró inzulincsúcsok nélkül, egyenletesen juttatja energiához szervezetét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: ezt kell tudni az omlós tésztákról

Ötvös Zsuzsanna 2015. február 17., kedd 09:53

Az omlós tészta nagyon sokoldalú: akár édesen, akár sósan is készíthetjük. Az édes változat többféle desszert alapja lehet, leggyakrabban mégis kekszeknél és pitéknél találkozunk vele. Alapesetben három összetevőből áll: lisztből, vajból és porcukorból, ezeknek az aránya a klasszikus változatban 3:2:1, tehát pl. 300 g liszthez 200 g vajra és 100 g porcukorra van szükség.

Nagyanyáink és dédanyáink vaj (pláne margarin) helyett még zsírt használtak, így porhanyósabb állagú tészta lesz az eredmény. A klasszikus, zsírral készült linzer receptjét is érdemes kipróbálnia, ha békebeli ízekre vágyik!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: tanyasi csirke a hiperes ellen! Harc!

Tuna Judit 2015. február 16., hétfő 11:00

Éveken át nem ettem csirkehúst, és ennek több oka is volt:

  1. borzasztóan sajnálom, hogy egy apró ketrecbe zárják az állatokat (korábban írtunk már róla, hogy nagyüzemi körülmények között egy tyúknak egy A4-es papírnyi terület jut, 16 állat él egyetlen négyzetméteren. Éppen ezért nem veszek már egy jó ideje 3-as, és még 2-es kódszámmal kezdődő tojást sem),
  2. teljesen más íze van a húsnak  egy időben abszolút halíze volt  amit egyszerűen nem tudtam leerőltetni a torkomon,
  3. nem lehet belőle ízletes levest főzni,
  4. nagyon vizes a hús
  5. kétes az eredete, ahogyan az is, hogy mivel etetik és oltják-e bármivel. Tulajdonképpen ellenőrizhetetlen a piacon vásárolt húsok származása is.

A helyzet akkor változott meg, amikor megjelentek az előrecsomagolt, tálcás, tanyasi csirkék – habár még ebben is kételkedem néha, mégiscsak megnyugtatóbb ilyet venni. Így hát újra képes vagyok csirkehúst enni, mert a halíz miatt évekre ki kellett űznöm a csirkét a konyhámból – ugyanis nincs még egy olyan ember, aki annyira utálná a halat, mint én.

Egyébként kering egy olyan városi legenda, hogy azért volt egy időben halízük a csirkéknek, mert halliszttel etették őket. Nos, én még a hír előtt kiéreztem a hal ízét, szóval, akár még el is tudom hinni ezt a pletykát.

Megkérdeztem pár kollégát és ismerőst is a jelenségről, és mindannyian elismerték: más íze van a levegőn, jó körülmények között tartott csirkehúsnak, mint a hiperes, vagy a piacon kapható „sima” csirkehúsnak. 

Miután egyöntetűen bólogatott mindenki, kíváncsi voltam, hogy ha vakteszten kóstolnák a leveseket, húsokat, akkor is ennyire biztosak lennének-e a dolgukban. Úgyhogy vettem ugyanannyit tanyasi és hiperes, tálcás csirkecombból, és kétfajta húslevest készítettem. Mind a kettőbe azonos mennyiségű és minőségű zöldséget, vizet és fűszert (kizárólag só) tettem, majd feltálaltam a kollégáknak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tökéletes almás pite, öt generáció óta változatlanul

Primilla 2015. február 15., vasárnap 16:13

Van olyan süteményreceptjük, amit álmukból felébresztve is tudnak? Nem azért, mert olyan egyszerű, hanem mert annyira finom, és olyan gyakran készítik közkívánatra - mint én ezt a sütit. Ez az almás lepény recept a családunkban anyáról lányára öröklődik, nem csoda, hogy ez volt az első sütemény, amit egyedül is el tudtam készíteni már tízéves koromban. Viszont nem volt még senki, aki kóstolás után ne kérte volna el a receptet.

Ez egy vasárnapi sütemény. Ennek neki kell állni, ezt nem lehet tíz perc alatt összedobni. Annyira vasárnapi egyébként, hogy rend szerint hétfőre már nem is marad belőle egy morzsa sem.

DSCF3428

A hozzávalók is kőbe vannak vésve, soha nem cserélem a margarint vajra, és nem teszek bele vaníliás cukor helyett vanília kivonatot – mivel a nagymamámnak alighanem sosem volt otthon vanília kivonata. Ha bármit változtatnék, eltűnne biztonságos, megszokott íz, és ezt nem kockázatom meg. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Reformkonyha: spenótos-fetás lepény

Katucikonyha 2015. február 14., szombat 11:22

Attól reform, hogy a tésztáját nem liszt, hanem egy álgabona, a quinoa adja, erről a növényről már írtunk ebben a cikkünkben és itt is. Ez a teljes értékű fehérjéket tartalmazó, gluténmentes szupernövény nem csak nagyon egészséges, de még finom is. Először utóbbi tulajdonságában magam is kételkedtem, mert elég fura szaga és kinézete van főzés után, de a végén csudafinom ebéd kerekedett belőle.

DSC 1283akicsi
Fotó: Katuci

A spenót és a feta pedig garantáltan jó párost alkot, főleg hasonló lepényfélékben, de tésztával is szeretjük. A lepényeket érdemes kisebb sütőformákban sütni, és akár abban tálalni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors és elegáns Valentin napi menü

Valentin 2015

Becca 2015. február 13., péntek 11:31

Nincs ötlete, hogy milyen menüvel kápráztassa el barátját/barátnőjét Valentin napon? Vagy kedvenc haverját, Bálintot? Ezen könnyen segíthetünk! Olyan recepteket szedtünk össze, amelyeket gyorsan elkészíthet, mégsem lesz gagyi a végeredmény.

Bónuszként egy olyan rózsaszín felhős édességet is mutatunk, amellyel akár riogathatja is a szívéhez közelállókat. Mi szóltunk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: almás-diós-narancsos pite

Piszke 2015. február 13., péntek 09:26

Hol van már a karácsony és a diós beiglik? Ha mégis valami hasonló ízvilágra vágyunk, dobjuk össze ezt az almás-diós pitét: a gyors omlós tészta töltelékének szaftosságát az alma adja, a kandírozott narancshéj és a citromlé kiegyensúlyozza a cukor és a dzsem édességét, a dió finoman megpirul a tetején a tésztarácsok között.

DSC 0041
Fotó: Piszke

Minden együtt van egy kényeztető, klasszikus stílusú, mégis gyorsan elkészíthető pénteki sütihez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a tuti trükk a villámgyors keménytojás-pucolásra!

Becca 2015. február 12., csütörtök 14:26

Mindenki utál tojást pucolni, mert vagy képtelenség szépen lehámozni a héját, mert annyira vékony, hogy milliméteres darabkákban kaparható csak le a tojásról, vagy nem csak a héja jön le, hanem a fehérjének a fele is a kézben marad. Plusz, legendák keringenek arról, hogy miért jobb melegen pucolni, de nyilván van olyan is, aki az ellenkezőjére esküszik. Szerintünk meg teljesen mindegy, hogy meleg vagy hideg, ha a tojás héja alkalmatlan arra, hogy meg lehessen rendesen pucolni, bármiféle trükköt alkalmazhat, úgysem fog sikerülni a projekt.

Nemrég viszont egy nagyon egyszerűnek tűnő fortélyt láttunk a neten, hogy hogyan célszerű tojást pucolni pár másodperc alatt, és mivel mi is azok táborát erősítjük akik gyűlölik ezt a tevékenységet, kipróbáltuk ezt a trükköt is. (Azt azért csendben hozzátesszük, hogy nekünk eddig még egy praktika sem vált be főtt tojás pucoláásra...) Izgatottan vártuk tehát, hogy ez lesz-e a tökéletes megoldás. És az eredmény?! 

Máris mutatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel az ételekkel fogyhat: édesburgonya és quinoa

Tuna Judit 2015. február 11., szerda 11:38

Mivel - ahogyan az télen lenni szokott - ismét többet mutatott a mérleg a kelleténél, ezért pár hete úgy döntöttem, beiktatok egy diétát. Nem csak úgy a fejemből született meg, hogy mi férhet bele az étrendbe, dietetikussal konzultáltam előtte, hogy teljes legyen a kép. Ráadásul enyhe laktózérzékenységem is van, úgyhogy erre is oda kell figyelnem. Az egyik érdekes alapanyag, amit a szakember javasolt a quinoa (kinoa) volt.

Fehér, vörös és fekete quinoa. Gabonának látszik, de nem igaziból az.
Fehér, vörös és fekete quinoa. Gabonának látszik, de nem igaziból az.
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

8 szuperszaftos süti, és a közös titkuk

Ötvös Zsuzsanna 2015. február 10., kedd 20:00

Ne áltassuk magunkat: zöldségféléket használni süteményekben nem azért jó, mert akkor a napi vitaminszükségletünket is letudhatjuk egy-egy szelet süti elnassolásakor, ugyanis a sütés során a zöldségek vitamintartalmából nem sok marad.

Ennek ellenre van jó oka, amiért lépten-nyomon a zöldséggel tuningolt tésztájú édességek receptjeibe botlunk: nedvességtartalmuk révén elképesztően finom, szaftos állagúvá tudják tenni a süteménytésztákat. A sütik így tovább frissek-szaftosak maradnak, nem száradnak olyan gyorsan ki.

Milyen zöldségekkel kísérletezzünk? Olvasson tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: citromos teákkal a tavaszba

Tuna Judit 2015. február 9., hétfő 14:21

Teázni jó. Főleg télen, és ha még hó is lenne, az még jobb lenne, de ne károgjunk már állandóan mindenen, mi megvagyunk télen hó nélkül is. Szóval most ebben a kicsit szürke, kicsit napos időben teáztunk és közben jól elcsevegtünk vártuk, hogy mikor jön az áttörés, de ez valahogy kimaradt. Szomorú a helyzet  filteres teafronton...

A teákat semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, a legfinomabbat szerettük volna megtalálni az egyáltalán nem nagy felhozatalban. Összesen 6 tea fért be a tesztbe, mivel az alapkoncepció az volt, hogy citromos ízesítésű teákat, amelyek nem fekete teából készültek. Főleg zöld versenyzők voltak, míg két termék volt, a sparos és a Milford fért még el a versenyzők között. Ez utóbbiakban egyébként, fehér hibiszkusz, narancshéj, alma, édes szederlevél, csipkebigyó és citromhéj is van.

A filtereket a dobozokon feltüntetett ideig hagytuk ázni a forró vízben, és mindegyik bögrébe egységes mennyiségű vizet öntöttünk. A teákat nem ízesítettük semmivel.

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, bár 20 pont fölött egy tea sem végzett, utolsó helyezettből meg kettő is lett. A szomorú helyzet az, hogy ha igazán jó teát akar inni, azt ne ezek között keresse.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igazi vanília- és csokipuding házilag, gyorsan

Ötvös Zsuzsanna 2015. február 8., vasárnap 09:09

Vanília- és csokipudingot készíteni házilag körülbelül öt perccel tart tovább, mint bolti pudingporból megfőzni. És hogy miért érdemes a zacskós változatot hanyagolnunk? A bolti változatnál is – akárcsak a házinál – az alap a kukoricakeményítő. Ehhez a zacskós vaníliapudingoknál aromát adnak még és színezékeket, hogy szép színű és vanília ízű pudingot tudjunk készíteni. A zacskós csokipudingba szintén kerül aroma, biztos, ami biztos, a színezést azért kakaóporral megoldják.

Puding1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A házi változat viszont mentes mindenféle aromától és színezéktől: a vaníliapuding a tojássárgától lesz sárga, és igazi vaníliától lesz vaníliaízű, és a csokipudinghoz sincs szükség plusz aromára, ha jó minőségű holland kakaóporból készítjük, és egy kevés plusz étcsokoládéval felturbózzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igazi vajas kifli, 10 perc munkával

Primilla 2015. február 7., szombat 13:13

Sütöttek már kiflit? Nos, alighanem március 15. után fognak, legalább is addig, amíg nem rögzül, hogy vasárnap nem tudnak többé bevásárolni. Időben szólunk, és itt a recept is, még van másfél hónap begyakorolni. Bár akkor sem vádolhatnak túlzott optimizmussal, ha azt mondom, már elsőre sikerülni fog, mivel pofonegyszerű.

kifli

Egyébként sosem értettem a kenyérsütéstől való ódzkodást, mivel a kenyér a legegyszerűbb sütemény. Liszt, víz, só, élesztő, és kész. A kifli ugyanez, csak víz helyett némi vajat, tejet és tejfölt kell beletenni. Nem túlzok, tíz perc munkánál többre nincs szükség a csodásan illatozó, aranybarna és ropogós kiflikhez, ráadásul pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Csak legyen mindig otthon szárított élesztő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: cappuccino keksz

Piszke 2015. február 6., péntek 09:27

Duplázzuk az élvezetet: a tejszíntől selymesen omlós keksz enyhén kávés, picit fahéjas, és ropog kevés cukor a tetején, hiszen a tésztájába alig kerül. Ehhez tényleg már csak egy habos cappuccino kell – lehet mártogatni is nyugodtan – hogy péntek délután elégedetten arra gondoljunk, végre itt a hétvége!

DSC 0026
Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a Meyer citrom, és miért sztárolják gasztrokörökben?

Ötvös Zsuzsanna 2015. február 5., csütörtök 11:15

A január-február egy különleges citrusféle, a Meyer citrom szezonja. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és a narancs természetes hibridje, erről árulkodik a külseje is: narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége. A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, és nagyon lédús.

Itthon nem nagyon ismerik, sok zöldségesnél és hipermarketben egyszerűen a sima citromok közé keverve árulják, így nagyon kedvező áron juthatunk igazi különlegességhez, ha szemfülesek vagyunk. A citromoktól eltérő formája is elárulja a celebcitromot, de ha óvatosan megtapintjuk, a puhább, vékonyabb héja is árulkodó. Ha pedig a jellegzetes fűszeres illatát is megérezzük, biztosak lehetünk, hogy a Meyer citrommal van dolgunk.

Balra egy citrom, jobbra egy Meyer citrom
Balra egy citrom, jobbra egy Meyer citrom
Fotó: Koncz Andrea

Az íze elképesztően izgalmas-fűszeres: nem annyira savanyú, mint a hagyományos citrom, kicsit édeskésebb, de a narancsnál mégis savanykásabb. A nevét Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg – ezek között volt az ő tiszteletére elnevezett citromfajta is.

Meyer1(1)
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ha sikerül Meyer citromra bukkanniuk, érdemes a klasszikus angol citromkrémet, a lemon curd-öt kipróbálni: az eredetileg fanyar-savanykás citromkrémben nagyon jól érvényesül a Meyer citrom kicsit édeskés, fűszeres íze! Tölthetik puha piskótatekercsbe, de isteni lesz omlós tésztából készült pitében is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 kedvenc téli leves a hideg napokra

Katucikonyha 2015. február 4., szerda 11:07

Télen is előnyben részesítjük a gyorsan elkészíthető, laktató, lehetőleg pénztárcabarát ételeket. Összeszedtük hát a mi 18 kedvenc téli levesünket, lesz miből válogatni! Ha ez sem elég, korábban már volt egy leveses összeállításunk, abban alapleveket, krémleves-kombinációkat és néhány alaplevest is megtalálnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán győzelem a Hal a tortánban - Íme Kristóf díjnyertes menüje

Steiner Kristóf 2015. február 3., kedd 16:03

Nehéz szavakba önteni, hogy mekkora boldogságot és meglepetést jelentett, amikor az én nevem került elő a bűvös borítékból a Hal a tortán pénteki adásában. Ám a győzelmet koránt sem a saját kontómra írom – elsősorban azért örülök nagyon, mert a vendégeimnek, és ország-világnak sikerült megmutatnom, milyen csodálatos meglepetéseket tartogat a varázslatos vegán konyha.

Őszintén hiszek benne, hogy nincs az a húsimádó, aki egy szívvel-lélekkel, és persze a megfelelően rafinált fűszerekkel elkészített vegán lakomáért ne lenne oda – ezzel pedig úgy tűnik, Soma Mamagésa, Iszak Eszti, Aleska Diamond, és Fluor Tomi is egyetértettek. Aki lemaradt, itt bepótolhatja

Távolról sincs vége, olvasson még »

Extra szűz olívaolajokat teszteltünk

Tuna Judit 2015. február 2., hétfő 13:25

Ez volt az egyik legjobb teszt, amin az elmúlt három év alatt részt vettem. Kizárólag szűrt, extra szűz olívaolajokat hasonlítottunk össze. Összesen tizenegy fajta szerepelt a teszten, önök csak tíz eredményt látnak, mert figyelmetlenül vásároltunk, és a Bertolli olajok közül nem az extraszűzet kóstoltuk. Ez persze csak jóval később derült ki, ezért ennek eredményét kivettük az összesítésből.

Friss ciabatta kenyeret mártogattunk az olajokba, és megpróbáltuk megtalálni a számunkra legízletesebbet a drága olajok között. Elsődleges szempont volt: friss illat, „zöld íz”, kesernyés és csípős utóíz, tiszta, zöldes-aranyos színű olaj.

Az olajokat a két nagy szuper kínálatának drágább darabjaiból válogattuk össze, ezek mellé hozott kolleganőnk két olajat otthonról, amiket az egyik kifejezetten ezzel foglalkozó cégtől vesz, saját használatra. Arra is kíváncsiak voltunk, kimagaslanak-e ezek minőségben a mezőnyből (igen), vagy a prémium árkategória többi darabja is ugyanolyan jó (van, ami).

Bár ma már minden hiperszupernek vannak viszonylag olcsó, sajátmárkás olivaolajai (némelyiknek többféle is), most szándékosan nem azokat vettük meg - azok mind körülbelül ugyanazt tudják (olivából vannak), és ugyanazt nem: egyik sem okoz különösebb élményt.

A maximálisan elérhető pontszám a 30 volt, a skála egész széles lett: gyenge, közepes és jó termék is akadt, illetve több holtverseny is született. 

Az olajokat semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, nem vagyunk olívaolaj szakértők, csak egyszerű felhasználók, tehát a legfontosabb szempont az volt, hogy jó íze legyen. Friss, ropogós ciabatta kenyeret mártogattunk az olajokba, és nagyon szerettük.

Talán kevesen tudják, de az olívaolajnak nem Spanyolország és még csak nem is Itália, hanem Görögország az őshazája. Homérosz az olívaolajat „folyékony aranynak” nevezte. Az első olajfaligeteket a rómaiak hozták át Itáliából Andalúziába. Az olivaszüret időpontja október és február közötti, ez függ a bogyók érési időpontjától, és attól, hogy a termelő milyen jellegű olajat szeretne kapni. 

Extra szűz olívaolaj (Extra virgin olive oil) 

Az olajfa bogyójából többféle minőségű (mondhatnánk: többféle színvonalú) olajat készítenek. A legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus – és nem vegyi – úton előállított extra szűz olívaolaj, ahol a préselési folyamat során az olívacefre hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-t. Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét, többek között a savtartalmat is negatívan befolyásolja. Az extra szűz olívaolajok esetében jogszabály rögzíti, hogy a szabad zsírsavak részaránya – vagyis a savtartalom – nem lehet több, mint 0.8%. Az olaj savtartalmára és egyéb paramétereire vonatkozó vizsgálati eredményeket minőségtanúsítványon tüntetik fel. Forrás és további infó: igazioliva.hu

Az extra szűz olívaolaj íze: létezik enyhe, közepesen intenzív és erős olívaolaj. Ezek az adottságok több dolog miatt lehetnek, természetesen számít az olajbogyó fajtája, illetve az is, hogy mennyire érett állapotában préselik ki belőle az olajat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fehérboros-balzsamos-hagymás csirke

Katucikonyha 2015. február 1., vasárnap 11:00

Balzsamecetet már párszáz forintért be lehet szerezni közepes méretű boltokban is, és érdemes is otthon tartani, hiszen annyi ételt fel lehet dobni vele! Salátaöntetet készíthetünk vele, de egy tésztaételt is meg tud koronázni, és köretekhez is használhatjuk. Főzésnél csak arra érdemes figyelni, hogy párologtassuk el a savasságát - az egyébként unalmas csirkemellből pillanatok alatt édeskés, fűszeres, karamellás húst varázsol.

DSC 1063akicsi
Fotó: Katuci

Ami meg végképp addiktív találmány, az a balzsamecetből készült krém. Prémium termékként árulják, szintén párszáz forintért. Érdemes ezt is kipróbálni, elég sokáig elég lesz egy kis flakonnyi, én a húsra ebből tettem, de sima balzsamecet is megteszi.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés