ALAPKONYHA

12 jótanács fagyasztáshoz

Divany.hu 2017. január 5., csütörtök 09:21

Remekül kihasználható a hatalmas fagyasztóláda, vagy fagyasztórész a hűtőszekrény aljában – főleg így az ünnepek után a megunt maradékok eltakarítására -  de mégis, mit lehet bele tenni, és mit nem? Összeszedtük a fagyasztás néhány alapszabályát kezdőknek, vagy olyanoknak (mint mi), akik a többségét ugyan ismerik, de így is meglepi őket pár újdonság.

Nulladik tanács: bármit is fagyasztunk, a zacskót/dobozt érdemes feliratozni, mi van benne, mennyi, és mikor tettük be. Egy átlátszó zacskó gurulós málna talán egyértelmű, de a fagyasztott bolognai szószt igen nehéz megkülönböztetni a fagyasztott töltött paprikától, és a darált húsról sem feltétlenül egyértelmű, hogy pulykacomb, vagy sertéslapocka.

Mínusz 18 fokon tartva a legtöbb étel egy fél évig biztosan tárolható, de érdemes tudni, hogy a hosszas fagyasztás után egyre kevésbé lesz finom az étel. Így maximum félévente érdemes (lenne) végigmenni a mélyhűtőn, és előresorolni a legrégebbi tételeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csillagos étterem helyett kockásabroszosra vált a sztárséf

Mártonffy Zsuzsa 2017. január 4., szerda 10:41

Szulló Szabina az ország egyik legsikeresebb séfje. Vezette Michelin-csillagos étterem konyháját, most pedig párjával, Széll Tamással együtt készül a Bocuse d’Or világversenyre.

Bár most minden percüket a versenyfelkészülés köti le, Szabinával már a jövőről is beszélgettünk: mi lesz a Bocuse után, merre tart a magyar gasztronómia, és mit tehetnek a családok, hogy jobban egyenek.

Nyáron a pároddal, Széll Tamással együtt kiléptetek a Michelin-csillagos Onyx Étteremből, ahol addig mindketten dolgoztatok. Miért álltatok fel?

Nekünk is, ahogy minden séfnek, az az álmunk, hogy saját éttermünk legyen. Mikor Tamás és a magyar csapat megnyerte a Bocuse d’Or verseny európai döntőjét májusban, ez lökést adott, hogy átgondoljuk a jövőnket. Nem igazán voltak ott újabb lehetőségeink. Mi kitűztük célnak a második Michelin-csillag megszerzését, de több témában is mások voltak az elképzeléseink. Egyszerre álltunk fel Tamással.

Mivel foglalkoztok azóta?

Augusztus elején az étterem három hetes nyári szünetének kezdetekor jöttünk el. Utána Skandináviában utazgattunk, kóstolgattunk, feltöltődtünk. Szeptember eleje óta a versenyre készülünk. Hatnapos munkaheteket tartunk, minden héten háromszor főzzük le a versenymunkát, a másik három nap előkészülünk. Tehát hétfőn előkészítjük az alapanyagokat, megfőzzük az alapleveket, mindent úgy előkészítünk, ahogy a versenyszabályzat szerint beengedik a versenyboxba, kedden időre főzünk, és így tovább. Vasárnap pihenünk.

Hónapokon át minden héten megfőzitek háromszor ugyanazt?

Mindez kívülről nagyon egyhangúnak tűnhet, de nekünk nem az! Tamás most hatalmas energiával áll a feladat előtt. Napról napra fejlődik a tál minden eleme. Ezek hatalmas sikerélmények, főként, ha visszagondolunk a legelső próbálkozásra. Olyan sikerélményeink vannak, hogy ma sokkal szaftosabb lett a hús, a következő nap tökéletes ízű lett az egyik köret, és így tovább. Mindig ott van valaki, aki kóstol, elmondja a véleményét, természetesen meghallgatunk mindenkit, aztán Tamás szelektál…. Ami nagyon pozitív: az iskolákból jönnek folyamatosan a tanulók, akik hetente rotálódnak. Nekik lehetőségük van egy profi szintű rendszerbe, versenybe, konyhába, belelátni. Eddig négy iskolából 20-25 tanuló érkezett.

A tanulók csak néznek vagy be is segítenek?

Aznap a versenyen minden csapatnak kisorsolnak egy második commis-t (kuktát), ők általában nagyon ügyesek, jó alapokkal képzettek, a legjobb szakács iskolák növendékei. Lesz egy lista a feladatokkal, amiket rábízunk. Ezt játsszuk el nap mint nap, beáll egy tanuló Szabó Kevin (a csapat commis-ja, segédszakácsa) mellé és segíti a munkáját. A versenyen azt is pontozzák, hogy a csapat hogy dolgozik össze, Kevin hogy irányítja a tanulót, ketten-hárman jönnek egyszerre, az egyik nap az egyik ugrik be, a másik nap a másik. Igyekszünk lelkesíteni őket, a jókat megragadni és képezni, hogy majd egyszer ők is eljuthassanak ide. Általában nagyon lelkesek, azt mondják, pár nap alatt többet tanultak, mint eddig az egész képzésük alatt. Látják, hogy érdemes szakácsnak tanulni, keményen dolgozni.

Már megvan, mit főztök a versenyen?

A Bocuse d’Or versenynek ez lesz a harmincadik évfordulója. Ennek tiszteletére a tál téma a méltán híres Bresse-i csirke tenger gyümölcseivel. Itt már teljesen kialakult a koncepciónk. Ezen már csak nagyon apró változtatásokat, finomhangolásokat teszünk. A másik téma vegán lesz. Kaptunk egy zöldséglistát a piacon kapható zöldségekről, kizárólag abból választhatunk. Még tejterméket és tojást sem használhatunk. Vihetünk magunkkal kétféle Magyarországra jellemző zöldséget.

A csapat Dániában is tréningezett Rasmus Kofoednél (korábbi világgyőztes a versenyen, háromcsillagos étterme van Koppenhágában), aki a felkészülést segíti, és vele zajlott a kísérletezés. Amikor összeállt a zöldségtányér koncepciója is, összefésüljük a két fogást, hogy mindkettő elkészítése beleférjen a megadott öt és fél órába. Már most is időre gyakorlunk, de az igazi bedurvulás ezután jön.

Mi a te szereped a tréningezésben?

Egy mondatban: az, hogy a csapat 100 százalékig a versenyfeladatra tudjon koncentrálni, semmilyen külső körülmény ne zavarja őket. Én látom el a csapatot alapanyaggal, eszközökkel, munkaruhával, a beszállítókkal tartom a kapcsolatot, hiszen nagyon sok fajta alapanyaggal dolgozunk, majdnem olyan széles a paletta, mintha egy étteremben lennénk. Együtt ötletelünk, mindenben segítem őket, etetem, itatom őket a gyakorlás alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Herbatea útmutató: nullkalóriás csodaitalok

Dívány 2017. január 3., kedd 16:09

Egyre nagyobb divatja van a gyógynövényes, vagy kevésbé riasztó nevén: herbateáknak. Nem csak azért isszuk őket egyre többen, mert betegek vagyunk, hanem azért is, mert remek kalória- koffeinmentes folyadékbeviteli lehetőséget jelentenek, és ha ügyesen választunk, nagyon finomak is.

Nem kell rögtön elmenni füvesasszonynak, egyre több hiper-szuper árul már fiteres herbatea-keverékeket, ha átnézzük az összetevőket, némi kísérletezés után már tudni fogjuk, miket szoktunk szeretni. 

Persze természetes gyógymódnak is lehet tekinteni a különféle gyógyteákat, amiket már nem csak a gyógyszertárból felkapva tudunk beszerezni. Ha így teszünk, nem árt ha tudjuk, hogy melyik milyen hatással van a szervezetünkre. 

Figyelem: a gyógynövény csak időnként helyettesíti az orvost!

Szeretnénk megkérni minden olvasót, hogy a gyógynövényeket, gyógynövény teákat ne az orvostudomány helyett, hanem azok mellett alkalmazza. Egy kis köhögés, egy hétköznapi nátha esetén nyilván nem kell rögtön kórházba rohanni, de ha súlyosbodnak a tünetek, a betegség nem javul, mindig kérje orvos segítségét!

Ha csak élvezetből issza, ezek a kombinációk nagyon finomak együtt:

  • menta+verbéna
  • hársfa+citromfű+kamilla
  • menta+hársfa+citromfű
  • echinacea+menta+bodzavirág
  • citromfű+menta+bodza+csalán
  • valeriána+hársfa+kamilla+citromfű (ettől még aludni is jobban lehet)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az olasz konyhától nem ég a gyormrom

etelka 2017. január 2., hétfő 11:08

Az olasz konyha most világhírű, de a nyolcvanas években erről még szó sem volt. Jelenleg a harmadik legismertebb márka a világon a Made in Italy, de ezért nagyon sokat dolgoztak az olaszok. 

Eredetileg azért mentünk el az Olasz Kultúrintézetbe, hogy megtudjuk, miért is egészséges az olasz konyha, de az élet máshogy alakult, mert nem érkezett meg a téma szakértője.

Ott volt viszont három olasz, akik Magyarországon üzemeltetnek éttermet, Gianni Annoni (Trattoria Pomo D’Oro), Fausto Di Vora (Ristorante Fausto’s), és Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia) valamint Benedek Tibor, a magyar vízilabda válogatott volt szövetségi kapitánya, aki hosszú évekig élt Olaszországban, és pizzériája is van.

És jelen volt Marco Stabile, aki egy Michelin csillagos olasz séf, és a rendezvényen Olaszország tájjellegű ételeit főzte meg. A moderátor nem más volt, mint Luigi Cremona, akit legtöbben a Lecsó című filmből ismerhetnek,ugyanis róla mintázták a filmbeli kritikust. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új év, új élet: egészséges kakaós csiga

etelka 2017. január 1., vasárnap 17:26

Pilisszentivánon jártunk, hogy ellessük a tökéletes kakaós csiga receptjét. Tettük pedig ezt a Jókenyérnél, leánykori nevén Ludwig&Mentesi, akik néhány éve egy csodaszámba menő üzemet húztak fel a kis pilisi településre.

A hatalmas üzemben napi tizentonna pékárú készül, mindössze 30 dolgozó segítségével. Az 1995-ben alakult pékség karrierjét Solymáron kezdte, a főtér mellett volt egy kis boltjuk, a diós kenyerük irgalmatlan drága volt emlékeim szerint, de isteni, így ha arra jártam, ott vásároltam. Az üzlet jól ment, hisz mára már a Jókenyér meghatározó szereplője a piacnak.

A céget Ludwig Klára vezeti, aki nem csak az irodában állja meg a helyét, hanem kezében a szakmája, ugyanis pék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghívhatlak egy kétezer évvel ezelőtti vacsorára?

etelka 2017. január 1., vasárnap 10:27

Mi történik, amikor egy egyetemi docens, egy festőművész és egy tanszékvezető úgy dönt, hogy ők bizony hódolnak szenvedélyüknek, és mindenféle magvas gondolatok helyett főzni kezdenek? Egy szürreális vacsora az Andrássy út egyik bérházában, amelynek az ablakait Róth Miksa tervezte, az asztal hatalmas, a közönség pedig muzeológusokból, képzőművészekből és régészekből áll. 

Ókori menüsor

Előétel 

Pecsenyekacsamáj puding körtelekvárral

Főételek

Borda szenátor módra
(Ofellae Senator Modum )

Húsgombóckák sült répával
(Isicisa, Caroetae frictae )

Sült kacsamell alexandriai szósszal
(Ius Alexandrium con Anate )

Desszert

Mézes-sajtos lepény

Egy ilyen meghívásba csöppentünk bele, hogy megtudjuk, mit főztek a római háziasszonyok egykoron.

Filp Csaba DLA képzőművész, egyetemi docens, tanszékvezető hobbija az ókori gasztronómia, a rómaiak étkezési kultúrájában mélyedt el, és két barátja is csatlakozott hozzá. Sütő Róbert festőművész és Szabó Attila DLA képzőművész, egyetemi docens rendesen kitettek magukért, minden szempontból.

A vacsora elején kiderült, hogy Marcus Apicius Gavius római mesterszakács és szakácskönyvíró életét tanulmányozták, és 2014-ben kezdtek foglalkozni alaposabban a dologgal.

Sokat kísérleteztek, míg eltalálták a megfelelő fűszereket és állagokat.

Nem volt könnyű dolguk, de sikerült, legalábbis számunkra hihető volt, hogy ilyen jellegű ételeket fogyaszthattak az ókorban.

Volt például olyan fűszer, ami egyszerűen elérhetetlen, mert már kihalt a növényfajta, és az előszeretettel használt halszósz rekonstruálása sem ment könnyen. Ez a garum, amit a Távol-keleti üzletekben lehet leginkább beszeretni. Ennek ára annak idején 1000 sestertius volt, ennyiért 6.5 literes amfórát adtak. Viszonyításképp 2400-ért már egy rabszolganőt lehetett kapni, egy ruha pedig 15 pénzt kóstált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bulikaja: sajtos mártogatós tortillához

Katucikonyha 2016. december 30., péntek 16:31

Szóval vannak azok a bizonyos üveges sajtszószok, amikbe belemárthatjuk a kis tortilla chipseket. Ilyet néhány perc munkával otthon is készíthet, ez pedig garantáltan nem fog semmiféle műanyag vackot vagy színezéket tartalmazni.

A megmaradt sajtkrémet újra felmelegítve ismét folyóssá teheti, vagy hidegen kenyérre is kenheti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors sós szilveszterre: pesztós sajtkockák

Katucikonyha 2016. december 29., csütörtök 16:50

Tökéletes vendégváró falatok, de iskolaidőben az uzsonnás dobozba is mehet belőle. Gyorsan elkészül, és mindenki szeretni fogja!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a világ legkegyetlenebb ételei

Primilla 2016. december 28., szerda 11:20

A nyugati világban egyre felkapottabbak az élő állatokat tartalmazó fogások, zömmel különféle tengeri és vízi élőlények, de időnként apró rágcsálók is erre a sorsra jutnak. 

Daily Mail összegyűjtött néhány ilyen szörnyű fogást, ha van hozzá gyomruk, olvassanak tovább. Kemény lesz, mi szóltunk.

Következzenek a világ legkegyetlenebb ételei

Élve feldarabolt polip

Állatjogi aktivisták nemrégen azért támadtak kaliforniai és new-yor-i éttermeket, mert úgy tálalnak fel polipot, hogy az még él és mozog. Ezen a videón, amit a PETA egyik aktivistája készített, látszik, ahogy egy szakács élve feldarabol egy példányt.

Külön borzalmas, hogy sokszor, miután egy adag ételhez néhány karját már levágták az állatnak, még életben hagyják, ezután iszonyú szenvedések között várja, hogy egy következő rendelésnél még néhány karjától megszabadítsák. Komolyan mondom, Theon Greyjoy sorsa volt ilyen szörnyű Ramsay Bolton börtönében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán főételt kell rittyenteni a legmenőbb séfeknek

etelka 2016. december 27., kedd 16:54

A versenykonyha pontos másában edz a magyar csapat, akiknek a felkészülésén jártunk. Lehet reális esély a dobogó a döntőn?

Az amatőr borszakértők ugyanannyira menők, mint a profik

Edicsek 2016. december 26., hétfő 19:16

A Vox magazin egy rendkívül hosszú és rengeteg adatot elemző kutatás után bebizonyította, hogy az amatőr borszakértők pontosan ugyanannyira képesek értékelni a borokat, mint azok, akik ebből élnek. Ehhez a Cellar Tracker nevű közösségi borértékelős oldal eredményeit vetették össze profi borszakértős oldalak véleményével, majd összehasonlították egymással a profik véleményét is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt ihat igazán jó forró csokit Budapesten!

etelka 2016. december 25., vasárnap 19:09

A forró csoki pont olyan mint a szex. Ha jó, akkor nagyon jó, ha rossz... Forró csokit szinte bárhol lehet kapni, ám nagy része a felhozatalnak por, jó esetben dr.Oetker vagy LaFesta, rossz esetben valamilyen noname. Számos csalódás ért már a témában, úgyhogy jöjjenek a helyek, ahol garantáltan a csokoládét olvasztják fel, és nem bohóckodnak a porokkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit esznek a gasztrobloggerek karácsonykor?

Divany.hu 2016. december 24., szombat 12:01

Megkérdeztük a kedvenc gasztrobloggereinket, Náluk milyen a karácsonyi készülődés. Remek tippeket kaptunk, és mindenki ajánlott egy-egy olyan receptet is, ami nélkül Ő nem tudná elképzelni a karácsonyát. Még nem késő inspirálódni a – szigorúan szubjektív alapon válogatott – kedvencek ötleteiből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: karácsonyi expressz aprósütik

Piszke 2016. december 23., péntek 12:30

Ha valaki nem rajong a mézeskalácsért, vagy nincs ideje cuki formákkal bíbelődni - főleg nem egy nappal az ünnep előtt -,  az írókázásról nem is szólva, annak ezek a kiflicskék az ideálisak. A fűszerkeveréktől megvan a karácsonyi stílus, mivel nincs benne méz, nem kell izgulni, megpuhul-e egyáltalán valamikor, a vajtól omlós. 

DSC 0253
Fotó: Piszke

Mi kellhet még? Esetleg le lehet cserélni a porcukros mázat egy kis étcsokisra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Expressz karácsony: lazacfilé zöldségágyon

Piszke 2016. december 22., csütörtök 15:11

A papírban (vagyis en papillotte) sült bármi - karácsonykor például  a lazac -, jó, mert előre összekészíthető, nem igényel komolyabb konyhai tudást, sem sok időt, és a mosogatás is egyszerű utána. 

DSC 0195
Fotó: Piszke

Ráadásul a sütőpapír gondoskodik arról, hogy ne száradjon ki a hús vagy a hal, és a papírba bújtatott mindenféle aroma jól átjárja az egész fogást, a finom szaftról már nem is beszélve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar műsorvezetője lesz a világ legnagyobb szakácsversenyének!

ermiz 2016. december 22., csütörtök 12:46

Jókuti András stílszerűen épp Ausztria legjobb éttermében evett, amikor nyilvánosságra került a hír.

Expressz karácsony: diós füstölt pisztrángkrém

Piszke 2016. december 21., szerda 11:06

Ennél kevés egyszerűbb előétel akad, öt perc munkával elkészíthető, és egyetlen komolyabb bevásárolnivaló van hozzá, a füstölt pisztrángfilé. Készíthetjük füstölt lazaccal is, ha a pisztráng nem tetszik, vagy nem beszerezhető. (Füstölt pisztrángot és lazacot egyre több hiper-szuper árul, köztük legjobb áron a német láncok, a felvágottaspult környékén kell keresni)

diós füstölt pisztráng-krém
diós füstölt pisztráng-krém
Fotó: Piszke

Ha egy kevés energiát fektetünk még a tálalásba is, igazán ünnepi és különleges előételt tehetünk a karácsonyi vacsoraasztalra vagy a vendégeink elé az ünnepek alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tud ez a sokféle tea a boltokban?

Dina 2016. december 20., kedd 18:12

A rossz idő közeledtével nem csak a meleg ruhadarabok kerülnek elő, hanem a meleg italok is, ezen belül is legtöbbször a teák. Az utóbbi évtizedekben a világban nem csak a teát fogyasztók köre változott, de a feldolgozás és fogyasztás módja is.

Választhatunk teákat véletlenszerűen is, de nem árt ha tudjuk, hogy melyik milyen hatással van a szervezetünkre. Megmutatjuk melyik az, amelyik felpörget, vagy amivel akár könnyen álomba is szenderülhet.

Mivel a koffeintartalom igen sok változótól függ (pontosan milyen és mennyi tea, pontosan mennyi vízben, pontosan mennyi ideig áztatva), ezért milligrammok helyett csak azt közöljük, van-e az adott teában koffein.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karácsonyi habkarika: nosztalgikus és gyönyörű

Katucikonyha 2016. december 20., kedd 15:04

Gyerekkori emlékeket idéző habkarikák következnek, amik akár a fára, akár az ünnepi sütemény tetejére is kerülhetnek díszítésként. 

Nem is kell hozzá más, csak néhány kimaradt tojásfehérje és cukor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Puha mézeskalács, tökéletes bejgli? Tuti receptek karácsonyi sütikhez

Koncz Andrea 2016. december 19., hétfő 14:15

Karácsonykor mindenki szeretne igazán kitenni magáért, és rém bosszantó, ha a nagy munkával megsütött bejgli legfeljebb közepes lesz, ha a mézeskalácsba beletörik a fogunk, vagy a zserbó száraz és tömény, ahelyett, hogy egy szaftos ízbomba lenne.

Évek óta tesztelünk és sütünk meg recepteket újra és újra, keressük a tökéleteset. Mostanra azt mondhatjuk, ezzel a karácsonyi csokorral biztosan nem vesz zsákbamacskát, minden receptet többen és többször is elkészítettünk már, a végeredmény még soha nem okozott csalódást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lehet újra ehető a szottyadt sült krumpli

Böszörményi Edina 2016. december 18., vasárnap 10:54

Biztos sokaknak ismerős, amikor egy jól sikerült esti buli után veszünk sült krumplit, vagy éppen a vasárnapi ebédhez sütjük: amikor kiszedjük a serpenyőből, akkor kívül finom ropogós, belül pedig puha, viszont ha eltelik pár óra, akkor ezeket a tulajdonságokat nem csak hogy elveszíti, de rosszabb lesz a rossznál.

Ahhoz, hogy tudjuk a megoldást, érdemes először azt megérteni, miért lesz olyan jó a sült krumpli, amikor frissen készül. Amikor bő, forró olajban sütünk valamit, az ételt egyszerre, minden oldalról éri a hő, amitől az gyorsan és egyenletesen tud készülni. A másik tényező, hogy adott térfogatú forró olaj más főzési metódusoknál (sütés, főzés) nagyobb hőenergiát képes átadni.

Bár az is érdekes, mi történik ebben a közegben például a bundázott ételekkel vagy a hússal, mi most koncentráljunk a krumplira. Ami gazdag keményítőben, a keményítő pedig a forróság hatására kis csomókba áll össze, ezek magukhoz rántják a vizet, aztán megduzzadnak, és a hő hatására ki is pukkadnak. Amikor ez megtörténik, a belsejéből kitörő zselés anyag levegős és kissé ragacsos lesz, majd a forró olajban ropogósra sül: ez adja a jó sült krumpli ropogós kérgét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

16 szuper gasztroajándék recept

Koncz Andrea 2016. december 17., szombat 12:04

Évek óta divatos a gasztroajándékok, magyarul azok az ehető vagy iható, finom, jó minőségű dolgok, amiket mi készítünk el. Nem csak az szól mellette, hogy a végeredmény általában tényleg klasszisokkal veri a boltit, hanem az is, hogy a beletett munka és törődés a karácsonyi ajándékozás igazi lényege.

Ha szeretne ilyesmit adni, de nem tudja, mi legyen az, vagy éppen ötlete lenne, de már sokszor érte kudarc a soha, senki által ki nem próbált, valójában működésképtelen receptekkel, akkor ez az összeállítás önnek szól. Minden receptet többször is teszteltünk, hogy ne okozzanak csalódást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: aszalt barackos alagútkekszek

Piszke 2016. december 16., péntek 11:19

Itt az aszalt gyümölcsök szezonja: tehetjük gyümölcskenyérbe, kelt tésztába, és változatossá tehetik a kekszeket is. Jellemzően mindig a tésztába keverik, ebben a receptben azonban a csodás aszalt barackból töltelék lesz: a falatnyi,de nagyon kiadós  kekszek omlós tésztája körbeveszi a sűrű mézes tölteléket, és szinte eteti magát.

DSC 0214
Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Olaj kisokos: mindent a napraforgó olajról

Böszörményi Edina 2016. december 13., kedd 12:21

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük a negyediket, a napraforgó olajat!

Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, az olívaolajról és a tökmagolajról itt megtalálja!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk, mit tud a világ legdrágább csirkéje

etelka 2016. december 12., hétfő 12:27

Ki az a hülye, aki 5000 forintot ad egy kiló csirkéért? Mi. Mégpedig azért, hogy kiderüljön, tényleg orális orgazmusunk lesz-e, ha megesszük a különleges állat húsát. A csirke, vagyis csirkék a párizsi nagybani piacról érkeztek. A la natúr verzióban, azaz csodálhattuk a csőrük végén megcsillanó vércseppeket, és a szép fehér tollukat. Mindezek azért maradnak rajta, hogy az egyediességét hangsúlyozzák az állatnak - és a terméknek. Az állatok Párizsból érkeztek, és egészen frissek voltak. 

Persze, hogy megérthessük, mi is ez az egész őrület, érdemes tudni, hogy január végén rendezik meg Lyonban a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyét, melyen magyar versenyző is lesz. Ő Széll Tamás, aki csont nélkül nyerte meg az európai döntőt. Namármost, ezen a versenyen, mindig egy húsos és egy halas tálat kell készíteniük a versenyzőknek, azt pedig tudni lehet, hogy a hús a Bresse-i csirke lesz, és ehhez lehet választani langusztin, kék homár, amerikai homár, folyami rák és gambas közül, majd megmutatni, mit tud az ember. A Bresse-i csirke mint alapanyag már egyszer szerepelt a versenyen, mégpedig 30 éve.

Mit tud a Bresse-i tyúk?

Először is drága, de ezt már kiveséztük. Másodszor is, az egyetlen baromfi,amely megkapta az A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée)  francia eredettanúsítványt. Ez kimondja, hogy csak a Bresse-ben nevelt, speciális élelmet kapó baromfi viselheti a „Volaille de Bresse” feliratot. A Bresse-i csirke boldogan él, kapirgál, 4 hónapon át, 499 másik társával egyetemben, hiszen egy termelő ennyi madarat nevelhet egyszerre. 10 csirke birtokol egy négyzetméternyi helyet, aztán 35 napos korukban kifáradnak az udvarba, ahol már 10 négyzetméternyi hely jut egy állatra. A koszt sem rossz, tej, búza, kukorica mellé jöhet a protein a rovarokból. Az utolsó 10-15 napban aztán speckó ketrecekben és sötétben éldegélnek, íróval kevert kukoricát esznek, és híznak. Mondjuk, ekkor már nem olyan jó nekik, de hamarosan jön a megváltás - azaz megölik őket, mégpedig nem lefejezéssel, hanem árammal. Az állatok mindegyike fém jelölést visel, amin feltüntetik a gazda nevét, van szép nemzeti színű bilétájuk, és még a madarak is a francia zászlót idézik, ugyanis a tarajuk piros, a tolluk fehér a lábuk pedig kék. Maga az állat sokkal zsírosabb mint egy hagyományos baromfi, ugyanakkor nem vizes, és az íze is markánsabb.

Mit lehet vele kezdeni?

Gyakorlatilag bármit, bár mivel az íze önmagában érdekes, ezért felesleges rántani vagy valamilyen nagyon markáns, fűszeres ételt készíteni belőle. A legjobb talán a sütés, így mi is így tettünk, és a csirkék mellé besuvasztottunk egy "Boldog csirkét" is, hogy kiderüljön mi a különbség a kettő közt. A kezdetekkor lefejeztük őket, majd a püspökfalatnál felvágtuk, és eltávolítottuk a belsőségeket. Ezek egy mozdulattal kijönnek, ha ügyes az ember.

A csirkéket egy órán át 8 százalékos sóoldatban áztattuk,majd öblítettük, és szárazra töröltük. Aztán sütőbe kerültek, 60 fokos maghőmérsékleten sültek 6 órán keresztül. Pihentek egy órát, majd 250 fokon ropogósra sütöttük őket. Fűszerezést a són kívül nem kaptak. Mi petrezselymes sült burgonyát és salátát készítettünk hozzájuk. 

Az eredmény frenetikus lett. A csirke sokkal zsírosabb, szebb a húsa, nem vizes, és "rendes" csirke íze van, minden fűszerezés nélkül is örömet okoz. Persze sokak szerint nem ér annyit, amennyiért árulják, de Magyarországon úgyse hozzáférhető igazán. Vidéki gyökerekkel rendelkező kollégáink szerint pont olyan az íze, mint a rendes tanyasi csirkének, és erre többen bólogattak, abban mindenki egyet értett, hogy ég és föld a különbség az ipari és eközött az állat közt. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés