ALAPKONYHA

Poszthúsvéti villámebéd: sült sonka zöldborsópürével

Katucikonyha 2015. április 9., csütörtök 13:33

A húsvéti maradékhasznosítás az egyik legkönnyebb dolog, hiszen millió étel készíthető a főtt sonkából. Az egyik, ami kihagyhatatlan, a sült sonkaszelet zöldborsópürével. Egyszerű, hihetetlenül laktató, és 15 perc munkával készül csupán.

A sült sonkaszelet olyan nagyon laktató, hogy még a sokat próbált férjek sem feltétlen birkóznak meg két szelettel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maceszgombócon túl – 5 izgalmas recept pászkából

Steiner Kristóf 2015. április 8., szerda 15:27

A pászka nem tartozik a világ legnépszerűbb ételei közé – az emberek nagy része igazából azt se tudja, mi az, egy másik jelentős rész ugyan tudja mi az, de nem érti, minek az, és persze van egy jelentős rész – főként vallásos zsidók – akik tudják is, értik is, de attól még utálják, hiszen Pészah után egy hétig non-stop ezen kell élniük.

Mert hogy az izraeliták Pészah ünnepén – emlékezve a sivatagban kóborló, egyiptomi rabságból kiszabadult zsidókra – minden kelt tésztával készült kenyérfélét menesztenek a konyhából, és 8 napon át még egy szem morzsa sem kerülhet az asztalra (a spirituális magyarázat egyébként az, hogy arra emlékeztetjük magunkat: nem hagyjuk dagadni az egónkat).

A kenyér-megvonást főként a gyerekek bánják, de a találékony szülők évről évre igyekeznek „kifejleszteni” izgalmas pászkás recepteket, hogy ne kelljen az egész családnak száraz pala-lapocskákat rágcsálni egy héten át. Ezeknek köszönhetően az utóbbi években a pászka furcsa kulturális és kulináris átalakuláson ment keresztül: az emberek elkezdtek „a dobozon kívül gondolkodni”, és Tel Avivban már a nem kóser kávézók is felvesznek pár pászkás fogást az étlapra Pészah idején – sőt, a maceszos receptek már a Buzz Feedet is meghódították - közülük vegánítottam a kedvenceimet.

Boldog ünnepeket és jó pászkálást mindenkinek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: nem létezik rossz croissant!

Tuna Judit 2015. április 7., kedd 10:24

El tudja képzelni milyen érzés reggel nyugodtan leülni egy meleg, ropogós croissant-nal, kávéval, hideg frissen narancslével, és nyugodtan megreggelizni? Nos, mi ehelyett reggelente rohanunk, és útközben próbáljuk beiktatni a reggelit, vagy csak mikor már beértünk az irodába.

Viszont egyre több kollega állítja, hogy igenis lehet otthon franciás hangulatot teremteni, mert a boltok saját sütésű croissant-jai szuperek. Úgyhogy a teszt reggelén útba ejtettük a hiper-, és szupermarketeket, és mindenhol feltankoltunk pár croissant. A szerkesztőségben eddig a Lidlös és az Aldis volt a favorit, aztán jött ez a teszt...

A croissant-okat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, a legfinomabbat viszont nagyon szerettük volna megtalálni. Összesen hétfajtát kóstoltunk, tulajdonképpen mindegyik nagyon finom volt és ismételten jól szórakoztunk, egyikünk sem öklendezett, utálkozott. Egy kakukktojást is betettem a vajasak közé, egy teljesen natúr változatot, sajnos ez jól alul maradt. 

A maximálisan elérhető pontszám a 30 volt, a mezőny nagyon erős volt, alig akadt olyan termék amelyik ne 20 fölött végzett volna.

Többen, a munkatársak közül felvillanyozódtak, hogy croissant lesz terítéken és meg voltak róla győződve, hogy száz közül is felismernék kedvencüket. Aztán ez lett belőle: „Csúnyán elbuktam a kedvencek felismerésében” „Simán azt hittem az egyikre, hogy az a kedvencem, aztán meg nem.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tökéletes húsvéti reggeli: sonkás tojáskrém

Katucikonyha 2015. április 6., hétfő 08:50

Nem nagyon akad jobb reggeli húsvétkor, mint fogni a sonkát, levágni belőle egy jókora szeletet, és összekeverni a sonka mellett főtt tojással, majd ezt az egészet puha kalácsra kenni.

Ezt aztán tovább ízesíthetjük tormával, mustárral vagy egy kis majonézzel. Egyszerű, mégis abbahagyhatatlan. Ebből az adagból négy ember lakik jól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Univerzális húsvéti sonkasaláta

Katucikonyha 2015. április 5., vasárnap 13:23

Ha a sonka megfőtt, jól kihűlt, és végre nekieshetünk, akkor persze nincs is jobb egy nagy sonkaszeletnél, a vele főtt tojással, foszlós kaláccsal, mustárral, tormával, zöldségekkel. De egy idő után már rá sem tudunk nézni, vagy egyszerűen csak nem így ennénk.

Ilyenkor nem túl sok hozzávalóból jó kis sonkasalátát készíthetünk. De ez a recept nem csak maradékhasznosításra alkalmas, akkor is praktikus, ha várjuk a locsolókat, vagy vendégség lesz, de kevés a sonka.

Ehhez a salátához szinte biztosan minden van otthon, nem kell semmi extrát beszerezni hozzá. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Saját kalácsot a húsvéti asztalra!

Primilla 2015. április 4., szombat 10:44

Saját készítésű házi kalácsot tenni a húsvéti asztalra – azzal bizony nagyot lehet villantani. És hogy ne legyen kérdés, hanem rögtön látsszon, hogy itt most egy különleges csemegéről van szó, látványban is elszakadhatunk az unalmas, boltban is beszerezhető, fonott formától.

A tésztát begyúrni nem egy nagy kaland, dagasztással együtt sem vesz igénybe többet húsz percnél. A kelesztés után pedig kezdődhet a móka: a formázás. Persze nem csak a kalács alakjával, hanem az ízével is játszhatunk. Amit most itt megosztunk, egy jó alaprecept, a végeredmény pedig enyhén édeskés, ami kiválóan illik a tojáshoz és a sonkához. Ám ha valaki nem szereti az édes kalácsot, nyugodtan kihagyhatja belőle a mézet, és emelheti kissé a só mennyiségét, sőt a tetejét megszórhatjuk különféle magvakkal vagy nagy szemű dekorsóval, attól csak még érdekesebb lesz a végeredmény.

Jó játék a kalácssütés
Jó játék a kalácssütés
Fotó: Primilla
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: kávéhab csokitojásban

Ötvös Zsuzsanna 2015. április 3., péntek 17:44

Egy ünnepi ebéd szuper lezárása lehet a légies-könnyed kávéhab akár egy eszpresszó mellé, akár helyette. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, és gyorsan össze lehet dobni. Ha pedig látványos desszertet szeretnénk húsvétra sok macera nélkül, szintén ideális megoldás lehet a kávéhab, ha csokitojásokban tálalva kínáljuk. A csokitojásokat akár magunk is elkészíthetjük (ehhez itt lehet találni leírást), de természetesen boltban vásárolt csokitojásokkal is tökéletes lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen grapefruit-mutánst még nem látott!

Gyulai Bence 2015. április 2., csütörtök 17:37

A hétvégén Ligúriában jártunk egy tengerparti kisvárosban, és elmentünk a helyi piacra is. Az egyik kofától vettünk két kiló saját termésű grapefruitot, nagyon finomak. Kiwit vettünk még és az is annyira jó és intenzív ízű, hogy sose gondoltam volna a Magyarországon kapható kiwikből kiindulva, hogy az ilyesmi egyáltalán lehetséges. Meg azt se gondoltam volna, hogy észak-Olaszországban ennyi kiwit termesztenek. Na de térjünk vissza a grapefruithoz, volt ugyanis egy kellemetlen meglepetés a csomagban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti palacsintatorta

Ötvös Zsuzsanna 2015. április 2., csütörtök 17:35

Ha a család nagy kedvence a lekváros palacsinta, akkor nyugodtan szerepelhet a húsvéti menüben is. A húsvéti asztalra azonban érdemes felturbózni kicsit a jól bevált lekváros palacsintát: mi most mutatunk egy baracklekvárral és selymes csokikrémmel rétegezett palacsintatortát, amire garantáltan egy édesszájú vendégünk sem fog majd nemet mondani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti minden a sonkafőzéstől a kalácssütésig

Katucikonyha 2015. április 1., szerda 11:02

A húsvéti készülődés talán egy fokkal könnyebb, mint a karácsonyi, de azért nem árt összefoglalni, mikre figyeljen, ötleteket is adunk, miket főzzön, és természetesen a maradékhasznosítás sem marad el!

Ebben a cikkünkben összefoglaltunk mindent, amit a sonkavásárlásról tudni érdemes, hogy ne csalódjon majd az ünnepi asztalnál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: különleges ízesítésű csokik - nyúl helyett

Tuna Judit 2015. március 31., kedd 16:11

Húsvét közeledtével arra gondoltunk, adunk néhány ötletet, ha a megszokott unalmas nyulak és tojások helyett valami igazi különlegességet rejtene el a szerettei számára. A tesztre ezért olyan csokikat válogattunk össze, amelyek nem jönnek szembe minden nap.

Ez jó ötlet volt, legalábbis a tesztelők szempontjából, mert egyetlen kivétellel mindegyik csoki remek volt. Ahogy a magas kakaótartalmú étcsokikra is nagyon buktunk, a csilliárdokért beszerzett fura ízű csokoládékért, meg még inkább rajongtunk.

Volt a teszten sós, korianderes, rózsaborsos, ibolyás és még sokféle érdekes ízkompozíciójú csokoládé, és az volt a kóstolók fő feladata, hogy kitalálják milyen ízű csokoládét esznek éppen. Néhány esetben születtek jó megfejtések is, érdekesek viszont annál többnél. 

A csokoládékat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy ehetőek-e egyáltalán. A maximum elérhető pontszám a 30 pont volt, ezt ugyan nem közelítette meg egyetlen csoki sem, viszont az utolsó helyezett kivételével mindegyiket elég sokan szerették, így az első nyolc közül bármelyiket nyugodtan megveheti.

Jöjjenek az édességek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Budapesté lesz jövőre a legmenőbb szakácsverseny

LS 2015. március 30., hétfő 17:32

Jövőre Budapest rendezheti meg a Bocuse d’Or, a világ a legrangosabnak tartott szakácsversenyének európai döntőjét. Azt eddig is tudni lehetett, hogy mi leszünk a rendező fél, most azonban egy sajtótájékoztató keretében ismertették a legfontosabb információkat.

- 2016. május 10-11-én lesz a verseny, a Hungexpo területén, a Sirha szakmai kiállítással egybekötve. Aki ezen az első 11-be kerül, az indulhat el a 2017-es lyoni világversenyen.

- A versenyt mindenki úgy fogja fel, mint kiváló országimázs-építő lehetőség, annyira, hogy a kormány 300 millió forintot különített el erre a célra a költségvetésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti sós süti: sonkás csiga

Katucikonyha 2015. március 30., hétfő 14:37

Tipikus húsvéti sós sütemény, ami általában pillanatok alatt elfogy. A csigaformát a gyerekek is imádják, a töltelékhez és a tésztához pedig minden van otthon még akkor is, ha épp zárva vannak a boltok.

Ne feledjük, a locsolókat sós sütikkel is várhatjuk! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagymamám töltött káposztája

Katucikonyha 2015. március 29., vasárnap 10:26

Nálunk nem nagyon hiányozhat az ünnepi asztalról, minden évben van, és mindig túl hamar fogy el. Az ünnepek után meg nyafogunk, hogy de jó is lenne újra töltött káposztát enni. Így többször is kap ismétlést, amíg be nem jön a nyári meleg. Egy nagy adag töltött káposztával ünnepélyesen is búcsút inthetünk a télnek.

Nagyon fontos a jófajta káposzta, mindenképp vegyünk előbb kóstolót, ne legyen se túl savanyú, se túl ízetlen. A hús itt is szinte mindegy, készülhet hagyományosan sertéshúsból, de pulykából vagy csirkéből is. Sőt, amíg nem ettem húst, simán darált szójával helyettesítettem a húst, egy kis reszelt füstölt sajttal pedig ízesítettem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 7 kedvenc zöldségfasírtunk

Katucikonyha 2015. március 28., szombat 09:42

Persze, hogy nagyon szeretjük a húsos vagy halas fasírtokat, de néha jó húsmentes napokat is tartani. A zöldségfasírtok olcsók, gyorsan elkészülnek és még finomak is. Millióképp variálhatók, ízesíthetők, és sokszor a gyerekeket is meg lehet velük téveszteni.

Összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket. Próbálja ki őket, készítsen vegaburgereket, vagy fogyassza salátával és tökéletes, ropogós sült krumplival

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szavazza be a magyar szakácslányt a világ legmenőbb szakács iskolájába!

bb 2015. március 27., péntek 16:42

Még másfél napig lehet szavazni a culinaryvoice.ice.edu oldalán Tombor Nellire, aki magyar szakácsként szeretne bekerülni a világ egyik legnívósabb kulináris iskolájába, a New York-i ICE-ba (The Institure of Culinary Education). A modellből lett szakács a pályázat-ösztöndíj révén olyan Michelin-csillagos éttermekben dolgozó nagyágyúktól tanulhatná meg a szakma csínját-bínját, mint Michael Laiskonis vagy James Briscione.

Tombor Nelli, a modellből lett szakács.
Tombor Nelli, a modellből lett szakács.
Fotó: instagram
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: diós-csokoládés szelet a nagyikonyhából

Piszke 2015. március 27., péntek 11:08

Ez egy olyan nagyi-süti, ahol a szimpla hozzávalók együtt szuper édességgé alakulnak át: bár a töltelékben van bőven cukor, a süti maga nem lesz igazán édes, jól kiérezni belőle a diót, a jó minőségű kakaó hozza a csokis ízvilágot, a felvert tojáshabnak köszönhetően a töltelék könnyű, a tésztaréteg alul és felül omlós, az egész süti szájban olvadós. Kihűlve gyönyörűen szeletelhető, tetszőlegesen kockákra, rombuszokra, téglalapokra, kinek egyéni ízlése szerint, és nagyon kiadós: húsvétra tökéletes vendégváró.

DSC 0003
Fotó: Piszke

Bár kissé hihetetlennek tűnik, a vékonyra nyújtott tésztalapot jól megtartja a meglehetősen laza, habos töltelék, sőt, sütés közben meg is emeli, csak a pontos méretre nyújtással kell figyelni a felső lapnál. Ha esetleg ez nem sikerülne elsőre, az sem baj: biztosak lehetünk benne, hogy lesz jelentkező, aki szívesen eltünteti a nem mintaszerűre sikeredett széleket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen étteremreklámot sem lát minden nap

Menő/Ciki

mzd 2015. március 26., csütörtök 15:16

Wild food for wild people, azaz Vad ételek vad embereknek szlogennel készült el egy videó, amely egy japán éttermet reklámoz. A kétperces kisfilmben a madridi Yugo séfje a második világháborús bunkerre emlékeztető étteremben már-már ijesztően közelről mutatja be a különböző állatok feldolgozását és az ételek elkészültét. Nem tagadjuk, a szerkesztőség egyik részének összefutott a nyál a szájában, viszont azt is megértjük, ha valaki nem vágyik ilyen naturalisztikus illusztrációkra.

Önnek bejönnek az ilyen típusú videók? Kipróbálna egy olyan éttermet, amelyik ilyen videóval reklámoz? Ha már veszi is a repjegyet Spanyolországba, kattintson a MENŐ gombra, ha viszont irtózik a filmben látottaktól, és inkább nem akarja tudni, hogyan készül egy-egy fogás, kattinthat a CIKI-re!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
968 szavazat 902 szavazat

Házi ízbombák, amik az erkélyen is megteremnek

Primilla 2015. március 26., csütörtök 10:11

Az elviselhetőhöz közelítő nappali hőmérséklettel és fénymennyiséggel végre elérkezett hozzánk a tavasz, ami, minden szépsége és ígérete ellenére, a hozzáférhető vitaminok szempontjából sajnos a legínségesebb időszak.

Lassan tényleg kezd elviselhetetlenné válni a helyzet, annyira, hogy a spenóttól a medvehagymáig mindenféle zöld levelekre rávetjük magunkat mohón. A másik, alighanem szintén ösztönös reakció a tavaszra, hogy felhorgad bennünk a gazda, és akinek csak egy talpalatnyi szabad területe van (vö. francia balkon), magokat kezd dugdosni földbe, hátha lesz belőle saját termés.

Egyelőre azonban még főleg csak gondolatkísérlet, tervezés szintjén játsszunk el az ötlettel, mivel a saját palánta nevelésével már úgyis elkéstünk, a kertészetes paradicsompalántáknak viszont egyelőre korán van. Mire összeáll a kép, hogy mit szeretnénk, mire van lehetőségünk, és be is szerezzük a hozzávalókat, el is telik az idő áprilisig, amikor elkezdhetjük végre a vetést/ültetést.

shutterstock 195412460

Ez alól kivételt csak a leveles salátafélék és zöldek jelentenek (mint pl a rukkola, spenót, sóska), aminek a magját már most is nyugodtan elszórhatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: piskótatekercs, lépésről-lépésre

Ötvös Zsuzsanna 2015. március 25., szerda 09:22

Igazi alaprecept a piskótatekercs lekvárral töltve: gyorsan elkészül, és nagyon jól variálható. Mégis sokan vannak, akik ódzkodnak tőle: nem sikerül a piskóta, túl lapos lesz, összeesik, nem lehet szépen feltekerni, összetörik-szakad feltekerésnél. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy akár a konyhában még az alapoknál tartók is bátran belevághassanak.

A galériában a fölyamat összes lépését fotókkal dokumentáltuk, ha a leírás alapján esetleg nem lenne világos, nézze meg, hogy kell csinálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Berlinben a víg vegán - 7 kihagytatatlan étterem

Steiner Kristóf 2015. március 24., kedd 21:12

Nem ritka, hogy vegetáriánus, vagy vegán utazók panaszkodnak: nyaraláskor, üdüléskor olyan nehéz tartani a diétát, és gyakran hallok olyan mondatokat, hogy „egész héten nyers zöldségen éltem”, esetleg „muszáj voltam enni egy kis halat, mert nem volt más”. Minden ítélkezés nélkül: egy vegánnak felkészülni egy utazásra igényel egy kis előkészületet – ahogy szállodát sem a helyszínen keresünk, és fehérneműt vásárolni sem ébredés után rohanunk el, a vega éttermeket is idejében fel kell fedeznünk, így biztosan nem fogunk éhezni.

Ráadásul ha már egyszer – mondjuk – Berlinben jár az ember, nem volna vétek a véletlenre bízni, hogy milyen étteremben kötünk ki?! Hála az internetnek manapság fél óra alatt felfedezhetőek egy-egy desztináció vegán kulináris „hot-spot”-jai – a legkézenfekvőbb megoldás a HappyCow.com, amelynek egyébként okostelefon-alkalmazása is van. A honlapon és az appon is városonként kereshetünk rá a húsmentes evödékre, és kritikákat is olvasgathatunk róluk.

Leutóbbi, berlini kiruccanásunk során fedeztük fel a Vegan Berlin alkalmazást, ez is rengeteget segített az eligazodásban, de blogokban és Facebook csoportokban is kutakodtunk kicsit indulás előtt. Az ott töltött négy nap során fergeteges reggeliket, ebédeket és vacsorákat költöttünk el, és már azt is tudjuk, legközelebb melyik étteremben kezdünk...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén ezek a legjobb éttermek Magyarországon

LS 2015. március 23., hétfő 21:16

Idén is kiosztották a Dining Guide-díjait, ahol szakértő zsűri kereste az ország legjobb éttermeit, és szakácsait. Idén első alkalommal a legjobb Street Foodot is díjazták, ebben a kategóriában az olvasók szavazatai alapján is hirdettek győztest.

A ZONA lett az Év étterme, a dicséret Huszár Krisztián séfnek jár
A ZONA lett az Év étterme, a dicséret Huszár Krisztián séfnek jár
Fotó: Facebook / ZONA

Összehasonlításképp itt vannak a tavalyi nyertesek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: ez a legjobb étcsokoládé!

Tuna Judit 2015. március 23., hétfő 18:38

A mostani megmérettetésen kizárólag olyan étcsokoládékat válogattunk össze, amelyeknek legalább 80, legfeljebb 90 százalék a kakaótartalma. Kizárólag az ízüket pontoztuk, hiszen hiába szép a csomagolás, meg jó az illat, ha ehetetlenül vacak a csoki. Ugye emlékeznek még a Chokito reklámra? Na ugye!
 

Az étcsokoládé

Csokoládé (étcsokoládé)

a) Olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, kielégíti a b) pontban foglaltakat, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

b) Abban az esetben, ha a megnevezést kiegészítik az alábbi szavakkal:

- „csokoládédara” (’vermicelli’) vagy „csokoládépehely” (’flakes’): a granulált vagy a pelyhekből álló terméknek legalább 32% összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 12% kakaóvaj és legalább 14% zsírmentes kakaó szárazanyag;

- „mártócsokoládé” (’couverture’): a terméknek legalább 35% összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 31% kakaóvaj és legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyag;

- „Gianduja” (vagy a „gianduja” szó valamilyen származéka) csokoládé: a termék egyrészt olyan csokoládéból készüljön, amely legalább 32% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, és ebből a zsírmentes kakaó szárazanyag-tartalom legalább 8%, másrészt a finoman aprított törökmogyoróból olyan mennyiséget tartalmazzon, hogy 100 g termékben legalább 20 g és legfeljebb 40 g törökmogyoró legyen.

Felhasználhatók még:

sűrített tej és/vagy tej szárazanyag olyan arányban, hogy a késztermék legfeljebb 5% tej szárazanyagot tartalmazhat,

mandulaféleségek, törökmogyoró és más diófajták, egészben vagy törve, olyan mennyiségben, hogy az aprított törökmogyoróval együtt ezek a termék teljes tömegének a 60%-át nem haladhatják meg. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

A maximálisan elérhető pontszám a 30 volt, és csak egyetlen csokoládénak sikerült a húszasokba férkőznie, a többiek a tízes skálán mozogtak. Viszont azt mondanánk, egyik sem volt rossz, de nagyon-nagyon jó kevés akad.
 
Egyik kolléganőm ekképpen vélekedett: „Összességében azt tudnám mondani, hogy mindegyik korrekt, nem volt benne kifejezetten rossz vagy bántó csoki, főzni, sütni akármelyiket megvenném, de valójában enni meg egyik sem volt egy extra élmény.”
  
És ha érdekli, hogy milyen lehet egy teljes napig kizárólag étcsokoládét enni, olvassa el ez az Indexen. Mondjuk közöttünk akad olyan, aki simán el tudná képzelni, hogy akár napokig csak csokoládén éljen, de sajnos ez teljességgel lehetetlen, ugyanis jön a tavasz, aztán meg a bikiniszezon...
Távolról sincs vége, olvasson még »

Furagyümölcs kalauz: passiógyümölcs vagy maracuja

Ötvös Zsuzsanna 2015. március 22., vasárnap 11:23

A passiógyümölcs vagy maracuja Dél-Amerikában őshonos, a golgotavirág-félék családjába tartozó trópusi gyümölcs. A passiógyümölcs héja általában barnás-lilás színű, de létezik sárga héjú változata is, amivel ritkábban lehet találkozni. Érdemes a ráncosabb héjú példányokra vadászni, ezek ugyanis már biztosan érettek, ha még éretlen, a héja sima és fényes.

 A gyümölcs felbontása nagyon egyszerű: csak félbe kell vágni, majd a héjból ki lehet kanalazni a belsejét. A belsejében sárgás-narancssárgás színű zselés, kicsit kocsonyás állagú gyümölcshúst és apró fekete magokat lehet találni: mind a gyümölcshús, mind a magok ehetőek. Ha valakit zavarnak a magok, akkor át is lehet passzírozni szitán a gyümölcshúst, de desszertekben használva izgalmassá teheti a textúrát, ha az apró magokat is felhasználjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az univerzális pesztó receptje

Primilla 2015. március 21., szombat 11:23

Úgy tartják az olaszok, hogy az a lány fog leghamarabb férjhez menni, aki a legtöbbféle pesztót tudja elkészíteni. Ebből következik, hogy téved, aki szerint a pesztó kizárólag bazsalikomból és fenyőmagból készülhet, az a Pesto Genovese, de van élet azon túl is.

A valóság ugyanis az, hogy számtalan verziója van, és az ötféle alapanyagcsoportba tartozó hozzávalók kombinálásából nagyon-nagyon sok új és érdekes ízt lehet kihozni. Ráadásul alig néhány percig tart elkészíteni, és tésztára, húsokra, sőt pirítósra is kiváló.

Így készül. Ez például reteklevél
Így készül. Ez például reteklevél

A pesztó tehát öt (plusz egy) összetevőből áll:

  • Valami zöld – még ez sincs kőbe vésve, mert például szárított paradicsomot is használhatunk, márpedig az piros
  • Valami olajos mag – használhatunk fenyőmagot is, ami sajnos Olaszországban is iszonyú drága, és ha csak akkor ettek volna az olaszok pesztót, amikor jutott fenyőmagra a konyhai költségvetésből, akkor nem vált volna nemzeti eledellé.
  • Valami keménysajt – parmezán, Pecorino, vagy más, érlelt sajt
  • Extraszűz olívaolaj
  • Fokhagyma
  • A plusz egy a só.
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés