ALAPKONYHA

Szóval, miért nincs Budapesten jó kenyér?

etelka 2015. augusztus 24., hétfő 13:11

Előzetes regisztráció, alig megtalálható honlap, vicces szervező – ezek után el sem tudtuk képzelni, milyen lesz az a verseny, melyet a hagyományosan sütők találkozója néven hirdettek meg, a Kenyér lelkének neveztek el, és fontosnak tartották megjegyezni, hogy  "A verseny nem egymás ellen, hanem egymással karöltve történik. A kölcsönös elfogadás és szeretet jegyében. Tiszteletet adunk egymásnak, az általunk készített kenyérnek és annak, ki ezt az egészet lehetővé tette. Az ezen elvekhez nem méltó magatartás, viselkedés, kizárást vagy a versenyen történő részvétel megtagadását eredményezi."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így dobhatja össze az ország cukormentes tortáját!

etelka 2015. augusztus 24., hétfő 10:47

Idén sem telhetett el az ünnep torta nélkül, ugyanis jól megmondták, hogy 2015-ben Magyarország cukormentes tortájaa barackos buboréktorta lett. A receptet is nyilvánosságra hozták, mi pedig megosztjuk. Ami fontos, hogy a recept profiknak készült, így " otthon nem garantált pontosan ugyanolyan eredmény, de az elkészült sütemény a recept minőségi összetevőinek köszönhetően biztosan finom lesz" - írják a cukrászok. 

Fotó: Egy csepp figyelem alapítvány
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kávé, amely nem is olyan, mint a kávé

etelka 2015. augusztus 23., vasárnap 09:50

Szeretem a kávét. Bármilyen formában. Nekem bejön a George Clooney-s Nespresso, a varázslós Aeropress, de a szupergépen főtt és a kotyogós egyaránt boldoggá tesz, ha jól van elkészítve. Nemrég Dubajba vetett az élet, és mivel ez az első arab ország ahol megfordultam, ezért itt fedeztem fel az arab kávét, amely nem egyenlő a török kávéval, sem a szaudival, bár hasonlít rá. Az Egyesült Arab Emírátusokban Khaleeji néven kapható.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milliókat is érhet, a megtalálóját mégsem érdekli, mi az?

etelka 2015. augusztus 22., szombat 10:59

Bagi István szarvasgomba vadász. Régóta gombászik, az elsők közt kezdte el a "triflázást", ez a 19. szezonja. A kezdeti hobbi hamar átcsapott üzletbe, céget alapított, erdőt bérel és járja az erdőket. Na, meg írt egy könyvet is a témáról. A Jásziványi szarvasgomba ünnepen kérdeztük a szakmájáról.

Hol kezdődött a szarvasgomba vadászat története?

Nagyon régen már volt gombászat Magyarországon, főleg a XIX. században, beleértve a Felvidéket és Erdélyt. Még a XX. század elején is voltak családok, akik abból éltek, hogy gombásztak. Ez azután nemcsak itt, hanem egész Európában kihalt, részint azért, mert az ipar elszívott egy csomó embert, plusz a jobbágyfelszabadítás után Magyarországon az erdők felét kivágták, ezzel együtt egy csomó élőhely eltűnt. A világháborúk sem kedveztek a gasztronómiai kalandozásoknak, 1945 után pedig végképp nem ezzel voltak elfoglalva az emberek. A rendszerváltás előtt aztán néhányan ismét elkezdtek vele tudományosan foglalkozni, aztán lett rá piac is. Viszonylag gyorsan megnőtt a gombászok száma, ma már 500-600 is van az országban.

Hogy kell elkezdeni a gombászást?

A legtöbben hobbiként kezdi el, mi speciel úgy, hogy olvastunk róla és megtetszett. Én előtte madarásztam, gyakran jártam az erdőt. Rendszerint kalapos gombászok kezdték el itthon a keresést. Hobbiként indult mindenkinek, mert egyrészt nem volt piaca itthon, másrészt az éttermek közül is nagyon kevesen használták. Néhány év múlva, amikorra meglehetősen stabil lett a kínálat jelentek meg a kereskedők itthon is. A mai napig a gomba nagy része külföldre megy, itthon nem fogyasztanak annyi gombát. Alig 1-2 százaléka marad itthon a termésnek, a legtöbbet olaszok vásárolják fel, és olasz gombaként megy tovább Európába. Ez nagyjából a szürke-fekete gazdaság. A másik fele azok, akik olyanok mint mi, akik Nyugat-Európába adjuk el, cégként.

Hány kutyád van?

Nekem csak három, de a  cégnek van még 7 másik is. Van egy nyugdíjas, aki már nem dolgozik, van egy főkutya meg van egy tanuló. Két- három kutya az általános.

Mindenfajta kutya jó erre a célra, vagy vannak erre specializált kutyák?

Szinte bármelyik kutya alkalmas rá, hogy megkeresse nekünk a gombát! Vannak, akik mentett kutyákkal próbálkoznak és sikeresek is, ami jó, mert minek szaporítsuk, ha van elég, akit menteni kell. De aki munkakutyával dolgozni, azok pont azért munkakutyát választanak, mert azok szeretnek dolgozni. Nem a szaglás a fontos, mert ha mi érezzük a gombát, akkor a kutyáknak viszonylag nem nagy kihívás megtalálni, hanem az a fontos, hogy milyen a munkamorál, azaz, hogy szeretnek-e együtt dolgozni az emberrel. Lehet, hogy a szobakedvenc kutya is megtalálja a gombát, de a második után már nem érdekli a dolog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túrófelfújt erdei gyümölcsös szósszal

Ötvös Zsuzsanna 2015. augusztus 21., péntek 09:25

Habkönnyű túrófelfújt, amely akár még diétásítható is, ha a cukrot valamilyen alternatív édesítőre cseréljük. Lisztből csak minimális mennyiséget tartalmaz, de azt akár keményítővel is ki lehet váltani. Nagyon könnyed és frissítő desszert a sok citromhéjtól és a savanykás erdei gyümölcsös szósztól. Az erdei gyümölcsös szósz helyett bármilyen lekvárt is használhatunk kicsit megmelegítve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 cukkinis recept, amit még készítsen el a nyáron!

Katucikonyha 2015. augusztus 20., csütörtök 10:46

Szeretjük a cukkinit, mert olcsó, finom, kiadós és jól fűszerezhető. Összeszedtük hát a kedvenc receptjeinket, amikben igyekeztünk minél változatosabban elkészíteni. Még tart a szezon, próbáljon ki párat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítsen menő gyümölcspizzát dinnyéből!

Katucikonyha 2015. augusztus 19., szerda 12:09

Az interneten fel-felbukkannak ügyes ötletek, hogy mit készíthetünk nyáron görögdinnyéből. A tortakrémmel bevont dinnye mondjuk annyira nem hoz lázba, de a gyümölcspizzát mindenképp érdemes kipróbálni.

Nem sok pepecselést igényel, viszont jó kis bulifalat vagy desszert mondjuk kánikulában. De a válogatós gyerekek is szívesebben eszik így a gyümölcsöket.

Érdemes hozzá magszegény dinnyét választani, ami méreténél fogva a munkánkat is megkönnyíti a szeletelésnél. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Málnás sajttorta fagylalt, házilag

Ötvös Zsuzsanna 2015. augusztus 18., kedd 09:24

A sajttorta vagy cheesecake az egyik legjobb nyári desszert: nem túl édes, a gyümölcsöktől pedig nagyon frissítő, pikáns. A sütős változatával a kánikulában már semmi pénzért nem bíbelődnénk, de szerencsére léteznek sütésmentes verziók is akár torta formájában, vagy kanalazgatós pohárdesszertté alakítva.

A mi kedvencünk hőségriadó idején mégis a minimál munkát igénylő fagyi-változat: a klasszik sajttortát idéző sajtkrémes fagyialapot savanykás málnalekvárral márványoztuk, a belekevert kekszmorzsa pedig a sajttorta kekszes alapját idézi fel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: taroltak a sajátmárkás sűrített paradicsomok

Tuna Judit 2015. augusztus 17., hétfő 09:13

A sűrített paradicsom örök dolog a konyhában, és nem csak télen. Jó hasznát venni a szószoknál, akár még a friss paradicsomból készülteknél is, megfelelően összerántják az egyébként nagyon leveses paradicsompürét, ráadásul rendkívül koncentrált az ízük, ami sosem hátrány egy paradicsomos ételnél. 

A sűrített paradicsomokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, simán csak kanállal kóstolgattuk őket, leginkább az ízük és az állaguk volt az, ami minket érdekelt. Biztos ami biztos alapon, megnéztük, hogy paradicsomon kívül mit rejtenek még a dobozok, ahogyan azt is, hogy milyen töménységű az adott termék, mert a klasszikus mellett léteznek duplán és triplán koncentrált pürék is a boltokban.  

Sűrített paradicsom

A termék meghatározása: finoman áttört paradicsom levének besűrítésével előállított, tartósított termék. A sűrített paradicsom lehet hőkezeléssel tartósított vagy sózott, tartósítószerrel tartósított, legfeljebb 10% (m/m) étkezési só és engedélyezett tartósítószer felhasználásával.

Felhasználható összetevők: elsődleges összetevők, paradicsom (Lycopersicon esculentum Mill.), amely nyers állapotban legyen ép, egészséges, friss, érett, idegen növényi szennyeződéstől és állati kártevőktől mentes.

Egyéb szokásosan felhasználható összetevők: citromsav, étkezési só, tartósítószerek, kizárólag a 2.2. pont szerinti termék esetében

Sómentes szárazanyag-tartalom legalább 12 ref.%. Hozzáadott NaCl tartalom (sózott, sűrített paradicsomhoz) legfeljebb 10% (m/m). Homoktartalom (szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva) legfeljebb 0,1% (m/m) pH-érték legfeljebb 4,5.

Érzékszervi jellemzők,

szín: termékre jellemző piros színű. Íz, illat: jellemző ízű és illatú. Állomány: kenhető, sűrűn folyó, egyöntetű, finoman aprított rostos, magtörmeléktől, héjdaraboktól, látható és érzékelhető alakos elemektől mentes.

A megnevezésnek tartalmaznia kell a sűrített paradicsom vagy paradicsom sűrítmény szavakat és a vízben oldható szárazanyag-tartalmat. - A sózott termék esetén a hozzáadott sótartalmat %-ban a megnevezéshez kapcsolódóan fel kell tüntetni.

Példák a megnevezésre: Sűrített paradicsom, 28-30 ref.% Sűrített paradicsom, 38 ref.% 5% étkezési sóval, Paradicsom sűrítmény 38 ref.% 1.6.

Ajánlott gyártástechnológiai leírás: a paradicsombogyót mossák, válogatják ezt követően magjától és héjától elválasztják, a paradicsomlevet fizikai úton sűrítik, hőkezeléssel vagy sózással és/vagy tartósítószerrel tartósítják, engedélyezett csomagoló edényzetbe töltik, zárják. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt; rengetegen osztoztak az utolsó előtti helyen - persze nem azért mert annyira rosszak voltak - egyszerűen csak nagyon hasonlítottak egymásra, és bár a sor vége felé végeztek, nem jelenti azt, hogy rosszak is. Egyszerűen csak a középkategóriát képviselik. Az első három helyezett viszont elképesztően jó termék és külön bónusz jár az Aldi termékének, hiszen nem konzervben, hanem tubusban van (visszazárható!!!), ami óriási találmány.

Ha nincs házi sűrített paradicsomunk otthon, mi is szívesen használjuk az alább próbált változatokat. Kifejezetten rossz terméket most nem találtunk, nagyon jókat igen, és az összetevők is rendben vannak a teljes mezőnyben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Süti fél perc alatt? Lehetséges!

Menő/Ciki

Dívány 2015. augusztus 15., szombat 20:15

Harminc másodperc. Oké, harminc másodperc, és egy gombnyomás. Ennyi kell mostantól egy vágyott koszt elkészítéséhez, ha lesz a rá jövőre 1000 dollárja, és nem bánja, ha egy kávéfőző méretű sci-fi kütyü veszi át otthon a séf szerepét. Legalábbis ezt állítják a White Innovation nevű izraeli cégnél, ahol úgy tűnik tényleg megalkották a Star Trek bármilyen ételt szintetizáló replikátorát. Tudja, ezt: 

A Genie ugyan nem a semmiből teremt fogásokat, hanem a tartósítószerek felhasználása nélkül készült szárított alapanyagokból, amiket kapszula formában gyárt a cég, és amelyekből a gép szinte bármilyen fogást képes megsütni, főzni vagy párolni, a kívánt hőmérsékleten.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1315 szavazat 1028 szavazat

Pénteki süti: csokis-zabpelyhes expresszkeksz

Piszke 2015. augusztus 14., péntek 11:43

Nem lehet mindig csak gyümölcsös süteménnyel etetni a gyerekeket: muszáj néha bevetni valami csokisat, így talán könnyebben megússzuk a boltban a kekszes polcok előtt is.

Fotó: Piszke

A szünetben úgyis gyakran muszáj valami nasinak otthon lenni, és akkor az legyen inkább valami ház, még akkor is, ha 3-4 gyerek egy ilyen adagot egy délután alatt simán eltüntet – de olyan egyszerű összedobni, hogy akár befoghatjuk a srácokat is az elkészítésébe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Levendulaszörp, és más fűszerszörpök

Primilla 2015. augusztus 13., csütörtök 09:27

Pár évvel ezelőtt ültettem a kertbe két tő levendulát, idén pedig már egész kosárnyi virágot sikerül leszüretelni róluk. A barátaink szerint nálunk csak kétféle növény van: az egyik, amiből pesztót készítek, a másik, amiből szörpöt. Szerintem persze olyan is van, amiből lekvárt főzök, de mivel a levendulából sem azt, sem pesztót nem lehet készíteni, marad a szörp. Kipróbáltam, nem bántam meg.

Ugyanezzel a módszerrel készülhet mentaszörp, citromfű szörp, de akár a bodzaszörp is. Kevés munka, nagy siker, ráadásul elég menő dolog a vendégeket saját készítésű, különleges házi szörppel kínálni. Nem egy nagy kunszt, nyugodtan ki lehet próbálni.

Kánikulában szuper hűsítő
Kánikulában szuper hűsítő
Fotó: Primilla

Mivel a levendula a saját kis kertemben termett, ami ellenőrzött bio gazdálkodás (én ellenőrzöm, biztosan tudom, hogy soha nem használok semmilyen vegyszert), a mostanra már szépen kiszáradt virágokat nem mostam meg. A fűszernövényeket meg szoktam mosni, de azokat is inkább csak a homok és a rászálló rovarok miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kánikula idejére: fetás-balzsamos dinnyesaláta

Katucikonyha 2015. augusztus 12., szerda 12:22

30-40 fokban nem sok jobb dolog van a jéghideg görögdinnyénél. Viszont ne csak magában egye vagy gyümölcssalátába, próbálja ki sós hozzávalókkal is!

A sós fetasajt remekül illik a lédús, édes dinnyéhez, amit balzsamecettel (vagy az abból készült balzsamkrémmel) dobunk fel.

Percek alatt összedobhatja a kánikulai ebédjét. Próbálja ki sárgadinnyés receptjeinket is! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csokis-meggyes gyümölcsrizs: dobozos helyett házilag

Ötvös Zsuzsanna 2015. augusztus 11., kedd 11:47

Tökéletes nyári desszert a gyümölcsrizs: jól behűtve jólesik elkanalazni uzsonnára vagy elnassolni főétkezés után. Most kicsit csavartunk a klasszikus változaton: ezúttal csoki került a gyümölcsrizshez.

Mi étcsokoládét használtunk, de édesszájúak tejcsokival vagy akár fehér csokival is kipróbálhatják. A csokis gyümölcsrizs tetejére meggyet halmoztunk, de akár málnával is érdemes kipróbálni! 

A bolti dobozos gyümölcsrizsek helyett jó alternatíva a házi verzió, a hat adag kevesebb pénzből kijön, és nem kell telerani aromákkal és adalékokkal, hogy finom legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar édességek nyertek gasztronómiai Oscar-díjat

Edicsek 2015. augusztus 10., hétfő 13:19

A Great Taste Awards döntőjét nemes egyszerűséggel csak a gasztronómia Oscar-díjaként szokták számon tartani, ahol a több mint 400 tagú zsűri szavazatai alapján dől el, kik a legjobbak. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mint az éttermek Michelin-csillagait, itt is ugyanúgy csillagokkal értékelik a teljesítményt. Idén több magyar cég is kapott elismerést: a tízezer jelentkező közül három magyart értékeltek két csillagra, és öt termék nyert egy-egy csillagot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: parmezánok a kamuparmezánok ellen

Tuna Judit 2015. augusztus 10., hétfő 09:41

Tudja milyen tejből készül az eredeti parmezán sajt, na és azt, hogy mi az igazi neve? Ha most arra tippel, hogy tehéntejből, és, hogy valami kemény olasz sajt, akkor nem jár messze a valóságtól. A helyzet viszont ennél kicsit bonyolultabb, hiszen ilyen olasz sajtból irtó sok van, és még a nevük is hasonló.

Tehát, ha "igazi" parmezánt keres, az a Parmigiano-Reggiano (P-R). Ez egy eredettvédett, olaszországi sajt, Emilia-Romagna tartományból, a pontos definíciója hivatalosan ez. (Egyébként itt muszáj megemlíteni, hogy a Grana Padano is innen származik.) A Parmigiano-Reggianót csak egy bizonyos jól behatárolt területen élő tehenek tejéből készítik, majd legalább 12 hónapig érlelik. A Grana Padanót nem érlelik ilyen hosszú ideig, „csak” minimum 9 hónapig.

A mi igazi parmezánunk nem is igazi?

Hivatalosan a parmezán három összetevőből állhat: tej, só, és egy meghatározott, a borjú gyomrából kivont oltóenzim. Sehol nem találtam nyomát annak, hogy ezen kívül bármilyen anyag hozzáadása engedélyezett lenne, mert a tehenek diétája és a sajt érlelési metódusa olyan, ami szükségtelenné teszi a sajt tartósítását.

Ez csak azért érdekes, mert a Parmiggiano Reggiano néven megvett sajtok összetevői között viszont megtalálgató a lizozine nevű (egyébként szintén természetes eredetű, általában tojásból kivont) enzim, amit keménysajtok tartósítására használnak, ám elméletileg csak a grana padano gyártásakor engedélyezett a használata, a parmezánnak nem szabadna tartalmaznia. Ehhez képest majd nézzék az összetevőket.

Na, lapozzunk. Ilyennek kellene lennie egy jó parmezánnak:

 • intenzív ízű
 • tömény, tejes jelleg
 • sós
 • elképzelhető savanykás mellék-, utóíz
 • töredezik
 • sárgás, törtfehér színű
 • csak természetes alapanyag van a sajtban
 • fejés után maximum 2 órával már fel kell dolgozni a tejet, amit tilos melegíteni
 • érlelésideje minimum 12 hónap

Parmezán

A parmezán részben lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma (szárazanyagban) legalább 32%-os. Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35–45 cm átmérőjű, 18–25 cm vastag, 24–40 kg tömegű korong. Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Korlátlan ideig eltartható, egyre keményebbé válik. Akár két-három évig is érlelik. Eredetileg tulajdonképpen a gyengébb példányokat reszelték le. Ma főleg reszelve használják különböző tésztákhoz, levesekhez az olasz konyhaművészetben. Az olasz eredetiből - parmigiano - származó neve magyar fordításban pármai-t jelent, lehetséges, hogy a technológia a tartomány e városából ered. Forrás: Wikipédia.org

És akkor mutatjuk is, hogy miket ettünk. Eléggé meglepődtünk, hogy mennyi szemetet árulnak parmezánra hajazó kinézettel (majd mutatjuk az összetevőket - önnek is tátva marad a szája valószínűleg), és muszáj megemlíteni a kevert termékeket is, amelyikben ugyan többnyire van parmezán, de azt más, olcsóbb sajtokkal keverik. Természetesen nem azt mondjuk, hogy ez utóbbiak nem jók, mert amelyik zacskóban már van parmezán, pluszban meg Grana Padanót, Gran Primót, esetleg juhtejből készült Pecorinót is adnak mellé higitásnak, az már rossz nem lehet.

Arra voltunk különösen kiváncsiak, felismerjük-e, melyik az igazi, elválik-e búzától az ocsu.

Ja, igen, a Grana Padanókat direkt hagytuk ki, mert ha hiszi, ha nem, az is egy eredettvédett termék, azt kevesebb ideig érlelik, és holmi jöttment tehenek tejéből készítik, szóval maradtunk a parmezánnál, és annak koppintásainál.

A sajtokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozásnál. Vettünk egy darab parmezánt, amit frissen reszeltünk le a teszt előtt, mert szeretjük azt gondolni, hogy ebben a formában a legfinomabb. Végül is az olasz étteremben sem egy tálban lökik az asztalra a parmezánt, hogy nesze, ezt szórd a kajádra, hanem a felszolgáló egy darabka sajttal meg egy reszelővel járja körbe az asztalokat.

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a 30-as határt sem lépte át egy termék sem, de azért panaszkodásra nincs ok, sok jót találtunk!

Na, de most már tényleg jöjjenek a sajtok:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne főzzön a melegben - 3 döbbenetesen finom saláta

Steiner Kristóf 2015. augusztus 9., vasárnap 10:37

Amikor nemrégiben közhírré tétettem az öt kedvenc saláta dresszing receptemet, a Facebook oldalamon kisebb palota (vagy inkább konyha?) forradalom tort ki: “Mit kezdjünk mindezzel salátareceptek nélkül?”

Vezeklésképpen három olyan saláta receptet hoztam magammal, amelyek nélkül létezni sem tudnék – kedvenc Jaffai kávézóim kreálmányai ugyanis, amelyekben gyakran hosszú órákat időzöm az aktuális cikkeimen és blogbejegyzéseimen dolgozván.

Ilyenkor nyáron képtelen vagyok brutál adag kajákat, vagy nehéz fogásokat fogyasztani, de ezek a szuper falatok napi szinten kerülnek terítékre – energiát adnak, jókedvre derítenek, ráadásul egy tikkasztó napon semmi sem hozza úgy össze a jó barátokat, mintha egy friss, ropogós salátát, és egy kancsó hűvös, mentás-citromos vizet rakok az asztal közepére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk a gasztromémet: 3 összetevős torta

Becca 2015. augusztus 8., szombat 10:23

Miután egész gasztrocunamit indított el a japán, három összetevős sajttorta, természetesen nem hagyhattuk ki, hogy ne kóstoljuk meg. Már úgyis túl vagyunk a rántott túró rudin meg a rántott Snickersen, ez a kis ázsiai különlegesség azokhoz képest tényleg semmiség.  

Jól megnéztük a videót a torta elkészítéséről, majd nyugtáztuk, hogy ezt könnyű lesz megcsinálni. Ráadásul pénztárcakímélő a recept, szóval teljesen jogos, hogy ennyi megosztást kapott és megannyi lelkesedést is a 21. század überegyszerű süteménye. Tehát az elengedhetetlen hozzávalók:

 • 3 egész tojás
 • 120 g fehér csokoládé
 • 120 g kicsit tömörebb állagú sajtkrém

Így kezdjen neki

Kicsit eltértünk a videóban látott elkészítési metódustól, ugyanis ott az van, hogy a tojásfehérjét be kell tenni a hűtőbe, amíg a csokoládét megolvasztja. A helyzet az, hogy ezt kihagytuk. 

 1. Olvassza meg a csokoládét vízgőz felett, vagy mikróban. Legyen nagyon óvatos, a fehércsoki ég meg a legkönnyebben, gyakran keverje át!
 2. Amikor már teljesen homogén, jól keverje el benne a sajtkrémet. Ha nehézségei akadnak ezzel a művelettel, helyezze vissza a tálat a vízgőz fölé, és olvassza meg a sajtkrémet is, így könnyebb lesz eloszlatni a csokoládéban.
 3. Itt már a sütőt is elkezdheti melegíteni, pontosan 170 fokra.
 4. Verjen kemény habot a tojásokfehérjéből!
 5. Nos, ha ezzel megvan, adja a csokis-krémsajtos masszához a három tojás sárgáját, és a fehérjékből felvert kemény habot. Ezennel a meló nehezebbik része kész is van.
 6. Béleljen ki bármilyen formát sütőpapírral, kenje meg a papírt olajjal, és öntse bele a masszát. A formát finom ejtse párszor a konyhapultra, hogy kiszorítsa a levegőbuborékokat a „tésztából”.
 7. Ezután helyezze az egészet egy nagyobb tepsibe, amibe öntsön körülbelül 0,5-1 cm magasságig forró vizet.
 8. Tolja be 15 percre a 170 fokos sütőbe a sajttortát, aztán süsse további 15 percig de már csak 160 fokon, közben ne nyitogassa a sütő ajtaját, mert össze fog esni a sütemény.
 9. Ha végigizgulta a 30 perc sütési időt, zárja el a sütőt de további 15 perce hagyja bent melegedni a csodát, de még mindig ne nyissa ki a sütőt. Vagy nyissa ki, és akkor úgy fog kinézni a tortája, mint a mienk - ami persze az ízén nem változtat semmit. Hagyja egy kicsit hűlni a tortát mielőtt kiveszi a formából és átadja magát az élvezetnek. 

És ha nekünk nem hisz, nézze meg hogyan csinálja egy profi:

Tapasztalataink:

1. a videóban látható állagot nem sikerült reprodulálnunk, nem csak ennél a fehércsokis verziónál, kolleganőnk otthon kipróbálta ugyanezt étcsokival, és bár betűhíven követte az utasításokat (hideg fehérje, vízfürdő, nem nyitogatott), az ő sütije sem lett magasabb, mint ez a fehércsokis. 

2. Ugyanez 70 százalékos étcsokival már annyira nem lett édes, hogy a gyerekek már nem is ették meg, és felnőttként is határeset vot. Tehát ugyan elvileg működhet a recept tej vagy étcsokival is, de valószínűleg 50% körüli kakaótartalom fölé nem igazán érdemes menni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: mojito kocka, kánikulához

Piszke 2015. augusztus 7., péntek 08:32

Jöhet egy jó hűsítő koktél a süti mellé? Nem, legyen a süti a koktél maga! A rumot, ha gyerekek is kapnak belőle, hagyjuk ki, a görög joghurttól így is finom szaftos lesz a süti. Másnapig eláll hűtőben is, ekkor a joghurt meg is szilárdul kissé a tetején, mert a nedvesség egy részét szépen beissza a részeges piskóta.

Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vega/vegán túra Budapesten: étteremkörkép

Steiner Kristóf 2015. augusztus 6., csütörtök 12:39

Amikor legutóbb Magyarországon “munka-nyaraltam, és körbelakmároztam néhány vegán, vagy vegán-barát helyet, kaptam érte hideget-meleget is. Érdekes módon a Facebook oldalamon sokkal többeket zavart, hogy hogy merek panaszkodni a hideg és gumis pizzára, ha az éjszaka közepén jut eszembe rendelni, mint mondjuk az, hogy a felhozatal a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető kimeríthetetlennek.

Hiszek benne, hogy fontos értékelnünk a jót, és abban is, hogy a konstruktív kritikával segíthetünk még jobbat alkotni. Mi viszont még mindig hajlamosak vagyunk magunknak panaszkodni, de ha kritikusan és diplomatikusan véleményt kell alkotni, leblokkolunk. Pedig nem ciki kifogástalan minőséget várni egy szolgáltatásért, amiért fizetünk - ettől még senki sem lesz bunkó, vagy sznob.

Ám szerencsére arra is figyelmeztettek, hogy a vegán-radarom elmulasztott jelezni néhány igazán menő helyet – így aztán amikor idén nyáron ismét Budapestre utaztam, ellátogattam néhány olyan helyre, amelyeket a magyar vegán társadalom kihagyhatatlannak ítélt meg a Vegan in Hungary Facebook csoportban. Elmesélem, mi mindent ettünk, és mindenhol leírom, mi lehetne a következő lépés, hogy Budapesten valóban világszínvonalú legyen a vegán étterem-kultúra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csigák és tekercsek: 12 csavarós-tekerős recept

Katucikonyha 2015. augusztus 5., szerda 15:52

Ön is szereti az édes és sós csigákat? Mi nagyon. Össze is gyűjtöttük a tizenkét kedvenc receptünket a pikk-pakk összedobhatóaktól a keltekig. Reggelire, ebédre, uzsonnára, szinte bármikor tökéletesek!

Ha eléggé felcsigáztuk, válogasson kedvére! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az év tortája, a barackos buboréktorta pedig a cukormentes tortája

Dívány 2015. augusztus 4., kedd 13:08

 Az augusztus 20-i ünnepségekre készülve, a Parlamentben bemutatták az Év Tortája díj nyertesét. Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke bejelentette, hogy az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta lett. A Honvédség tortája pedig a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli. Az Év Cukormentes Tortája címet a barackos buboréktorta kapta - tájékoztatott az MTI.

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki.

A budapesti Horváth Cukrászda édessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

A szervezet számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Fotó: Egy csepp figyelem alapítvány

A győztes tortát először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatjuk meg. Ekkor hozzák nyilvánosságra a receptet, és ezt követően a nyertes kreáció - az előző évekhez hasonlóan - az ország több cukrászdájában felbukkan majd.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: palackos jegeskávék, hosszú autózáshoz

Tuna Judit 2015. augusztus 3., hétfő 09:12

Mi kell egy jegeskávéhoz? A mi puritán felfogásunk szerint egy jó presszókávé, sok jég és hideg tej. Esetleg cukor, ha valaki édesen issza a kávét. Na ez az, amit jobb, ha elfelejt mindenki, aki a benzinkúthoz bekanyarodva a hűtőpult felé veszi az irányt, hogy egy jó jegeskávéval vészelje át az utazást.

A palackos/dobozos jegeskávék piacán néztünk körül. Megpróbáltuk a lehető legtöbb ilyen italt beszerezni, hogy találjunk egy olyat, amitől nem azért ébredünk fel hirtelen, mert annyira pocsék az íze, hanem mert akár iható is. Az már csak bónusz volt, ha több kávét tartalmazott a termék, mint cukrot, ugyanis szomorú, de a legtöbb általunk próbált jegeskávéban ez az arány fordítva van. 

Összesen tizenegyféle terméket kóstoltunk, és az ízük szerint pontoztuk őket. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, a legjobb 20-at kapott, ami jó teljesítmény. A kávékat nem tudományos módszer szerint vizsgáltuk, kizárólag az érzékeinkre hagyatkoztunk a tesztelés során.

Azért, hogy mindenki megnyugodjon, az összes összetevőjét kigyűjtöttük, hogy ön is szörnyülködhessen azon, mit iszik. Az alapokon kívül ezekben az italokban gyakran vannak egyéb anyagok is, mint például karragén, guargumi, aroma és még sorolhatnánk. De inkább olvassa el lentebb.

Kávék is instant kávék

A Magyar Élelmiszerkönyv kifejezetten a palackos jegeskávékról nem rendelkezik, azonban kitér a kávékra, instant kávékra, pótkávékra, és a kávéspecialitásokra vonatkozó követelményekre.

Eszerint a kávé: Egyfajta nyerskávéból vagy többfajta nyerskávé keverékéből pörköléssel kávéital készítésére és ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá tett termék. A kávén kívül más hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Koffeintartalma több mint 0,8%. A pörkölt kávészemek kívül-belül egyenletesen barna színűek. Szemes vagy őrölt kávéként kerül forgalomba.
Az élelmiszerkönyv itt nem engedélyez adalékanyagokat.

Kávékeverék: Egy- vagy többfajta nyerskávéból és egy vagy több különböző fajtájú szénhidráttartalmú növény részeibõl (pótkávéból) különböző arányban végzett keveréssel, pörköléssel és esetleg adalék- vagy segédanyagok hozzáadásával készített, a kávéitalra emlékeztető ital fõzésére alkalmas termék. Őrölt formában kerül forgalomba.
Az engedélyezett adalékanyagok listáját lejjebb mutatjuk.

Az instant kávékeverék pedig: Olyan termék, amelyet kávékeverékből kizárólag vizes extrakcióval állítanak elő. Granulátum vagy por formájú termék, amelyet pörkölt kávé és egy vagy több különböző fajta szénhidráttartalmú növény (pótkávé) tisztított, szárított és pörkölt részeiből nyernek.
Az engedélyezett adalékanyagok listáját lejjebb mutatjuk.

A felhasználható adalékanyagok listája a kávékeverék és az instant kávékeverék esetében hasonló, csillaggal jelöltük azokat, amelyek csak az instant kávékeverékek esetében megengedettek:

Adalékanyagok (csak az ízesített termékhez), Aromák, Árpa és feldolgozási termékei, Búza, Cikóriaaszalvány, Cukor, Cukorrépaszelet, Csipkebogyó, Étolaj*, Gyümölcsök, Füge, Fűszerek, Kakaópor és kakaóanyagok, Karamellizált cukor, Kávé, Koffein*, Kukorica, Melasz*, Rozs, Szójabab, Szőlőcukor (dextróz), Szőlőmag, Zöldségszárítmányok*

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sárgabarackos-diós fordított pite

Ötvös Zsuzsanna 2015. augusztus 2., vasárnap 12:21

A cobbler – akárcsak másik nagy nyári kedvencünk, a morzsasüti vagy crumble – angolszász eredetű sütemény. Nagyon hasonlít a morzsasütire, hiszen itt is gyümölcs kerül alulra, a gyümölcs tetejére pedig ráhalmozzuk a tésztát.

Itt azonban nem omlós tésztát használunk, hanem egy lágyabb tésztát készítünk: ebből kanalazunk halmokat a gyümölcsrétegre. Ez a puhább, szaftosabb kevert tészta-jellegű borítás nagyon jól passzol a puhára sült gyümölcsréteghez.

Mi most sárgabarackot használtunk, de más évszakban érdemes más szezonális gyümölcsökkel (meggy, bogyós gyümölcsök) is kipróbálni! A sárgabarackhoz nagyon jól illik a dió, így a tésztát ezzel turbóztuk fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: cukkinikrémleves

Katucikonyha 2015. augusztus 1., szombat 10:58

Az egyszerű krémleveseket nyáron is szeretjük. Főleg akkor, ha filléres, szezonális alapanyagból készül, mint a cukkini.

Még nagy nyári melegben sem vészes megfőzni, és tálalhatjuk melegen, de nagyon hidegen is. Ha sűrűbbre hagyjuk, főzelék helyett is tökéletes. Sőt, a „levesgyöngy trükköt” bevetve még a finnyás gyerekeknek sem lehet ellene kifogása. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés