ALAPKONYHA

Akik lelkesen tömik magukba a kutyakaját

Dívány 2015. július 31., péntek 17:57

Ön enne kutyakaját? Nem? Pedig, ahogy már kvízünkből is láthatta az összetevők alapján nem egyszerű a kutyakaját megkülönböztetni a kedvenc felvágottainktól. A Freshpet nevű állateledel gyártó cég szerint íz alapján sem egyszerűbb. Legalábbis az ő termékeik vannak olyan klasszak, hogy azt még az emberek is lelkesen fogyasztják. Erről szól új reklámkampányuk, ami amúgy elég mókásra sikeredett. 

A leginkább azok vívták ki elismerésünket, akik a lelepezés után is folytatták a falatozást.

Pénteki süti: nagyi kókuszos tekercse, modernizálva

Piszke 2015. július 31., péntek 08:40

Ezen a szimpla néven futott nálunk ez a sütemény, ami szinte minden nagyobb vendégség vagy ünnep kötelező aprósütije volt. Bonyolultnak nem nevezhető, előre is elkészíthető, kibír pár napos várakozást, sőt, csak omlósabb lesz a tésztája, összeérnek az ízei, van csokis (kakaós) verziója is, ami mindig sikert arat a gyerekeknél is.

Fotó: Piszke

A frissített verzióban nem margarinnal, hanem vajjal készül, a töltelékben több a kókusz, viszont a kézi- vagy állómixer a hab gőz fölötti felverését is simán kiváltja, azaz kicsit egyszerűsödött is az elkészítés módja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül a házi gyömbérszörp

Ötvös Zsuzsanna 2015. július 30., csütörtök 15:18

Az egyik legjobb nyári hűsítő a gyömbérszörp: kellemesen csípős, szódával vagy szénsavas ásványvízzel hígítva pedig a gyömbéres szénsavas üdítők ízét idézi fel. Ha most készíti amíg még kicsit hűvösebb van, már villoghat is vele, mire visszatér a kánikula! 

Gyorsan elkészül, majd hűtőben egy-két hétig gond nélkül eláll tartósítószer nélkül is. Kerti partikon akár remek koktélt is varázsolhatunk belőle, ha ásványvíz helyett pezsgővel/habzóborral/proseccóval öntjük fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek miatt nem sikerül a diétája!

Koncz Andrea , Tuna Judit 2015. július 29., szerda 19:38

"Alig eszem valamit, mégis hízok!" vagy "Annyira odafigyelek, hogy csak egészséges dolgokat fogyasszak, mégsem sikerül lefogynom!" Örökösen visszatérő felkiáltások ezek. Csakhogy, ha egy kicsit utánaszámolunk, kiderül, nem is olyan könnyű eligazodni azon, mi az egészséges, mi az, amit jól be lehet illeszteni egy diétába, és mi az, amit nagyon egészségesnek és fogyókúrásnak tartunk - pedig nem is az.

Összevásárolunk hát egy rakás terméket, amiről általában az a kép, hogy egészséges, vagy legalábbis nagy erőkkel sulykolják ezt a reklámjaik. Megnéztük, hogy mennyi cukor van bennük, és ezt kockacukorral illusztráltuk. Ez persze kicsit demagóg, hiszen nem mindegyikben répacukor van, de szemléltetésre alkalmas, és ha az a kérdés, mi szabotálja a diétánkat, akkor például a gyümölcscukor már nem is különbözik olyan sokban a sima, fehér, répacukortól.

A cukormennyiséget konyhai mérleggel mértük ki, nem hitelesített szerkezetünket a teszt előtt kipróbáltuk néhány csomagolt terméken, a csomag ropik és kekszek súlyát a csomagoláson megadottnak mérte, így nagyságrendi tévedés biztosan nem történt.

Ezeknél a cuccoknál már csak a mindentől mentes süteményeket kedveljük jobban, melyekről kiderül, hogy ja, hát  fehér cukor az nincs benne, de nádcukor és méz igen, nincs benne vaj, de azért ott lapul a kókuszzsír a krémben, és gluténmentes, viszont van benne rizs. Igazi parasztvakítás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy tepsi kényelem: lecsós-krumplis kolbászkák

Katucikonyha 2015. július 28., kedd 17:38

Amíg melegszik a sütő, előkészítjük a zöldségeket, minden mehet a tepsibe, ennyi csupán a dolgunk. Kényelmes ebédet/vacsorát rittyentünk pár perc alatt, főleg ha nincs kedvünk külön szöszölni a hússal.

Ha szereti, tehet bele akár szalonnadarabokat, de cukkinit, répát, gombát is akár. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fura ízű ciderek tesztje

Tuna Judit 2015. július 27., hétfő 11:00

Soha jobbkor nem jöhetett volna ez a ciderteszt, kánikula is volt, ünneplésre is volt ok, szóval meglehetősen jókor jöttek a jéghideg alkoholos löttyök. Mivel azt már egyszer kiveséztük, hogy melyik a legjobb almás cider, ezúttal a viszonylag új és fura ízekre mentünk rá. Mert hát ugye nem mindenki rajong az almás változatért, meg egyébként sem rossz váltogatni az ízeket. 

A cidereket nem tudományos alapon vizsgáltuk, viszont több hozzáértő is jelen volt a teszten. Összesen 8 különböző ízesítésű szénsavas lónyálat kóstoltunk, és íz alapján pontoztuk őket. Ízelválasztónak valami sajátmárkás ropihalacskát ettünk, és annyira finom volt, hogy elhatároztuk, egy halacskatesztre is szükség lenne. 

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt. A jégszívű kollégák megint csak kritikusak voltak, a harmincat még csak meg sem közelítette egyik termék sem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy jó máglyarakás vasárnapra?

Ötvös Zsuzsanna 2015. július 26., vasárnap 08:45

Igazi klasszikus a máglyarakás: tojásos-vaníliás tejtől szaftos, kellemesen savanykás a házi baracklekvártól, aromás a darált diótól, a lekváros tojáshab pedig légiesen könnyű a tetején.

Tulajdonképpen egy egyszerű kenyérpudingról van szó, ami maradékfelhasználásra is kitűnő: mehet bele kicsit szikkadtabb zsemle vagy akár kifli, de maradék kalácsból még finomabb lesz. Egy jó leves után, langyosan főétel is lehet, de akár desszertként is tálalhatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könnyű nyári ebéd: grillezett ananászos csirkemell

Katucikonyha 2015. július 25., szombat 09:04

Ahogy nő a hőmérséklet, úgy csökken a főzési kedvünk, ezért következzék egy újabb néhány perc alatt elkészíthető ebéd. A friss, grillezett gyümölcs tökéletesen passzol a pillanatok alatt megsütött csirkemellhez. Érdemes beszerezni egy jó grillserpenyőt. A lényeg, hogy jó vastag és nehéz legyen, és megfelelő bevonattal rendelkezzen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: napokig friss csokoládékenyér

Piszke 2015. július 24., péntek 10:33

A sütik tésztájába rejtett zöldségekről már többször volt korábban is szó, ebben a cikkben 8 receptet is találnak szuperszaftos sütikhez. Volt már korábban répás, sütőtökös és céklás recept, mai pénteki sütink viszont a cukkinitől lesz hihetetlen szaftos.

Sütés után szuper állagot kapunk, ráadásul a végeredmény – amiről senki meg nem mondja, hogy cukkinit tartalmaz (sőt, gyereknek el se kell mondjuk) – napokig vígan elvan egy kis folpackba csomagolva. 

Fotó: Piszke

A püspökkenyérformában sütött süti jókora, így nem baj, ha mindenki kijárogat a konyhába, hogy vágjon egy szeletet reggelire a tej vagy délután a kávé mellé, este pedig lehet mellérakni egy kis fagyit és pár szem gyümölcsöt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 10 kedvenc tojásos receptünk

Katucikonyha 2015. július 23., csütörtök 09:14

Több okból is szeretjük a tojásos ételeket: finomak, gyorsan elkészülnek, és olcsón kihozhatunk belőlük kiadós reggeliket, ebédeket és vacsorákat. Receptválogatásunkban megtalálja a kedvenc tojásos ételeinket.

Ha bizonytalanok, érdemes megnézni, mit jelentenek a tojások jelzései, olvassa el kisokosunkban, hogy tudja, mit vásárol!Korábban már megmutattuk, hogyan készül a tükörtojás, a tökéletes főtt tojás, ITT pedig megnézheti, hogyan érdemes a főtt tojást pucolni, hogy egyben is maradjon.

1. Újkrumplis tojáslepény vajas zöldséggel

Végre van újkrumpli és friss zöldség a piacon. Kiadós tojáslepényt készíthetünk spárga helyett bármilyen idényzöldséggel. Mellé pedig csak egy kis friss saláta kell. Quinoával is készítettünk már lepényt egészséges változatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most szárítson paradicsomot házilag!

Primilla 2015. július 21., kedd 11:54

Az aszalt paradicsom olyan univerzális ízbomba, ami kötelező tartozéka kellene, hogy legyen minden konyhának. Viccesen kevés munkával elkészíthető, ráadásul most még szezonja is van: finom paradicsom is van, meleg is van, hajrá!

A paradicsomszárítás hagyományosan fél nyáron át tartó projekt, ami akkor kezdődik, amikor beérnek a kertben az első szemek. Ha nincs kert, az sem baj, lényeg, hogy nagyon finom, édes paradicsomokat aszaljunk, mert végül ugyanazt az ízt kapjuk, mint amivel indultunk, csak sokkal koncentráltabban. Ízesíthetünk vele pörköltöket, levest, tehetjük salátába, szendvicsre, belesüthetjük péksüteménybe, de csak úgy, magában, friss ciabattával, az olaját tunkolva is mennyei. Gasztroajándéknak is simán bevethetjük.  

Fél kiló paradicsomból egy bébiételes üveggel lesz. Ez van.
Fél kiló paradicsomból egy bébiételes üveggel lesz. Ez van.

A technikája nagyon egyszerű: a megtisztított, egészséges paradicsomokat mérettől függően félbe-negyedbe vágom, az ujjammal kipöckölöm a magokat, majd a vágott felével fölfelé tányérra vagy tálcára teszem, szigorúan úgy, hogy ne fedjék egymást. Letakarom tüllel, hogy a szél át tudja járni, és kiteszem a napra. Éjszakára beviszem tető alá, nehogy a harmat elrontsa a munkámat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Készítsen salátát a maradék grillhúsból!

Katucikonyha 2015. július 20., hétfő 20:38

Elég gyakran marad ki egy-egy szelet finom grillhús hétvégén, amit már sehogy nem tudunk legyűrni. Pár perc alatt készíthet belőle egy finom és tartalmas salátát kuszkusszal, csicseriborsóval, paradicsommal, fetával és olajbogyóval. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Klasszikusok találkoznak: túró rudi torta sütés nélkül

Katucikonyha 2015. július 19., vasárnap 17:54

Én igazán elhivatott tortasütő vagyok, sőt néha már fanatikus, de negyven fokban még engem sem lehet ilyesmire rávenni. Ilyenkor lehet előkapni egy jó kis sütést nem igénylő receptet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kánikula idejére: három jó dolog sárgadinnyéből

Katucikonyha 2015. július 18., szombat 15:36

Vannak napok, amikor nem hogy főzni, de a konyhában megmaradni sem lehet. Lássuk be, nagyon éhesek sem vagyunk ilyenkor, de azért vannak frissítő ételek, amik jól eshetnek. Mivel ilyenkor úgyis van dinnye a hűtőben, mutatunk is egy jó kis salátareceptet, egy kétperces, frissítő levest és egy esti, teraszon hűsölős vodkás jégkását. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: sütés nélküli sajttorta karamellizált sárgabarackkal

Piszke 2015. július 17., péntek 08:51

A kész süteményt tálalhatjuk jégbe hűtött sárgadinnyegolyókkal, pár szem málnával, áfonyával vagy kis gyümölcsszörppel locsolva, de csak natúr is nagyon finom, teljesen hozza a klasszikus sajttorta ízt, kicsit könnyedebb verzióban.

DSC 0221
Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: gyuvecs

Katucikonyha 2015. július 16., csütörtök 10:52

A gyuvecs egy szerb, cserépedényben készülő, réteges lecsóétel. Leginkább rizzsel, hússal és némi zöldséggel szokták rétegezni. Akár előző este bekészíthetjük a hozzávalókat az edénybe, és másnap már csak be kell tolnunk a sütőbe.

A rizs egyébként nyugodtan cserélhető krumplira, a tarja bármilyen húsra, és akár padlizsán vagy cukkini is kerülhet bele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári kenyérrevaló: kapros cukkinikrém

Katucikonyha 2015. július 15., szerda 11:26

Imádjuk a házi készítésű szendvicskrémeket, ezért most a szezonális kedvencünkből, a cukkiniből is készítettünk egyet. 

Ha pedig azt a kevés sajtot kihagyjuk belőle, laktózmentes, vegán, sőt még paleo is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tonhalkonzervek: akadt a Rio Marénak vetélytársa!

Tuna Judit 2015. július 14., kedd 09:39

Nyáron leginkább az olyan kajákra bukunk, amik könnyűek és nem kell velük a tűzhely mellett izzadni. Sokan részesítik előnyben a salátákat is csirkével vagy hallal, úgyhogy most a konzerves tonhalakat céloztuk meg, hogy kiderüljön, tényleg a legdrágább termék-e a legjobb. Olyan tonhalkonzerveket vettünk, amelyekben a tonhal natúr sós vízben van, hiszen ha valakinek esetleg hiányzik róla az olaj, akkor utólag bármilyet rálöttyinthet.

Amellett, hogy az ízt pontoztuk, az állag is nagyon számított. Habár az értékelésbe nem számítottuk bele, azért arra is kíváncsiak voltunk, hogy delfinbarát módszerrel halászták-e a tonhalakat. 

„Dolphin Safe” módszer

A Dolphin Safe logóval ellátott tonhalkonzervek olyan halászatokból származnak, amelyek a delfinbarát kontrollprogramjának tagjai. Az ezzel a címkével ellátott üzemek vállalják, hogy csak olyan tonhalat kínálnak, amelyeket nem vonóhálóval fogtak ki, vagy nem delfinélőhely mellett fogtak ki. Az Earth Island Institute felügyeli világszerte az összes tonhal-vállalatot és határozza meg a tonhal fogásának előírásait. Még több nagyon hasznos infót talál a Wikipédián, de az Aldi és a Lidl honlapján is böngészhet. Persze nem eszik olyan forrón a kását,  a Greenpeace korábban azt állította, hogy ez a címke bizony megtévesztő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

13 tökéletes barackos recept, mert szezon van

Katucikonyha 2015. július 13., hétfő 15:09

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a barack. Illatos, aromás, édes, nem kell órákat tölteni a magozásával, szóval nem véletlen szeretjük olyan nagyon. Receptválogatásunkban talál tippeket lekvárfőzéshez, ivólé készítéshez, valamint a kihagyhatatlan gombócot és persze sok-sok süteményt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készítsen fagyit házilag!

Katucikonyha 2015. július 12., vasárnap 10:06

Sokfelé nehéz jó fagyizót találni, a boltokban kapható jégkrémek pedig sokszor ehetetlenek. Javasoljuk, hogy próbálja ki a házi fagylaltkészítést. Adunk tippeket gép nélkül készíthető jeges finomságokhoz is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szeletelje a dinnyét, ha jót akar magának

Primilla 2015. július 11., szombat 10:11

Mielőtt elfogyasztanánk a jól behűtött, lédús gyümölcsöt, két nehézséggel is meg kell küzdenünk: az egyik a hazaszállítás (vö. jobb a dinnyét megenni, mint hazacipelni), a másik pedig a szakszerű felszeletelés. A dinnye felvágására több módszer is létezik, van, aki a mosolyalakot preferálja, mások a körcikkre esküsznek. Mi pedig találtunk egy videót, ami teljességgel átértelmezi a műfajt, és valódi homlokra csapós élményt nyújt. Hogy ez eddig nem jutott eszünkbe!

A dinnyét a videóban a hagymához hasonlóan vágják fel: először félbe, hogy talpa legyen, amin stabilan megáll, majd hosszában és keresztben is felszeletelik. Így hosszú, de pont elég széles dinnyecsíkokat kapunk, amelyet a héjánál megfogva tudunk egyszerűen és kulturáltan elfogyasztani. Vagy legalább is a kulturálthoz hasonlóan, mert hát azért így is csöpög, de nincsen rózsa tövis nélkül, ugye.

Természetesen kipróbáltam, és a dolog működik.  Egy dologra kell odafigyelni: ha nagyobb dinnyét veszünk mint a leghosszabb késünk pengéje, vágás közben fordítgatni kell a gyümölcsöt, de még így is sokkal flottabbul ment a dolog, mint előtte bármilyen más módszerrel. Nem beszélve az eredményről, ami tényleg nagyon felhasználóbarát lett.   

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Mákos-riblizlis tortácskák ribizlihabbal

Ötvös Zsuzsanna 2015. július 10., péntek 10:03

A pink habrózsákkal díszített tortácskák bármilyen nyári szülinapi bulin, kerti partin vagy gyerekzsúron garantáltan sikert fognak aratni! Bónusz, hogy ez a villantós desszert nagyon egyszerűen elkészíthető: egy sima muffint kell csak sütnünk, a hab pedig pár perc alatt megvan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne vegyen méregdrága cseresznyemagozót!

Divany.hu 2015. július 9., csütörtök 10:08

Az élet pont annyira bonyolult, amennyire túlbonyolítjuk, és ennek bizonyítására kiváló példa a lent látható videó. Most, hogy cseresznye- és meggyszezon van, nyilván nem lenne rossz, ha tulajdonképpen nem is lenne mag bennük. De hát, sajnos nem ez a helyzet. Még jó, hogy csak egy és nem millió, mint a dinnyében. No, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a gyors cseresznyemagozáshoz valójában nincs is másra szükség csak egy evőpálcikára és egy üres üvegre. Meglehetősen egyszerű a módszer, ami hatékonynak is tűnik. Íme, ámuljon:  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Egy igazi csodafűszer: a tonkabab

Ötvös Zsuzsanna 2015. július 8., szerda 11:03

Cukrászdákban, szakácskönyvekben, gasztroblogokban egyre gyakrabban lehet találkozni egy különleges fűszerrel, a tonkababbal. Ez egy nagyon aromás fűszer, így nemcsak a cukrászat, hanem a parfümipar is előszeretettel használja. Illatában és ízében nagyon összetett: egyszerre tudja felidézni a vaníliát, a keserűmandulát, marcipánt, ánizst, szegfűszeget és kicsit a fahéjat is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: megtaláltuk a császárzsemlék királyát!

Tuna Judit 2015. július 7., kedd 10:44

A császárzsemle az egyik legjobb nyaralós szendvicsalap, de ugyanúgy tökéletes reggelinek is. Amikor  friss, ropogós és meleg, magában is mennyei. Sokan gondolkodnak hasonlóan a szerkesztőségben, és persze ebből is megvan mindenkinek a kedvence. Most leteszteltük, hogy a kollegák felismerik-e a bevált pékárut, vagy egy újba szeretnek-e bele.  

A császárzsemléket nem tudományos alapon vizsgáltuk. Gondoltuk, hogy megkeressük melyik a legjobb, a Tesco, az Aldi, a Penny, a Lidl, az Auchan és a Spar pékáruit kóstoltuk. Mindegyiket frissen vásároltuk a teszt előtt egy órával, és magukban kóstoltuk őket. Elválasztóíznek sajtot és sonkát ettünk.

Ön visszasírja a régi idők ropogós kiflijét?

  • 485
    OMG, szénhidrát?! Kifli?! Fehér liszt? I'm a 90's b...tch!!
  • 354
    Óóó, azok a balatoni éjszakák!
  • 742
    Most akkor kifli vagy császárzsemle?
  • 412
    Már megint hét eleje van. :(

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, és legalább három olyan terméket találtunk, amelyet szívesen fogyasztanánk rendszeresen is, viszont jó hír, hogy kifejezetten rossz termék nem volt a mezőnyben, a sereghajtók sem vállalhatatlanok.

Hogy a kollegákban felhalmozódott frusztrációknak is utánajárjunk, közvetlenül a teszt előtt minden zsemlét kettévágtunk vízszintesen, hogy lássuk, van-e olyan, amiben belül zsemle helyett levegő van (egyik jellemző panasz), de nem volt ilyen a mezőnyben. Egyben azt is vizsgáltuk, van-e olyan, amit képtelenség kulturáltan kettévágni (másik jellemző panasz), de ilyen sem akadt, mindegyik szépen vágható volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés