ALAPKONYHA

Baconbe göngyölt sertésszűz

Katucikonyha 2015. szeptember 17., csütörtök 15:20

Kiváló hús, sok szalonna, egy kis fokhagyma, ebből bizony csak valami nagyon jó sülhet ki.

Ezúttal petrezselymes újkrumpli került mellé, jó sok vajon készítve, de ha nem szeretnénk a körettel külön bajlódni, csak dobáljuk néhány zöldséget a hús mellé, egy tepsiben és szépen megsülnek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül a szilvásgombóc

Ötvös Zsuzsanna 2015. szeptember 16., szerda 20:19

Nem múlhat el szilvaszezon szilvásgombóc nélkül! Mi most csavartunk is egyet a klasszikus recepten, és lecseréltük a morzsát, amibe hagyományosan hempergetjük a gombócokat. Mákos és diós bundát kaptak ezúttal a szilvásgombócok – próbálják ki mindkét verziót, és döntsék el, melyik lesz a befutó!

Ha nincs kedvünk cifrázni, forgathatjuk klasszikus módon a megpirított zsemlemorzsába is, abból még sosem származott baj. (Ehhez a zsemlemorzsát egy lapos, széles serpenyőben kevés zsiradékon, folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon kell aranyszínűre pirítani.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mangalica döntötte el, kik mennek a hazai Bocuse d'Or-ra

Divany.hu 2015. szeptember 15., kedd 14:31

Lezárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázata, a zsűri értékelte eldöntötte, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének decemberben esedékes magyar selejtezőjén kik mérhetik össze tudásukat. A pályázat célja a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakácsok megtalálása, akik közül a selejtezőt, majd a februári döntőt követően dől el, hogy a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen ki képviselheti Magyarországot.

2016. májusában Európa 20 országa versenyez hazánkban. Ha a korábbi magyar versenyzőkhöz; Széll Tamáshoz és Molnár Gáborhoz hasonló sikeres szereplés megismétlődik, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán elmondta; „A pályázati felhívásra minden várakozást felülmúlva 19 érvényes pályázat érkezett. A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de emellett fontos szempont volt a befektetett munka is, hiszen a Bocuse versenyzőkre kemény munka vár. Olyan embert keresünk, aki képes sokat dolgozni a célért.”  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajon ön tudja, hogy illik szusit enni?

Dívány 2015. szeptember 15., kedd 13:49

Szusit készíteni nem nagy ördöngösség (oké, profin csinálni az), rendelni meg egészen egyszerű, ha az embernek éppen van annyi pénze egy vacsorára, de a szusit megenni, na azt viszont egyáltalán nem olyan egyszerű. Mármint illedelmesen megenni.

Hiszen hiába gyűrűzött be hozzánk az elmúlt évtizedben a japán konyha, azt senki sem tanította meg nekünk, hogyan illik japán ételeket enni. A pálcikahasználatban mondjuk már nem vagyunk rosszak, tudjuk, hogy a vékonyabbik végével fogjuk meg az ételt, nem nyaljuk le és nem kardozunk vele, de a szusievés finom részleteivel már nem mindenki van képben. Most Peter Arkle New York-i grafikus erről készített egy szuper infografikát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: mini ivójoghurtok a gyerekekre célozva

Tuna Judit 2015. szeptember 14., hétfő 12:27

Régóta kacérkodunk a gondolattal, hogy teszteljük a minipalackos "gyerekcsábító" ivójoghurtokat. Mivel a legtöbb különféle márkát epresből tudtuk összeszedni, ezt választottuk a vakteszthez, de a paletta persze nagyon széles. 

A teszt kiértékelése közben vetettünk egy pillantást az összetevőkre is, nyilván hüledeztünk a cukormennyiségen, na, meg a rizskeményítőn. És oké, hogy ezeken felül meg tele vannak nyomva vitaminokkal, de biztos, hogy ilyen áron kell a szervezetbe juttatni őket?! És hogy mi van még ezekben a termékekben pontosan, olvassa el lejjebb, a hajtás után!

A joghurtokat kizárólag érzékszerveinkre hagyatkozva teszteltük, most is, ahogyan az már lenni szokott vakteszt keretein belül. A pontokat az ízre és az állagra adtuk, a legjobb pontot az kapta, amelyiknek az íze a legjobban hasonlított az eperre, nem volt egetverően édes, közepesen lágy volt - szóval se nem ihatatlanul sűrű, se nem levesesen híg. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, sok középmezőnyös akadt és csak egy verte ki a biztosítékot, de az nagyon. Ha érdekli milyen fejet vágtunk a teszt közben, itt megnézheti. 

Utólag azt is szemrevételeztük, hogy melyik kapható visszazárható kupakkal, szerintünk ez egy jobb megoldás, úgyhogy ezt is megmutatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kedvenc családi sütink - sült túrótorta

Katucikonyha 2015. szeptember 13., vasárnap 10:06

Az egyik kedvenc családi sütink, amit nyáron friss gyümölcsökkel, télen lekvárral tálalok. Igazán nem igényel sok munkát, a vékony tésztára egy vastag, vaníliás túróréteg kerül.

Ha időt szeretnénk spórolni vele, előző este begyúrhatjuk a tésztát, bekeverhetjük a túrókrémet, és másnap már csak pár percet kell foglalkoznunk vele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kicsit másként: dióbundás rántott karaj

Katucikonyha 2015. szeptember 12., szombat 09:33

A magyar családok valószínűleg leggyakrabban rántott húst esznek hétvégén. Ezt dobjuk fel kicsit a bunda felturbózásával.

Használhatunk hozzá diót, de vegyesen is mindenféle finom csonthéjast: mandulát, kesudiót, mogyorót. Ha pedig mégis inkább sütőben sütne parmezános rántott húst, kattintson IDE

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: Nagyi amerikai krémese

Piszke 2015. szeptember 11., péntek 08:40

Hosszasan nyomoztam a családban, mire kiderült, hogy hívják ezt a süteményt, ami nekem a nyolcvanas-kilencvenes évekből ismerős, de mindenkinél csak papírcetlin-kisfüzetbe volt felírva, általában valamelyik kolléganő nevére utalással. Az eredeti receptekben pudingport használtak a lényegében krémes jellegű réteghez, alapként pedig vizet, na és persze rengeteg cukrot.

Fotó: Piszke

A kicsit átfazonírozott összetevőlista eredményeképpen csökkent a cukortartalom, és marad ugyan négy felesleges tojásfehérjénk, de az nagyszerűen fagyasztható, felhasználható habcsókhoz, püspökkenyérhez vagy akár macaronhoz. Ezzel szemben kapunk az ipari vanillin és az ételfesték helyett egy valódi vaníliával ízesített, tojás- és tejalapú, mégis könnyű krémet, ami magasabb kategóriába emeli ezt az egyébként nem is bonyolult, és nagyon kiadós süteményt.

Ha a krém elkészült, a sütit csak hűtőben – és egy napnál ne hosszabb ideig – tároljuk, mivel a tojásfehérje nem hőkezelt benne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Villámvacsora: padlizsános-sajtos grillszendvics

Katucikonyha 2015. szeptember 10., csütörtök 09:22

Egy jól megrakott zöldséges grillszendviccsel bizony nem csak a vegák laknak jól. Elég egy serpenyőt előkapni hozzá, és pár perc alatt el is készül a szuper ebédünk.

Használhat hozzá halloumi sajtot, de ha ránk hallgat, a jó kis magyar gomolya is tökéletes hozzá, sőt!!! Ha bizonytalan benne, melyiket vegye, grillsajt tesztünket itt találja

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: narancsos-mézes kacsa

Katucikonyha 2015. szeptember 9., szerda 10:03

A kacsa bőre magába szívja a chili csípősségét és a méz édességét. Nem sok munkánk van vele, és elég mellé egy nagy adag salátát készítenünk.

Készíthetjük csak mellből vagy csak combból, vegyesen viszont mindenki megtalálja a neki valót. Ha viszont a mellet szereti rozéra sütve, azt csinálja külön, abban is segítünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lisztmentes csokitorta meggyel

Ötvös Zsuzsanna 2015. szeptember 8., kedd 10:09

Csokirajongók, figyelem! Ennél a sütinél csokisabb már egyszerűen nem is létezhet. Először is nagyon sok étcsoki kell hozzá, a csokin kívül pedig csak cukor és tojás kerül bele. Lisztet egyáltalán nem tartalmaz, illetve a lisztet helyettesítő magőrleményeket sem. Mi még megszórtuk egy kevés meggyel is, hogy fokozzuk az élvezeteket.

Meggy helyett mehet rá málna, erdei gyümölcs, de akár durvára vágott mogyoróval, pisztáciával, mandulával vagy kakaóbabtörettel is meg lehet szórni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: egészséges nasik gumicukor helyett

Tuna Judit 2015. szeptember 7., hétfő 10:24

Nagyon nehéz megállni, hogy az ember ne egyen édességet, és még nehezebb találni olyan alternatívát, ami kiváltja a cukrokat és a csokoládét. És ha ugyanebből olyat keresünk, ami a gyereknek is tetszik - az végképp nem egyszerű.

Ezért is örültünk, amikor felfigyeltünk arra, hogy több helyen is kapni olyan nasikat, amelyben gyümölcsön kívül semmi más nincs.

Találtunk ilyet a Tescóban és a Culinarisban, egyik kolléganőnk eljuttatott a szerkesztőségbe a Csupa Gyümölcs elnevezésű gyümölcstekercsekből is egy rakattal, így már meg tudtuk kezdeni a préselt gyümölcsök tesztelését - hiszen meglett az elegendő alapanyag.

A vásárlásnál arra figyeltünk, hogy ne szárított gyümölcs legyen a csomagolásban, hanem leginkább préselt gyümölcs, vagy gyümölcspaszta és persze 100 százalék gyümölcsből álljon (ami nem koncentrátumból nyert) és ne legyenek benne ízfokozók, mesterséges anyagok és színezők. 

A termékeket nem tudományos alapon vizsgáltuk és ugye már az is kiderült, hogy mesterséges anyagtól mentesek, így komoly öröm volt kóstolni őket. Mivel arról már írtunk, hogy mennyi cukor van az ártalmatlannak hitt élelmiszerekben, azért itt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezekben is van cukor (gyümölcscukor), ami ugye hizlal, viszont legalább hozzáadott cukor nélküliek és még mindig egészségesebb egy ilyet elrágni, mint például egy marék gumicukrot.

A maximális pontszám amit el lehetett érni a teszten 25 volt, a legjobb 23, az utána következő pedig 20 pontot kapott, igen, ez egy jó kis teszt volt. Nehezen is hittük el, hogy tényleg csak természetes összetevők vannak ezekben az édességekben:

„Összességében nem hiszem el, hogy ezekben csak gyümölcs van. Valami még kell, hogy legyen bennük, persze ennek ellentmond, hogy akkor már jobban is kinézhetne. Egyébként ránézésre olyan mint valami molekuláris gasztronómiai kísérlet, amikor semmi sem az, aminek látszik. Mindegyik úgy nézett ki, mintha egy Nébih-videó elrettentő kajái lennének.” - írta egyik kolléganőm.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszi habzsidőzsi: dióhabos-szilvás pite

Ötvös Zsuzsanna 2015. szeptember 6., vasárnap 10:08

Biztosra vesszük, hogy a szilvaszezon egyik kedvence lesz ez a pite: omlós vajas tésztában habos diós töltelék, rajta pedig lédús szilvaszemek. Dió helyett akár mandulával vagy mogyoróval is érdemes tenni egy próbát! 

Ha nem erőssége az omlós tészta készítése, böngéssze át pitesütés előtt a sütiiskola-sorozatunk omlós tésztákról szóló részét!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű és gyors kukorica-krémleves

Katucikonyha 2015. szeptember 5., szombat 10:05

15 perces leves, szinte semmi alapanyagból. Ízlés szerint variálható, hiszen készíthetjük tejszínnel, de akár kókusztejjel is. A petrezselyem korianderre cserélhető. Curryvel is ízesíthetjük, de akár pirított bacon is kerülhet bele. Aki a csípőset szereti, tegyen bele chilit jócskán.

Ha hétvégéről marad egy kis leves, akkor használjuk hozzá a levét. Ha nincs, akkor simán vízzel vagy jó minőségű, ízfokozómentes leveskockából készült alappal is felönthető. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: szórt áfonyás pite

Piszke 2015. szeptember 4., péntek 08:47

Mindenki ismeri a szórt túrós pitét, ahol a két réteg liszt-cukor keverék között sül meg a túrós töltelék, vajjal locsolva. Ehhez hasonló elvre épül ez az áfonyás süti, ahol alul a gyümölcs sűrű, édes sötétlila réteggé alakul az aranybarna tészta alatt – és ha valaki azt mondja, ehhez kell bármilyen konyhai jártasság, az sose volt óvodás, és nem sütött műanyagformával a homokozóban.

Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: ajvár télire

Primilla 2015. szeptember 3., csütörtök 09:29

Az ajvár készítés valójában nem is konyhai művelet, hanem élmény. Úgy kezdődik, hogy az ember egy kora őszi reggelen kimegy a piacra, és az utolsó cseppig kiélvezi, hogy még van mit élvezni a piacozáson.

Az ajvár készítéssel összefüggő második élmény a társasági, hiszen úgy jó ezt csinálni, ha sokan vagyunk, és szabad tűzön grillezzük hozzá a zöldségeket. Így kapja meg az ajvár azt a különleges, füstös bukét, amitől annyira finom lesz.

Fotó: Primilla. És ezt én most mindjárt meg is eszem.
Fotó: Primilla. És ezt én most mindjárt meg is eszem.

Na most erre azért nem mindig vállalkozom, van úgy, hogy inkább a konyhában, a sütőben készítem el a zöldséges finomságot. Az sem lesz rossz, és nyilván klasszisokkal idő- és fáradság takarékosabb megoldás.

Hasonló, de mégis picit más ajvár receptünk már volt itt is eredeti szerb forrásból, azt is jó szívvel ajánljuk, nagyon finom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: sajtos csirkefasírt

Katucikonyha 2015. szeptember 2., szerda 17:55

Salátával könnyű nyári ebéd, ha viszont valami izmosabb köretet is adunk mellé, máris fajsúlyosabb. A maradékot mehet akár szendvicsbe is! A masszába reszelt cukkini íze nem érződik, viszont emiatt sütés közben nem szárad ki.

Ha kevés az időnk, akár előző este is összedobhatjuk, másnap pedig mehet a sütőbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9+1 nagyon nutellás recept, amit ki kell próbálnia!

Katucikonyha 2015. szeptember 1., kedd 18:48

Lassan a végére érünk a strandszezonnak, így össze mertük gyűjteni kedvenc nutellás receptjeinket. Sőt, azt is megmutatjuk, hogyan készítheti el házilag.

Kedvére válogathat a finom kekszek, habzsi-dőzsi reggelik, kuglófok, fagyik között.

Fotó: dívány.hu

A nagy mogyorókrém tesztünkben végigkóstoltuk a bolti kínálatot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ízesített vizek tesztje: aromaterápia

Tuna Judit 2015. augusztus 31., hétfő 14:32

Miután megláttuk, hogy a Szentkirályi eszméletlen vizeket dobott piacra - mint amilyen a százszorszép, vagy a lótuszvirág ízesítésű - nem hagyhattuk ki, hogy ki ne próbáljuk, mit tudnak. A biztonság kedvéért azért még pluszban beszereztünk pár hasonlóan fura ízesítésű vizet, hogy megversenyeztessük őket. Megpróbáltuk ezúttal a tényleg nagyon szokatlan aromákat összeszedni a teszthez. 

Nem tudományos alapon folyt a teszt, ismételten csak érzékszerveinkre hagyatkoztunk a kóstolás során, de, hogy teljes legyen a kép, megmutatjuk azt is, mit visz be a szervezetébe akkor, amikor azt hiszi, hogy egy teljesen „ártalmatlan” gyümölcsös vizet kortyolgat. Érdekes, hogy kivétel nélkül minden termékben van tartósítószer, ami laikusként nem túl vonzó.

A teszt másik kérdése az volt, rájövünk-e, milyen vizet iszunk éppen, és azt is ki kellett találtni, hogy cukor vagy édesítő van-e az adott termékben. 

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a mezőny leginkább az alsó harmadban mozgott, egyetlen termék lépte csak át a húszas határt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karamellizált, fordított almatorta gyorsan

Ötvös Zsuzsanna 2015. augusztus 30., vasárnap 08:47

A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin (ejtsd: tart taten) a Tatin nővérekről kapta a nevét, akik egy véletlennek köszönhetően fordítva kezdték sütni az almás pitét:feledékenységből először a karamellizált almatöltelék került a piteformába, majd mentésképpen arra a tészta. Ez az egyik verziója a történetnek. Sok másik is van, amelyek mindenféle konyhai balesetekről szólnak: a Tatin lányok földre ejtették a kész almatortát, és kénytelenek voltak fordítva felkanalazni a sütőformával. A sztori harmadik verziója szerint az egyik kisasszony feltett egy adag almát a tűzhelyre, csak elfelejtette, és véletlen karamellizálta, amit aztán inkább el is takart egy adag tésztával. Akárhogy is, végül a kész desszertet fordítva tálalták.

Az eredeti változat omlós tésztával készül; mi most a gyors változatot mutatjuk, ahol kész leveles tésztát használunk. A ropogós-zizegős vajas leveles tészta szuper kontrasztot alkot a puha karamellizált almával, de akár egy-egy gombóc vaníliafagyival is turbózhatjuk a desszertet!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: rakott padlizsán

Katucikonyha 2015. augusztus 29., szombat 09:56

Olcsó és kiadós étel, amiből nem is hiányzik a hús, hiszen annyi íz van benne!

Használja ki, amíg szezonja van, és jó áron kapni friss, és jóízű zöldségeket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: óriás csokis keksz

Piszke 2015. augusztus 28., péntek 11:35

Enyhítsük az iskolakezdés sokkját egy csokis keksszel: ráadásul nem kell külön gombócozni, elfogy szeletekre vágva is. Akár már a hétvégén bevethetjük előzetes búfelejtőnek, vagy jól jöhet jövő héten, az uzsonnásdobozba is.

Fotó: Piszke

Bár működik sima vajjal is, megéri rááldozni a vaj barnítására azt a plusz 5 percet: mély, mogyorós aromát ad a sütinek, remekül egészíti ki a tésztában lévő csokit, és az omlósságért felelős enyhe ízű mandulát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aluljárós kaják: húsos tekercs

Katucikonyha 2015. augusztus 27., csütörtök 16:02

Húsos, sajtos, szezámmagos, gyorsan elkészül, és remek uzsonna. Persze jobb, mint az aluljárós társaik, elvégre rajtunk múlik, milyen alapanyagokkal dolgozunk. Vendégeket is várhatunk vele, néhány jól behűtött sör társaságában.

Ha mindent saját maga készítene el hozzá, ITT találja a házi leveles tészta receptjét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: a legolcsóbb burgonyaszirom tarolt

Tuna Judit 2015. augusztus 26., szerda 12:20

Milyen jól hangzik, hogy burgonyaszirom, nem? Persze! Valójában mi is így gondoltuk eddig a tesztig, aztán elolvastuk a szirmok összetevőit: pálmaolaj, burgonyakeményítő, burgonyapor, burgonyapehely, kén-dioxid, de találtunk olyat is, aminek az alapanyaga burgonya alapú szárítmány volt.

Úgyhogy mégsem akkora boldogság, hogy létezik a burgonyaszirom, de legalább ilyen is van.

A burgonyaszirmokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, de kitértünk az összetevőikre is az íz és állag mellett. Természetesen csak az utóbbi kettőt pontoztuk, hiszen ez is vakteszt volt, csak a kóstoló végén szörnyülködtünk egyet az összetevőlistán.

Továbbá megnéztük azt is, hogy melyik, hány kilokalóriát tartalmaz, mert hát ugye az sem utolsó szempont. Az ajánlott kalóriabevitel egy felnőtt számára, napi 2000 kcal, ami 4 ilyen zacskó sziromnak felel meg. Nos, ez azért ez is sok mindent elmond róluk...

Ha eddig azt hitte, hogy ezek egészségesebbek, mint a chipsek, netán kevesebb kalóriát tartalmaznak, hát ki kell, hogy ábrándítsuk, pont ugyanolyanok. 

Összesen nyolcféle terméket kóstoltunk, a maximálisan elérhető pontszám 25 volt és csak egy terméknek sikerült a húszas szintet megugrania, a többi mind alatta maradt. Meglepetés volt, hogy a Chio - amit az elsők között gondoltunk, csak a középmezőnyben végzett és, hogy az egyik hiper termékei söprik be az első két helyet. 

Számunkra a jó burgonyaszirom:

  • ropogós
  • megfelelően sós
  • nem tocsog az olajban
  • nincs mellékíze
Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: kukoricás-baconös vagdalt

Katucikonyha 2015. augusztus 25., kedd 09:49

Amikor a fasírt szép kis szalonnakabátot kap, az nem csak jól néz ki, de garantáltan nem is szárad ki a hús alatta. Kiváló hétvégi fogás, de akár szendvicsbe is tömheti a maradékot.

A kukorica cserélhető nyugodtan párolt zöldborsóra vagy pirított gombára is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés