ALAPKONYHA

Ezt főzze, ha villantani akar!

ermiz 2016. április 9., szombat 09:17

Furcsa sajtótájékoztatóra hívott minket a Nespresso. Főleg azért volt furcsa, mert nem új kávéfőzőt vagy kapszulákat mutattak be, hanem ételsort, amit első körben nehéz volt értlemezni, de aztán fény derült mindenre.

Az ételek persze mind kávé felhasználásával készültek, és három hazai elismert séf, egy cukrász, egy sommelier és egy barista állította össze őket. Segal Viktor(séf), Volenter István (67 étterem séf), Tivadar György (Búsuló Juhász séf), Somlyódy-Gerő Eszter cukrász(Sütizz) , Csorba Sándor sommelier (Bortársaság), és Tóth Sándor barista (Kávé Háza Szekszárd) persze nem elsősorban az újságírókat akarta levenni a lábukról, bár elég ütős ételsort állítottak össze, hanem azt mutatták be, mit fognak készíteni az Atelier névre keresztelt brunchon és vacsorán, április 27-én.  

Az érdeklődés a gasztronómia irányába nem véletlen, a Nespresso 2008-óta támogatója a Bocuse d'Ornak, Volenter István, a 67 étterem séfje, a 3 lett a magyarországi döntőn. 

Van tehát egy rakás jó szakember, jó kávék, és igény arra, hogy valami izgalmasat hozzanak létre. Na ez az Atelier, ami nem egy drága vacsora lesz, hanem egy lehetőség arra, hogy a meghívottak együtt főzzenek a séfekkel, és megismerjenek bizonyos trükköket, és munkafolyamatokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: vaníliás-ananászos kocka

Piszke 2016. április 8., péntek 12:04

Ha valami finom szaftos, könnyű sütire vágyunk, az almás variációk helyett váltsunk most ananászra. Használhatunk konzervet vagy friss ananászt is, előbbiből elérhető enyhén cukrozott változat is, így a vaníliával és a pici citromlével üde, friss ízt kapunk. 

DSC 0045

Így elbírja a vékony citromos cukormázat is a tetején, de kevés ét- vagy tejcsokival is csíkozhatjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiába hungarikum, a legtöbb debreceni rossz

ermiz 2016. április 7., csütörtök 10:19

A Gault&Millau itthoni szerkesztősége vette górcső alá a 2015-ben hungarikumnak minősített debreceni páros kolbászokat, arra voltak kíváncsiak, milyenek a kapható debrecenik, és jelent-e valamit a hungarikum címke. A rövid válasz: rosszak, és nem. 

A debreceninek két fő változata alakult ki, és terjedt el világszerte. A XVII. században is ismert kolbászt német kereskedők fedezték fel, és vitték el magukkal, hogy aztán német nyelvterületen is szárnyra kelljen a debrecziner híre. A marhából és sertésből készült páros kolbászhoz mindenki egyedi összetételű fűszerezést adott, de alapvetően a paprika, a fokhagyma és a bors dominált benne. Kapható volt cipóval és zsemlével egyaránt, főzve vagy sütve, helyi tormával megbolondítva. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 poharas desszert, amit imádni fog

Katucikonyha 2016. április 6., szerda 15:49

Kezdő és tapasztalt háziasszonyok is szeretik, hiszen jól tárolható, szépen tálalható és persze a legfontosabb, hogy elronthatatlan. Ha túl hígra sikerül valami nem, gond, amúgy is pohárban tálaljuk. Ha nem lesz szép a piskóta, sebaj, pohárba vele! És ugye, hogy ínycsiklandó, ahogy látjuk a rétegeket a pohár oldalán?

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy betöltés közben maszatos legyen a pohár oldala, használjunk habzsákot vagy egy uzsonnás tasakot, aminek levágjuk az egyik végét.

És akkor jöjjön a 20 kedvenc poharas desszertünk: pudingok, habok, krémek. Jó étvágyat! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ropogós csirkefalatok gluténmentesen

Katucikonyha 2016. április 5., kedd 12:22

Unja a sima rántott húst? Akkor készítheti parmezánbundában, de kipróbálhatja a kukoricabundás változatot is. A legjobb benne, hogy sütheti a sütőben, de ha az nem tetszik, akkor olajban, hagyományos módon is.

Lisztbe nem kell forgatni, így ha figyel rá, hogy a kukoricapehely gluténmentes legyen, akkor az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Jó minőségű, édesítetlen kukoricapelyhet bioboltokban vagy drogériákban biztosan talál.

Még egy ok, amiért szeretjük, hogy abszolút maceramentes a panírozás, és pillanatok alatt elkészülünk vele. A gyerekek imádni fogják, de sörkorcsolyának sem rossz. Az ízesítése bátran variálható, akár csípősen is elkészítheti, én a kedvenc fűszeremet, a kakukkfüvet használtam hozzá. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: megkerestük a legjobb mézes gabonapelyhet

Tuna Judit 2016. április 4., hétfő 14:19

Régóta fontolgatjuk, hogy meg kellene kóstolni a gabonapelyheket, és valami olyat szerettünk volna, amit a család minden tagja szeret, így jutottunk el a mézes gabonapelyhekhez. A tesztbe a puffasztott búzás és a puffasztott kukoricás változat is bekerült, ez tényleg már csak ízlés (esetleg ételallergia) dolga, hogy ki, melyiket eszi.

Ez nem befolyásolt minket a pontozásnál, ha valami finom volt, jó pontot kapott. Sőt, egyik kolléganőnk még lelkendezett is, hogy ő ugyan soha nem vett volna „karikás mézest”, a kóstoló után viszont ezt a fajtát is simán megveszi majd, mert tulajdonképpen teljesen rendben van ez is. Amiben megegyeztünk: mindannyian rajongói vagyunk a műfajnak, és tej nélkül is simán bármennyit képesek lennénk elfogyasztani ezekből a termékekből.

A teszten magában is és tejjel is kóstoltuk a különböző gabonapelyheket, így lett teljes a kép, amit most megosztunk önökkel. Pontozásnál fontos volt az állag, az íz és az összkép, az árakat és összetevőket csak a vakteszt végén a kiértékelésnél fedtük fel.

Tehát nem tudományos alapon teszteltük a termékeket, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontadásnál. A maximálisan elérhető pont 30 volt, és talán soha nem volt még ilyen szoros a verseny, mint most. Két holtverseny is született, és többször is fél pontnyi eltérések lettek a gabonapelyhek között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mihaszna konyhai cuccok, de okosak!

Becca 2016. április 3., vasárnap 12:20

Két olyan eszközbe is belefutottunk a napokban – persze csak virtuálisan – amelyek nélkül is igazán jól elvoltunk eddig, és nagy valószínűség szerint ez így is fog maradni. Nem, nem azért mert megfizethetetlen ez a két termék, hanem mert abszolút hasznavehetetlenek, de legalább léteznek. A The Verge oldalán találtuk a termékeket, a poszt végén szavazhat, hogy mennyire hozták lázba ezek a konyhai cuccok. 

Az első amit mutatunk, egy olyan palacktartó, amelyiknek érintőképernyős kijelzője van. Na, nem szörfölgetni lehet rajta borozás közben, csak egy újabb üveg bort rendelni, vagy akár többet is, illetve a belerakott borról minden információt le lehet olvasni a képernyőről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: töltött kápia paprika

Katucikonyha 2016. április 2., szombat 09:32

Avagy a gyors, életmentő ebéd/vacsora, hogy ne megint vajas kenyér legyen, mert nem volt idő semmire. A húst akár előre is meg lehet sütögetni vagy a bolognai főzésénél lecsípni az adagból, és lefagyasztani. De maga az előkészítés nem vesz igénybe többet 10 percnél, szóval még egy dolgos hétköznapba is belefér.

A paprika puhára sül a sütőben, a sajt pedig megtolja némi kalóriával az ételt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Villámteszt: Piros hamburgerrel sokkolt minket a Burger King!

etelka 2016. április 1., péntek 13:58

Fekete hamburger volt már, most megérkezett a piros változat is, egyenesen a Burger Kingtől. Az Angriest Whopper névre hallgató eledel bizarr piros színét állítólag a paradicsomtól és a paprikától szerzi, de szerintünk valamilyen színezék is került hozzá. Ha jóindulatúak vagyunk akkor cékla vagy bíbortetű, ha nem, akkor valamilyen élelmiszeripari színezék. Ami viszont biztos, az a marhahús pogácsa, a paradicsom, saláta, jalapenos rántott hagymakarika, jalapeno paprika, cheddar sajt, és bacon. Ezért a pakkért majdnem 1500 forintot kell fizetni. A bizalmas jelzéssel ellátott összetevőlistát itt olvashatja el. 

De kit érdekel mi van benne, a kérdés az, mennyire csípős, és jó-e? A Dívány szerkesztősége szerint jó. Hosszabban kifejtve és megvilágítva a csípősséggel való kapcsolatot: "imádom a csípőset, az indiaiban is a legjobb a vindaloo, ami annyira csíp, hogy fáj. Azt szeretem, ha semmi mást nem érzek, csak a csípősséget, izzadok és az ájulás kerülget. ha valami csak éppenhogy csíp, azt viszont nem szeretem annyira. Szóval vagy csípjen fájdalmasan vagy sehogy" – kezdi a kolléga. 

Ehhez képest a hamburger ilyen volt: "ájulós csípősséget nem vártam a hamburgertől, sőt, nem is szerettem volna, ha annyira csíp. nekem meglepő, hogy piros a buci, szerintem ez tök fölösleges fícsör, valószínűleg csak arra jó, hogy a Burger King dolgozók tudják, melyik a csípős a buci, mikor készítik a cuccot, vagy fene tudja, nekem ez nem jön be. Maga a burger viszont eszetlen finom! Csíp egy kicsit, jobban mondva eléggé erős. Talán túl erős egy hamburgerhez mérten. asszem nekem nem lenne fontos, hogy egy burger csípjen, szóval érdekes fícsör ez, de nem hiszem hogy ezentúl csak ilyet fogok enni" – fejti ki.

 

"A burger amúgy tényleg nagyon finom és tök jó újítás hogy csíp, szóval ha pontozni kéne akkor ez 5-ből 5 pontot kapna attól függetlenül, hogy lehet, hogy nem vágynék minden nap arra, hogy csípős legyen a hamburgerem. de néhanapján baromi jól fog jönni, szóval köszi Burger King!" – fejezi be az első tesztelő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: nutellás csók

Piszke 2016. április 1., péntek 12:49

Hát van ennél édesebb?? És van, aki nemet mond bármilyen sütire, ami nutellás? A kész csókokat nem muszáj azonnal töltenünk, jól elállnak fémdobozban, mivel mini méretben igen kiadós adagot jelentenek. Nutella helyett kaphatnak akár sima dzsemet is tölteléknek, és bár biztos nem szomorkodnak sokáig a pulton, a nutellás verzió egy éjszakai pihentetés után még ütősebb lesz: ekkorra az egész sütit átjárja a mogyoró aromája. Nincs is jobb egy lusta szombat reggel a kávé mellé...

DSC 0006
Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: így készül a pozsonyi diós kifli

Ötvös Zsuzsanna 2016. március 31., csütörtök 12:10

Igazi klasszikus a pozsonyi kifli, amely hagyományosan diós vagy mákos töltelékkel készül. Az alapja egy omlós élesztős tészta, aminek az az előnye, hogy sokáig finom, friss marad, így akármikor bevethetjük vendégvárónak is. 

Itt most a dióst hoztuk példának, de ugyanígy készíthetünk mákos pozsonyi kifliket is, a darált mákos töltelék citromos változatban (citromlével és citromhéjjal) is finom lesz.

A tölteléknél pedig érdemes akár kevésbé hagyományos variációkkal is kísérletezni: például narancsos-mogyorós töltelékkel is isteni lesz, darált mandulával pedig marcipános beütése lesz a kiflinknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Maradékhasznosítás: 1+11 jó recept Húsvét utánra

Katucikonyha 2016. március 30., szerda 15:06

Olykor marad ki egy-két szelet az ünnepi sonkából, vagy vannak azok a részek, amik a szeletelésnél leesnek, és félretesszük. Na, ezekből lehet ilyen villámgyors lencsesalátát rittyenteni.

Ezúttal a gyorsaságon van a hangsúly, így konzerv lencsét használtam, de természetesen előző este be is áztathatjuk, és akár a sonka félretett főzőlevében is főzhetjük. 

De adunk még jó néhány tippet, mihez kezdjen a húsvéti maradékokkal, íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: jé, nem minden aszalt sárgabarack egyforma!

Tuna Judit 2016. március 29., kedd 09:20

Az aszalt sárgabaracknak rengeteg felhasználási módja van, de persze simán, csak rágcsálni is tökéletes, mondjuk édesség helyett. Szinte mindenki szereti, beszerezni sem nehéz, de vajon számít, melyiket vesszük?

Próbáltuk a legtöbb, itthon kapható aszalt sárgabarackot beszerezni, végül nyolc különböző terméket találtunk. Kizárólag cukrozatlan barackok kerültek a kóstolóba – bár szerencsére olyan csomagolttal nem is találkoztunk, amihez a természetes gyümölcscukron kívül más édesítőt is adtak volna – a piacon azonban láttunk „duplacukrost” is. 

Tudományos alapon nem vizsgáltuk a gyümölcsöket, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a teszt során. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, és bár ezt egyik terméknek sem sikerült elérnie, az első három helyezett meggyőzően sok pontot kapott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Konyhai kihívások: Dobos-torta

Ötvös Zsuzsanna 2016. március 28., hétfő 09:57

A Dobos torta, Dobos C. József klasszikus csokoládés, karamelltetővel díszített tortája bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Ez a torta megérdemli a legjobb alapanyagokat: csakis vajat,minőségi étcsokoládét és jó minőségű holland kakaóport használjunk! 

Elkészítése se nem gyors, se nem maceramentes, viszont a végeredmény zseniálisan finom, és ha sikerrel jártunk, jogosan veregetjük vállon magunkat, és elismerésben sem lesz hiány, ugyanis sokkal, de sokkal jobb, mint amit általában enni lehet.

Nem volt célunk hajszálpontosan követni az eredeti receptet; inkább egy mindenki számára elérhető alapanyagokra épülő verziót mutatunk be (tehát például étcsokoládét használunk kakaóvaj és kakaómassza helyett).

Ahhoz, hogy a torta szépen szeletelhető legyen, szükség lesz egy kis trükközésre és némi gyorsaságra. A legfelső lapra kent karamellrétegen még addig kell egy alaposan megvajazott késsel megjelölni a szeleteket, mielőtt a karamell nem szilárdul meg teljesen, utána kezelhetetlenül törni fog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: Néró teasütemény vendégváráshoz

Ötvös Zsuzsanna 2016. március 27., vasárnap 11:04

Mindenki ismeri a klasszikus néró teasüteményt cukrászdákból: két kis omlós tésztakorong lekvárral összetapasztva, csokival csíkozva. A néró alapja az omlós tészta, ám egy olyan változata, ahol a tészta lágyabb állagú, így habzsákkal lehet adagolni (úgynevezett kevert omlós tészta). 

Mint minden egyszerű süteménynél, a titok itt is a jó minőségű alapanyagokban rejlik: lehetőleg használjunk vajat, valódi vaníliát, és finom savas, magas gyümölcstartalmú lekvárt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti készülődés: sárga túró

Katucikonyha 2016. március 26., szombat 11:03

Tulajdonképpen nem is túró, hanem egy szatmári húsvéti étel tojásból és tejből. A húsvéti sonka és kalács mellé szokták kínálni. Tehetünk bele mazsolát és vaníliát is, így még ízesebb lesz.

Ez valójában egy elrontott puding, hiszen pont felrúgjuk azt, amire a sodó főzésénél figyelnünk kell. Az elkészítése pár percet vesz igénybe, aztán pár óra a hűtőben, és már szeletelhetjük is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: répatorta tekerve

Piszke 2016. március 25., péntek 13:08

A piskótatekercs mintájára készült süti húsvétkor kaphat extra marcipános-répás díszítést, de használhatunk kevés krémmel a tetejére rögzített színes tojás-cukorkákat is. A tekercs előnye, hogy ilyen formában jóval rövidebb a sütési idő, amíg a piskóta sül, elkészül a gyors, krémsajtos töltelék, amíg feltekerve kihűl, behűthetjük a krémet is, és ekkor már csak össze kell állítani.

DSC 0030

Persze húsvétkor nem elég a sima porcukrozás, jöhetnek a cuki dekorok – valljuk be, ezt nemcsak a gyerekek élvezik!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvétra ajánljuk: tojáskrémmel töltött sonkatekercs

Katucikonyha 2016. március 25., péntek 09:12

Néhány perc alatt elkészül, és jó kis vendégváró vagy húsvéti reggeli lehet belőle. Tálaljunk mellé salátákat, töltött tojást, vagy egyszerűen csak friss kalácsot vagy cipót. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bár jól hangzik, de a Déryné nem 100 éves

mzd 2016. március 24., csütörtök 18:42

A Déryné Bisztró a Facebookon nosztalgiázott a lent is látható képpárral, amin a Krisztina téri üzlet 100 évvel ezelőtti és mostani enteriőrje látható. „A múltunk kötelez. 1916 / 2016. Isten hozott a Dérynében" - írták képaláírásként, amihez az Auguszt Cukrászdának is volt egy-két szava.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húsvéti sós: sonkával töltött bukta

Katucikonyha 2016. március 23., szerda 18:28

Bizony, a bukta készülhet sós verzióban is. Ezúttal a húsvéti főtt sonkából csípünk le hozzá egy darabot. A nagyszerű tészta pihe-puha, ha kókuszzsírral készíti, akkor egyáltalán nem szárad ki másnap sem.

A húsvéti asztalon is jól mutat, de a locsolók is örülnének neki! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: Tiroli almás rétes

Ötvös Zsuzsanna 2016. március 22., kedd 14:11

A tiroli almás rétes nem a klasszikus húzott rétestésztából készül, hanem leveles vajas tésztából. A süteményt a zizegő, roppanós vajas tészta és a puhára sült almatöltelék kontrasztja teszi izgalmassá. Az alma klasszikus fűszere a fahéj, de érdemes frissen reszelt gyömbérrel is kipróbálni: a csípős gyömbér nagyon pikánssá, karakteressé teszi az almát.

Használhatunk hozzá készen kapható leveles tésztát, de ha házilag készítené hozzá a vajas tésztát, a leírásunkat itt találja hozzá sok fázisképpel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden, amit eddig nem tudott a rumról

ermiz 2016. március 21., hétfő 19:19

A rum nem jó. Azt kólával issza az ember, esetleg süteménybe teszi. Ilyen és hasonló előítéletekkel szeretne leszámolni a Diageo cég, akik elég sok italmárkát forgalmaznak, köztük egy minőségi rum márkát is. A Zacapa Guatemalából származik, és mind minden rum, ez is cukornádból készült, ami azért érdekes, mert a cukornád egyáltalán nem őshonos ott, hanem csak Kolumbusz Kristóffal került a földrészre, amikor 1200 tővel behajózott az Újvilágba.

Ráadásul nagyon sokféle cukornád létezik, melyek cukortartalma átlagosan 12-15 százalék, amit préselés után felfőznek, hogy a víz elpárolgásával magasabb cukortartalmat érjenek el. Ehhez adagolnak élesztőt, mely áldásos tevékenységét elvégezve erjeszti a folyadékot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 mandulás recept egyszerűtől haladóig

Katucikonyha 2016. március 20., vasárnap 11:56

A mandulás édességek ugyan nem a legolcsóbbak, viszont nagyon finomak. A sütemény egy kicsit egészségesebb is lesz tőle, hiszen legtöbbször a fehér lisztet váltjuk ki vele. Nem, ezektől a sütiktől nem fog fogyni, de egy picit kisebb lehet a bűntudata. 

mandulás

A darált mandula az egyszerű piskótát is feldobja, de tehetjük islerbe vagy tortába is. Receptválogatásunkban találja a svéd bútoráruház népszerű tortájának házi változatát is! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors ebéd: zöldborsós-tejszínes csirkemell

Katucikonyha 2016. március 19., szombat 12:09

Egyszerű csirkeétel, ami tökéletes a hét bármely napján. A hús a vajtól és a tejszíntől nem szárad ki, a fokhagymától pedig finom ízes lesz. A csirkét alaposan pirítsuk le, és gazdagítsuk zöldborsóval.

Mehet mellé rizs vagy krumplipüré, de zöldsalátával sem rossz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: mogyoróvajas csokis szelet

Piszke 2016. március 18., péntek 09:51

A mogyoróvajnak vannak feltétlen rajongói – nekik készült ez a egyszerűen elkészíthető és meglehetősen kiadós édesség. A földimogyoróvajas-enyhén édes tészta tetején a sűrű csokimáz már csak kicsit dob a kalóriákon, viszont a szerény tésztát a márványozással ünnepivé is teheti.

DSC 0029

Lehet választani: a selymes (az üvegen: creamy vagy smooth) vagy kicsi mogyoródarabokat is tartalmazó (az üvegen: crunchy) mogyoróvaj is tökéletes a tésztához, utóbbi extrája a plusz ropogós élmény, mikor a sütibe harapunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés