ALAPKONYHA

Csodás, omlós marharagu

Katucikonyha 2017. február 26., vasárnap 11:36

Avagy az abszolút kedvenc. Nem vagyok nagy húsevő, de ez, hát ez valami fantasztikusan finom. Több dolgon is múlik a siker: természetesen jófajta marhahúst kell hozzá választanunk. Húsmarha legyen, és lehetőleg érlelt.

Sárgarépából nem kell sok, de az legyen zsengébb, édesebb, ne az óriási, kesernyés mellékízű. A szárzellert már minden nagyobb boltban be lehet szerezni, fehérborból olyat válasszunk, amit szívesen meg is iszunk majd az étel mellé. Tudom, hogy általában vörösbort használnak a marhához, de érdemes kipróbálni fehérrel is, egészen más lesz tőle a karaktere.

Ha pedig ennyi energiát fordítottunk az alapanyagokra, ne kapkodjuk el a főzést, ez nem 30 perces csodakaja. Adjuk meg a tiszteletet a húsnak, bánjunk jól vele, és kapja meg a törődést. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Food porn a furgonból: tépett malachús, diós-korianderes csirke és csokikebab

Adamek Alma 2017. február 25., szombat 12:42

Idén is dübörög a street food őrület, az év első ilyen jellegű összeröffenését, az I. Food Truck Rallyt a hétvégén tartják a Millenárisban, mi pedig megnéztük, hogy mégis milyen ételeket lehet kapni ezekben a látványos furgonokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: barackos-fehércsokis mandulás keksz

Piszke 2017. február 24., péntek 12:37

Ha már (végre) kifele haladunk a télből, jöjjön egy ilyen csupa napsütés keksz: az aszalt barack inkább már a nyarat idézi, a fehércsoki a lágy, édes puhaságot adja, a manduladarabok pedig kölcsönöznek némi ropogósságot a sütinek. 

DSC 0009
Fotó: Piszke

Szokás szerint igazi pénteki expressz édesség: elkeverjük, kigolyóbisozzuk és már lehet is sütni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az őrölt borsot is a vegetával együtt kéne eltemetni

Juhász Edina 2017. február 23., csütörtök 10:10

Február 23-26. között tartják itthon a budapesti Nespresso Atelier rendezvénysorozatot, ahol a csúcsgasztronómia és a minőségi kávé találkozik. Az Atelier magyar és olasz sztárséfekből álló csapatának együtt összesen 8 Michelin-csillaga van, ők készülnek különleges fogásokkal az érdeklődőknek, ráadásul csatlakozik hozzájuk egy sommelier és egy kávészakértő is. A rendezvény kapcsán Sárközi Ákossal a Borkonyha séfjével  és Ádám Csabával az Olimpia séfjével beszélgettünk arról, hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki jó szakács legyen a mindennapokban, hogyan lehet lenevelni a gyereket a finnyázásról, sőt még két receptet is mutatunk, hogy a gulyáslevest és a rántott húst legközelebb feldobja egy kicsit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennél viccesebb/nyomorúságosabb nincs a gasztrointerneten

Menő/Ciki

Dívány 2017. február 22., szerda 12:05

A jelenség: főzünk valamit, lefotózzuk, aztán betageljük Gordon Ramsay-t a Twitteren, aki elmondja a véleményét. 

Az eredmény?

Erről szerkesztőségen belül megoszlanak a vélemények. A fele társaság szerint ennél viccesebb dolog ma már nem lesz az interneten. A másik fele szerint nehéz eldönteni, mi a szomorúbb, a kiposztolt szánalmas kaják, Ramsay kicsit izzadságszagú kommentjei, vagy az, hogy ezeket a posztokat ezrek lájkolják. 

Ön szerint vicces? Ha így van, nyomja a cikk alatt a Menő gombot!. Ha viszont úgy érzi, az egész szánalmas, akkor nyomja a Cikit!

Távolról sincs vége, olvasson még »
514 szavazat 449 szavazat

Amit főztél, edd is meg!

Böszörményi Edina 2017. február 21., kedd 14:32

Szinte a világ minden részén találkozhatunk már DIY, vagyis csináld magad éttermekkel, de egy hete már Budapesten is megfőzhetjük magunknak éttermi körülmények között a vacsoránkat. Megmondom őszintén, nem vagyok egy konyhatündér, így igazán kíváncsi voltam, hogyan fogok működni ebben a szituációban, és milyen élményként élem majd meg. A Budapest Bakering kiskocsis street food startup csapatának új projektjében, a Budapest Makeryben jártunk. De milyen hely a Budapest Makery? Kipróbáltuk.

Teszt: tényleg jobbak-e a külföldi élelmiszerek?

Juhász Edina 2017. február 20., hétfő 18:57

A múlt hét végén az egész ország felháborodott azon, amit már mindenki sejtett egy ideje: a multik hozzánk gyakran a silányabb termékeket szállítják, vagyis hiába ugyanaz egy-egy termék márkája, neve és a csomagolása is, az ízük mégis eltér, általában a magyar verzió kárára.

Mivel úgyis külföldön jártunk, ezért a Nébih vizsgálatán felbátorodva televásároltuk magunkat édességekkel itthon, a bécsi reptér duty free boltjában és bónuszként egy tunéziai üzletben is, hogy kiderüljön milyen ugyanaz a termék, ha Magyarországra, Ausztriába vagy Tunéziába szánják a gyártók. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű finomság: spenótos rakott palacsinta

Katucikonyha 2017. február 19., vasárnap 11:29

A spenót és a krémes ricotta remek párost alkotnak akkor is, ha pitéről vagy tésztáról van szó, és palacsinta közé töltve is jó kis étel készül belőle.

Ha szeretnénk egy menetben néhány édes palacsintát is sütni, előbb készítsük el a sósakat, majd a maradék tésztába keverjünk egy kevés porcukrot, és már süthetjük is tovább. 

Kedvenc palacsintáinkat ITT találja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak a divat miatt olyan drága a mangalicahús?

Sákovics Diana 2017. február 18., szombat 10:57

A mangalicahús ára többszöröse a sertéshúsénak. De vajon miért? A hungarikumot fizetjük ki, a divatot, vagy van az árkülönbség mögött ennél valami racionálisabb indok is? Ennek a kérdésnek jártunk utána a budapesti Mangalica Fesztiválon egy gasztroblogger, egy mangalicatenyésztő és egy kézműves termék gyártó segítségével.

Pénteki süti: zabpelyhes citromos korongok

Piszke 2017. február 17., péntek 10:45

Ízében a sajttortához közelít ez a keksz: vékony - és  ha rögtön fel is faljuk - ropogós tésztakorongból mindjárt kettő, és közöttük könnyű citromos töltelék. Egy-két óra múlva  inkább majszolós, puha, kényeztető falat a hosszú télvégi munkahét után.

DSC 0018
Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

A zöldségeknek csak az illata a drága

km 2017. február 16., csütörtök 19:14

Sokkal drágábban kapható egy rakás zöldség a boltokban, mint egy évvel korábban. A népszerű zöldségek közül a jégsaláta 190 százalékkal, a padlizsán 189 százalékkal, a fürtös paradicsom pedig 103 százalékkal kerül többe, de a karfiol, a brokkoli, a kelkáposzta és a kaliforniai paprika ára is jelentősen emelkedett az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint.

Az ok, hogy a termés nagy része elfagyott Dél-Európában, és feleannyi zöldség érkezik Magyarországra, mint ilyenkor szokott. Ez azért gond, mert a friss zöldségek jelenleg nagyjából 90-95 százalékban importból származnak. Egy darabig nem is várható, hogy normalizálódik a helyzet, a becslések szerint húsvétig maradnak a mostani árak és a mostani kínálat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lacibácsi forever: szürpríz menü újragondolva

Dívány 2017. február 15., szerda 07:28

Mit lehet kihozni a híres-hírhedt receptekből, ha az ember nyitottan áll hozzá? "Lacibácsi rilódid" bulit tartott a Céltorony Sportbisztró, ahol egy teljes menüsort főztek le, a recepteket nagyjából tiszteletben tartva, de vegeta nélkül, jó alapanyagokból, kis csavarokkal. A szervező Stoller Mártont kérdeztük, aki a - torták kivételével - a kajákat lefőzte.

"Ezzel egy kicsit persze felültünk a hullámra, de fontos, hogy nem az volt a cél, hogy röhögjük ki Laci bácsit, hanem kifejezetten az, hogy próbáljuk ki, milyen lesz ez, ha beletesszük a mi stílusunkat is. És jó lett, minden elfogyott, és mindenkinek ízlett a menü. Egyedül a torták lettek nálunk kicsit trükkösebbek mint eredetileg, és profi cukrász készítette el őket, nem én. Az est legjobb fogása amúgy a tarhonya torta lett.

Ezeket főztük: 

előétel: - Rántott tojás  
leves: Tárkonyos legénycsábító leves
főétel: Kaszinó csirkemell és Grincingi csülök
desszert: Zöldborsó torta és Tarhonya torta

Ez így adta ki a menüsort, előétel, leves, az egyik főétel és az egyik desszert, ebből lehetett választani.

Összességében mindenki meg volt elégedve. Tulajdonképpen egy csárdában teljesen vállalható menü, amibe bőven beleférne még több csavar, de nem akartunk teljesen elrugaszkodni az eredetitől."

Távolról sincs vége, olvasson még »

5+1 amerikai sütirecept európai gyomorra karcsúsítva

Katucikonyha 2017. február 14., kedd 11:17

Vannak tipikus amerikai sütemények, amikben általában döbbenetesen sok cukor és kalória van, mégis odáig vagyunk értük. Aztán vannak ezeknek az európai ízlés számára is befogadható változatai, amikbe nem kell beletenni a két tábla csoki mellé még fél kiló cukrot is. A mi kedvenceink ezek: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: bolti csokis fánkok

Juhász Edina 2017. február 13., hétfő 15:01

Itt a farsang, vagyis a fánkok ideje, ezért megnéztük, hogy milyen a fánkügyi felhozatal a nagyobb áruházaknál. A trendi belvárosi fánkozókat kihagytuk, mert nem csak a fővárosiakra gondoltunk.

Ha nem akar fánkot készíteni és nem is akar sokat költeni, akkor mutatjuk melyikek lettek a szerkesztőség kedvencei, szakértőnk pedig arról mesél, hogy miért is jár jobban, ha mégiscsak összedobna otthon egy fánktésztát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Villámebéd: gyors ázsiai marha üvegtésztával

Katucikonyha 2017. február 12., vasárnap 11:03

Nagyon szeretem a gyorsan összedobható, ázsiai ihletésű ételeket. Csak egy kis pirítás, párolás, és már ehetjük is az ízes, fűszeres ebédet. A keleti tésztákkal pedig nem kell sokat vacakolni, a legtöbbet elég forró vízzel felönteni, és pár percig állni hagyni.

További recepteket keres? Nézze meg ezeket is: szezámos-szójaszószos csirke, 15 perces tofus-zöldséges tészta, tavaszi tekercs, kínai ötfűszeres csirkemell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A 15+1 tökéletes szülinapi torta

Koncz Andrea 2017. február 11., szombat 11:12

Szülinapi tortát sütni egy csomó szempontból klassz dolog. Először is: a gesztus - odafigyelés, szeretet, csupa olyasmi, amit szívesen adunk annak, akit szeretünk. Másodszor is: biztosan csak jó dolgok vannak benne, és nem szaladunk bele növényi tejszínbe, margarinba, olcsó kamucsokiba. 

Viszont az egész csak akkor ér valamit, ha az a házi torta tényleg finom lesz, ráadásul az sem árt, ha még szép is. Alább olyan, kipróbált recepteket ajánlunk, amikkel biztos a siker.

Ha a recept kicsi (18-20 centis) tortatformára szól, de önök nagyban (26-28 centis) sütnék a tortát, duplázzák a mennyiséget!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: duplacsokis karamelles kosárka

Piszke 2017. február 10., péntek 12:54

Bonyolult név, egyszerű elkészítés, látványos falatnyi süti. És ami a duplacsokisság mellett  legjobb benne: a karamelles csokikrém, ami tejszín, étcsoki és karamellizált cukor keveréke - a sima tejszín-csoki krémhez képest egy magasabb - bár inkább felnőtteknek való - minőségi kategória.

A selymes krém édessége mellett ott a karcos karamell... Persze készülhet csak simán tejszínnel, de variálhatjuk kókuszkrémmel vagy akár egy sima tejszínhabbal és a most elérhető friss gyümölcsökkel: banánnal, ananásszal, gránátalmával vagy körtével is.

DSC 0164
Fotó: Piszke

Jöhet a karamell mindenre? Akkor hétvégére itt egy karamellöntetes amerikai palacsinta recept.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Döntsük el együtt, milyen az igazán jó pizza

Koncz Andrea 2017. február 9., csütörtök 19:39

A pizzát mindenki szereti. Egyszerűen hangzik, de ha kicsit belekérdezünk, egyből kiderül, az, hogy mit értünk pizzán, pláne jó pizzán, gyökeresen eltérő dolgokat takarhat. Ezért arra gondoltunk, hogy régi, kedvelt "Igazi Lecsó" cikkünkhöz hasonlóan megpróbáljuk kinyomozni, milyen önök szerint az igazán jó pizza.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiveteles ízmemóriája volt. A saját receptjeit sem írta le.

Ötvös Zsuzsanna 2017. február 9., csütörtök 12:27

Hosszú betegség után a múlt héten elhunyt Szántó Tibor csokoládékészítő. A Fine Chocolates manufaktúra tulajdonosa évek óta készítette különleges, kézzel formázott csokoládéit, melyekkel számos nemzetközi díjat nyert. A csokoládékészítőtől szerzőnk búcsúzik.

2012 novemberében találkoztam először Szántó Tiborral: egy csokoládékurzusára mentem el. Ekkor már harmadik éve írtam a blogomat, már régen beszippantott a csokoládé világa, de tőle hallottam először a terroir-elméletről, a területszelektált csokoládék világáról, arról, hogy a kakaóbabok ízükben magukon hordozzák a termőtalaj és az éghajlat adottságait. Már az alapkurzuson megfertőzött Tibi a lelkesedésével: végigjártam utána az összes haladó kurzusát, kétszer is. Majd 2014 közepén a munkatársa lettem főállásban: majdnem három évig, egészen a haláláig dolgozhattam mellette.

reni
Fotó: Török-Bognár Renáta

Ő a nehezebb utat választotta a bean-to-bar csokoládékészítésben: az Európában megszokott, teljesen sima-selymes textúra helyett az ő úgynevezett „retro-amerikai” stílusú csokoládéi kicsit szemcsésebb állagúak a gránitmalmos, viszonylag rövid ideig tartó finomításnak köszönhetően.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szuperreggelik: ropogós granola házilag

Ötvös Zsuzsanna 2017. február 7., kedd 06:46

A boltokban kapható ropogós müzlifélék szuper alternatívája ez a házi granola. Több nagy előnye is van, például, hogy abszolút saját ízlésre szabható az összetétele, és biztos nem kerülnek bele mindenféle ipari adalékanyagok sem. Ráadásul ha egyszer nekilátunk, jó pár reggelink biztosítva van, mert egy zárt üvegben remekül eláll.

Az alapkeverék fő összetevői a zabpehely és olajos magok vegyesen: lehet dió, mogyoró, mandula, kesudió, tökmag, napraforgómag, pisztácia vagy akár kakaóbabtöret. A granolánkat mézzel édesítjük: a méz karamellizálódni fog sütés közben, így lesz ropogós a müzlialap. A kész alapkeveréket pedig tovább turbózhatjuk aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így hámozhat meg 12 tojást 104 másodperc alatt

Dívány 2017. február 5., vasárnap 10:46

A főtt tojások hámozása sokunknak nem tartozik a kedvenc konyhai műveletei közé, és minél több van belőle, annál utálatosabb a dolog.  Van, amikor a héj csak miliméteres darabokban jön le, meg amikor a fele fehérje is lemállik a héjával, sőt, olyan is van, aki a főtt tojás szagától borul ki.

A tojáspucolást megkönnyítő trükkök tehát nem véletlenül kelendőek, mi is örültünk amikor rábukkantunk erre a módszerre, amikor csak egy pohár, és egy kis víz kellett a sikerhez. De azzal egyszerre csak egy tojást lehet megszabadítani a héjától.

Ezért örültünk meg annyira, amikor az epicurious oldalán megtaláltuk ugyanennek a soktojásos megfelelőjét, ami már egy rakott krumpli (tojáskrém, stb) mennyiségénél is gyors segítséget nyújt.

A módszer nagyon hasonló, és sokkal könnyebb a videó alapján megérteni, de azért le is írjuk. Az epi azt írtja, az egytucat tojáshoz 104 másodperc kellett, ez mondjuk a videóból pont nem derül ki, de mivel az egyik legkomolyabb nemzetközi gasztroblogról van szó, elhisszük nekik, hogy nem kamuznak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jöttek a belga szerzetesek, és leitattak

Edicsek 2017. február 4., szombat 16:13

A belga sörökről sokaknak tévesen a nagyon édes gyümölcsös sörök ugranak be, de egy igazi sörrajongó tudja, hogy nem emiatt a világ legismertebbjei a belga sörkülönlegességek. De hogy mégis mi miatt, az a következő egy évben a saját bőrén tapasztalhatja meg, Budapesten.

A Matróz kocsma söntésében idén minden hónapban más-más belga főzde képviselője mesél a söreikről, a történetükről, kóstolhat söröket, sajtokat, vagy éppen részt vehet egy tematikus sörvacsorán. Mi most a Chimay apátsági főzdével ismerkedtünk meg jobban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: zabpelyhes chocolate chip cookies

Piszke 2017. február 3., péntek 13:12

A csokicseppes kekszek hamar meghódították a világot, számtalan variációjuk létezik, ennél egyszerűbbet azonban nehezen lehet találni. Ráadásul zabpelyhes, amitől nemcsak egészségesebb, de enyhén ropogós is lesz, miközben az omlóssága megmarad. 

DSC 0050
Fotó: Piszke

Az utánozhatatlan íz titka egyrészt az, hogy kell bele az átlagos egy csipetnél picit több só, és a szerecsendió, ami a legjobb akkor, ha egész dióból, frissen reszeljük. Ha pedig 2 evőkanálnyit elspórolunk a csokicseppekből, akkor a sütőből kikerült kekszek tetejére szólva enyhén megolvadnak és még ellenállhatatlanabbá teszik a sütiket. Ekkora mennyiség esetén másnapi maradékra ne is nagyon számítsunk!

Egyéb kekszek a repertoárból:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen eséllyel van váratlanul undorító összetevő az ételében

Koncz Andrea 2017. február 2., csütörtök 07:42

Az, hogy a feldolgozott élelmiszerek korában nem feltétlenül csupa mindenképpen szükséges tápanyagot viszünk be a testünkbe, valószínűleg mindenki számára világos, aki olvasott már kilométeres összetevőlistát egy epres joghurton.

Mert onnan, hogy "eper, joghurt, cukor" odáig, hogy "Élőflórás joghurt (87%) (tejtejfehérje-koncentrátum, fruktóz-glükózszörp, joghurtkultúra), Epres gyümölcskészítmény (13%) [eper aprított és püré (40% a gyümölcskészítményben), cukor, ivóvíz, glükóz-fruktózszirup, sűrítőanyagok (módosított keményítő, szentjánoskenyérliszt), vörös cékla koncentrátum, aroma, tartósítószer (kálium-szorbát), savanyúságot szabályozó anyagok (citromsav, nátrium-citrátok), színezék (kárminsav)" csak el kell jutni valahogy. 

De melyek azok az összetevők, amik a leginkább meglephetik azokat, akiknek nem tartozik a címkeolvasgatás a kedvenc hobbijai közé? A Daily Mail összeszedett egy listát. Mi meg utánanéztünk, mi micsoda, és puszta riogatásról van szó, vagy tényleg van mérhető esélye annak például, hogy hódvégbél-váladékból készült aromát találunk a vaníliafagyiban. (nincs)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért tűntek el a finom paradicsomok

Dívány 2017. február 1., szerda 07:05

Önnek is feltűnt már, hogy szinte mindegy, melyik fajta paradicsomot veszi a boltban, egyik sem igazán finom? Nyáron még csak-csak akad jó, de ilyenkor szinte reménytelen. 

A manapság kapható paradicsomok többsége túl nagy, túl feszes, és viszont az íze sehol sincs a néhány évtizeddel ezelőttihez képest. De miért van ez? - tették fel a kérdést Harry J. Klee vezetésével a Floridai Egyetem kutatói, akik vizsgálódásuk eredményét múlt héten közölték a Science tudományos folyóiratban.

Vizsgálatuk során csaknem 400 paradicsomfajta genetikai állományát elemezték, a leghétköznapibb, szupermarketben mindig kaphatótól a termelői piacok különleges ritkaságaiig. És azt találták, hogy a manapság kapható legtöbb paradicsomból egyszerűen hiányzik az, amitől annak paradicsomíze lenne.

Ahhoz, hogy megértsük, mitől lesz igazán finom egy paradicsom, meg kell értenünk, hogy mi határozza meg az ízprofilját: cukor adja az édeskés ízt, ezt savak ellensúlyozzák, és kéttucatnyi sérülékeny aromatikus összetevő egészíti ki az élményt, amit végül paradicsomízként azonosítunk.

shutterstock 567066070

A paradicsom abban különbözik sok más zöldségtől és gyümölcstől, hogy nincsen egyetlen olyan molekula, amit megszagolsz, és azt mondod: ez a paradicsom. Ha a banánról, eperről beszélünk, van ilyen. Ha viszont a paradicsomunkban nincs meg ez a nagyjából 25 aromakomponens, nem lesz íze, egyszerűen érdektelen lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés