Egészségesebb leszel, ha tudatosan eszel

Instant tippek tudatos étkezéshez azoknak, akiknek nincs idejük arra, hogy öt percig örüljenek egy szem mazsolának, de valamit azért tennének magukért.

Lassulj le, figyelj a tested jelzéseire, egyszerre csak egy dolgot csinálj, gondold át honnan került a tányérodra az étel: ha napi szinten erre a pár dologra oda tudsz figyelni étkezés közben, máris sokat tettél a testi – és lelki – egészségedért. A Harvard orvosi karán tanító pszichológus, Christopher Willard szerint legalábbis mindenképp.

Bár a szakember Mindful magazinban megjelent tanácsai elsőre egészen banálisnak tűnnek, állítólag, ha tudatosan beépítjük őket a mindennapjainkba, sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek lesznek az étkezéseink. Egy próbát megér: le az agyatlan popcornzabálással, éljen a tudatos mazsolamajszolás!

1. Csak annyit egyél, amennyivel jól laksz

Lassíts, ne rosszullétig egyél! Amikor kellemesen jól laktál, az agyadnak még húsz percre van szüksége, hogy fel is dolgozza ezt az információt. Ha gyorsan habzsolsz, garantáltan túleszed magad. De ha lelassulsz, könnyebben ráhangolódhatsz a saját igényeidre, és még időben abba tudod hagyni az evést.

A szakértő szerint a legjobb, ha a nagyi sokszor megmosolygott tanácsait fogadod meg. Ülj le amikor eszel, rágj meg minden falatot legalább huszonötször, tedd le a villádat a falatok között. Így jobban oda tudsz figyelni a tested jelzéseidre.

shutterstock 600370532

2. Ismerd meg magad!

Figyeld magad, milyen amikor éhes vagy, és milyen, amikor csak azért akarsz enni, mert rossz a kedved? Van, akit a stressz, a szomorúság, a frusztráció, a magány vagy csak az egyszerű unalom sarkall evésre. Te ne legyél ilyen, figyelj inkább a tested jeleire! Akkor egyél, amikor korog a gyomrod és kevés az energiád. Túl sokszor eszünk az érzelmeinkre hallgatva, pedig ebben a kérdésben a testünk a főnök.

 3. Alakíts ki nyugodt körülményeket!

Ahelyett, hogy kutyafuttában, random helyeken és időpontokban befalnál valami gyorskaját vagy nasit, add meg a módját az étkezéseidnek. Ülj asztalhoz, tálald ki az ételt, használj evőeszközt. Ha egy helyben eszel, és tányérról, nagyobb valószínűséggel veszel magadhoz egészséges mennyiségű ételt, és ráadásul talán nem két perc leforgása alatt. Az is jó, ha nem egyedül eszel – a beszélgetés is segít abban hogy lelassulj.

4. Azt edd, amivel a testednek jót teszel, és ne azt, ami megnyugtat!

Ideális esetben azoknak az ételeknek kéne a legmegnyugtatóbbnak és legkielégítőbbnek lenniük, amikre a testünknek a legnagyobb szüksége van. De ha rosszkedvűen hazamész az irodából, mihez nyúlnál inkább, hogy megvigasztald magad: egy szelet csokitortához, vagy egy kis teljes kiőrlésű zabpehelyhez natúr joghurttal? Na ugye.

Pedig állítólag ha lelassulunk, és megtanulunk igazán tudatosan étkezni, egy öt perc alatt elmajszolt mazsolaszemet is olyan csodálatosnak tudunk találni, mint egy nagy szelet Sacher-tortát extra tejszínhabbal. Minél nagyobb odafigyeléssel válogatjuk meg mit eszünk, annál tudatosabban fogjuk élvezni az egészséges falatokat, és kevésbé érzünk majd késztetést arra, hogy agyatlanul faljuk a gyorskaját és az édességeket.

5. Ne puszta termékként gondolj arra amit megeszel!

Hacsak nem folytatsz gyűjtögető életmódot, vagy nem vagy gazdálkodó, nagy eséllyel te is teljesen eltávolodtál az ételeid forrásától. Többségünk végig sem gondolja honnan származik az étel amit megeszik, egyszerűen csak bedobja a kosarába a szupermarketben. Ez nagy veszteség, mert így végső soron a természettől és egymástól szigetelődünk el.

shutterstock 335715878

Gondolj bele, hogy ki készítette az adott ételt, ki pakolta a polcra a boltban, ki szüretelte, ki ültette el a magokat amiből a növény kinőtt. Gondolj a vízre, a termőföldre, a természet erejére, aminek az a tál finom étel köszönhető ami előtted gőzölög. Ha ezeket mind végiggondoljuk étkezés előtt vagy közben, egyre közelebb érezzük majd magunkhoz az alapanyagokat, a termelőket, és leszünk hálásak az ételeinkért. Így hosszú távon bölcsebben, egészségesebben, fenntarthatóbban választunk, ami nem csak saját magunknak, de az egész bolygónak jól jön.

6. Figyelj oda evés közben!

Felejtsd el a multitaskingot, ha eszel, akkor csak az evésre figyelj. Különben nem fogod észrevenni a saját igényeidet. Mindannyian ismerjük a szituációt: beülünk a moziba egy hatalmas adag pattogatott kukoricával, és a film végén azt kérdezzük, úristen, ki ette meg ezt a rengeteg popcornt? Ha közben filmet néz az ember, tényleg észre se veszi mit és mennyit eszik. A következő étkezésednél próbáld ki, hogy csak az evésre és a vacsorapartnere(i)dre figyelsz. Semmi tévénézés, telefonnyomkodás, csak ti és az ételek. Jó lesz.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek