Csirkés-zöldséges receptek, ha valami könnyűre vágysz húsvét után

Sok volt a vörös húsból és a csokiból? Mit szólnál egy kis spárgához, spenóthoz és csirkéhez? Három recept plusz egy ráadás húsvét utáni levezetéshez.

Húsvétkor teletömted magad disznóval, báránnyal, kaláccsal és csokinyulakkal? Valami könnyebbre vágysz? Kerestem neked három szuper, idényzöldségekkel (hajrá spárga, spenót, újhagyma!) turbózott, könnyű csirkés főételt a Dívány receptarchívumából. Ja, és egy ráadást arra az esetre, ha még nem sikerült felenni az összes főtt tojást otthon, de már nagyon megszabadulnál tőlük.

Spárgás csirke –  ha már egyszer szezonja van

A jó spárga nemcsak finom, de A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag. Jó levesnek és köretnek, de remek csirkével, rizzsel, salátának, vagy csak magában valami klassz öntettel. Itt írtunk arról, honnan ismered meg a jó spárgát, ez itt pedig eredetileg egy paleo recept volt, de nem kell diétázni ahhoz, hogy elkészítsük.

spárgás csirke2kicsi
Katuci

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé

50 dkg zöld spárga

3 gerezd fokhagyma

1 csokor újhagyma

1 kisebb piros paprika

1 csokor petrezselyem

só, bors

2 evőkanál kókuszzsír (de teljesen jó az olívaolaj is)

  1. A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, hogy hamar megsüljön.
  2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsírt/olajat, és rádobjuk a húst. Sokszor átkeverve, átforgatva pirítgatjuk pár percig. Megsózzuk, megborsozzuk, rápréseljük a fokhagymát, és rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a paprikát. Ilyenkor egy kevés vizet önthetünk alá. Lefedve, közepes lángon 10 percig pároljuk.
  3. A spárgát alaposan átmossuk, majd minden szárat eltörünk. A fás résznél fog kettétörni, az alját kidobjuk, a jó részt 2 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
  4. A csirkéről levesszük a fedőt, elpárologtatjuk róla az összes vizet. Mehet rá a spárga. További 5-7 percig pároljuk, végül a petrezselyemmel tesszük még frissebbé.

Spenóttal és mozzarellával töltött csirkemell – nem árt hozzá egy kis kézügyesség

Így áprilisban nem csak a spárgának vagy az újhagymának van itt az ideje, de a spenótnak is. Sokan még mindig csak főzelék formájában használják, pedig kevésbé szétfőzött formájában még csodásabb ez a zöldség. Például tölteléknek is isteni.

PB303130
kh

Hozzávalók:

3 db csirkemell filé (lehetőleg jó nagy, könnyebb vele dolgozni)

400 g mozzarella

20-25 dkg friss spenót a töltelékbe

500 g spenót a hús tetejére (bár az eredeti receptben itt fagyasztottat ír, de nyilván ha lehet, legyen az összes friss)

2 db tojás

fél csésze zsemlemorzsa

2 gerezd fokhagyma

őrölt bors

olívaolaj

  1. Fél evőkanál olívaolajat felforrósítok, rádobom a zúzott fokhagymát. Vigyázok arra, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
  2. Pár pillanat és mehet is rá a felvágott friss spenót, ami 1-2 perc alatt összeesik, és akkor leveszem a tűzről.
  3. Hozzákeverek 200 g apróra vágott, picit megsózott mozzarella sajtot.
  4. A csirkemellbe a vastagabb végétől zsebet vágok. Ügyelek arra, hogy nehogy szétszakadjon közben a hús. Ha nagyjából kész, az ujjaimmal rásegítve alakítom ki a végső formáját, hogy tölthető legyen. Sózom és borsozom.
  5. Beletöltöm a spenótos-mozzarella keveréket. A nyílást fogpiszkálóval vagy hústűvel lezárom.
  6. Először a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában is megforgatom.
  7. Kiolajazott tepsibe teszem, befújom egy kis olajjal, és előmelegített sütőben sütöm 20 percig.
  8. 20 perc után kiveszem a csirkemellet, ráteszem a többi spenótot.
  9. Mindegyik csirkemellre egy-egy szelet vastagabb mozzarellát helyezek. Visszateszem a sütőbe, és addig sütöm, míg a mozzarella meg nem pirul.

Csirkés wrap – mindent bele!

Gyors, könnyű, pofonegyszerű, és tényleg bármi mehet bele amilyen zöldséghez épp hozzájutunk. A világ nagy rejtélyeinek egyike, hogy ha csirkés tortillának vagy wrapnek hívod, akkor még a megrögzött salátagyűlölő gyerekeket is könnyebb rávenni a zöldségfogyasztásra.

DSC 4983akicsi
Katuci

Hozzávalók (4 személyre):

50 dkg csirkemell filé

1 csokor újhagyma

5 gerezd fokhagyma

só, bors

olaj, vaj

tejföl

petrezselyem

reszelt sajt

salátalevelek (májustól startol a fejessaláta-szezon!)

friss zöldségek, amit éppen kapsz (pl. bébispenót is jó lehet bele)

tortilla lapok (lehet bolti is, vagy ha inkább sajátot csinálnál, nekünk otthon Széll Tamás tortillatésztája vált be, ezt bátran ajánlom)

  1. A megmosott húst vékony csíkokra vágjuk. Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a zúzott fokhagymát. Több részletben hozzáadjuk a húst, jól megpirítjuk. Sózzuk-borsozzuk, gyakran átkeverve 15-20 perc alatt készre sütjük.
  2. A tortilla lapokat a sütőben egy-két perc alatt átmelegítjük, ilyenkor akár sajtot is reszelhetünk rá. Ha kivesszük a sütőből, megkenjük egy kis petrezselymes tejföllel.
  3. A közepére salátát halmozunk, jöhetnek a zöldségek, egy kis hagyma, végül a hús. Ráhajtjuk az egyik oldalát, az alját felhajtjuk, végül a másik oldallal lezárjuk a tekercset.

+1: Tojáskrémes csirke – ha húsvétkor nem fogyott el az összes tojás

Valamit kezdeni kéne a maradék főtt tojással? Ez a te recepted, akár négy-öt is eltűnik benne. Vékony csirkemell szeletek, rajta jó vastagon a sajtos tojáskrém, gyorsan összesütjük, és már meg is van az ebéd. Ha pedig marad belőle, hidegen gyönyörű vékony szeleteket vághatunk belőle, ami mehet is a másnapi szendvicsbe.

tojáskrémes csirke
Katuci

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé

4-5 db főtt tojás

25 dkg mascarpone

15-20 dkg reszelt sajt (a parmezán kisebb, a trappista nagyobb mennyiségben mehet)

só, bors, olaj

  1. A megmosott húst vékony szeletekre vágjuk, sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát.
  2. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, néhány perc alatt elősütjük benne a hússzeleteket, amiket egy vékonyan kiolajozott tűzálló edénybe szorosan egymás mellé fektetünk.
  3. Közben a főtt tojásokat megpucoljuk, a sajtot lereszeljük. A krémsajthoz keverjük a sajt felét, kevés sót és borsot, végül villával beletörjük, és simára keverjük benne a tojást. (Ha van például friss snidlingünk, azt is vághatunk bele.)
  4. A sajtos tojáskrémet eloszlatjuk az elősütött húson, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek