Karamellás-banános fordított torta

A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin testvérét készítettük el a téli szezon egyik kedvenc déligyümölcsével, a banánnal. 

Banános tarte tatin1
Ötvös Zsuzsanna

A karamell és a banán házassága tényleg a mennyekben köttetett: a banán édességét szépen kiegészíti az égetett cukor enyhe fanyarsága, a ropogós leveles tészta pedig szuperizgalmas ellentétet alkot a puha banánnal.

A nagyobb adag rumtól nem kell megijedni: csak ízében fog érződni, a sütés során bőven el fog illanni az alkoholtartalma.

Hozzávalók:

250 g kész leveles tészta (bolti vagy házilag készített
90 g világos nádcukor  
50 g vaj  
50 ml barnarum  
nagy csipet jó minőségű só  
3-4 banán (érett, de azért nem a teljesen barna, ún. „turmixbanán” a jó hozzá)

  1. Először a karamellt készítjük el. A cukrot karamellizáljuk: ezúttal nem kell túl sötétre, csak éppen olvadjon el, hiszen a sütés közben tovább fog sötétedni.
  2. Beledobjuk a kockákra vágott vajat, beleöntjük a rumot. Ekkor a karamell kicsit össze fog ugrani: semmi pánik, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon, kevergetve addig főzzük tovább, míg a karamell vissza nem olvad, és egynemű krémet nem kapunk.
  3.  A sót is belekeverjük a karamellbe, majd egy kerámia piteformába vagy egy sütőbe tehető serpenyőbe öntjük.
  4.  A banánokat kb. egy centi vastag karikákra vágjuk, és a karamellszószra sorakoztatjuk a szeleteket.
  5.  A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastag kör alakúra nyújtjuk: a piteforma vagy serpenyő méreténél kb. egy centivel nagyobbra kell nyújtani. A kinyújtott tésztát a banánszeletekre helyezzük, majd a piteforma/serpenyő szélénél behajtogatjuk a túlnyúló tésztát, hogy legyen majd egy kis pereme a süteménynek.
  6.  A tésztát villával megszurkáljuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  7.  Kb. öt perc várakozás után a tortát egy tányérra óvatosan átfordítjuk, az esetleg a piteformában ragadt banánszeleteket egy késsel a helyükre tesszük. Langyosan a legfinomabb.
Oszd meg másokkal is!
Mustra