Teszt: tényleg jobbak-e a külföldi élelmiszerek?

A múlt hét végén az egész ország felháborodott azon, amit már mindenki sejtett egy ideje: a multik hozzánk gyakran a silányabb termékeket szállítják, vagyis hiába ugyanaz egy-egy termék márkája, neve és a csomagolása is, az ízük mégis eltér, általában a magyar verzió kárára.

Mivel úgyis külföldön jártunk, ezért a Nébih vizsgálatán felbátorodva televásároltuk magunkat édességekkel itthon, a bécsi reptér duty free boltjában és bónuszként egy tunéziai üzletben is, hogy kiderüljön milyen ugyanaz a termék, ha Magyarországra, Ausztriába vagy Tunéziába szánják a gyártók. 

A szerkesztőségben mindenki úgy nyilatkozott, hogy igen is gyakran előfordul olyan, hogy a külföldről hozott élelmiszer finomabb. Sokan éppen ezért gyakran vásárolnak csokikat vagy éppen Nutellát a Müllerben, mert ott nem csak a magyar piacra szánt termékeket lehet megvenni, de van olyan, aki a kis vegyiáru diszkontokat is gyakran látogatja, ha nem a megszokott ízre vágyik, ráadásul ott gyakran olcsóbban is beszerezheti a termékeket.

Hogy valóban észrevehető-e a különbség vakteszten kóstoltuk végig a csokikat, nápolyit, gumicukrot, Nutellát és kólát és hogy még inkább nehezítsünk a dolgon, a tesztelőknek azt sem mondtuk meg, hogy mely országok vesznek részt a tesztben, csak Magyarország volt a biztos pont. Mindenki megtippelte, melyik lehet a magyar, illetve azt is megválaszolta, hogy melyiket enné szívesen, majd 1-5-ig pontoztuk az összes résztvevő terméket. 

Milka csokoládé

Három országból vásároltunk sima Milka tejcsokit, az osztrákoknál csak a nagyobb kiszerelést tudtuk beszerezni, de csak az ízre mentünk rá.  

Nyertes ország: Tunézia

Négy szavazattal nyert az tunéziai Milka, és 26 pontja alapján is ez lett a legjobb. A tesztelők kiemelték, hogy nagyon finom az illata és sötétebb a színe, valamint kakaósabbnak találták. Volt, akinek már túl édes volt ez, de mégis ezt ítélte összességében a legjobbra, az egyik tesztelőnk pedig tartózkodott, mert szerinte mindhárom ugyanolyan volt.

Ennek ellenére a második helyezett az osztrák Milka lett 23 ponttal, ami krémesebb, tejesebb volt, de egyik tesztelő szerint darabosabb is, nem annyira homogén. Volt, aki szerint teljesen más az íze, mint a másik kettőnek.

A harmadik lett 19 ponttal a magyar Milka, amiben volt, aki egy kis mogyorókrémízt vélt felfedezni és más is kiérzett belőle valamilyen plusz aromát. A többiek szerint viszont ez a csoki volt a leginkább semleges ízvilágú. 

Az összetevők: A magyar és az osztrák csokiban a kakaó szárazanyagtartalom legalább 30 százalék, a tunéziaiban pedig minimum 25 százalék, viszont az alapanyagok listájában előbb szerepel benne a kakaómassza, mint a másik kettőben, ezeken kívül az összetevők listája megegyezik.

Az energia a magyarban a legkevesebb, 100 grammra vetítve 2213 KJ és 530 kcal van benne, míg a másik két országé megegyezik, mindkettő 2230 KJ és 535 kcal.

A tunéziaiban a legtöbb a zsír (31 g, az osztákban 29,5 gramm, a magyarban pedig 29 gramm) viszont a tunéziaiban a legkevesebb a szénhidrát és a só.

Az oszták Ausztriában készült, a tunéziait Ukrajnában készítik, de hogy a magyar hol készül, az sajnos nem derül ki a csomagolásból, de elvileg van Magyarországon Milka gyár. 

Haribo gumicukor medve

Senki sem gondolta, hogy egy gumicukorban újat lehet mutatni, erre kiderült, hogy de, nagyon is. Akik a megszokott ízt keresték, azok már ránézésre elvéreztek, ugyanis a német gyártmányú Haribo matt volt, a másik kettő pedig fényes. 

Nyertes ország: Tunézia

Négy szavazattal és 24 ponttal Tunézia lett az első helyezett. Az osztrák Haribora ketten mondták, hogy ez a legfinomabb, de csak 18 pontot kapott a 35-ből, míg a magyar verzió egy embernek ízlett a legjobban, viszont 21 pontot kapott.

Az osztrák Haribo leginkább a külseje miatt vérzett el, mert nem fényes, és többeknél előjött, hogy nagyon kemény, és sokáig kell rágni.

"A matt zöldnek valódi almaíze van, míg a többi csak nyomokban tartalmazott almaízt" -rajongott tesztelőnk az osztrák gumimaciért. Néhányan eltalálták, hogy melyik a magyar Haribo, a legtöbbeknek külső megjelenésre ez jött be leginkább, mert szép fényes volt, az íze viszont túl aromás.

Ezzel szemben a Tunéziában vásárolt Haribo azzal győzte meg a tesztelőket, hogy puhább volt és nem kellett sokat rágódni rajta. Az ízek kérdésében azonban megosztotta a társaságot, van aki szerint ez volt a legjobb, de volt, aki szerint szimplán csak savanyú volt. 

Összetevők: A tunéziai gumicukor sikere talán az összetevőkben rejlik, ebben ugyanis kiemelték, hogy semmilyen sertésszármazék nincs a zselatinban, hanem halal marhából készült. A magyar és a tunézia verziót ugyanazzal fényesítik, karnaubavisszal és méhviasszal. Érdekes, hogy elvileg az osztrák változatban is ez van, azon viszont semmilyen fényesség nem látszik. A magyart Nemesvámoson gyártják, az osztrákot Bonnban, míg Tunéziába a törököktől érkezik a gumimedve. Külön érdekesség, hogy csak a magyar csomagoláson találtuk meg, hogy melyik színnek milyen íze van hivatalosan. Ezek szerint ananász, narancs, alma, málna, eper és citrom ízeket lehet benne találni. 

Kinder csoki

Gyakorlatilag semmilyen különbséget nem éreztek ki a tesztelők a csokik között, ez pedig a pontokon is meglátszik. 

Nyertes ország: Magyarország és Tunézia

Meg kell hagyni, hogy az osztrákok csak egy szavazattal maradtak le abban a kérdésben, hogy melyik a legfinomabb termék, pontok tekintetében, pedig 26 pontot kapott a magyar és az osztrák, a tunéziai pedig 25-öt, egyik tesztelő érzett benne egy kis furcsa utóízt és ropogást, a többiek viszont nem vettek észre semmilyen különbséget.

"Kinézetre ugyanolyan, ízre is csak minimálisan tér el" - szerepel az egyik tesztelő lapján. "Keményebb a csokibevonat, a belseje viszont nem annyira édes" - írta valaki a tunéziairól. "Ebben a leggyomorforgatóbb a fehér rész gejl íze" - írta valaki az osztrákról, míg a magyar bizonyult összességében a legédesebbnek. 

Összetevők: Igaza volt azoknak, akik szerint semmi különbség sincs a három között, ugyanis valóban nem tér el az összetevők listája, ettől még persze előfordulhat különbség az ízben, de csak minimálisan. A magyart és az osztrákot a németektől kapjuk, a tunéziaiak viszont az olasz Kinder csokit majszolhatják. 

Coca-Cola

Természetesen nem hagyhattuk ki a kólakóstolást sem, hiszen ha valami, akkor ez tényleg minden országban más ízű. 

Nyertes ország: Magyarország

20 pontot gyűjtött Magyarország, a második lett Ausztria 18 ponttal, az arab kóla viszont csak 15 pontot kapott a tesztelőktől. Bár mindegyiket pillanatokkal a kóstolás előtt töltöttük ki, az osztrákban sokak szerint mégis kevesebb volt a szénsav mint a magyarban, az íze pedig édesebb volt. Volt, aki gépi kólához hasonlította, volt akinek hiányzott belőle az arclemaró savasság, amit a magyarnál többen is kiéreztek és megszoktak.

A tunéziainak viszont sokak szerint teljesen más az íze, mint a másik kettőnek, bár valakinél pont ez hozta elő a balatoni hangulatot. A legtöbbek szerint a magyar szénsavasabb mint a többi, az osztráknak gépi íze van, míg a tunéziai a legédesebb.

"Kicsit mintha citromillatúbb lenne a mezei kólánál, és azt a jellegzetes kátrányízt sem érzem benne, ami arra a 'húgymeleg' kólára jellemző, amit elfelejtünk visszarakni a hűtőbe. Az íze is valahogy lágyabb, mintha nem is cukros löttyöt kortyolgatnék, hanem valami kézműves meggysört a pesti bulinegyedben!" - írta egyik tesztelőnk a tunéziai kóláról. 

Összetevők: Ha ízre nem is, de összetevők szintjén nagyjából ugyanazt tartalmazza mindhárom kóla. A magyar verzióban nem írják, hogy E150d a színezőanyag, de az osztrákban és a tunéziaiban is ez van, a magyarnál csak annyit írnak, hogy szulfitos-ammóniás karamellel színezik, ami ugyanaz.

Érdekesség egyébként, hogy a magyarnál tudatosan kihagyja az összetevők listája az E betűket, inkább kiírják például a foszforsavat, hátha jobban mutat, mint az E 338. A tunéziai palackon az arab írás miatt nem egyértelmű, de forrásaink szerint Tunéziában készítik a kólát, a magyar is itthon készül, és az osztrák is helyi kóla.

A magyar kólában valóban több a cukor, a tunéziai és az osztrák cerzióban 10,6 gramm 100 ml-re vetítve, míg a magyarban 11,2 gramm cukor van. 

Nutella

Mindenki kedvence a Nutella, a többen arra esküsznek, hogy a Müllerben kell venni a németet. Mi a bécsi reptéren egy utazóknak ajánlott csomagot találtunk, az Auchanban az utolsó darabot vettük meg, Tunéziából pedig sikeresen túlélte a hazautat a helyi változat. 

Nyertes ország: Magyarország

Akármennyire állította az elején mindenki, hogy sokkal jobb a külföldi Nutella, amikor nem tudták országhoz kötni, akkor a többség a magyar Nutellát értékelte a legtöbbre, ami 24 pontot kapott. Egy ponttal maradt le az osztrák változat a maga 23 pontjával, míg a tunéziai 20 pontot kapott.

Az osztrák Nutellát sokan tömörebbnek és sűrűbbnek találták, míg a magyart rendkívül édesnek és olvadósnak. A tunéziait a legtöbben mogyorósabbnak találták, és van, aki kicsit sósnak érezte, bár volt, aki pont a mogyorót nem érezte benne.

"Az íze jó, de a másik kettőhöz képest túl fényes" - vélte az egyik tesztelő az osztrák, vagyis a reptéri Nutelláról, míg a másikuk azt emelte ki, hogy az osztrák a legcsokisabb az összes közül. 

Összetevők: A reptéri Nutellát Olaszországban gyártották, a magyar csomagolásról nem derül ki a származási hely, csak a forgalmazó, míg a tunéziait sajnos arab írástudás hiányában nem tudtuk meg, de az kiderült, hogy az összetevők gyakorlatilag ugyanazok.

Manner nápolyi

Teljesen ugyanolyannak tűnik ránézésre, és ugyanott is gyártják a Manner nápolyiját. Az egyiknek a csomagolása kicsit más árnyalatú, de egyébként sok különbség nincs. Ízben sem

Nyertes ország: Magyarország Ausztria

Pontosan ugyanannyian mondták, hogy nekik az osztrák jobban bejön, mint ahányan a magyar mellett tették le a voksukat. A két nápolyi között 3 pont lett a különbség a magyar javára. Volt, aki szerint a Magyarországon vásároltnak édesebb és intenzívebb az íze, de olyan is volt, aki szerint teljesen mindegy, mert mindkettő gejl, néhányan pedig úgy érezték, hogy az osztrák változat valamivel cukrosabb.

Összetevők: A lista minden egyes összetevője tökéletesen megegyezik, olyannyira, hogy a két csomagolás között a színárnyalaton túl annyi a különbség, hogy a Magyarországon vásároltra magyarul is rákerült minden a cseh és szlovák és német feliratok mellé, míg az Ausztriában vásárolt csomagoláson a német mellett szlovén, horvát és lengyel feliratok kerültek. 

Ritter Sport

A reptéren csak kis kiszerelésű válogatást találtunk, sajnos Tunéziában pedig csak epres-joghurtos volt, így nem derülhetett ki, hogy vajon oda is ezeket szállítják-e. 

Nyertes ország: Magyarország és Ausztria

Itt is pontosan ugyanennyien mondták, hogy a magyar a finomabb, mint ahányan az osztrák mellett tippeltek, de a pontok alapján a reptéri Ritter Sport nyert, igaz csak egy ponttal.  A Ritter Sport is olyan, amit bárhol megvásárolhat, úgy tűnik ugyanazt a minőséget kapja. Legalábbis a marcipános és a mogyorós esetében egészen biztos, mert ott csak nagyon kevesen éreztek ki bármilyen különbséget. Volt, aki szerint a magyarban nagyobbak a mogyoródarabok, volt aki szerint az osztrák verzió csokija és tölteléke finomabb, de túl nagy különbséget nem érzett senki.

Összetevők: Teljesen ugyanaz az összetevő lista, még a származási ország is, vagyis hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a tesztelőink jól érezték, és a két termék valóban azonos.

Oszd meg másokkal is!
Mustra