Jöttek a belga szerzetesek, és leitattak

A belga sörökről sokaknak tévesen a nagyon édes gyümölcsös sörök ugranak be, de egy igazi sörrajongó tudja, hogy nem emiatt a világ legismertebbjei a belga sörkülönlegességek. De hogy mégis mi miatt, az a következő egy évben a saját bőrén tapasztalhatja meg, Budapesten.

A Matróz kocsma söntésében idén minden hónapban más-más belga főzde képviselője mesél a söreikről, a történetükről, kóstolhat söröket, sajtokat, vagy éppen részt vehet egy tematikus sörvacsorán. Mi most a Chimay apátsági főzdével ismerkedtünk meg jobban. 

A Chimay sörök igazi trappista sörök, egyikeként annak a hat belga sörnek, amelyek viselhetik az autentikus trappista termék címkét. Az apátság 1850-ben alakult, és nem csak a söreikről híresek, hanem a sajtjukról is.

A sörök világa már régen nem csak arról szól, hogy mit igyon a haverokkal, egyre többen érdeklődnek az iránt is, mennyire érdekes típusokat és ízeket fedezhetünk fel, vagy milyen ízpárosítások működnek ha kicsit beleássuk magát a sörgasztronómiába. 

Kik ezek a trappisták? Miért csinálnak sört?

A világon 11 trappista apátság található, ebből hat Belgiumban. A Scourmont apátság  története egészen a VI. századig nyúlik vissza, ekkor jöttek bencés szerzetesek a területre, majd későbbi feljegyzések cisztercitákról is beszámolnak a X. század idején. A jelenlegi apátság elődjét II. József, Chimay hercege közbenjárásával alapították meg.

Mivel a trappisták az önellátásra rendezkednek be, így a a fennsíkot és a környező területeket művelni kezdték, majd 1862-től sört és sajtot is előállítottak. 

A bemutatón a Chimay sörfőzde képviseletében Jos Timmermans is jelen volt, ő mesélt olyan kulisszatitkokról, mint hogy a  söreikben minden természetes, kezdve a felhasznált kútvíztől, egészen a saját élesztőig. A sör többszörös fermentáción megy keresztül, és mivel nem pasztörizált és szűretlen, ezért a legmagasabb higiéniai követelményeknek is meg kell felelniük, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy liter sör előállításához 8 liter vízre van szükség. 

Milyen sörökkel találkozhat? 

A sörkóstolón a Chimy sörök teljes kínálatát megismertük. A piros, vagy Premiére volt az első sör, amit a szerzetesek 1862-ben készítettek és azóta sem változtattak  a receptúrán. Ez a sör egyébként kiváló szárnyasok, halak és fehér húsok mellé.

A fehér címkés Chimay Cinq Cents 1966 óta van a piacon Theodore atya receptje szerint, és szárnyasok, halak valamint rákfélék mellé érdemes fogyasztani egy vacsora alkalmával ezt az aranyszínű triple sört, ami egyébként friss komlóval és élesztővel, enyhén kesernyés utóízzel rendelkezik.

A kék címkés bleue eredetileg egy 1948-as karácsonyi sör volt, azóta viszont az egyik legkedveltebb trappista barna ale, amire igaz az, hogy ahogyan a palackban érik, úgy lesz gazdagabb az íze is. Ezt vadhúsok, halak, vörös húsok és rákfélékhez ajánlatos fogyasztani.

A Dorée-Gold egy világos trappista sör, amit sokáig csak a kiváltságosak kóstolhattak meg, hiszen hiába tekint 150 éves múltra, nagyon sokáig csak a közösség tagjai és különleges vendégek kaphattak belőle. A söröknek egyébként a felét szánják exportra, a többit Belgiumban értékesítik. 

Nem minden apátsági sör trappista, de minden trappista sör apátsági

Elsőre nem könnyű ezt az aranyszabályt ízlelgetni, főleg néhány erőteljesebb sör kóstolgatása után, de azért jó ha tudja, mitől is trappista egy sör, és miben különbözik mindez az egyszerű apátsági söröktől.

Mindkettő típus előállítása szigorú és általában több évszázados múltra tekint vissza, ugyanakkor vannak eltérések. A trappisták ugyanis sokkal szigorúbb szabályrendszert követnek, például a termelésbe is beleszólása van a szerzeteseknek, akik mindent a kezükben tartanak.

A sörkészítés folyamatának egy jelentős része az apátságon belül történik, míg sima apátsági sörök esetében ez legtöbbször nem áll fenn. A trappisták a profit jelentős részét jótékonyságra fordítják, míg az apátságiaknál nincs ilyen kikötés.

A receptúrán sosem változtatnak, és mindig szűretlen, pasztörizálatlan söröket állítanak elő. Azt Jos Timmermans is hangsúlyozta, hogy ez  természetesen nem von le semmit a sima apátsági sörök értékéből, viszont szeretnék, ha tisztában lennének az emberek az alapvető különbségekkel. 

Több belga sörfőzdét is megismerhet ilyen részletességgel

Még van néhány hely a februári Chimay sör és sajt kóstolásra, de aki lemaradt, annak sem kell aggódnia, hiszen megvásárolhatja ezeket a söröket, vagy nézhet magának új kedvenceket.

Márciusban a La Trappe, áprilisban a Huyghe (Delirium) sörfőzde szakemberei látogatnak el Budapestre. A május egyébként is izgalmas lesz, hiszen 8. alkalommal rendezik meg a Belga Sörfesztivált. Nyári szünet nem lesz, ugyanis  a június hónapot a Du Bocq, a júliust a Dubuisson, míg az augusztust a Léfebvre söreinek megismerésével töltheti. Szeptemberben a Corsendonké, októberben a Van Steenberge-é, majd novemberben pedig a Henricusé lesz a főszerep.

Minden sörfőzde két sör- és sajtkóstolót tart, valamint egy sörvacsorát, ahol a sör nem csak az ételek mellé kerül. A sörkóstolások mellé nyereményjátékot is hirdettek, minden hónapban két szerencsés megnézheti az aktuális sörfőzdét ,és mi már tudjuk, mennyire más világ ellátogatni például egy apátsági sörfőzdébe, úgyhogy csak ajánlani tudjuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra