Hideg időkre meleg lencsesaláta

Meleg, ízes, fűszeres saláta. Ha nincs otthon hozzá a megfelelő fűszerkeverék, ne essen kétségbe, ízesítheti kedve szerint. Mehet bele egy kis sonka vagy tarja is, de még egy lágy- vagy buggyantott tojás sem lenne rossz a tetejére.

lencsesaláta dupla
Katuci

Most nem hagyományos lencsét használtam, hanem az apróbb szemű, fekete színű beluga lencsét. Ehhez magosboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban, bioboltokban már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ízes, apró lencsefajta, ami áztatás nélkül is megfő 20-30 perc alatt. Ha az nincs, és fontos a gyorsaság, akár konzervlencsével is működhet.

A másik különlegesebb hozzávaló a meyer citrom, amiről ITT már írtunk korábban. Ehelyett is használhat sima citromot, de egyre több boltban lehet véletlenszerűen ráakadni, ha jobban megnézzük a citromkupacot (a hagyományos között lesz, nem külön kell keresni). Fűszeres, kevésbé savanyú íze elképesztő  plusz ízt ad az ételeknek, italoknak. 

Hozzávalók

25 dkg (beluga) lencse
2 fej lilahagyma
3 színes kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
5-6 szem olajban eltett szárított paradicsom
1 citrom (ezúttal meyer)
2 nagy marék olajbogyó (ha lehet, kalamata)
20 dkg feta
1 evőkanál harissza fűszerkeverék 
2 babérlevél olívaolaj só

+ friss petrezselyem vagy koriander

  1. A lencsét átmossuk, majd sós vízben feltesszük főni. A babérlevelet és a két fokhagymagerezdet héjastól beledobjuk a főzővízbe. Közepes lángon puhára főzzük a lencsét.
  2. Amikor már majdnem kész a lencse, a hagymát és a paprikákat vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!)
  3. A megfőtt lencsét leszűrjük, kihalásszuk belőle a babérleveleket. A fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, villával szétnyomkodjuk, és a paprikához adjuk. Megszórjuk a harisszával, és mehet bele a leszűrt lencse is.
  4. Alaposan megsózzuk, meglocsoljuk még egy nagy löket olívaolajjal, és ráfacsarjuk a citrom levét. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a lángról.
  5. Megszórjuk a felaprított szárított paradicsommal, az olajbogyóval, és rámorzsoljuk a fetát.
  6. Ha van friss petrezselymünk vagy korianderünk, ne sajnáljuk a tetejéről! 
lencsesaláta fekvő
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra