ALAPKONYHA

6 dolog, amit séfek soha nem rendelnének

2017. január 11., szerda 09:21

Ha nem is mindennap, de időnként be-be szoktunk térni éttermekben, ahol általában azt esszük, amit már kóstoltunk, vagy éppen a hasunkra és megérzéseinkre hagyatkozva új fogásokkal kísérletezünk. De mik azok a dolgok, amiket jobb ha kihagyunk egy rendelés során? A nemzetközi Marie Claire-en találtunk rá arra a cikkre, ahol séfek árulják különös tippjeiket, hogy mit, hogyan és mikor ne rendeljünk. Nézzük a listát!

1. Ne rendeljünk halat hétfőn!

A világon elismert séf, Anthony Bourdain meggyőződése, hogy rosszul járhatunk, ha ezen a napon rendelünk halat, hiszen az éttermek általában minden héten csütörtökön vagy pénteken rendelnek friss halat. Így a csütörtöki halfogás már hétfőre négy napos lesz, amit nem éppen mondhatunk frissnek. Anthony azt tanácsolja, hogy ha mindenképpen azt szeretnénk fogyasztani, akkor előtte kérdezzük meg a pincért, hogy mikor érkezett meg a halszállítmány az étterembe.

shutterstock 548258344

2. Felejtsük el a Kobe marhás burgert!

A Kobe marha a nagyon drága és ritka húsok közé tartoznak. A rendkívüli ára miatt kis adagokban szokták felszolgálni, így ha például egy hamburger összetevői között látjuk, akkor gyanakodni kezdhetünk, hogy nem azt a méregdrága húst esszük, mert egyetlen épeszű szakács sem pazarolná azt a fantasztikus alapanyagot egy hamburgerre. Már a rendelés pillanatában vessük el az ötletet, és váltsunk valami másra.

3. A csirkés előételeket is felejtsük el!

Sok séf kritizálja a már-már klasszikusnak számító csirketálakat, mivel legtöbbjük szerint túl van árazva, ráadásul nem tartoznak a kreatív fogások közé. Van egy másik hátránya is: általában kétszeres-háromszoros adagot pakolnak a tálra, ami miatt túl sokat esznek a fogyasztók, vallja egy táplálkozási szakértő.

4. Ne rendeljünk jól átsütött - well done - steaket

A leginkább meghatározó ok, amiért a séfek ezt tanácsolták, hogy ha jól átsülve kérjük a steaket, akkor bizony arra a hús minősége mehet rá. Azáltal, hogy rendelünk egy jól átsült bélszínt, lényegében tönkretesszük annak a vágásnak a minőségét, amit a marhafarmerek és a mészárosok kemény munkával létrehoznak. 

5. Válasszuk az adott étterem erősségeit! 

Michael Armstrong séf szerint a legjobb döntés, ha olyan ételt választunk az adott étteremben, amire specializálódott az étterem. tehát egy pizzázóban ne rendeljünk tésztát, vagy egy steak házban ne egy halfogást válasszunk, a sushizóban pedig ne csirkét rendeljünk. Ezzel a taktikával sok mellényúlást kerülhetünk ki.

shutterstock 544537384

6. Ne helyettesítsük és keverjük az ételek hozzávalóit! 

Hacsak nem vagyunk allergiásak arra az összetevőre, amit kiszeretnénk cserélni a menünkből, akkor ne variáljuk az étlapon feltüntetett ételeket, mert nem véletlenül vannak pont azokból az összetevőkből elkészítve. Egy jó étteremben a séf tudja mit csinál, és miért pont azokat az alapanyagokat házasítja össze, hogy az ízek végül a legjobban érvényesüljenek, és a leginkább kiegyensúlyozzák egymást. Bízzunk a szakács tapasztalatában, és az általa sok gonddal megtervezett ételben!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés