6 dolog, amit séfek soha nem rendelnének

Ha nem is mindennap, de időnként be-be szoktunk térni éttermekben, ahol általában azt esszük, amit már kóstoltunk, vagy éppen a hasunkra és megérzéseinkre hagyatkozva új fogásokkal kísérletezünk. De mik azok a dolgok, amiket jobb ha kihagyunk egy rendelés során? A nemzetközi Marie Claire-en találtunk rá arra a cikkre, ahol séfek árulják különös tippjeiket, hogy mit, hogyan és mikor ne rendeljünk. Nézzük a listát!

1. Ne rendeljünk halat hétfőn!

A világon elismert séf, Anthony Bourdain meggyőződése, hogy rosszul járhatunk, ha ezen a napon rendelünk halat, hiszen az éttermek általában minden héten csütörtökön vagy pénteken rendelnek friss halat. Így a csütörtöki halfogás már hétfőre négy napos lesz, amit nem éppen mondhatunk frissnek. Anthony azt tanácsolja, hogy ha mindenképpen azt szeretnénk fogyasztani, akkor előtte kérdezzük meg a pincért, hogy mikor érkezett meg a halszállítmány az étterembe.

shutterstock 548258344

2. Felejtsük el a Kobe marhás burgert!

A Kobe marha a nagyon drága és ritka húsok közé tartoznak. A rendkívüli ára miatt kis adagokban szokták felszolgálni, így ha például egy hamburger összetevői között látjuk, akkor gyanakodni kezdhetünk, hogy nem azt a méregdrága húst esszük, mert egyetlen épeszű szakács sem pazarolná azt a fantasztikus alapanyagot egy hamburgerre. Már a rendelés pillanatában vessük el az ötletet, és váltsunk valami másra.

3. A csirkés előételeket is felejtsük el!

Sok séf kritizálja a már-már klasszikusnak számító csirketálakat, mivel legtöbbjük szerint túl van árazva, ráadásul nem tartoznak a kreatív fogások közé. Van egy másik hátránya is: általában kétszeres-háromszoros adagot pakolnak a tálra, ami miatt túl sokat esznek a fogyasztók, vallja egy táplálkozási szakértő.

4. Ne rendeljünk jól átsütött - well done - steaket

A leginkább meghatározó ok, amiért a séfek ezt tanácsolták, hogy ha jól átsülve kérjük a steaket, akkor bizony arra a hús minősége mehet rá. Azáltal, hogy rendelünk egy jól átsült bélszínt, lényegében tönkretesszük annak a vágásnak a minőségét, amit a marhafarmerek és a mészárosok kemény munkával létrehoznak. 

5. Válasszuk az adott étterem erősségeit! 

Michael Armstrong séf szerint a legjobb döntés, ha olyan ételt választunk az adott étteremben, amire specializálódott az étterem. tehát egy pizzázóban ne rendeljünk tésztát, vagy egy steak házban ne egy halfogást válasszunk, a sushizóban pedig ne csirkét rendeljünk. Ezzel a taktikával sok mellényúlást kerülhetünk ki.

shutterstock 544537384

6. Ne helyettesítsük és keverjük az ételek hozzávalóit! 

Hacsak nem vagyunk allergiásak arra az összetevőre, amit kiszeretnénk cserélni a menünkből, akkor ne variáljuk az étlapon feltüntetett ételeket, mert nem véletlenül vannak pont azokból az összetevőkből elkészítve. Egy jó étteremben a séf tudja mit csinál, és miért pont azokat az alapanyagokat házasítja össze, hogy az ízek végül a legjobban érvényesüljenek, és a leginkább kiegyensúlyozzák egymást. Bízzunk a szakács tapasztalatában, és az általa sok gonddal megtervezett ételben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek