ALAPKONYHA

Mit esznek a gasztrobloggerek karácsonykor?

2016. december 24., szombat 12:01

Megkérdeztük a kedvenc gasztrobloggereinket, Náluk milyen a karácsonyi készülődés. Remek tippeket kaptunk, és mindenki ajánlott egy-egy olyan receptet is, ami nélkül Ő nem tudná elképzelni a karácsonyát. Még nem késő inspirálódni a – szigorúan szubjektív alapon válogatott – kedvencek ötleteiből!

Street Kitchen – Fördős Zé

Mennyire bonyolult egy „gasztrobolond” ünnepi konyhai ügyködése?

Ez az év legdurvább időszaka gasztronómiai szempontból, ilyenkor mindenki ráér főzni, kalóriafronton is a „minden mindegy” alapon működik, szóval aki szeret főzni, enni és másokat megetetni, annak ez egy tökéletes időszak arra, hogy spéci és akár kissé macerás kajákat csináljon – mi ezt imádjuk a karácsonyban!

Mikor kezditek megtervezni a karácsonyi menüt?

Ez nálunk egy elég vicces ügy, mert a különféle anyagleadások miatt már júliusban elkezdtünk karácsonyi ételeket kitalálni, lefőzni és lefotózni, ami azt is jelenti, hogy azóta nálunk konstans karácsony van. Nyáron furcsa karácsonyi zenéket hallgatni és világító csillagok között töltött káposztát fotózni, viszont előnye a dolognak, hogy mostanra rengeteg ötletünk van, amik közül lehet válogatni.

Megosztjátok velünk, mi lesz az ezévi menü, és kivel költitek el?

Ez egy elég nagy csapat, szóval nem tudok mindenki nevében beszélni, de az biztos, hogy mindenki előszed majd valamit az elmúlt fél évben felhalmozott receptjeinkből. Slágerkaja lett a rozmaringos édesburgonya krémleves, a gravlax, desszertfronton pedig a kávékrémes mogyorótortára vagyunk rákattanva.

Mi az a tradicionális karácsonyi gasztromomentum a családotokban, amit átörökítettetek, nem tudtok tőle megválni? Mi az, amit már ti tettetek tradícióvá?

Nálunk feltűnően divatos lett a karácsonyi kekszek mértéktelen gyártása és habzsolása. Már egy jó ideje nem veszünk semmilyen bolti cuccot, az ünnepek előtt inkább lesütünk egy hatalmas adag gyömbéres zabkekszet, mézeskalácsot, csokis cookie-t és ezeket rágcsáljuk dec 31-ig, januárban pedig szigorúan átállunk az egészséges életmódra. Vagy nem.

Kérlek, ajánljatok nekünk egy olyan receptet, ami nélkül nem karácsony a karácsony

Van pár olyan tipikus fogás, amik nélkül elképzelhetetlen a karácsony, nyilván nem mondok újat azzal, hogy a töltött káposzta, vagy a bejgli ebbe a kategóriába tartozik, de én egy jó kacsacomb-párolt káposzta kombó nélkül is elég szomorú lennék.

Ha pedig olyan kajákról van szó, amik annyira nem tipikusak a magyar gasztróban, akkor elsőként mondanám a mázas sonkát: totál fura dolognak tűnhet, mert egy főtt sertéslapockát be kell kenni baracklekvárral és meg kell szurkálni szegfűszeggel, szóval nem egy hétköznapi cucc, de cserébe zseniálisan finom.

Amit mi idén először próbáltunk ki, az a karácsonyi calzone, ez ugyebár egy hajtott pizza. Attól lett karácsonyi, hogy egy elég cuccos kacsaragut pakoltunk bele, amibe még máj is került, szóval totál ünnepi az egész, de közben mégis van egy ilyen laza street food jellege.

Csakapuffin

Mennyire bonyolult egy „gasztrobolond” ünnepi konyhai ügyködése? Mikor kezded megtervezni a karácsonyi menüt?

A karácsonyi konyhai ügyködés nálam pár héttel karácsony előtt kezdődik, amikor elkezdem tervezgetni, hogy milyen aprósüteményeket fogok sütni. Karácsony előtt 2-3 héttel be is indul a nagyüzem, és olyankor pár napig gyakorlatilag egyfolytában megy a sütő, majd jön a porciózás, csomagolás, elajándékozás, hogy aztán úgy induljunk neki az ünnepeknek, hogy nem maradt semmi édesség.

A karácsonyi menü tervezgetésével nem szoktam túl sokat bíbelődni, általában kb. 1 héttel karácsony előtt találjuk ki, hogy mi legyen a vacsora Szenteste.

Megosztod velünk, mi lesz az ezévi menüd?

Az idei menüt még nem pontosítottuk, de a kisfiam kedvéért valószínűleg gesztenyekrémleves lesz az előétel, aztán jön az egyben sült karaj fűszerkéregben sok-sok sült zöldséggel (éljen az édesburgonya!!!)), és - ha rajtam múlik - akkor mini csokitorta lesz a desszert narancsos vagy lime-os krémmel töltve. Én nem vagyok annyira édes leves rajongó, ezért lehet, hogy beiktatok egy házi májpástétomos lilahagymalekváros előételt is, pirított kaláccsal vagy brióssal tálalva szuper finom. 

torony
Fotó: Csakapuffin

Mi az a tradicionális karácsonyi gasztromomentum a családodban, amit te is átörökítettél, nem tudsz tőle megválni? Mi az, amit már te tettél tradícióvá?

Húsleves, töltött káposzta és zserbó nélkül nincs karácsony, de ezeket anyukámék és a férjem szülei prezentálják minden évben. Ezektől nem tudnék, és nem is akarok megválni. Mivel csak pár éve - mióta megszületett a kisfiunk - karácsonyozunk magunkban is, így évtizedes hagyományokról nem tudok beszámolni. Szinte minden évben változott a menü, az utóbbi két évben ráadásul nem is én készítettem a főételt, hanem a férjem. Ilyenkor valahogy mindig ihletet kap, és bevállalja a hússütést - én pedig hagyom, hát hogy is ne hagynám...

Ami a szülői házban nem volt, de nálunk mindig van - csak néha észre sem vesszük, mert szinte párolog - az a rugelach. Nem tudnék jobb aprósütit mondani, pedig sütöttem már sok mindent, de a rugelach egyszerűen verhetetlen. Van, amikor sósan-sajtosan is készül, de a legjobb barackos-diós töltelékkel, vagy mézeskalácsos-narancsos csokikrémmel töltve.

Kétcica

Mennyire bonyolult egy „gasztrobolond” ünnepi konyhai ügyködése? Mikor kezded megtervezni a karácsonyi menüt?

A helyzet bonyolultsága nem a saját karácsonyi készülődésünkben, hanem az ünnepet megelőző felkérésekben rejlik: ilyenkor narancslekvárt, borzselét főzök, kekszet sütök, csapatépítő főzőtanfolyamokat tartok , és alaposan elfáradok. A családomban vannak hagyományok, melyeket ápolunk és szeretünk, de alapjában véve a könnyebb, egészségesebb ételek felé orientálódtunk.

Az alapszabály pedig az, hogy ami erő feletti teljesítést kíván bármely családtagtól, az kimarad a menüből (és a programból). Fontosabb az együttlét, és az, hogy jól érezzük magunkat. A menünek vannak állandó elemei, általában szenteste van "meglepetésmenü", aminek a készítéséből mindenki kiveszi a részét.

December 24-én délben régen halászlét és mákos gubát ettünk - most a halászlét lecseréltük egy könnyedebb, ízletesebb hallevesre. Este minden évben más kerül az asztalra, csak a borleves állandó elem. Másnap, a késői reggelire saját sütésű kuglóf van és forró csoki, délután pedig elővesszük az előre megfőzött töltött káposztát. Szoktam sütni libamájat és tortát, amit 26-án kerül az asztalra, ha vendégek érkeznek, vagy mi visszük magunkkal.

yi5m5404
Fotó: Kétcica

Megosztod velünk, mi lesz az ezévi menüd?

A "meglepetésmenü" általában a karácsonyt megelőző héten felkerül a blogra is: most narancsos kacsa lesz és egy különleges párolt káposzta szirupos narancshéjjal és citrusfélékkel, és sokféle zöldségköret.

Mi az a tradicionális karácsonyi gasztromomentum a családodban, amit te is átörökítettél, nem tudsz tőle megválni? Mi az, amit már te tettél tradícióvá?

A nagymamám mindig borlikőrt főzött ajándékba és a családi ünneplésre. Én kislány korom óta tojáslikőrt gyártok, minden évben más ízesítéssel - a szükségképpen keletkező tojásfehérje feleslegből pedig habcsókot és pavlova tortát - ez az én hagyományom.

Kérlek, ajánlj nekünk egy olyan receptet, ami nélkül nem karácsony a karácsony – vagy egy olyan újat, amit Te is most teszel először az ünnepi asztalra!

A szilvában sült kacsamell a blogon és a családi asztalon is nagy kedvenc, ezt bármikor, bárkinek ajánlom kipróbálásra - de a fent említett receptek is szerepelnek a blogon.

Világevő (Jókuti András)

Mennyire bonyolult egy „gasztrobolond” ünnepi konyhai ügyködése? Mikor kezded megtervezni a karácsonyi menüt?

Esetemben a karácsony az az időszak, amikor végre nem "kell" olyan sokat ennem, mivel egész évben hosszú degusztációs menüket eszem éttermekben (a rekord 45 fogás volt a koppenhágai Alchemistben), ilyenkor kihasználom, hogy egyszerűbb, háziasabb, kevesebb fogásból álló étkezések vannak.

Ennek megfelelően nem is nagyon főzök ilyenkor, maximum egy-két családi vacsorán vagy ebéden eszem a karácsonyi ételeket. Ez mondjuk megváltozik majd, ha a fiam idősebb lesz, most még csak 15 hónapos, így miatta sem érdemes nagyon készülni.

Megosztod velünk, mi lesz az ezévi menüd? Ki főzi, milyen körben költöd el?

A karácsonyi menümet már megfőztem rég, tévékamerák előtt, így azt maximum újranézném. Ha lenne tévém. Véletlenül úgy alakult, hogy két különböző tévéadón is felkértek egy-egy karácsonyi főzésre, így készült egy kísérletezőbb, az utazásaimhoz kapcsolódó menü a TV Paprikán, benne egy japán teriyaki lazacfilével és egy fantasztikus citromos sütivel az Amalfi-partivdékről, a TLC-n pedig egy nemzetközi minisorozatban a magyar klasszikusok bemutatását kérték, így egy halászlét és egy - az ünnepi hangulathoz upgrade-elt - mákos gubát csináltam. Nagyon ízlett a többi külföldi séfnek mindkettő!

IMG 9069(1)
Fotó: Világevő

Viszont ezek után szerintem nem állok neki harmadszor is, örülök, ha nem kell annyit enni... 

Mi az a tradicionális karácsonyi gasztromomentum a családodban, amit te is átörökítettél, nem tudsz tőle megválni? Mi az, amit már te tettél tradícióvá?

A tradíciók kialakítása hamarosan következik, ebbe már szeretném, ha a fiam is beleszólna a maga módján, nem is annyira az étkezésre helyezném a hangsúlyt, hanem a közös készülődésre, a főzésre. Elég aktívan részt vesz a konyhai életben pár hetes kora óta, már akkor főztem sokat úgy, hogy kendőben ott lapult a mellkasomon, szóval nem csak az anyatejjel szívta magába a főzést.

Nagy öröm volt, amikor egy könyvestboltban a játszósarokban azonnal "főzni" kezdett az ott talált játékserpenyőkkel és fakanállal, olyan élethű mozdulatokkal csinálta, mintha ezerszer látta volna tőlünk. Aztán rájöttem, hogy tényleg ezerszer látta, ugyanis nem csak a saját ételeink, de neki is szinte mindent frissen készítünk, nem kap üvegből konzervből enni semmit sem. Szóval majd az ő ízlése és igényei szerint fog kialakulni a családi menü pár éven belül.

Kérlek, ajánlj nekünk egy olyan receptet, ami nélkül nem karácsony a karácsony – vagy egy olyan újat, amit te is most teszel először az ünnepi asztalra!

Konkrét recept helyett - bár például Mamma Agata citromos sütijét hiba lenne kihagyni - inkább azt javaslom, hogy tényleg próbáljunk meg az ajándékvásárlás hetek óta tartó stresszét nem azonnal felváltani a grandiózus karácsonyi főzős stresszel: egy kis egyszerű menü is jobb, ha azon mindenki kipihenten és jókedvűen tud részt venni.

Piszke

Mennyire bonyolult egy „gasztrobolond” ünnepi konyhai ügyködése?

Nem tudom, az átlagnál mennyivel bonyolultabb, az biztos, hogy sokfélét főzök, ráadásul eleve szeretem az aprólékos, elmélyült szöszmötölést a konyhában, még ha tényleg fárasztó is, viszont ez az egész éves munkából – ami szellemi és erősen íróasztal/számítógép melletti – nagyon jól kikapcsol. Ezért is örök vicc nálunk, hogy ne panaszkodjak fáradtságra, hiszen ez nekem hobbi...

Mikor kezded megtervezni a karácsonyi menüt?

Vannak fix elemek, amihez mindenki ragaszkodik, és az évek során ezeknek a száma egyre nőtt, már nem nagyon kell tervezni, megvan a koreográfia, inkább csak a bevásárlólistát kell összeírni. Az előételt szoktam variálni, na és egy-két új süti vagy desszert azért mindig izgat, azokat már december elejétől nézegetem.

Megosztod velünk, mi lesz az ezévi menüd?

Előételként most meleg kecskesajtsaláta lesz; szenteste nálunk mindig Vichy-krémleves (póréhagymás-tejszínes) van, ne kérdezd miért, de muszáj, mindenki ehhez ragaszkodik, annak ellenére, hogy év közben is gyakran főzöm, sőt a gyerekeknek gyakran hét közben is.

Főételként általában halat eszünk, sokáig lazac volt a főszereplő, de pár éve ilyenkor mindig balatoni fogast készítek, teljesen egyszerűen, sütőben sok vajjal egyben megsütve, mellé pedig csakis hercegnőburgonya kerülhet.

Szoktam valamilyen pohárdesszertet készíteni, csokimousse-t vagy panna cottát, télies gyümölcsökkel és fűszerekkel.

Emellett természetesen ott a bejgli, amit 1-2 nappal előtte sütök meg, többféle aprósüti, és a szintén kötelező Sacher torta. Idén a gyerekek már reklamáltak, hogy „Nálunk sosincs zserbó!!”, szóval lesz zserbó is...

A kolozsvári töltött káposzta ilyenkor nem kerül az asztalra, csak karácsony első napján, de ez is elkészül már előre, tudja mindenki, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb.

Mi az a tradicionális karácsonyi gasztromomentum a családodban, amit te is átörökítettél, nem tudsz tőle megválni?

Az anyai nagymamám sütött ilyenkor egy diós aprósüteményt – egyszerűen ”nap-hold-csillag”-nak hívjuk ezer éve -, amit a karácsonyfa alá tettek. Ő korán meghalt és az anyukám átvette a szokást, és most már én is. Zsírral készül, ettől olyan omlós, a dió pedig finomra pirul a tetején. Ezt persze a gyerekek mindig lelopkodják róla, a felnőttek meg rájuk szólnak, és ez így volt 30 éve is – na jó bevallom, én is le szoktam lopkodni a diót róluk még most is..

2013. dec 023
Fotó: Piszke

Mi az, amit már te tettél tradícióvá?

Két torta készül nálunk, egy Sacher és egy fatörzs, melléjük még egy gyümölcskenyér, és ezeket együtt dekoráljuk a gyerekekkel, mindig marcipánból. Már ilyenkor elkezdődik a vérre menő vita arról, hogy milyen legyen az idei dizájn, persze mi a lányommal valami cuki csajosat szeretnénk, a pasik vad dolgokat vizionálnak, hüllőket meg bogarakat marcipánból, részeg télapót, ilyesmit és mikor végre megvan a terv, a megvalósításkor is vad viták zajlanak – ez a legjobb része a készülődésnek!

Kérlek, ajánlj nekünk egy olyan receptet, ami nélkül nem karácsony a karácsony – vagy egy olyan újat, amit te is most teszel először az ünnepi asztalra.

A gyerekeim karácsonyi kedvenc aprósütije a klasszikus vaníliás linzer házi málnadzsemmel töltve, az enyém pedig ezek a csokis-mogyorós csillagok.

Mautner Zsófi (Chili és vanília)

Mennyire bonyolult egy „gasztrobolond” ünnepi konyhai ügyködése? Mikor kezded megtervezni a karácsonyi menüt?

Mivel hivatásszerűen foglalkozom gasztronómiával, ősztől már folyamatosan karácsonyozom. A magazinokban, műsorokban megjelenő ünnepi recepteket mi már hónapokkal korábban megfőzzük, megírjuk, a menüket már nyáron elkezdjük tervezni. A legextrémebb nekem ebből a júliusi bejglisütés volt.

December a gasztronómiában az egyik legsűrűbb hónap, így mire igazából karácsonyhoz érünk, addigra általában leginkább arra vágyom, hogy egy forralt borral és egy jó könyvvel leüljek a kanapéra. A készülődés azért nem marad el, sok mindent szeretek előre elkészíteni, hogy ne legyen teljes őrület a főzés.

Megosztod velünk, mi lesz az ezévi menüd?

Hagyományos ételeket készítünk ilyenkor, halászlé, pulykasült, rengeteg féle sütemény. Imádom a lassan, alacsony hőfokon (100 fok) egész éjszaka készülő sülteket, az elég klassz, amikor reggel kinyitom a sütőt, és szuperomlós és szaftos pl. a hús. Szilveszterkor így szoktam a malacot is sütni.

Mi az a tradicionális karácsonyi gasztromomentum a családodban, amit te is átörökítettél, nem tudsz tőle megválni? Mi az, amit már te tettél tradícióvá?

A legkedvesebb karácsonyi gasztroemlékem az, amikor gyerekkorunkban a kunmadarasi nagypapám egyszer egy olyan roskadozó karácsonyi asztallal lepett meg bennünket, amin minden egyes tételt ő maga termesztett és/vagy készített. Ezt sajnos nem tudom átörökíteni.

Új hagyomány lett nálunk a narancsos-sütőtökös bejglim, amit négy évvel ezelőtt egy fellépéshez fejlesztettem ki különlegességnek, de annyira jól sikerült, hogy a családom azóta ezt követeli, úgyhogy most már minden évben, hagyományosan elkészül.

Kérlek, ajánlj nekünk egy olyan receptet, ami nélkül nem karácsony a karácsony – vagy egy olyan újat, amit Te is most teszel először az ünnepi asztalra!

Legyen a narancsos-sütőtökös bejgli!

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés