Ha valaki nem rajong a mézeskalácsért, vagy nincs ideje cuki formákkal bíbelődni - főleg nem egy nappal az ünnep előtt -, az írókázásról nem is szólva, annak ezek a kiflicskék az ideálisak. A fűszerkeveréktől megvan a karácsonyi stílus, mivel nincs benne méz, nem kell izgulni, megpuhul-e egyáltalán valamikor, a vajtól omlós.
Piszke
Mi kellhet még? Esetleg le lehet cserélni a porcukros mázat egy kis étcsokisra!
Hozzávalók: (kb. 25 darabhoz)
15 dkg liszt
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
1 kk. sütőpor
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
3 ek. porcukor
citromlé
Piszke
- A lisztet, a fűszerkeveréket és a sütőport elkeverjük.
- A vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzámixeljük a tojássárgáját, majd a száraz hozzávalókkal összegyúrjuk.
- A tésztát elfelezzük, két, kb. 15 centis rúddá nyútjuk.
- 20 percre hűtőbe rakjuk, majd kb. egy centis darabokra vágjuk, amiket kisujjnyi rúddá nyújtunk, meghajlítjuk, a végét csúcsosra formázzuk.
- Egymástól távolabb sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
- A porcukrot kevés citromlével tejfölsűrűségűvé keverjük, csíkozva a kiflikre csorgatjuk.