16 szuper gasztroajándék recept

Évek óta divatos a gasztroajándékok, magyarul azok az ehető vagy iható, finom, jó minőségű dolgok, amiket mi készítünk el. Nem csak az szól mellette, hogy a végeredmény általában tényleg klasszisokkal veri a boltit, hanem az is, hogy a beletett munka és törődés a karácsonyi ajándékozás igazi lényege.

Ha szeretne ilyesmit adni, de nem tudja, mi legyen az, vagy éppen ötlete lenne, de már sokszor érte kudarc a soha, senki által ki nem próbált, valójában működésképtelen receptekkel, akkor ez az összeállítás önnek szól. Minden receptet többször is teszteltünk, hogy ne okozzanak csalódást.

1. Házi bonbonkészítés halandóknak

Amilyen divatos mostanában a bonbonozás, annyira be lehet vele fürdeni. Nem lesz szép, szétesik, nem jön ki a formából, vagy egyszerűen csak nem finom. Mi viszont három házi bonbon receptet is kínálunk, egy ét-, egy tej- és egy fehércsokis változat, amit az is meg tud csinálni, aki nem csokit temperál napi 8 órában.

Dívány

2. Tejberizs (vagy mondjuk muffin) készlet gyámoltalanoknak

Egy pofonegyszerű és ötletes ajándék, mellékeljük hozzá a receptet, és csináljunk párat magunknak is: vigasztaló téli vacsoraötlet egy selymes, fűszeres-csokis-aszalt gyümölcsös tejberizs bármelyik sötét hétköznap estére.

Ugyanezen az elven bármilyen egyszerű kevert tésztás sütiből is készíthetünk ajándéküveget, a száraz hozzávalókat, csokit, aszalványokat, stb, szépen rétegezzük, és kis kártyán mellékeljük, hány tojást, mennyi vajat kell hozzákeverni.

DSC 0005(1)
Dívány

3. Egy csupor isteni karamellkrém - dulce de leche

Valószínűleg sokan örülnének karácsonyra egy kis csupor karamellkrémnek. Nekünk pedig nincs is vele sok dolgunk, sőt annyira egyszerű, hogy akár az utolsó napokban is elkészíthetjük, és csak egyetlen hozzávalóra lesz szükségünk hozzá. 

dulce de leche
Dívány

4. Rénszarvasos csokinyalóka

Édesszájú rokonnak vagy családtagoknak, óvodai vagy iskolai karácsonyi ünnepségre, de akár családi szóróajándéknak is szuperek lesznek ezek a rénszarvasos csokinyalókák. Bár biztosak vagyunk benne, hogy sok rénszarvasimádó felnőtt is örülni fog nekik! A csokoládét akár fűszerezhetjük is pl. őrölt fahéjjal, mézeskalácsfűszerrel, vaníliával, szerecsendióval, kardamommal, így az ízesítés is egyénre szabható.

Rénszarvas csokinyalóka
Dívány

5. Házi forrócsoki-pálcikák

A házi forrócsoki-pálcák látványos ajándékok lehetnek akár Mikulásra, akár Karácsonyra. Nagy előnyük, hogy abszolút személyre szabhatóak, a megajándékozott ízléséhez igazíthatóak: készíthetjük ét-, tej- vagy fehér csokoládéból, és ízesíthetjük fűszerekkel és különféle esszenciális olajokkal.

Fűszerek közül használhatunk például fahéjat, őrölt szegfűszeget, mézeskalácsfűszert, kardamomot, tonkababot reszelve, őrölt chilit, őrölt gyömbért (különösen fehér csokival finom!), szerecsendiót, vaníliarúd kikapart magjait.

Forrócsoki1
Dívány

6. Forrócsokipálca pillecukorral a közepén

Egy különleges forrócsokis variáció a pillecukros. Csoki megolvaszt, formába tölt, bele egy pálcára vagy szívószálra szúrt pillecukor, és kész is. Később meg majd akármikor lehet vele kevergetni a forró tejet, mire ihatóvá hűl, a csoki és a pillecukor beleolvad. Igazán egyszerű, viszont pont annyi csavar van benne, hogy tuti nem lövik le az ötletet mások.

DSC 0018
Dívány

7. Csokis drazsévariációk házilag

Ideális gasztroajándék a házilag készített csokis drazsé: nem túl pepecselős, de azért különleges és jól variálható, személyre szabható. Választunk egy tetszőleges olajos magot, ami viszonylag gömbölyded formájú: ez lehet törökmogyoró, mandula, pisztácia, makadámdió vagy kesudió.

Ezután kiválasztjuk a csokoládét, amivel be fogjuk vonni a magokat: lehet ét-, tej vagy fehér csokoládé, de aki nagyon extrára vágyik, akár a  házilag karamellizált fehér csokoládét  is kipróbálhatja. A csokival bevont magokat pedig kakaóporba vagy porcukorba hempergetjük, amelyeket ízlés szerint fűszerezhetünk például fahéjjal, kardamommal, mézeskalácsfűszerrel, chilivel. A drazsétechnikát alkalmazhatjuk aszalt meggyel, cseresznyével vagy mazsolával,  mint itt , vagy színezhetjük is,  mint itt .

Panning9
Dívány

8. Zserbógolyók, akár gyerekekkel is készíthető!

Oh,  az igazi zserbó ! Az egyik legnépszerűbb süteményünk, amiben tökéletes harmóniában van a baracklekvár, a dió és a csokoládé. Időhiányban küzdőknek, kezdő háziasszonyoknak vagy épp gyerekeknek ajánljuk most az egyszerűsített változatát, golyó formában. Nem mellesleg aranyos gasztroajándék is lehet egy szép bonbonos dobozban. 

zserbó2
Dívány

9. Fűszeres szilvás trüffel

Igazi karácsonyváró trüffelek ezek: a házi, sűrű szilvalekvár mézeskalácsfűszerrel kombinálva gondoskodik arról, hogy garantáltan adventi hangulatba kerüljünk. A trüffelkészítés egyébként is idegnyugtató tevékenység: miután alaposan megkóstoltuk a trüffelkrémet, jól összecsokizzuk a kezünket, majd ismét kóstolunk. Ha duplázzák az adagot, még akár ajándékba is juthat belőle!

10. Saját készítésű rágcsálnivaló: fűszeres magvak

Aki ezt megkapja, áldani fogja a nevünket, amikor beül vele az aktuális karácsonyi film elé, de gondterhelten nézegeti majd a mérleget január elején. Ez a keverék ugyanis piszokul abbahagyhatatlan, hopp, már fel is ugrott egy ilyen üvegecskével egy nagyobb ebédnyi kalória. Szóltunk, de ki kell próbálni, mert egyszerűen isteni!

DSC 0013
Dívány

11. Pikáns almás csilis zselé és lekvár

Mindenkinek van olyan barátja/rokona/üzletfele, aki rajong a csípős ízekért – nekik ez ideális saját készítésű ajándék. Ez egy 2 in 1 menet, mert a végén kapunk egy üveg átlátszó zselét, és egy adag kicsit tartalmasabb, pikáns, dzsemállagú krémet. Húsokhoz, sajtokhoz zseniális kisérő!

DSC 0208
Dívány

12. Fűszeres almás likőr

Kicsit már szűkös az idő, de ha gyorsan nekiállunk, még jó lehet karácsonyra is. Ha egy ilyen, házi készítésű likőrt akarunk ajándékba adni, ideális most elkezdeni a készülődést. A gyümölcsök és a fűszerek aromáinak idő kell, hogy szépen beleoldódjanak az alkoholba, viszont a karakteresebb fűszereknek, - mint például a fahéjnak itt -  pár nap is elég, hiszen csak kísérő szerepet játszanak. Ezután egy sziruppal hígítjuk a komolyabb, erősen alapot, hogy könnyű, karácsonyi hangulatú fűszeres likőrt ajándékozhassunk az édesszájú barátoknak vagy rokonoknak.

DSC 0090
Dívány

13. Házi Bailey's, avagy ír krémlikőr

Beindult a karácsonyi készülődés, ilyenkor előtérbe kerülnek a saját készítésű ajándékok is. Családtagoknak, kollégáknak, barátoknak jó választás lehet az ír krémlikőr általunk készített változata, csinos kis üvegekbe csomagolva. Pár perc alatt elkészül! 

10539143 03033809f90e30e9ba248e8f5200eb96 o
Dívány

14. Három likőr házilag: fehércsokis, narancsos étcsokis, és kókuszos

Előfordulhat, hogy még nincs titkos és jól bevált karácsonyi likőr receptjük, ám ez semmiképpen sem maradhat így hosszútávon, ezért bemutatunk hármat, egy nagyon egyszerűt, egy kissé időigényesebbet és egy technikásat, hogy idén már legyen mivel villogni a rokonok és a barátok előtt.

20151128 095800
Dívány

15. Tojáslikőr és csokiflip házilag

Egy klasszikus tojáslikőr, és egy csodásan sűrű csokiflip receptje van itt. A karácsonyig hátrelévő hetek alatt Időnként állítsa fejre az üveget és így forgassa át a keveréket. Aztán az ünnep előtt palackozzon, tehát vegyen szép üvegeket kreatív hobbi boltban, vagy a Ferenc körúton található Méhészboltban. Vidéken érdemes a helyi gazdaboltot felkeresni, ott ugyanis sokkal olcsóbban juthat szép üvegekhez. De lehet, hogy otthon is talál valami régi szépet. Érdemes a Hermes áruházat is megnézni, ha van a közelben

shutterstock 84435331
Shutterstock

16. Karácsonyi mézvariációk a fűszerestől a gyógyhatásúig 

Mézet adni ajándékba nem tűnhet túl eredeti ötletnek, bár egy igazi mézrajongó biztosan boldog, ha valami különleges mézet kap. Ha a meglependő nem ilyen ember, viszont szereti az édességet, akkor jó ajándék lehet a méz egy kicsit felturbózva. Az egyszerű megoldásokon túl, mint a dió- és a manduladarabok a mézben, vannak szofisztikáltabb megoldások is, melyek ráadásul még gyógyhatásúak is. Fahéjas, mákos, piros gyümölcsös, illóolajos? Számos tipp mézes ajándékozáshoz ebben a cikkben.

Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra