Hat szuper vidéki kávézó, amit ne hagyjon ki!

Jó éttermek már vannak vidéken, de jó kávézóból nem akad olyan sok, pedig igény az lenne rá - mondom ezt megrögzött kávéivóként. Ezért is örültem meg, amikor Sopronban ráakadtam a Kultúrpresszóra.

Aztán kiderült, hogy Sopronon kívül is van élet, úgyhogy következzen néhány igazán jó hely. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek más szuper kávézók, önök is osszák meg velünk, ha kihagytuk kedvencüket! 

Kultúrpresszó - Sopron

Egy reklámos házaspár szerelemprojektre a városközpontban, ahol nem csak kávé és reggeli vár, hanem ruhákat is lehet venni. Nekik természetes, hogy a cappuccino mellé lehet rendelni egy DRK cipőt, vagy felpróbálni a cukimuki felsőt a Szputnyik kínálatából.

Első pillantásra meglepő, de másodszorra már teljesen természetesnek tűnik a dolog. A kávék Nezvál Máté műhelyéből érkeznek, és szerencsére értenek is az elkészítésükhöz. Az igazi menőség azonban a tejfölös kifli, amit szerintem sehol máshol nem lehet rendelni, de itt van. Mert valljuk be, nincs is annál jobb, mint tejfölbe tunkolni a sóskiflit. Glutén- tej- és egyéb mentes sütemények? Vannak. 

Kávélabor - Zalaegerszeg

A zalaegerszegi üzlet 2014 végén nyitott meg, hogy felélessze a város kávé iránti szenvedélyét. Itt nem néznek hülyének, ha chemexben készült kávét rendel valaki, de akkor sem, ha fogalma sincs mi az, és a V60-ról azt hiszi, egy versenyautó.

Tavaly  és idén bekerültek Magyarország TOP10 kávézója közé, nem véletlenül. A kávékat Tóth Sándor (Lucky Cap) alkotja meg, újhullámos kávékat tartanak elsősorban, decemberben két újhullámos kávét fognak bemutatni, egy afrikai meg egy Közép-Amerikait kínálnak extrában.

Ha ez egyáltalán nem hozza lázba, akkor vannak isteni sütik, értelemszerűen mindenmentes változatban is.

Csendülő - Noszvaj

Csernus Imre egyéb jellegű munkásságát lehet szeretni vagy nem szeretni, de a kávézóját nyáron látogattuk meg, és azóta is emlegetjük (és nem (csak) Csernus miatt). Nyugalom, béke, lazulás, kávék Nezvál Mátétól, forralt bor, pogácsa, nagy beszélgetések.

A helyet  Weichinger Miklós és Benczúr László tervezte meg, a dizájner és bútorátalakító Bódi Eszter volt. Be lehet ülni olvasgatni, borozni, sőt most már szálláshelyként is funkcionál a hely, úgyhogy aki a kávé mellé éjszakai szállást is keres, annak Noszvajon a helye.

Tizen1 - Veszprém

Kis házban bújik meg a Tizen1, amelynek tulajdonosa, Koncz Márk bartenderként kezdte pályafutását, míg 2004-ben megnyerte az első magyar barista bajnokságot. Innen egyenes út vezetett külföldre, de szerencsére hazajött, és megnyitotta Veszprémben kávézóját.

Blendelt (több kávéból összeállított) és single origin (egy termőhelyről származó) változat egyaránt van, és persze filterestől a hagyományos verzióig többféle módon készítik el nekünk. Aki éhes, az ehet paninit vagy süteményt, aki pedig különlegességre vágyik, az kipróbálhatja a cascarát, a kávé gyümölcshúsából készült főzetet. 

Cut&Coffee - Debrecen

Kávézó és fodrászat egyben - ez a Cut&Coffee. Tóth Gábor a hely tulajdonosa, aki egyben a Black Sheep nevű pörkölőt is viszi, de a latte arthoz is nagyon ért, mert 2015-ben második helyen végzett  a Latte Art Throwdown Bajnokságon. Tudják, ők azok, akik  hihetetlenül szép mintákat készítenek a kávé tetejére.

Van itt minden, frissen préselt levektől a Tikkadt Szöcske kóláig. Újhullámos kávék dögivel,és ha elcsábulna otthonra is egy jó kávéra, nem gond: itt mindig akad friss pörkölés. Bónusz: szeretik a kutyákat is! 

Ébresztő - Tata

A Platánnal majdnem szemben van az Ébresztő, amely kávézó és reggelizőhely, de ebéd is van, ha valaki gyorsan bedobna valamit. A kávét maguk pörkölik, pontosabban a tulajdonos, Dobos Ádám. Tartanak világos, újhullámos kávét, single origin és blendelt is van, jelenleg egy guetemalait lehet kóstolni. Sütemények és ételek pedig édesszájúak, fogyókúrázók, vegánok és lisztérzékenyek számára is vannak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra