Zsidaiék visszaszólnak a NÉBIH-nek

Kinek van igaza?

A hvg.hu-n jelent meg a hír, hogy 1.25 millió forintra büntették a Zsidai Gasztronómiai Csoport termelőkonyháját. A Csoport viszonylag gyorsan reagált az állításokra, levélben küldték el részletes cáfolatukat, arról, hogy miért nem volt igaza a hatóságnak. Levelükben azt állítják, a határozat nem jogerős, és fellebeztek, ezzel szemben  a hatóság  ezt írta számunkra „Az eljáró hatóság által kiszabott bírságok (1,2 millió Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírság; 50 ezer Ft élelmiszer ellenőrzési bírság) jogerőre emelkedtek, a hatósági döntéssel szemben fellebbezés nem érkezett a hatósághoz. Fontos leszögezni, hogy a termelőkonyhát nem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági Osztálya) ellenőrizte, bár a cég tendeciózusan az előbbi kifejezést használja.

Mivel küldtek nekünk pár szép képet a konyháról, ezt is megmutatjuk. 

  • - „Ömlesztett húsok”: A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.
  • - Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.
  • - 6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra. Pontosan: 2x2,2 liter október 3-i lejáratú és 1x2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk. A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;
  • - Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik. Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.
  • - Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.
  • - Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.
  • - Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.
  • - HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is.
  • - Allergén összetevők feltüntetése hiányzott: Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel.
  • - Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést.
Oszd meg másokkal is!
Mustra