Pénteki süti: marcipános-mákos kekszek

Lassan elkezdődik az adventi keksz-szezon, a marcipán és a mák pedig igazi ünnepi illatorgiát varázsol egy sötét novemberi estén a konyhába. A cuki csigavonalért nem kell nagyon megdolgozni, de akkor sem visz el senkit a Kekszkommandó, ha szimplán csak belekeveri a darált mákot a tésztába. 

DSC 0344
Piszke

A keksz a marcipántól finom puha marad, épp egy falatnyi, jól csúszik a délutáni capuccinohoz vagy teához éppúgy, mint a reggeli bögre kakaóhoz.

Hozzávalók: (kb. 35 db falatnyi kekszhez)

15 dkg liszt
3 gr (csapott kávéskanál) sütőpor
csipet só
10 dkg marcipánmassza
5 dkg vaj
7,5 dkg (nád)cukor
1 tojás

5 dkg darált mák
2dkg cukor
2 ek barackdzsem  
fél narancs leve

DSC 0342
Piszke
  1. A marcipánt és a vajat felkockázzuk, a cukorral és a tojással késes robotgépben homogén masszává keverjük.
  2. Az elkevert száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, sót  – hozzászórjuk és addig pörgetjük a a robotgépben, míg el nem kezd összeállni. (Ha valaki kihagyja a csigaformát, itt adja hozzá a mákot és a cukrot is)
  3. Munkalapra borítjuk, kézzel gyorsan összegyúrjuk,elfelezzük, és két ujjnyi vastag téglalapot formázunk a tésztából. (Vagy 2 centi átmérőjű rudat, ha már belekevertük a mákot - ekkor csak fel kell majd szeletelni a pihentetés után, és már lehet is sütni.)
  4. Folpackba csomagoljuk, fél órát a hűtőben pihentetjük
  5. Lisztezett munkalapon, gyorsan dolgozva egy-egy 15x25-ös vékony téglalappá nyújtjuk a tésztatömböket, vékonyan megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral elkevert mákkal.
  6. Kissé megnyomkodjuk, és rácsavarunk a narancs levéből, épp hogy nedves legyen a mákréteg.
  7. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, és nagyon éles késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  8. 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 percig sütjük a mákos csigakekszeket - ne süssük ennél tovább, sütés után közvetlenül még kicsit puhák a sütemények, de hűlés közben tovább szilárdulnak még!
Oszd meg másokkal is!
Mustra