Teszt: mennyit tudnak a bolti szilvalekvárok?

A szilvalekvár (vagy dzsem) szinte minden nagy üzletlánc legkeresettebb termékei között szerepel. Talán azért van így, mert ezt használjuk leggyakrabban a süteményekhez, talán azért, mert baracklekvárt többen főzünk be, a szilvát meg inkább megvesszük. A lényeg viszont az, hogy a jó szilvalekvár nagyon finom.

De vajon mennyire jó az átlagos? Összevásároltunk tízfélét, ha nem is a teljes kínálatot, de annak jó részét le is fedtük. A gyümölcstartalom egészen tág határok között változik, volt olyan, amelyben 100 gramm lekvárhoz/dzsemhez 45 gramm szilvát használtak, és olyan is, ahol 414 grammot. Ebben az esetben - néhány kivételtől eltekintve - azt látszik, hogy a több az jobb, de ez persze az árban is tükröződik. 

Összességében azt a tanulságot vontuk le a tesztből, hogy a nagyon olcsó lekvár ritkán jó, talán az Aldisat emelnénk ki, mint kiugróan jó ár-érték arányú lekvár, de csak azoknak, akik a savanyút szeretik. Ha valakinek fontos, hogy a lekvár jó is legyen, meg viszonylag olcsó is, akkor ajánljuk szilvalekvár sütőben módszert, bár fajlagosan valószínűleg még az is többe fog kerülni, mint itt a mezőny alja - viszont kétszázszor finomabb is lesz, mint a mezőny alja. És akkor még azt is elmondhatjuk, hogy élelmiszerkönyvi definíció szerint különleges minőségű szilvalekvárt csináltunk.

DSC4648
Kaszás Tamás / Dívány

Szilvalekvár, dzsem és extradzsem a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

A lekvárfélék olyan készítmények, amelyeket egy- vagy többféle friss vagy tartósított gyümölcsből, cukorral vagy anélkül (esetleg mézzel vagy édesítőszerrel) a kívánt töménységűre főznek és hőkezeléssel, esetleg tartósítószerrel vagy a két módszer kombinálásával tartósítanak

A szilvalekvár olyan lekvárkészítmény, amely felezett vagy durván aprított szilvahúsból készül. Állománya kenhető, íze jellegzetes karamelles, színe kékesfekete, barnásfekete, ehhez egyéb gyümölcs nem adható. A szilvalekvár esetében a 10% feletti cukor hozzáadását a megnevezésben jelölni kell (pl. cukrozott szilvalekvár).

A különleges minőségű szilvalekvár kizárólag szilvából, cukor hozzáadása nélkül keményre főzött, de kenhető, sötét színű készítmény, amely héjdarabokat részben tartalmazhat.

A dzsem cukor, pulp és/vagy gyümölcspüré és víz megfelelő kocsonyás állományú keveréke, a minimális gyümölcstartalom 1000 gramm dzsemben 350 gramm szilva. 

Az extradzsem cukor, sűrítetlen gyümölcspulp és víz megfelelően zselés állapotú keveréke, minimális gyümölcstartalom 1000 gramm dzsemben 450 gramm szilva.

Talán nem túl igazságos módon mi most egy kalap alá vettünk mindent, amit a köznyelv szilvalekvárnak hív, az élelmiszerkönyv pontos előírásait a fenti keretesben megtalálják. A teszt vakteszt volt, a lekvárokat kizárólag érzékszerveink segítségével értékeltük. Az elérhető maximális pontszám 20 pont volt, a nyertes csak fél pontot vesztett.

10. helyezett: Gyümölcsöskert szilva extradzsem, 4,5 pont

Összetevők: cukor, szilva 50%, étkezési sav: citromsav,  zselésítő anyag: pektin 
100 gramm lekvár 50 gramm szilvát tartalmaz. 

Nagyon nem találták el az állagot, amikor ezt az extradzsemet fejlesztették, az alacsony gyümölcstartalom eredménye nem egy hígabb, folyósabb lekvár lett, hanem egy sötét, kemény, alig szilvaízű zselétömb. 

DSC4638
Kaszás Tamás / Dívány

Ez nagyon műanyag, az állaga sem természetes, ez egy gyümölcsutánzat." „Szilvás hitlerszalonna túl sok cukorral" „Zselés, túl édes, nem az igazi." „Nagyon édes, összeállós az állaga, és még darabos is, ráadásul az íze sem jó."

8. helyezett: Hamé szilva extra jam, 5 pont

Összetevők: szilva félkész termék (szárított szilva, lekvár), cukor, zselésítő anyag: pektin, savanyúságot szabályzó anyag: citromsav, színezék: karamell. 
100 gramm lekvár 170 gramm szilvát tartalmaz

Érdekes, hogy mennyire rossz értékeléseket kapott a Hamé, mert ebben jóval több szilva van, mint a mezőny végén található többi termékben, a csomagolás szerint 170 gramm minden száz gramm dzsemben. Mégis valami nagyon félresikerült, mert a végeredmény élvezhetetlen.

DSC4643
Kaszás Tamás / Dívány

„Agyonzselésített dolog, íze meg semmi." „Ilyen volt gyerekkoromban az ABC-ben kapható gyümölcsíz, állagra is és ízre is. A mai nagy választék mellett biztosan nem venném meg, a nosztalgia ellenére sem, mert túl mű." „Nagyon zselés, felejtős." „Ez nem egy zselé? Kedvem lenne rázogatni, olyan kocsonyás. Megkóstoltam és tényleg inkább rázogatnám, mintsem megegyem."

8. helyezett: Ocean szilva extra dzsem, 5 pont

Összetevők: szilva 45%, glükóz-fruktózszirup, víz, zselésítő anyagok: pektinek, étkezési sav: citromsav, édesítőszer: xilit
100 gramm lekvár 45 gramm szilvát tartalmaz

Ez is egy aligszilvás próbálkozás, olyan is, nagyon édes, világosabb barna színű dolog, amiben a szilvaíz csak nyomokban fedezhető fel. A mezőny legolcsóbb versenyzője, ilyeneket szoktak tenni a nagyon gyatra restis buktákba. Egyetlen előnye, hogy az állaga sokkal jobb, mint az előző két versenyzőé.

DSC4635
Kaszás Tamás / Dívány

„Szilvaíz nélküli sok cukros izé. Brrr." „Ez leginkább egy nagyon rossz eperlekvárra emlékeztet, ha nem tudnám, hogy elvileg szilva, biztosan nem jönnék rá." „Ez nem lekvár, bocs." „Van valami fura mellékíze, túl világos is, viszont az állaga jó."

7. helyezett: Pacific ízemlékek szilva extradzsem , 8 pont

Összetevők: szilva 160% (sic!), glükóz-fruktózszörp, étkezési sav: citromsav, zselésítő anyagok: pektinek
100 gramm lekvár 160 gramm szilvát tartalmaz.

Három pontot ugrottunk fölfelé, a gyümölcstartalom is egész nagy, mégsem sikerült nagyon emlékezeteset alkotni, viszont ennek legalább az állaga jó, és ha valaki szereti, ha szilvahéj is van a lekvárban, az örülhet, mert ebben van.

DSC4637
Kaszás Tamás / Dívány

„Ez is tapadó, émelyítő és tartósítószer-ízű, állagra dzsem, de nagyon messze van a házitól." „Nagyon sok cukor, viszont van benne szilvahéj, amit szeretek, ezért nálam közepes." „Klasszikus főzött jellegű, de túl édes." „Nem mondom, hogy ehetetlen, de biztosan nem ízlene az a palacsinta, amibe ilyet tettek."

6. helyezett: Pacific szilva extradzsem, 9 pont

Összetevők: szilva 45%, cukor, zselésítő anyag: pektinek, étkezési sav: citromsav.
100 gramm lekvár 45 gramm szilvát tartalmaz. 

Érdekes, hogy a két Pacific termék közül az összetevőlista alapján jóval gyengébb minőségű egy ponttal többet kapott, mint a drágább testvér, az állaga rendben volt, viszont ebben is nagyon megszaladt a cukor, összeragadt tőle a szánk. 

DSC4641
Kaszás Tamás / Dívány

„Túl édes, sőt, szupergejl, ebben tuti nincs sok valódi gyümölcs. Valamilyen plusz ízt is kiérzek belőle, mintha zölddió lenne." „Túl édes, nekem tökre nem tetszik ez az agyoncukros vonal." „Lágy, darabos szilva van benne, nem rossz de megszaladt a cukor." „Ovis lekvár íze van."

5. helyezett: Eko nagymama szilvakrémje gyümölcsdarabokkal, 11 pont

Összetevők: szilva, cukor, zselésítő anyag: pektinek, étkezési sav: citromsav, színezék: karamell
100 gramm lekvár 100 gramm szilvát tartalmaz

Kilóg a mezőnyből kicsit ez a szilvakrém, lágyabb, folyósabb, mint az átlag, viszont vannak benne héjdarabkák, amit keményvonalas szilvalekvárrajongóink nagyra értékelnek. Összességében kétesélyes választás, volt, aki négyest adott neki (öt pontból), de olyan is, aki csak egy pontot. Ha szereti a darabosabbat, és nem bánja, hogy folyós, meg lehet próbálni.

DSC4640
Kaszás Tamás / Dívány

„Ez az első, amiben vannak jó érezhető héjdarabok, amit én imádok. Oké, cukros is, meg egy kis magdarab is jutott, de van ilyen. Nem a legjobb, de elég jó!" „Túl híg és sem az íze, sem a színe nem emlékeztet a szilvalekvárra. Talán somszilvából készült? Először ebben vannak héjdarabok, amitől darabosabb, de ezt én pont szeretem." Lágy, darab mentes." „Nekem nem jön be az íze, legfőképpen azért, mert nincs, és még híg is."

4. helyezett: Aldi Grandessa szilva extradzsem, 12 pont

Összetevők: szilva 165% (sic!), cukor, zselésítő anyag: pektinek étkezési sav: citromsav, fűszerek
100 gramm lekvár 165 gramm szilvát tartalmaz

Még egy ponttal feljebb léptünk, az Aldi szilvadzsemje is megosztó volt, ketten kifejezetten szerették, kapott egy közepest, egyvalaki viszont nagyon utálta. Mivel az ára nagyon jó, a savanykás szilvalekvárok rajongói tehetnek vele egy próbát, nekik valószínűleg tetszeni fog.

DSC4639
Kaszás Tamás / Dívány

Ízesített (fahéj citrom?) savanykás lekvárkrém." „Ez elég finom, nem agyonédesített, nekem ízlik." „Kevéssé édes, aromás, homogén." „Nekem ez nagyon savanyú, és ettől inkább áfonyára emlékeztet."

3. helyezett: Podravka Szilvalekvár 12,5 pont

Összetevők: szilva, cukor, savanyúságot szabályzó anyag: citromsav. 
100 gramm lekvár 150 gramm szilvát tartalmaz. 

Összesen fél pontot tudott ráverni az Aldis lekvárra a Podravka, az értékelések viszont sokkal egyenletesebbre sikerültek, itt nem voltak sem nagyon lelkesek, sem nagyon ellenségesek a kollégák, mindenki közepes környékére tette. 

DSC4636
Kaszás Tamás / Dívány

„Kicsit édes, kicsit citromsavas, de egész vállalható." „Krémes dzsem, kellemesen édes, finom, mert nem túl savanyú, talán a gyerekek is megennék." „Enyhe mellékízes, sűrűre főzött." „Csak nagyon enyhén szilvás az íze."

2. helyezett: Szatmár Lekvárosa különleges minőségű natúr szilvalekvár, 14 pont

Összetevők: szilva
100 gramm lekvár 350 gramm szilvát tartalmaz

Fajlagos ára alapján olcsóbb, mint az értékelésekben utána következő Podravka, és ez már kizárólag szilvából készült, 100 gramm lekvárhoz 350 gramm gyümölcsöt használtak fel. Savanykás, sűrű, és az összetevők alapján is meggyőző lekvár. Hárman szerették, egyvalaki utálta.

DSC4642
Kaszás Tamás / Dívány

„Azt tippelném, hogy ez is csak szilvából van, plusz cukor nélkül. Finom!" „Furcsa utóíze van, a szájpadlásomra tapad a lekvár." „Sokáig főzött, kevés cukor, kicsit ízetlen, de nem rossz." „Na ebben tényleg érzem a szilva ízét, és ezt sokra értékelem."

1 helyezett: Spar premium szilvalekvár, 19,5 pont

Összetevők: 100% szilva
100 gramm lekvár 414 gramm szilvát tartalmaz

A teszt legdrágább versenyzője, amiben gyümölcsből is a legtöbb van: 414 gramm szilva minden száz gramm lekvárban. Amennyire sokba kerül, annyira jó is, mindenki egyértelműen rajongott érte, az egyetlen felrótt hiányosság, hogy nincsenek benne jó kis rágcsálnivaló héjdarabkák.

DSC4644
Kaszás Tamás / Dívány

Kellemesen karcos az utóíze, mintha üstben főzték volna, az állaga is nénilekvárra emlékeztet." „Na ez pontosan megfelelően alig édes, de nem is túl savanyú, és még a szilva is eszembe jut róla." „Ez isteni, nincs agyoncukrozva, nekem már csak a pöndörödő héjdarabok hiányoznak a tökéletességhez. Nagyon jó lekvár." „Ez az igazi, ez vagy házi, vagy kézműves."

Szilvalekvárteszt eredmény
 Termék Ár/forint Fajlagos ár Ft/kg Pontszám (max 20) Itt vettük
Spar premium szilvalekvár    739 3079 19,5 pont Spar
Szatmár Lekvárosa szilvalekvár  799 2219 14 pont Tesco
Podravka Szilvalekvár 999 2700 12,5 pont Auchan
Aldi Grandessa dzsem 499 1108 12 pont Aldi
Eko nagymama szilvakrémje 519 1622 11pont Tesco
Pacific szilva extradzsem 399 1330 9 pont Tesco
Pacific ízemlékek szilvadzsem 659 1831 8 pont Tesco
Ocean szilva extra dzsem 479 737 5 pont Tesco
Hamé szilva extra jam 537 1790 5 pont Tesco
Gyümölcsöskert szilva extradzsem  399 886 4,5 pont Penny

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra