Nagyikonyha: meggyes béles

Az a jó a meggyes sütikben, hogy friss meggyel, befőttel és fagyasztottal is szinte ugyanolyan jól működnek. Ha pedig a savanykás, finom gyümölcsöt kiegészítjük némi dióval és linzertésztával, már kész is van a nyár egyik kedvenc nagyisütije.

meggyes béles
Katuci

A recept nem ősrégi családi, anyáról-lányra szálló írás, egyszerűen csak felcsaptam a Horváth Ilona szakácskönyvet. Ez az adag egy nagyjából fél gáztepsi méretű formához elegendő. Ha javasolhatom, akkor legyen fém a tepsi, jénaiban, kerámiában nehezebben sül át. 

Hozzávalók (24x32 cm-es tepsihez)

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipetnyi só
5 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
10-15 dkg dió
60 dkg meggy

  1. A tésztához kézzel vagy késes robotgéppel összedolgozzuk a felkockázott, hideg vajat a porcukorral, a liszttel, a tojással és a csipetnyi sóval. Az így kapott linzertésztát műanyag fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
  2. Ha a tészta már nyújtható állapotba került, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk.
  3. A fehérjékből kemény habot verünk, és félretesszük.
  4. A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Eldolgozzuk benne a tojássárgájákat is.
  5. A fenti keverékbe keverjük bele a megdarált diót, a kimagozott meggyet. Ha ezzel megvagyunk, beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.
  6. A tésztát nagyjából megfelezzük (az egyik kicsit lehet nagyobb).
  7. A nagyobbik darabot vékonyra nyújtjuk, és a tepsi aljába helyezzük úgy, hogy az oldalára is felérjen. (Érdemes a kinyújtott tésztát a sodrófára lazán feltekerni, és a tepsi felett visszaereszteni.)
  8. Az alsó tésztarétegen egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket.
  9. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és lezárjuk vele a süteményt. Ilyenkor egy villával megigazíthatjuk az oldalát. A tetejét megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 30 percre.
  10. A lepényt hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk. 

További meggyes recepteket ITT talál! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek