Ha nyár, akkor grillezés. Ha pedig grillezés, akkor grillkolbász. Ez az a műfaj, ami bizonyos értelemben sokkal kevesebb kockázatot tartogat, mint a bepácolt húsok: biztos nem lesz belőle cipőtalp, és a fűszerezéssel, pácolással sem lőhetünk mellé. Ráadásul egy faszenes grillen pillanatok alatt el is készül.
A kényelemnek persze ára van, méghozzá az, hogy ezek a termékek - kevés kivétellel - nem jók. Egyenízű, sóba, ízfokozóba, tartósítószerekbe fullasztott szomorú kis tételek. Sör, fröccs mellé lecsúszik, de túl nagy élvezetet nem okoznak.
Összetevőlista alapján két kivétel van, nincs tartósítószer a legelső és a legutolsó helyezettben, ezekről bővebben később.
A vakteszten kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk, kolbászokat elektromos grillen sütöttük meg, és fehér kenyérrel ettük. Az elérhető maximális pontszám 25 pont volt, 20 fölé egy termék sem jutott.
10. helyezett: Lidl friss, fokhagymás sütnivaló kolbász, 5 pont
Összetevők: 74% sertéshús, sertésszalonna, csemege fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika, 1,1% fokhagyma, őrölt fekete bors, köménymag, étkezési só, antioxidáns: citromsav, sertés vékonybél.
Szomorú tulajdonképpen, hogy a teszt második legszimpibb összetevőlistáját hozó termék messze az utolsó helyen végzett, de sajnos itt a jószándék kevés volt, ez a kolbász nagyon nem finom. Ez egy sós műfaj, de ez azon belül is annyira, de annyira sós, hogy az elmondhatatlan.
„Nem előfőzött, túl darabos és száraz, zsíros és sós." „Hát, ez kb annyira sós, mint az összes többi együttvéve, amik többnyire szintén túl sósak voltak. Marja a számat konkrétan, rémes." „Sült só. Klasszik kolbász szeretett volna lenni, de bárcsak ne akarta volna." „Kemény, sós, nem jó. Nagyon nem jó. Rágós." „Gusztustalan 0 pont"
9 helyezett: Dárdás Fokhagymás Grillkolbász, Penny, 11 pont
Összetevők: sertéshús 93%, ivóvíz, fűszerkeverék [szójafehérje, keményítő, fűszerek sovány tejpor, dextróz, aromák (füstaromát és tejszármazékot), étkezési só, emulgeálószer (E450), cukor, ízfokozók (E621, E635), antioxidánsok (E 316, E330), fűszerkivonatok], sertésbőrke, nitrites pácsó (étkezési só, tartósítószer E250), fokhagyma (0,4%), étkezési sav (E270, E260), fűszerkivonatok, gyümölcskoncentrátum, savanyúságot szabályozó anyag (E 334, E500), sűrítőanyagok (E466, E407, E415), füst. Nyomokban mustárt tartalmaz.
Hosszú összetevőlista, telistele E-vel, ez egy ipari grillkolbász, hiányzik belőle a minőség és a lélek, amit rengeteg adalékanyaggal pótoltak. Nem finom.
„Ez kifejezetten büdös, ami aggasztó, de az ízén nem érezni, akkor sincs hozzá túl sok bizalmam" „ Olyan íze van, mint a rántott zalai felvágottnak. Vagyis nem jó." „Erősen sós, nem tudnám megmondani, milyen állatból van. Zsíros is." „ Kicsit fura íz a fűszerek miatt" „Fujj."
8. helyezett: Nádudvari grillkolbász fokhagymás, 13 pont
Összetevők: sertéshús 93%, ivóvíz, fűszerkeverék [szójafehérje, keményítő, fűszerek, sovány tejpor, dextróz, aromák, (füstaromát és tejszármazékot) étkezési só, emulgeálószer: E450, cukor, ízfokozók: E621, E635, antioxidánsok: E316, E330, fűszerkivonatok], sertés bőrke, nitrites pác só (étkezési só, tartósítőszer (E250)], fokhagyma (0,4%), étkezési sav (E270, E260), fűszerkivonatok, gyümölcskoncentrátum, savanyúságot szabályozó anyagok (E334, E500), sűrítőanyagok (E466, E407, E410, E415), füst.
Kisértetiesen hasonlít az előzőre, ugyanaz a gyártó, ugyanaz az összetevőlista, de saját néven talán az egyel jobb húst tették bele, elég hasonló, de nem pont ugyanolyan értékelést kapott a kollegáktól. Még mindig nem jó.
„Büdös, csakúgy, mint az első (Dárdás. a szerk), evés közben ezen se érezni." „ Ipari virsliíz, só, ízfokozó, felejtős." „Ez is sós virsli." „A szaga fura, de ha elkezded enni jobb." „Nagyon zsíros, de színe jó."
„
7. helyezett: Wiesbauer fokhagymás grill specialitás, 14 pont
Összetevők: Sertéshús (91%), Sertés szalonna, Ivóvíz, Sertés bőrkepép, Étkezési só, Stabilizátor (difoszfátok), Fokhagyma (0,72%), Fűszerek (mustárral), Antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, citromsav), Ízfokozó (nátrium-glutamát), Fűszerkivonatok, Dextróz, Színezék (kárminsav), Tartósítószer (nátrium-nitrit)
Itt is megszaladt a só a termékfejlesztők kezében, mellé jutott még egy kis ízfokozó, ha nem éreznénk eléggé a sót, aztán kevés más.
„fűszeres, vastag, valahogy olyan egynemű az egész," „Nagyon sós, és semmilyen más íze nincs sajnos." „Ez olyan, mint egy sült virsli, csak zsírosabb." „Fűszeres, de jó ízű." „Túl sós"
4. helyezett: . Zimbo fokhagymás grillkolbász, 15 pont
Összetevők: sertéshús (86%), sertésszalonna, ivóvíz, mustár , sertés bőrke, étkezési só, marhahús (2%), fokhagyma (1,5%), emulgeálószer (difoszfátok), fűszerek, antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, aszkorbinsav), ízfokozó (mononátrium-glutamát), szőlőcukor, színezék (kárminsav), fűszerkivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit), füst.
Hármas holtverseny alakult ki a negyedik helyen, ez a 15 pont a 25-ből elég szomorkás, ha azt nézzük, ezen a 2000-2500 forintos kilónkénti áron már milyen jó húsokat vehetnénk, ha azt sütnénk meg bepácolva, mindenki sokkal jobban járna. Ez egy virsliszerű termék, olyan is, mint egy nem nagyon jó virsli.
„Vegetaszaga van és semmi íze" „Ez egy sült virsli. Nem túl jó, de itt még a jobbak közül való." „Ennek is egyenvirsli íze van." „Ropogós, de az íze kicsit fura."
4. helyezett: Kométa serpenyős kolbászka klasszikus, 15 pont
Összetevők: Sertéshús (82%), Ivóvíz, Szalonna, Burgonyakeményítő, Étkezési só, Sertésfehérje, Fűszerek, Stabilizátorok (E451, E450) Növényi rost, Sűrítő anyag (guargumi), Antioxidáns (nátrium-aszkorbát), Élesztőkivonat, Tartósítószer (nátrium-nitrit)
Szintén a virsliszerű vonalat hozza a Kométa serpenyős kolbászkája, nem nagyon bántó, de nem is nagyon finom, egyszerűen ipari. Ezért a termékért legalább már két kollega képes volt őszintén lelkesedni, ha ön tényleg nagyon kedveli a virslit, lehet, hogy ezt önnek találták ki.
„Vékony, ami az átsütésnél előny, finom is". „Aszott kis virsli, sült só." „Ez is húspép csak virslinek álcázva." „Jó az íze."„Fura, műanyagos mellékíz 1 pont
4. helyezett: Tesco grill grillkolbász, 15 pont
Összetevők: Sertéshús, Sertés szalonna, Ivóvíz, Étkezési só, Fűszerek, Fűszerkivonatok, Stabilizátor (difoszfátok), Antioxidáns (aszkorbinsav), Aroma, Tartósítószer (nátrium-nitrit)
A Tesco grillkolbászkái sem sokban különböznek az előző kettőtől, bár őszinte elismerést csak egy munkatársunk érzett ezt kóstolva.
„Vékony, ami jó, mert könnyebben átsül, de ízetlen" „Borsos, és nagy zsír (vagy valami) csomók ropognak benne, undi." „Jó ropogós a héja, jó a fűszerezése is, enyhén csípős, viszont közvetlenül a harapás után, mielőtt beütnek a fűszerek, van egy kissé mosószeres íze is. Döbbenet, hogy még mindig ez volt a legjobb az egész mezőnyből." „Kemény" „Ez jó"
3 helyezett: Landhof Fokhagymás borsos griller, 16pont
Sertéshús (97%), Burgonyakeményítő, Szalonna, Marhahús (1%), Nitrites pácsó (jódozatlan konyhasó, tartósítószer: nátrium-nitrit), Fűszerek (mustárral és zellerrel), Dextróz, Fokhagyma, Bors, Antioxidáns: aszkorbinsav, Ízfokozó: E 621, Stabilizátorok: di-, tri- és polifoszfátok, Sűrítőanyag: E407, E410, E412, E415, E466
2. helyezett: Aldi fokhagymás grillkolbász, 17 pont
Összetevők: sertéshús, 91%, sertésszalonna, ivóvíz, sertés bőrkepép, étkezési só, stabilizátor (E450), fokhagyma (0,72%), fűszerek (mustármag származékot tartalmaz), antioxidánsok (E316, E330, ízfokozó (E621), fűszerkivonatok, dextróz, színezék (E120), tartósítószer (E250)
Aranyérmes: Tóalmási házi készítésű magyaros grillkolbász, 18 pont
Összetevők: sertéshús, sertésszalonna, fűszerkeverék, étkezési só
Gasztrosznob szívem zokog, amiért egy termék ezzel a fantasztikus összetevőlistával csak egyetlen pontot volt képes ráverni az utána jövőre. De örüljünk annak, hogy nyert egy magyar, kézműves, a klasszikus recept alapján gyártott termék. Nyersen frissen töltött vékonyka házikolbászra emlékeztet, megsütve pedig frissen töltött vékonyka sült házikolbászra. Ha tehetik, vegyék és szeressék meg, semmi pácsó, semmi tartósítószer, semmi tejpor, semmi, ami nem odavaló. EZ egy kolbász.
„Túl zsíros." „Na, ez végre egész jó!! Normális a fűszerezése és sertésíze van, mint egy rendes kolbásznak. Klassz." „Nagyon zsíros, nagyon paprikás, mondjuk legalább próbál kicsit más lenni, mint a többi." „Paprikás íze van, de jó! Ez néz ki a legjobban." „Ízetlen, túl puha, rondán piros."
Term ék | Ár/forint | Fajlagos ár/kg | Értékelés (max 25 pont) | Itt vettük |
Tóalmási magyaros grillkolbász | 1195 | 2390 | 18 | Bosnyák téri piac |
Aldi fokhagymás grillkolbász (akciós!) | 419 | 1397 | 17 | Aldi |
Landhof griller | 449 | 2245 | 16 | Spar |
Tesco grillkolbász | 999 | 2498 | 15 | Tesco |
Kométa serpenyős kolbászka | 469 | 1945 | 15 | Tesco |
Zimbo fokhagymás grillkolbász | 749 | 2496 | 15 | Auchan |
Wiesbauer fokhagymás grillspeciaitás | 589 | 1963 | 14 | Tesco |
Nádudvari grillkolbász | 649 | 2163 | 13 | Auchan |
Dárdás grillkolbász | 469 | 1563 | 11 | Penny |
Lidl friss fokhagymás | 699 | 1622 | 5 | Lidl |