Csodamasina, ami megakadályozza az avokádó barnulását

Az avokádó kétségtelenül az egyik legegészségesebb gyümölcs, de ha a tálalásáról van szó, már ha nem szeretnénk megbarnult gyümölcsöt szervírozni a vendégseregnek, az bizony nem egyszerű feladat. A the Guardian szerint egy ausztrál csapat egy új masinával megoldást ígér a nem túl ínycsiklandó oxidációs folyamatra.

Aki rendszeresen vásárol avokádót, az tudja, hogy az avokádó ideális állapota kb. 17 percig tart, előtte túl kemény és keserű, utána szétesős és mállik, amit már nem annyira szívesen eszik meg az ember.

A The Guardian szerint egy ausztrál csapat kifejlesztette az úgynevezett avokádó időgépet, ami megakadályozza a gyors oxidációs folyamatot és lehetővé teszi, hogy a gyümölcs üde maradjon és kívánatos. Ez az új szerkezet már csak azért is különleges, mert vegyszerek nélkül lassítja le a barnulás folyamatát, mindezt a barnulásért felelős enzim kikapcsolásával éri el, (úgynevezett polifenol-oxidáz ) amit a nyomásingadozás által generált gőz teszi lehetővé.

A The Natavo Zero névre keresztelt gép tervezetten egy óra alatt 4000 avokádót lesz képes feldolgozni, szeletelt vagy pépesített formában. Az elkészült végtermékhez már nem kell hozzáadni különböző adalékokat, tartósítószereket, a gép technológiája helyettesítik ezeket. Ezzel az eljárással kevesebb hulladék és állagromlás képződik, azaz a gazdálkodók számára mindez magasabb hozamot, a vásárlóknak pedig több avokádót jelent. 

"Ha megértjük az avokádó életciklusa és barnulás folyamatáért felelős enzimek közötti komplex összefüggést, az lehetővé teszi, hogy 100% -ban természetes, azonnal fogyasztható avokádó szeleteket, kockára darabolt, vagy pépesített terméket készítsünk anélkül, hogy azok vesztenének ízükből, frissességükből, vagy színükből - mondta Jeff Hastings,a Natavo Zero egyik nyilatkozatában.

Egyébként nem ez az egyetlen kidolgozott rendszer, ami az avokádó barnulási folyamatát hivatott megakadályozni. A kaliforniai székhelyű avokádó forgalmazó Calavo is használ egy szerkezetet, az úgynevezett ProRipe VIP-ot.

Ez a masina mintegy furcsa fülként azt hallgatja le, hogy a gyümölcs épp mennyire érett. A gép érzékelői mérik a gyümölcs akusztikus válaszait - vagyis, hogy az miként rezeg. Ez jelzi a gyümölcs általános feszességét és frissességét, így lehetővé teszi, hogy a Calavo garantáltan tudja, milyen érettségi szinten van az avokádó.

A rossz hírünk, hogy ezek a gépek csak ipari méretekben működnek, privát használatra még nem fejlesztették kisebb verziójukat. Viszont vannak házi tippek, amelyekkel késleltetni tudjuk az avokádó barnulási folyamatát.

De hogyan?

Az oxidációtól megvédhetjük egy egyszerű módszerrel az avokádó húsát: citromlével kenjük át az avokádó húsát, tegyük zacskóba, és szorítsuk ki belőle a legtöbb levegőt. Egy másik trükk, amikor egy negyed vöröshagymát vagy lilahagymát aprítunk fel, és a hagymaaprólékra helyezzük rá a fél avokádót héjával együtt, majd ezt követően lezárjuk frissentartó fóliával, és berakjuk a hűtőbe. Ugyan a hagyma csak a héjjal érintkezik, azért ezt a trükköt csak akkor alkalmazzuk, ha nem baj, hogy átveszi a hagymaízt.

Ha pedig a krémet szeretné megóvni a barnulástól, legalábbis egy kis időre, akkor a krém felszínét fedje be frissentartó fóliával, úgy, hogy az a lehető legszorosabban érintkezzen. Vagyis: nyomkodja rá. Ezzel néhány órát lehet nyerni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra