Teszt: mentolos rágók, szevasztok!

Lap-, vagy drazsérágó? Jó kérdés, mindenkinek megvan a kedvence, mi most az utóbbiakat kóstoltuk. Ami érdekelt minket: milyen és mennyire erős az íze, milyen a cukormáz rajta, jól rágható-e, és mennyi ideig tartja meg vajon az ízét.

Próbáltunk borsmenta (peppermint) ízesítésűeket beszerezni, ez elég nehéznek bizonyult, úgyhogy maradtunk annál, hogy a kék csomagolásúakat teszteljük. Így került a tesztbe Orbit, Airwaves, Winterfresh, Lidl és Aldi sajátmárkás rágó.

DSC6496
Kaszás Tamás / Dívány

A maximálisan elérhető 25 pontból a legjobb is csak 18-at kapott, lett viszont három harmadik helyezett. A rágókat kizárólag ízre és állagra pontoztuk, nem tudományos alapon teszteltünk.

Hatodik helyezett: Winterfresh, 13,5 pont

Összetevők: Édesítőszerek: szorbit, maltit, maltitszirup, mannit, aszpartám, aceszulfám K, Gumialap (szójalecitint tartalmaz), Aromák, Sűrítő anyag: gumiarábikum, Nedvesítőszer: glicerin, Fényező anyag: kalcium-karbonát, Színezék: E171, Fényező anyag: karnaubaviasz, Antioxidáns: BHA.

Az ízmegmaradásban voltak nézeteltérések a kollégák között, volt olyan, aki hosszabb ideig érezte az ízét, valakinek meg már 15 perc után elillant az aroma. Erősnek erős, és állítólag még a fokhagymás lángos szagát is elveszi. Azért legyen szíves, fokhagymás lángos után azért ne lehelgessen ide-oda, még akkor sem, ha ezt a terméket rágcsálja. Főleg ne egy szerkesztőségben, vagy tömegközlekedésen. Köszönjük.

DSC6451
Kaszás Tamás / Dívány

„Erősen kezd, de hamar elmegy az íze, kicsit száraz a végeredmény. 15 perc után elmegy az íze.” „Nem annyira finom, viszont az ízét az átlagosnál tovább éreztem.” „Semmi flanc, csak a kellemes mentaíz, ami tökéletesen elnyomja a fokhagymás lángos utáni intenzív szájbűzt! Az igazi mentolos rágók öregapja és origója!” „Ez is fura, ugyanaz az eukaliptuszos (vagy milyen) aroma, mint az egyes (Airwaves. a szerk). Én nem ezt a vonalat szeretem.” 

Bronzérmes: Jetgum, 14 pont  

Összetevők:  Édesítőszerek: szorbitok, maltitok, izomalt, mannit, szukralóz, rágógumi-alapanyag, glicerin, természetes aromák,  gumiarábikum, titán-dioxid,  Fényezőanyag: karnaubaviasz, talkum. 

Úgy tűnik, hogy eléggé egy vonalat képviselnek a saját márkás rágók, ugyanis a lidlös és aldis rágók ugyanannyi pontot kaptak, így kerültek a harmadik helyre. Ennek a rágónak kicsit meztelencsigás érzete van, mert a cukormáz rajta nagyon vékony, ellenben ropog. Nem annyira mentolos, és valaki szerint citrusos is. Hm.

DSC6462
Kaszás Tamás / Dívány

„Hamar elmegy az íze, édes.” „Ez jó! Kellemes íz és állag.” „Nagyon kellemes, enyhén citrusos íz, ami felidézi bennem a régi balatoni nyaralások emlékét, amikor még nem ezek a hangyafasznyi kis drazsék jelentették a mentolos rágót, hanem a bazársoron, a vízipisztoly meg a csipogó kulcstartó mellé vett, szájba hajtogatható Wrigley's Spearmint lapocskák!” „Ó, ez borzasztó! Morzsálódk, de közben túl gumis, túl édes, és már akkor sem csíp, amikor még szét sem rágtam.” 

Bronzérmes: Freshlife, 14 pont

Összetevők: Édesítőszer: xilit 36%, rágógumi-alapanyag, szorbit, mannit, maltiszirup, E414, aromák, színezékek, aszpartám, aceszulfám K, napraforgólecitin, fényezőanyag E903.

Hasonlít az Orbitra, de nem annyira mentolos. És tényleg, bárcsak hasonlítana az Ipekakuánára, ahogyan egyik kollégám írja, de sajnos ez a többieknek nem tűnt fel. 

DSC6457
Kaszás Tamás / Dívány
„Nem annyira túl erős, de hamar elmegy az íze.” „Jó az íze, bírtam.” „A bűnrossz Ipekakuána-köptetőkre emlékeztető, az intenzív íz nagyon hamar, pár rágás után vízízzé válik.” „Furán kemény állag, közben mégis szemcsés, nem jó.”

Bronzérmes: Liquids, 14 pont

Összetevők: Édesítőszerek: maltitok, rágógumi-alapanyag, Édesítőszerek: mannit, szorbitok, glicerin, aromák, zselatin, titán-dioxid, brillantkék FCF, aszpartám, napraforgólecitinek, aceszulfám-K, Fényezőanyag: karnaubaviasz, stabilizátor: karboxi-metil-cellulóz.

Furcsa párna alakjuk van a rágóknak, rettentő vékony a cukorbevonat, ellenben ropogós. Ha általában a reklám szerint dobálja befelé a rágókat, tehát egyszerre kettőt rá, ebből akkor elég lesz csak egyet kivennie a dobozból, mert nagy.

DSC6456
Kaszás Tamás / Dívány

„Hatalmasnagy, belül folyós, ami jó, de végig túl nagy marad a számban. (Előnye lehet, hogy míg a többiből sokan kettőt esznek egyszerre, ebből egy is elég.)” „Elég keskeny a cukorbevonat, viszont időbe telik, mire el lehet ropogtatni. Utána az íze átlagos.” „Kellemesen nagy méretű, enyhén fogkrémízű, de nagyon jól rágható rágó.” „Furcsán is néz ki, a külső héja nagyon ropogós, az íze viszont átlagos olcsórágóíz.”

Ezüstérmes: Airwaves, 17 pont

Összetevők: Édesítőszerek: szorbit, izomalt, maltitszirup, aszpartám, aszpartám-aceszulfámsó, aceszulfám K, Gumialap (szójalecitint tartalmaz), Fényezőanyag: kalcium-karbonát, Aromák, Sűrítőanyag: gumiarábikum, Nedvesítőszer: glicerin, Színezék: E171, Fényezőanyag: karnaubaviasz, Antioxidáns: BHA, Színezékek: E133, E160a.

Enyhén ánizsos ez a rágó, ezt nem árt tudni vásárlás előtt. Biztosan jól tisztítja a légutakat is, mert elég erős, talán még a hagymaszagot is tompítja. A színe egy kissé bizarr, „hupizöldes”, ami nem igazán bizalomgerjesztő - gondoljon csak a sportvizekre. Az ízét elég sokáig megtartja.

DSC6455
Kaszás Tamás / Dívány
„Zöld színű, az a típusú agresszíven mentolos, amit én nem annyira szeretek.” „Elég hamar elmegy az íze sajnos.” „Intenzív ízbomba és "orrodat is tisztíccsa"-érzés az elején, rossz ánizsos utóízzel párosítva.” „Elsőre erősen csíp, van egy kis vietnámi balzsamos jellege. Pár perc után már inkább csak valami édes, de mégis hideg érzés marad.”

Aranyérmes: Orbit, 18 pont

Összetevők: Édesítőszerek: xilit, szorbit, mannit, aszpartám, aszpartám-aceszulfámsó, aceszulfám K, Gumialap, Sűrítőanyag: gumiarábikum, Aromák, Nedvesítőszer: glicerin, Emulgeálószer: szójalecitin, Színezék: E171, Fényezőanyag: karnaubaviasz, Antioxidáns: BHA.

Egy tesztelő volt csak, aki fintorgott az Orbittól, a többiek viszont nem ismerték fel. Az íze hamarabb elmegy, mint az Airwavesnek, ráadásul ennek van egy kis édeskés beütése is. Egészen sokáig megmarad az íze, de úgy véljük, az Orbitot nem kell bemutatni...

DSC6454
Kaszás Tamás / Dívány
„Ez már a szokásos fehér, nekem ez is túl erős.” „Erőteljes íze van az elején, aztán ez el is múlik.” „Borzasztó kesernyés bormentás vacak.” „Jaj, hát ez jó. Orbit? Mentolos, csípős és édeskés, finom.” „Nem túl csípős, nem is annyira jellegzetes, de legalább nem bántó.”
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Orbit 135 9642 18 Tesco
Airwaves 159 11357 17 Penny Market
Freshlife (Aldi) 399 6333 14 Aldi
Liquids peppermint (Lidl) 599 6112 14 Lidl
Jetgum (Lidl) 479 3684 14 Lidl
Winterfresh 142 9642 13,5 Auchan
Oszd meg másokkal is!
Mustra