Idén is kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és a verseny tizenöt éves történetében most először rendezték meg a gálát New Yorkban.
Az élen tavalyhoz képest egy kis átrendeződés történt; a tavalyi második helyezett, Massimo Bottura séf által vezetett Osteria Francescana nevű modenai étterem lett az első. A verseny történetében most nyert először olasz étterem. Jókuti András is beszámolt a New York-i díjkiosztóról, blogjára fel is töltött egy videót, amin látszik, ahogy Botturában – miután kihirdették a második helyezettet, ami nem az ő étterme lett – tudatosult a győzelem, egyszerűen leesett a székről izgalmában vagy a meghatottságtól. A győzelmet az indoklás szerint a séf páratlan kreativitásának, rendkívüli tudásának, illetve kiolthatatlan szenvedélyének és acélos eltökéltségének köszönhette.
Az étterem még mindig csak tizenkét asztallal működik, és a degusztációs menük mellett a la carte is rendelhetnek a vendégek. Előételek már potom 60 euróért is vannak, a fő fogásokért 80 eurót kell fizetni. Ha valaki menüben gondolkodik, az gyűjtögessen előtte pár hónapig, ugyanis 180 és 200 euró között tud hozzájutni, és ebben még nincs benne a bor.
A második helyezett a tavalyi első lett, vagyis az El celler de can roca Gironában. A New York-i Eleven Madison Park, ami tavaly még az ötödik helyen végzett, most megcsípte a harmadik helyet.
A meghatódott Bottura azt ecsetelte beszédében, hogy az elmúlt 15 évben gyökeres változáson ment át a gasztronómia. És persze arról is biztosította a közönséget, hogy a séfek nem mint vetélytársak vannak jelen, hanem mint barátok. Aztán el is ment a gála utáni buliba dj-zni egyet.
Az is említésre méltó, hogy Heston Blumenthal étterme, a Dinner by Heston Blumenthal több mint húsz helyet csúszott hátra, és a tavalyi hetedik helyezés után idén a negyvenötödik lett. Az életműdíjat a L'Arpége séfje, Alain Passard kapta, a legjobb női séf pedig a San Franciscói Atelier Crenn-ben munkálkodó, Dominique Crenn lett.
Itt a világ 50 legjobb éttermének 2016-os listája:
- Osteria Francescana (Modena, Olaszország)
- El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
- Eleven Madison Park (New York City, USA)
- Central (Lima, Peru)
- Noma (Koppenhága, Dánia)
- Mirazur (Menton, Franciaország)
- Mugaritz (Errenteria, Spanyolo.)
- Narisawa (Tokió, Japan)
- Steirereck (Bécs, Ausztria)
- Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolo.)
- D.O.M. (São Paulo, Brazília)
- Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
- Maido (Lima, Peru)
- The Ledbury (London, Nagy-Britannia)
- Alinea (Chicago, USA)
- Azurmendi (Larrabetzu, Spanyolo.)
- Piazza Duomo (Alba, Olaszor.)
- White Rabbit (Moszkva, Oroszo.)
- L'Arpege (Párizs, Franciao.)
- Amber (Hongkong)
- Arzak (San Sebastian, Spanyolo.)
- Test Kitchen (Fokváros, Dél-Afrika)
- Gaggan (Bangkok, Thaiföld)
- Le Bernardin (New York, USA)
- Pujol (Mexikóváros, Mexikó)
- The Clove Club (London, UK)
- Saison (San Francisco, USA)
- Geranium (Koppenhága, Dánia)
- Tickets (Barcelona, Spanyolo.)
- Astrid y Gaston (Lima, Peru)
- RyuGin (Tokió, Japán)
- Restaurant Andre (Szingapúr)
- Attica (Melbourne, Ausztrália)
- Restaurant Tim Raue (Berlin, Németo.)
- Vendôme (Bergisch Gladbach, Németo.)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Nahm (Bangkok, Thaiföld)
- De Librije (Zwolle, Hollandia)
- Le Calandre (Rubano, Olaszo.)
- Relae (Koppenhága, Dánia)
- Fäviken (Järpen, Svédország)
- Ultraviolet (Shanghai, Kína)
- Biko (Mexikóváros, Mexikó)
- Estela (New York, USA)
- Dinner by Heston Blumenthal (London,Nagy-Britannia)
- Combal Zero (Rivoli, Olaszo.)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Svájc)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
- QuiQue Dacosta (Denia, Spanyolo.)
- Septime (Párizs, Franciao.)
És ha valaki kíváncsi az első száz legjobb étterem listájára, akkor ide kell kattintania.