Teszt: az emeletes csokis keksz átverés

Képtelenség nyálcsorgatás nélkül írni a szendvicskekszekről, ezeket mindenki imádja, sőt, eddig mi is azt hittük, hogy imádjuk őket. A teszt viszont mégsem volt annyira remek meló, mint amilyennek tűnik. Kilenc terméket végigkóstolni igazán embert próbáló feladat, mert annyira azért mégsem jók ezek a kekszek. Pláne ekkora mennyiségben.

Erre a kóstolóra kilenc termék nevezett be, az ötletadó a leginkább ismert a „Hit” volt – ami a méltán híres, német Bahlsen cég terméke. Ehhez hasonlót mára mindenhol kapunk sajátmárkásban is, így jött össze a mezőny.

A teszt során kizárólag az érdekelt bennünket, hogy milyen a termékek ízre és állagra, fontos volt a keksz omlóssága, ropogóssága, illetve a csokoládékréme íze. Azt is néztük, hogy milyen arányban van a keksz és a krém, nyilván ez sem elhanyagolható szempont a szendvicskeksz vásárlásánál.

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, gondoltuk, nem nagyon lehet mellélőni egy ilyen termékkel, hiszen amiben csokoládé van, az csak jó lehet. Jó, nem mindig. Mutatjuk az eredményeket: 

Utolsó helyezett: Trend, 12 pont

Összetétel: Búzaliszt, Cukor, Növényi zsírok: (pálmazsír, shea vaj), Rozsliszt, Kukoricakeményítő, Napraforgó étolaj, Étkezési savópor, Laktóz, Glükóz-fruktózszirup, Térfogatnövelő szerek: (ammónium- és nátrium-karbonát, kálium-tartarát), Csokoládé 1%, Maltodextrin, Sovány kakaópor, Só, Emulgeálószer: (napraforgó lecitin, szójalecitin), Aromák, Antioxidáns: (rozmaring kivonat).

Egy kóstoló volt csak aki bírta ezt a terméket, még mindig nem pontosan értjük, hogy mi is az amiért rajongott. A krém a kekszek között ehetetlen (többeknél kiverte a biztosítékot), a kekszek meg egyáltalán nem adják a várt ízvilágot. 

MG 0051
„Betonnal kevert keksz. Grafitceruzaíze van a krémnek.” „Ez ehetetlen, háztartási keksz és valami értelmezhetetlen vegyianyag keveréke.” „Nagyon hóka töltelék, íze sincs, a keksz klasszik háztartási keksz.” „Ez olyan mint egy háztartási keksz kevés krémmel, de nekem tetszik.”

Nyolcadik helyezett: Gullón, 16 pont

Összetevők: Búzaliszt, Étcsokoládé krém 37% (cukor, növényi zsír (pálmaolaj), természetes kakaópor 15,5%, búzakeményítő, emulgeálószer: szójalecitin, vanília aroma), Glükóz és fruktóz szirup, Növényi olaj (pálmaolaj), Cukor, Térfogatnövelő szer: nátrium és ammónium bikarbonát, Porított tejszármazék (tejfehérje, sovány tejpor), Tej dekoráció (sovány tejpor), Só, Emulgeálószer: szójalecitin, Antioxidáns: nátrium metabiszulfit, Vanília aroma.

Jó omlós a keksz, a kakaós krémet kicsit elcseszték, lenne még mit finomítani rajta. Cserébe viszont nem is olcsó.

MG 0040
„Ez tortabevonó ízű.” „Avas margarin, kakaóval.” „A töltelék kevésbé édes, mint a többi, de van egy ilyen pálmazsíros mellékíze.”

Hetedik helyezett: Sondey (Lidl), 18 pont

Összetétel: Búzaliszt, Cukor, Növényi zsírok: (pálmazsír, kókuszzsír, pálmamag), zsírszegény kakaópor 5,5%, Glükózszirup, Térfogatnövelő szerek: (ammónium- és nátrium-karbonát), só, sovány tejpor, tejsavókészítmény, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-karbonátok.

Nem kifejezetten omlós a lidlös keksz, ellenben enyhén sós, amivel nyilván a rettentő édes krémet szeretnék ellensúlyozni. A koncepció jó lenne, de valahogy ez még nem állt össze. 

MG 0033
„Ez büntet.” „Nem az igazi, de nem tudok róla rosszat mondani.” „Gejl töltelék, gejl keksz.” „Szétesős, tömör a krém, nem finom.”

Hatodik helyezett: Prince, 18,5 pont

Összetétel: Búzaőrlemények 50,1%, cukor,  Növényi olajok (pálmaétolaj, repceétolaj),  zsírszegény kakaópor 4,5%,  Glükózszirup, búzakeményítő, Térfogatnövelő szerek: (ammónium- és nátrium-karbonátok, difoszfátok), lecitinek, étkezési só,  sovány tejpor, tejcukor, tejfehérje, aroma.

Itt a keksz az teljesen kifogástalan volt, a krémet viszont többen nem tudták értelmezni. Jó, persze nem ehetetlen, de egy átlagos, közepes termék. Ár-érték arányban volt jobb is a teszten, ezt kevésbé diplomatikusan úgy is mondhatnánk, hogy messze a legdrágább a mezőnyben, és nem is nagyon jó.

MG 0036

„Ez szörnyű.”  „Ez mogyorós nem csokis, ami számomra disszonáns.” „Kakaós ízű töltelék, ropogós, jellegtelen keksz.” „Omlós, de ízetlen vacak.”

Ötödik helyezett: Arluy Jumbo, 20 pont

Összetétel: Búzaliszt, Csokoládé ízű krém 30%,  zsírszegény kakaópor 4,9%, savópor, aroma, vanília, napraforgó lecitin, növényi olaj(pálma), cukor,  Glükóz-fruktóz szirup, ízfokozó, savópor, só, aroma, nátrium-metabilsulfit.

Ez pont az ellentéte az előző Prince-nek, a csokoládé krém jó benne, a keksz viszont túl kemény és egyáltalán nem omlós. Úgy kellene, hogy a Prince keksze és ennek a tölteléke legyen összeboronálva és akkor kétségkívül pályázhatna akár a dobogóra is. Így viszont 35 pontból csak 20-at kaphatott. 

MG 0038

„Kicsit a pilótára hajaz a csokikrém, csak a keksz része borzalmas.” „Enyhe vaníliás ízvilág, klasszikus belső.” „Kemény keksz, kicsit mogyorós-nutellás ízű töltelék. Közepes.” „Kemény, édesítőízű.” 

Negyedik helyezett: Finest Bakers (Aldi), 21 pont

Összetétel: Búzaliszt, Cukor, Növényi zsírok: (pálmazsír, kókuszzsír, pálmamag), zsírszegény kakaópor 5,5%, Glükózszirup, Térfogatnövelő szerek: (ammónium- és nátrium-karbonát), só, sovány tejpor, tejsavókészítmény, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-karbonátok.

Az összetevői megegyeznek a lidlös keksszel, mégis valahogy jobban képviseli a szendvicskeksz-műfajt. Ami biztos, ez is borzasztó édes, de legalább nem annyira fojtósan, mint a többi. 

MG 0046
„Tortabevonó benne a csokoládé.” „Édesebb csoki betét, vajas keksz. Nem rossz.” „Ebben a mezőnyben ez egész jó, legalább nincs erős mellékíze.” „Nem annyira édes, mint a többbiek, de ez nem is baj.” „Szerintem ez tök olyan, mint a 3-as. (Lidlös keksz. - a szerk.)”

Bronzérmes: SPAR 21,5 pont

Összetétel: Búzaliszt, Cukor, Növényi zsírok: (pálmazsír, kókuszzsír, pálmamag), zsírszegény kakaópor 5,5%, Glükózszirup, Térfogatnövelő szerek: (ammónium- és nátrium-karbonát), étkezési só, sovány tejpor, tejsavókészítmény, savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium-karbonátok.

Ismét egy azonos összetevőlista, a lidlös, sparos és az aldis kekszek teljesen megegyeznek ezen a téren, nyilván az alapanyagokban lehet eltérés, azért is a pontszámbeli különbség. A többség meg volt elégedve ezzel a termékkel, de még mindig nem átütően jó ez sem. 

MG 0050
„Fura mellékíze van a csokinak.” „Ez nagyon finom.” „Finom lenne, ha nem lenne gyomorforgatóan édes.” „Omlós, finom.”

Ezüstérmes: Hit, 25,5 pont

Összetétel: Búzaliszt, Cukor, Növényi zsírok (pálma, kókusz), Zsírszegény kakaópor (3,4%), Glükóz-fruktóz szirup, Tejsavópor, Térfogatnövelő szerek: ammónium-karbonátok és nátrium-karbonátok, Csokoládépor (0,1%) [cukor, kakaópor], Étkezési só, Savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, Sovány tejpor, Emulgeálószerek: lecitinek, Aroma, Teljes tojáspor.

A vakteszten mégsem szerepelt annyira jól a Hit, mint ahogyan azt gondoltuk volna, de még így is sikerült fölényesen megszereznie a második helyet. Hozza a szokásos ízt, nosztalgiázni és édességvágyat csökkenteni is tökéletes.

MG 0043
„Nagyon édes és gejl.” „Semmi extra, elropogtatom és kész.” „Nincs valami sok íze a tölteléknek, a keksz édes.” „Sósabb a tésztája, de ez jó.”

Aranyérmes: Penny Doppel Keks, 29,5 pont

Összetétel keksz: Búzaliszt, Cukor, Növényi zsírok: (pálmazsír),  Glükózszirup,  Térfogatnövelő szerek: (ammónium-hidrogén-karbonát),  sovány tejpor,  étkezési só, napraforgólecitin.  Összetétel kakaókrém: cukor, pálmazsír,  zsírszegény kakaópor 12%, napraforgólecitin.

És akkor kifújhatja a levegőt, elérkeztünk a „bármikor azonnal befalnánk az egész csomagot” kategóriához. Ja, hogy csak egy ilyen szendvicskekszet találtunk?! Akkor kénytelen lesz ezt megkóstolni. És még az ára is a legjobbak között van! Penny, gratulálunk!

MG 0047

„Kicsit kesernyés a kakaó, ez bejön.” „Teljesen korrekt.” „Semleges, nem rossz, nem jó.” „Ez nagyon hasonlít a Hitre, tetszik!”

Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés (max. 35 pont) Itt vettük
Penny Doppel Keks 439 878 29,5 Penny Market
Hit 439 1995 25,5 Tesco
SPAR 439 878  21,5 SPAR
Finest Bakers (Aldi) 469 938 21 Aldi
Arluy Jumbo 699 1398 20 Auchan
Prince 749 2496 18,5 Auchan
Sondey (Lidl) 439 878 18 Lidl
Gullón 479 1916 16 Tesco
Trend 172 1042 12 Auchan
 
 
 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra