Teszt: jeges teát porból? Kipróbáltuk!

Úgy tűnik végre itt a meleg, lehet izzadni a tömegközlekedési járatokon meg az irodában, ahol persze már megint nem működik a klíma. Ja, nem mintha a kombinón, vagy pár a buszokon olyan szuperül funkcionálna.

Ha meg meleg van, és izzadunk, jól esne egy jó kis jeges tea. Az ideális jeges tea ízét úgy tudnánk definiálni, hogy remek szomjoltó, kissé fanyar ízzel. Ezt egyébként simán lehet abszolválni ha az ember fog egy jó kis teafüvet, meglengeti a forró vízben, aztán a kancsót beteszi a hűtőbe, és hidegen megissza a teát. Csak hát akadnak olyan pillanatok, amikor teljességgel lehetetlen ennyit pepecselni, és azonnal szükség van a jeges teára, ilyenkor jön el a tasakos porok ideje. 

Nos, akkor megmutatjuk, hogy melyik az általunk próbált jeges tea italporok közül a legjobb, vagyis, amit mi a legjobbnak ítéltünk. Pontozásnál az íz és az illat számított, fontos volt, hogy ne lehessen érezni az édesítő ízét, illetve műíze se nagyon legyen (mert azért sajnos ez elkerülhetelen ezeknél a termékeknél), ne tapadjon össze a száj a sok cukortól, és ne legyen mellékíze.

MG 9121

A kóstolóba összesen hétféle termék került, két kakukktojással: az egyik egy sima, flakonos citromos jeges tea volt, illetve a másik meg egy olyan italpor, aminek citromos íze van. Kíváncsiak voltunk, hogy ezek mennyiben térnek el a poros jegesteák ízétől. Az egyik nagyon, a másik meg alig.

Az italokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag az ízre mentünk rá és próbáltuk a legjobbat megtalálni az öt por közül. Azért - ahogyan az már lenni szokott - kiírtuk az összetevőiket is, csak, hogy ne okozzon olyan nagy meglepetést, mégis miért annyira irtó furcsa ízű az ezekből összeálíított jeges tea.  

Mindegyik teát az előírtak szerint kevertük be, és arra jutottunk, hogy minden esetben lehetett volna sokkal több a víz és kevesebb a por, mivel minden termék borzasztóan túl van édesítőzve. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, jó sok középmezőnyös lett és nagyjából ennyi. 

Utolsó helyezett: Bolero citromos teaitalpor, 6,5 pont

Összetevők: Étkezési sav: citromsav, feketetea kivonat (22,5 %), Maltodextrin, Aromák, Édesítőszerek: aszpartám*, aceszulfám K, Savanyúságot szabályzó anyagok: trinátrium-citrát, Csomósodást gátló anyag: trikalcium foszfát, Sűrítőanyag: xantángumi, nátrium-karboxi-metil cellulóz, gumiarábikum, C-vitamin, *Fenil-alanin-forrást tartalmaz.

Gondolta volna, hogy a legismertebb italpor végez az utolsó helyen? Mi sem! Tényleg, amióta az italporokat feltalálták, a Bolero ott van minden bolt polcán, ráadásul nagyon színes, „vegyél meg” tasakokban, egyszeri használatra. Irtó praktikus, hogy nem kell egy 300-500 grammos kiszerelést megvenni, ha az ember éppen porból készült ice tea-re vágyakozik. Aztán jön a csalódás, hogy mégis csak a nagyobbat kellett volna megvenni, ami ráadásul még olcsóbb is fajlagosan. Egy tasak ebből egyébként másfél liter italhoz elegendő. 

MG 9106
„Irgalmatlanul édes, összeragad a szám, pedig már fel is vizeztem pluszban.”  Iszonyatoan édes és a citromsav aroma dominál benne.” „A korábbiaknál is borzasztóbb, hígított kávézaccszerű, keserű vacak!” „Irtó édes!!!! Lócitrom szaga van, borzasztó mű.”

Negyedik helyezett: Party citromos teaitalpor, 12 pont (Penny Market)

Összetevők: cukor, glükóz, citromsav, fekete tea kivonat (0,1%), színezék: szulfitos ammóniás karamell), aroma, C-vitamin.

Talán ez a legédesebb az összes közül, hasonlít az íze az olvasztott cukoréra, a teára már kevésbé. Illata nem sok van, ezt viszont ellensúlyozták a tömény édességével és citromaromával. 

MG 9108
„Citromsav és cukor, ennyi.” „Ez főleg édes. Meg édes. Nem keveredett fel rendesen.” „Borzasztó műanyag íz párosul olyan elemi erejű citromaromás utóízzel, hogy ökölbe szorult tőle az arcom! Ráadásul undorító darabkák ültek ki a pohár aljára.” „Édes, nagyon édes, borzasztóan édes.”

Bronzérmes: Sir Edward citromos teaitalpor, 17 pont (Lidl)

Összetevők: cukor, glükóz, citromsav, fekete tea kivonat (0,1%), citrompor, színezék: szulfitos-ammóniás karamell), aroma, C-vitamin.

Egészen jó a lidlös tea, de csak a többihez képest, mert egyébként ez sem egy leányálom sajnos. Ha az előírtnál kicsivel több vizet önt hozzá, talán jobban jár és még belelöttyinthet egy kis citromlevet is. Ja, akkor már inkább készítsen egy limonádét. Bronzérmes lett, de a maximális 35-től, elég messze van ez a 17 pont. Jó, persze nem mintha az első helyezettek 21 pontja sok lenne, ugye.

MG 9112
„Cukor, cukor, cukor, más íze meg nincs.” „Ennek nincs íze, felvizetett lipton sajnos.” „Felüdülés a többi szörnyűséghez képest, csak sajnos borzasztó kesernyés az utóíze.”

Aranyérmes: Ekland citromos teaitalpor, 21 pont (Tesco)

Összetevők: cukor, glükóz, citromsav, fekete tea kivonat (0,1%), citrompor (0,1%), színezék: szulfitos-ammóniás karamell), aroma, C-vitamin.

Íme az egyik nyertes, a Tescóban lőttük, de nem sajátmárkás termék. Az íze vállalható, bár ezt is túl édesnek ítéltük, szóval nem árt neki a vizezés. 

MG 9110
„Ennek van egy ilyen érdekes vécéillatosító beütése. Nagyon édes.” „Minden tekintetben olyan mint az előzőek: műanyag, édes, de közben savanykás is.” „PEZ-ízű, cukros lötty.”  „Kegyetlenül savanyú.”

5. Aranyérmes: Citrom ízű teaitalpor, 21 pont (Aldi)

Összetevők: cukor, glükóz, citromsav, fekete tea kivonat (0,5%), citromlé koncentrátum por 0,03%,  színezék: szulfitos-ammóniás karamell), aroma, C-vitamin.

Az egyik legjobb termék ezen a teszten, az aldis tea volt. Végre egy olyan por, amelynek semmilyen mellék-, és utóíze nem volt. Oké, ez is rettentő édes, érdemes megduplázni hozzá a vízadagot. Ha már mindenképpen italporból szeretnék készíteni a teát, ezt nyugodtan ajánljuk. 

MG 9115
„Jé, ebben van egy kis teaaroma!” „Ezt GL-terheléses vizsgálatra lenne érdemes bevetni.” „Nem rossz, de a cukros utóíz sajna itt is domináns.” „Kellemes, felüdülés a többihez képest.”

Kakukktojás 

Nestea Nestea, 21 pont

Összetevők: Víz, Cukor, Fruktóz, Étkezési sav: citromsav, Természetes tea- és citrom aroma, Egyéb természetes aromák, Teakivonat (0,1%), Citromlé 0,1% (sűrítményből), Savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát, Antioxidáns: aszkorbinsav, Édesítőszer: szteviol glikozidok, Kevesebb, mint 1% gyümölcslével.

Ez a tea azért került be a tesztbe, hogy kiderüljön, van-e ízbeli különbség a porok és flakonos tea között. igazság szerint, sokkal átütőbb eltérésre számítottunk, ehhez képest ez is csak 21 pontot kapott.

MG 9117
„Gyári jegestea íze van, vagyis sok cukor és sok citromsav, icipicit keserű, de nem a rossz módon.” „Whiskey színű, enyhén citromos, értékelem, hogy nem nagyon édes, savanyú a lecsengés.” „Tipikus savanykás italpor íz, de olyan intenzitással, hogy a gyomrom is megfájdult tőle.” „Ezt meginnám, sokkal rosszabbra számítottam az italporoknál, ez jó.”

Bolero citromos italpor, 2 pont

Összetevők: Étkezési savak: citromsav, almasav, Maltodextrin, Aromák, Édesítőszerek: aszpartám*, Aceszulfám K, Savanyúságot szabályzó anyagok: trinátrium-citrát, Csomósodást gátló anyag: trikalcium foszfát, Sűrítőanyag: xantángumi, nátrium-karboxi-metil cellulóz, gumiarábikum, C-vitamin, Színezékek: kurkumin, *Fenil-alanin-forrást tartalmaz.

MG 9105

Ha jót akar, ilyet soha nem vesz. De tényleg. Soha. 

„Ó atyaég, ez borzalmas. A citromsavas zsákba beleborult egy üveg motorolaj, vagy mi ez a borzalmas mellékíz? Na ezt soha!” „Összerántja az ízlelőbimbókat, borzalmas. Még annál is rosszabb.” „Visszahányt limonádé, aminek már a szaga is büntet, nemhogy az íze!”
 
Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés (max. 35 pont) Itt vettük
Citrom ízű teaitalpor 299 855 21 Aldi
Ekland citromos teaitalpor 369 1230 21 Tesco
Sir Edward citromos teaitalpor 229 655 17 Lidl
Party citromos teaitalpor 229 655 12 Penny Market
Bolero citromos teaitalpor 88 977 6,5 Tesco
Kakukktojás            
Bolero citromos italpor 88 977 2 Auchan
Nestea citromos 349 233 21 Tesco
 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra