Szuperreggelik: granola – saját müzlit a tálkába!

A granola tulajdonképpen egy sült müzlikeverék, ami általában zab- vagy más gabonapehelyből, magvakból, aszalványokból készül. A hozzáadott zsiradéktól és édesítőtől szépen megpirul a sütőben, és akár egy hétre előre elkészítheti a reggelijét.

granola 1
Katuci

 Az összetételét kedvünk szerint variálhatjuk, fűszerezhetjük, így nem lesz unalmas. Az én kedvencem a mogyorós-tonkababos, a gyerekeké a csokis-kókuszos. Csatosüvegbe csomagolva gasztroajándék is lehet. Tegye csinos kis üvegbe, és már viheti akár a munkahelyére is! 

Az összetevőket bioboltban vagy drogériában szoktam venni, ott mindent lehet kapni hozzá.

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely (lehet keverék is)
15 dkg olajos mag (mogyoró, mandula, dió, kesudió…)
5 dkg aszalvány (mazsola, vörösáfonya, meggy…)
8 dkg méz, agávé- vagy juharszirup (a felét pótolhatja cukorral vagy valamilyen természetes cukorpótlóval)
5 dkg zsiradék (kókuszolaj, olvasztott vaj…)
egy nagy csipet só
tetszőleges fűszerek (vanília, tonkabab, fahéj, kardamom…)

  1. A zsiradékot (nálam mindig kókuszolaj, nem hidrogénezett!) összeolvasztjuk az édesítő sziruppal/cukorral/választott édesítőszerrel (ez általában agávé, bár sok negatív dogot is olvastam róla, szóval ezt mindenki válassza meg szabadon). Hozzáadjuk a fűszer(eke)t és a sót, elkeverjük.
  2. Egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet a durvára vágott magokkal.
  3. Ráöntjük az édesített, fűszerezett kókuszolajat, és alaposan összeforgatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítjük, és 120 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Nagyjából 5 percenként érdemes átkeverni, hogy egyenletesen piruljon. Akkor jó, ha még nem sült meg nagyon, mert akkor kemény lehet. Kivéve a sütőből belekeverjük a mazsolát vagy más aszalványt. 
  5. Hagyjuk kihűlni, majd csomagoljuk el jól záródó tárolóedénybe. 
granola 2
Katuci

Ehetjük tejjel/növényi tejjel, sűrű natúr joghurttal, keverhetünk bele friss gyümölcsöt, de akár össze is főzhetjük/mikrózhatjuk fele tej-fele vízzel két három perc alatt, és akkor egy, a szokásosnál tartalmasabb zabkását kapunk. A zabpehelynek egyébként különösen jól áll az édesítetlen kókusztej és a mandulatej.

Tipp: Ha rendszeresen időszűkében van reggel, és nincs pár perce sem, hogy megvárja, míg kicsit megpuhul a keverék a folyadékban, joghurtban, nyugodtan keverje be a reggeli adagot este, fedje le, és tegye úgy a hűtőbe. Akkor tényleg csak előkapni és bekanalazni kell.

Ha bukik a szuperreggelikre, próbálja ki a kókusztejes chiapudingot, vagy a vegán omlettet, esetleg a vegán, tojásmentes omletmuffint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra