Sütiiskola: így készül a búrkifli házilag

A klasszikus búrkiflit sokkal egyszerűbb elkészíteni otthon, mint gondolnánk. Bolti vagy házi készítésű leveles tésztára van hozzá szükség, a töltelék pedig pár perc alatt elkészül. A tojáshab-alapú búrhab, amivel a kifliket töltjük, klasszikusan darált dióval vagy mákkal készül.

Búrkifli5
Ötvös Zsuzsanna

Ha maradnak a hagyományosnál, a felvert tojáshabba kell keverni a darált diót vagy mákot. Mi most szakítottunk a hagyományokkal, és egy mogyorós-narancsos változatot hoztunk, de akár darált mandulával is finom lesz.

 

Hozzávalók 9 darabhoz:

250 g (egy csomag) leveles tészta 
100 g darált törökmogyoró
100 g nádcukor
2 tojásfehérje  
egy kezeletlen narancs héja  
1 kk. őrölt fahéj  
1 tojássárga a kenéshez 

1. Először elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjéket a nádcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mogyorót, a narancshéjat és az őrölt fahéjat. (vagy a darált diót vagy mákot, mindkettőnek jót tesz egy kis reszelt citrom- vagy narancshéj)

2. A leveles tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk (vagy kitekerjük a csomagot), és három, nagyjából 10-12 centi széles és 36 centi hosszú csíkra vágjuk egy pizzavágóval.

Búrkifli1
Ötvös Zsuzsanna

3. A mogyorós tölteléket habzsákba töltjük, és a tésztarészek egyik hosszanti oldalára egy-egy csíkot nyomunk belőle. A tészta többi részét lekenjük tojássárgával, majd lazán feltekerjük.

Búrkifli2
Ötvös Zsuzsanna

4. Az így kapott tésztarudakat óvatosan háromba vágjuk, majd minden darabot kifli alakúra hajlítunk.

Búrkifli3
Ötvös Zsuzsanna

5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojássárgával, megszórjuk egy kevés darált mogyoróval. A tepsin 5-10 percig pihentetjük, majd 200°C-ra előmelegített sütőben sütjük először 5 percig, utána pedig 180°C-on kb. 20 percig. Tálalás előtt porcukorral szórjuk.

Búrkifli4
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek