Magyar diáklány nyert egy francia szakácsversenyen

13054900 10207664357624850 1796506022 o

Czompa Fanny a BGE-KVIK vendéglátás-szálloda szakirányos III. évfolyamos hallgatója a dobogón végzett az Olivier Roellinger francia szakácsversenyen, melynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei volt.

Roellinger három csillagot szerzett magának, majd a fenntartható tengeri halászat mellett tette le a voksát, visszavonult egy kastélyba, ahol étterem és hotel is várja a vendégeket.

A korábban francia, majd spanyol versenyzőkkel megrendezett versenyt, idén első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki, és négy helyszínen bonyolították le.

Czompa Fanny fél éve készült a megmérettetésre, és április 20-án megnyerte a Lengyelországban megrendezett versenyt, ahol Észak- és Kelet-európai versenyzők vettek részt. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és félóra, míg a háziasszonyira fél óra állt rendelkezésre.

Ugyanazt kellett kétféle módon elkészíteni, a profi és az amatőr változat között elég markáns különbség volt, látványban mindenképp.

A diáklány ezzel az eredményével bekerült a Tengeri halak és Tenger gyümölcsei szakácsok nemzetközi csapatába. Fanny felkészülésében segített Tischler Petra, a Costes Downtown sous chefje, aki szintén a Vendéglátóipari Főiskolán tanult, valamint Laurent Lemal a francia 2015 Bocuse d’Or győztese, Hidvégi Hedvig, Balog Siposné Szőcze Anikó és dr. Sándor Dénes.

Posírozott óriási laposhal és fokhagymás tigrisgarnéla spenótos gnocchival, zöldségcsigákkal és citrusos mártással.
Posírozott óriási laposhal és fokhagymás tigrisgarnéla spenótos gnocchival, zöldségcsigákkal és citrusos mártással.

Ez pedig a háziasszony változat, aminek az elkészítésére mindössze fél órája volt a versenyzőknek. Czompa Fanny megkeresésünkre elmondta, hogy szeretne államvizsgázni, aztán pedig egy fine dining étteremben eltölteni a gyakorlati idejét, ahol tovább fejlődhetne. A korábban Németországban is élt lány szívesen menne külföldre, hogy ott sajátítsa el a szakma titkait.

Posírozott óriási laposhal curry és metélőhagyma ízesítésű burgonyapüré, citrusos mártással.
Posírozott óriási laposhal curry és metélőhagyma ízesítésű burgonyapüré, citrusos mártással.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek