Dolgok, amelyekről nem tudta, hogy le lehet fagyasztani

A következő listát a Daily Mail oldalán találtuk, ezzel pénzt és időt is megspórol magának, szóval miért ne alkalmazná őket?

Arra figyeljen csak, hogy a termék lejárati dátuma legyen az utolsó olyan nap, amikor mélyhűtőbe teszi, így nem fog romlott ételt tárolni hónapokig. A fagyasztott étel biztonságosan eláll a mélyhűtőben több hónapon keresztül, a minőségéből azonban veszít valamennyit három hónap után. A legideálisabb, ha hat hónapon belül elfogyasztja a mirelit cuccokat, de nyilván akkor sem kell pánikba esnie, ha tovább maradnak a fagyasztóban. És most nézze meg a listát, mi mindent lehet lefagyasztani (és utána normálisan fel is használni): 

Tojás

Habár a tojás nem fagyasztható a héjával együtt – szétrobbanna – mégis van két lehetőség, ahogyan tárolhatja a mélyhűtőben. Vagy szétválasztja a sárgáját a fehérjétől, és külön-külön fagyasztja le őket. Ez a verzió leginkább sütésnél/főzésnél nagyon hasznos. (Fehérje: habcsók, pavlova, süti tetejére hab, macaron, stb. Sárgája: pudingok, krémek, majonéz, stb)

A másik módszer, ha felvert tojást fagyaszt le, amit később bundás kenyérhez, omletthez, vagy rántottához is felhasználhat. Egy valami viszont mind a két esetben nagyon fontos, mindig tüntesse fel a csomagoláson, hogy hány darab tojást tett el és, hogy mikor, mennyit használt fel ezekből. 

shutterstock 378179872

Sajt

Sajnos nem fagyasztható le az összes sajt, de a keménysajtok közül szinte mindegyik. A legjobb módja ha reszelt sajtot tesz a mélyhűtőbe, így biztosan hasonló lesz az állaga felengedés után. Ráadásul még a felengedéssel sem kell bajlódnia, ha pizzára, vagy tészta tetejére szórja a sajtot. 

Avokádó

Jó érett avokádót venni ritka szerencse. Ha meg pont jó érett, alig egy-két napunk van, mielőtt megadja magát. Na ilyenkor jó, ha előtte gyorsan lefagyaszthatja. Vagy vágja ketté, vegye ki a magot és fagyassza, vagy össze is turmixolhatja szintén egy kis citromlével, és püréként is tárolhatja a mélyhűtőben. 

Friss fűszernövények

A fűszernövények sajnos nagyon hamar elvesztik aromájukat és gyorsan összeesnek, szóval ha nem egy nap alatt használja el az egész növényt, jobban jár ha lefagyasztja. Ollóval vágja le a szárakat és fagyassza le őket. A későbbieken csak annyi a teendője, hogy egy tányéron felengedje használat előtt. Így képes megtartani a növény az aromáját és illatát. (ezt speciel sokszor próbáltuk, mondjuk úgy, hogy nagyjából megtartja az aromáját.)

Hummusz

Ahogyan a pesztót, úgy a hummuszt is lefagyaszthatja. Csak kanalazza egy lapos műanyag edénybe az ételt, öntsön a tetejére olívaolajat és már mehet is a fagyasztóba. Ja, természetesen nem árt, ha légmentesen le is zárja a műanyagtárolót. 

Burgonya

Míg a burgonya nem kifejezetten kedveli a hűtőben tartást, addig a mélyhűtőt elég jól viseli, ha előtte öt percig lobogó vízben főzi, majd lehűti, és így tárolja el. Az így elrakott burgonyából remek olajban sült krumpli készíthető.

shutterstock 268979096

Gomba

A gombár is le lehet fagyasztani, csak egy kicsit macerás. Így álljon neki: darabolja fel a gombát, majd fektesse tálcákra a szeleteket úgy, hogy azok ne fedjék egymást. Ilyen módon tegye a mélyhűtőbe két órára, és csak ezek után zacskózza/dobozolja be a szeleteket amiket már nyugodtan tehet a mélyhűtőbe. Erre azért van szükség, hogy a fagyasztóban ne ragadjanak össze a gombaszeletek. 

Vaj

Előfordul, hogy a vajat akciós áron kínálják, ilyenkor szívesen spejzolunk belőle. Ha a bevásárolt mennyiség túl soknak tűnik, semmi baj, hiszen ezt is simán lefagyaszthatja. Sőt, akár fel is kockázhatja fagyasztás előtt, akkor remekül adagolható sütéshez. 

stockfresh 570008 butter-path sizeM

Bor/kávé

Ha esetleg olyan szerencsés, hogy nem fogy el a családjában egy kinyitott üveg bor, akkor a maradékot öntse jégkockatartóba és fagyassza le. Meginni ezután már nem ajánlott, de nyáron szódába rakva nagyon ötletes, és főzéshez is felhasználhatóak a kockák. Ugyanez a helyzet a megmaradt kávéval is, azt meg jeges kávéhoz célszerű felhasználni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek