Teszt: jé, nem minden aszalt sárgabarack egyforma!

Az aszalt sárgabaracknak rengeteg felhasználási módja van, de persze simán, csak rágcsálni is tökéletes, mondjuk édesség helyett. Szinte mindenki szereti, beszerezni sem nehéz, de vajon számít, melyiket vesszük?

Próbáltuk a legtöbb, itthon kapható aszalt sárgabarackot beszerezni, végül nyolc különböző terméket találtunk. Kizárólag cukrozatlan barackok kerültek a kóstolóba – bár szerencsére olyan csomagolttal nem is találkoztunk, amihez a természetes gyümölcscukron kívül más édesítőt is adtak volna – a piacon azonban láttunk „duplacukrost” is. 

Tudományos alapon nem vizsgáltuk a gyümölcsöket, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a teszt során. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, és bár ezt egyik terméknek sem sikerült elérnie, az első három helyezett meggyőzően sok pontot kapott.

Utolsó helyezett: dm bio aszalt sárgabarack, 8 pont

Összetevők: sárgabarack, ellenőrzött okológiai gazdálkodásból. 

A drogerie marktnál a korábban forgalmazott Alnatura élelmiszerkészítményeket leváltották a saját névvel ellátott termékek. Az fel sem merült bennünk, hogy valamit annyira ne szeressünk, mint amennyire ezt a barackkal tettük. A kóstolók közül többen azt hitték, hogy ez valami kakukktojás, és nem is barack, hanem füge; ezúttal viszont nem akartuk átverni a tesztelőket, ez ugyanis barack volt.

A barack sötét színe valószínűleg annak eredménye, hogy ebben az egy termékben nincsen kén-dioxid, amivel tartósítják az aszalt gyümölcsöket. Ez tényleg nagyon frankó, és imádjuk is emiatt, de az íze sajnos nem győzte meg a tesztelőket.

MG 5013
„Nemcsak a színe, de az íze is "kormos". Füge?” „Anyukám idén végre mégis nekiállt aszalni, aztán kintfelejtette a napon egész nyárra, vagy mi történt? Ez mitől sötétbarna, vagy a többi mitől nem az? Ízre olyan, mint amikor belerohad az almacsutka az iskolatáska külső zsebébe.” „Ez teljesen máshogy néz ki, mint a többi: barna. És aszalt füge íze van. Ez biztos barack? Nem rossz dolog amúgy, bár nagyon édes, de teljesen más, mint amit én az aszalt barackról gondolok."

Hetedik helyezett: Happy Harvest aszalt sárgabarack, 10,5 pont

Összetevők: aszalt sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid.

Szörnyen szárazak és nagyon kicsik ezek a barackok, ellenben ízük semmi nincs. Kímélje meg magát egy csalódástól.

MG 5009
„Ennek is minimális íze van.” „Állagra eddig a legjobb, de ízben még mindig nem erős. Semmi nyári, gyümölcs zamat, pedig olyan is tud lenni.” „Ezek ilyen kis túlságosan összeaszalódott apróságok, ráncosak, szárazak, semmi ízük nincs. Ez a kihipózott majd megszárított aszalt barack."

Hatodik helyezett: SPAR aszalt sárgabarack, 11 pont

Összetevők: aszalt sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid.

Nem kifejezetten „illatos” ez a termék, nagyon aprószeműek és szárazak a barackok a csomagolásban. Leginkább az ugrott be a kóstolása közben, hogy azokat a gyümölcsöket aszalták meg, amelyek már a fán megaszalódtak azelőtt, hogy megértek volna. 

MG 5008
„Mintha egy kemény semmit rágnék.” „Mit kéne itt érezni? Ha mind ilyen, akkor mit fogok róluk írni? Fú de ciki, lehet hogy kiderül, hogy úgy tesztelek, hogy nem is érzek ízeket?" Ezekre gondoltam rágás közben, aztán hamarosan kiderült, hogy nem velem van a baj.” „Nem rossz, de nem is jó. Pici fekete pöttyök vannak rajta, és túl száraz, ráadásul az utóíze enyhén keserű."

Ötödik helyezett: Nobilis aszalt sárgabarack, 12,5 pont

Összetevők: magozott sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid.

Valamivel kellemesebb illata van ennek, mint a sparosnak, viszont még mindig aprószeműek a barackok. Enyhén érezni rajta a barackízt, mellette viszont jó édesek a gyümölcsök. 

MG 5012
„Ennek már van egy kis barackíze.” „Mert a második már más volt, ugyan tök kemény, tök száraz darabka, ami nyomokban sem tartalmaz  barack  ízt, de ezt a későbbiekben már elengedtem. De ez akkor sem jó, ez jött be a legkevésbé.” „Tök jó nedves, finom, és nincs mellékíze."

Negyedik helyezett: Bakalland aszalt sárgabarack, 16 pont

Összetevők: szárított sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid.

Elég nagyok a barackszemek a Bakalland csomagolásában, viszont a legtöbbnek nincs íze és száraz is. Amelyik puha volt, annak volt íze is, és ez elég volt ahhoz, hogy bejusson a középmezőnybe.

MG 5005
„Mintha megkövült dzsem lenne.” „Szeretem a savanyút, a többi nekem túl édes volt, szóval ez ízlett. Mintha citromos lenne, szeretem az állagát is, puha és krémes belül.” „Hát, ez nem finom. Van valami fura gumicukros, de közben kesernyés mellékíze."

Bronzérmes: Alesto fine  aszalt sárgabarack, 22,5 pont

Összetevők: aszalt sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid, szorbinsav, kálium-szorbát.

A lidlös barack lett a bronzérmes, mindent tud amit egy átlagos aszalt baracknak tudnia kell, se többet, se kevesebbet. Ár-érték arányban

MG 5002
„Na ez már barack! Állagra és ízre is.” „Jó az íze, emlékeztet a barackra. Nem száraz, kisebb és nagyobb szemek is vannak a pohárban.” „Puha, de nincs valami erős íze. Felejthető."

Ezüstérmes: Kalifa, 23,5 pont

Összetevők: sárgabarack, antioxidáns: kén-dioxid.

Mindenki egyszerre lélegezett fel amikor megkóstolta a Kalifa termékét, ezen tényleg érezni, hogy barack, és nem veszik el a gyümölcs sem a szájban. 

MG 5001
„Végre! Az első aminek barackíze van, puha és jó méretűek a szemek.” „Ahh! Mondtam én, sárgabarack íz és állag, finom, szeretem!” „Finom puha, jó édes, tipikus bolti aszalt barack, jó."

Aranyérmes: Tesco aszalt sárgabarack, 25 pont

Összetevők: aszalt magozott sárgabarack, savanyúságot szabályozó anyag (almasav), tartósítószerek (kén-dioxid, kálium-szulfátok).

A Tesco saját márkása megnyerte a tesztet és valamiért nem is csodálkozunk ezen, hiszen a kilós fajlagos ára ennek a terméknek, 4995 forint. Ennyiért már elvárjuk a szép, érett és egészséges sárgabarackokat.

MG 5000
 „<3>
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (g/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Tesco aszalt sárgabarack 999 4995 25 Tesco
Kalifa 349 3490 23,5 Tesco
Alesto fine  aszalt sárgabarack 599 3993 22,5 Lidl
Bakalland aszalt sárgabarack 349 3490 16 Penny Market
Nobilis aszalt sárgabarack 889 4445 12,5 Auchan
SPAR aszalt sárgabarack 799 3995 11 SPAR
Happy Harvest aszalt sárgabarack 349 3490 10,5 Aldi
drogerie markt 1599 7995 8 dm
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek