Húsvéti készülődés: sárga túró

Tulajdonképpen nem is túró, hanem egy szatmári húsvéti étel tojásból és tejből. A húsvéti sonka és kalács mellé szokták kínálni. Tehetünk bele mazsolát és vaníliát is, így még ízesebb lesz.

sárga túró 1
Katuci

Ez valójában egy elrontott puding, hiszen pont felrúgjuk azt, amire a sodó főzésénél figyelnünk kell. Az elkészítése pár percet vesz igénybe, aztán pár óra a hűtőben, és már szeletelhetjük is. 

Hozzávalók:

1 liter tej  
10 tojás
½ vaníliarúd
10 dkg cukor  
egy nagy csipet só
ízlés szerint mazsola

  1. A tejet a vanília kikapart magjaival, a sóval és a cukorral feltesszük melegedni.
  2. Közben feltörjük a tojásokat, és elhabarjuk. Ha azt szeretnénk, hogy legyenek fehér gömböcskék a „túrónkban”, akkor épp csak keverjük el villával, ha sima sárgára szeretnénk, akkor kicsit alaposabban.
  3. Ha felforrt a tej, lassan, habverővel való folyamatos keverés mellett folyassuk bele a tojást. A lángot mérsékelve főzzük, kevergessük addig, amíg kicsapódik a savó, és túrós állagúvá válik a tojásos tej. Ez csak pár percet vesz igénybe. Közben hozzáadjuk a mazsolát is. 
  4. Egy szűrőt béleljünk ki tiszta konyharuhával, és öntsük bele a masszát. A textil széleit fogjuk össze, csavarjuk meg jó szorosan, és egy spárgadarabbal kössük meg.
  5. Hagyjuk a szűrőben egy tál felett lecsepegni és összeállni egy éjszaka alatt. Másnap csomagoljuk ki, és tálalhatjuk is.
sárga túró 2
Katuci

Cukor nélkül, sós verzióban is készíthetjük friss zöldfűszerekkel gazdagítva. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek