Tulajdonképpen nem is túró, hanem egy szatmári húsvéti étel tojásból és tejből. A húsvéti sonka és kalács mellé szokták kínálni. Tehetünk bele mazsolát és vaníliát is, így még ízesebb lesz.
Katuci
Ez valójában egy elrontott puding, hiszen pont felrúgjuk azt, amire a sodó főzésénél figyelnünk kell. Az elkészítése pár percet vesz igénybe, aztán pár óra a hűtőben, és már szeletelhetjük is.
Hozzávalók:
1 liter tej
10 tojás
½ vaníliarúd
10 dkg cukor
egy nagy csipet só
ízlés szerint mazsola
- A tejet a vanília kikapart magjaival, a sóval és a cukorral feltesszük melegedni.
- Közben feltörjük a tojásokat, és elhabarjuk. Ha azt szeretnénk, hogy legyenek fehér gömböcskék a „túrónkban”, akkor épp csak keverjük el villával, ha sima sárgára szeretnénk, akkor kicsit alaposabban.
- Ha felforrt a tej, lassan, habverővel való folyamatos keverés mellett folyassuk bele a tojást. A lángot mérsékelve főzzük, kevergessük addig, amíg kicsapódik a savó, és túrós állagúvá válik a tojásos tej. Ez csak pár percet vesz igénybe. Közben hozzáadjuk a mazsolát is.
- Egy szűrőt béleljünk ki tiszta konyharuhával, és öntsük bele a masszát. A textil széleit fogjuk össze, csavarjuk meg jó szorosan, és egy spárgadarabbal kössük meg.
- Hagyjuk a szűrőben egy tál felett lecsepegni és összeállni egy éjszaka alatt. Másnap csomagoljuk ki, és tálalhatjuk is.
Katuci
Cukor nélkül, sós verzióban is készíthetjük friss zöldfűszerekkel gazdagítva.