Bár jól hangzik, de a Déryné nem 100 éves

A Déryné Bisztró a Facebookon nosztalgiázott a lent is látható képpárral, amin a Krisztina téri üzlet 100 évvel ezelőtti és mostani enteriőrje látható. „A múltunk kötelez. 1916 / 2016. Isten hozott a Dérynében" - írták képaláírásként, amihez az Auguszt Cukrászdának is volt egy-két szava.

A Déryné posztja alatti hozzászólásból kiderül, hogy az Auguszt alkalmazottjának korábbi kommentjét törölték – valószínűleg emiatt is osztották meg a Cukrászda Facebook oldalával is a mondanivalójukat, hátha az nem tűnik el.

A félreértések elkerülése végett, azért az inkább úgy helytálló, hogy a Déryné múltja csak az előtte itt működő Auguszt...

Posted by Auguszt Cukrászda on Tuesday, 22 March 2016

 „A félreértések elkerülése végett, azért az inkább úgy helytálló, hogy a Déryné múltja csak az előtte itt működő Auguszt Cukrászda 1951-ben történt erőszakos államosítása után, a helyén létrehozott, állami kézben lévő Déryné létrehozásától datálható. A jelenlegi üzletnek épp csak annyi köze van a fenti képen szereplő egykori Auguszt Cukrászdához, hogy ma annak helyén működik. Ily módon a bal oldali képen szereplő üzlet (a mai cégéren szereplőkkel ellentétben) se nem volt bisztró, és pláne nem Déryné 1916-ban" - írták, majd hozzátették, hogy üzleti előnyt kovácsolni ebből se nem etikus, se nem elegáns.

Nem titok

Bár a felháborodás valahol jogos, azért a Déryné nem titkolja a múltat: angol honlapjukon például leírják, hogy bár az 1910-es évekre datálják magukat, eredetileg az Auguszt-család tulajdonában volt az üzlet. Ugyanezt írja a Wikipédia is, az Urbface-ről pedig azt is megtudhatjuk, hogy bár Auguszt József nyitott cukrászdát 1915-ben  (ahol Krúdy Gyula és Márai Sándor is többször megfordult), 44-45-ben istállót alakítottak ki benne, majd egy bombatalálat és a II. világháborút követően államosították, és Déryné Bisztró néven nyitott újra és várja a vendégeket azóta is.

Akkor mi volt a baj?

Valószínűleg az, hogy bár maga az épület és az egység valóban 100 éves, de azt az 50-es évekig az Auguszt-család használta és üzemeltette, és csak az államosítás után lett a neve Déryné Bisztró.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek