Mogyorós-narancsos répatorta

Ez a répatorta még a közeledő ünnepekre hangolódás jegyében készült, de bármikor bevethető. A tésztába durvára darált mogyoró került és illatos narancshéj. A krémsajtos mázból sem érdemes kispórolni a narancsot, így lesz igazán illatos-narancsos a répatortánk. A mázból nem csak a torta tetejére jutott, hanem a közepére is: higgyék el, dupla adag narancsos-vaníliás krémsajttól még a legszaftosabb répatorta is sokkal-sokkal jobb lesz.

Mogyis répatorta1
Ötvös Zsuzsanna

És most jön az utolsó trükk, amitől tényleg szuperszaftos lesz ez a süti: a félbevágott piskótalapokat egy kevés narancslikőrrel locsoltuk meg.

Ha további répatorta-változatokat is kipróbálna, akkor ajánljuk a mazsolás-diósat, az ananásszal és mézeskalács-fűszerrel turbózott variációt vagy a mini répatorta-muffinokat fehér csokis-krémsajtos mázzal.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

Répatorta:

160 g liszt (teljes kiőrlésű búzalisztet használtam) 
80 g törökmogyoró durvára darálva 
fél kk. fahéj 
egy csipet só 
1 púpos tk. sütőpor 
100 g nádcukor 
2 tojás 
120 g tejföl 
120 ml étolaj 
fél kezeletlen narancs héja 
120 g répa (tisztítva mérve)

Máz:

100 g mascarpone 
100 g puha vaj 
fél kezeletlen narancs héja 
egy rúd vanília 
ízlés szerint 1-2 ek. porcukor

Tésztalapokat öntözni: 

2-3 ek. narancslikőr

1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a durvára darált törökmogyorót, a fahéjat, a sót és a sütőport.  

2. Egy másik tálba kimérjük a cukrot, a tejfölt, az étolajat, beleütjük a tojásokat, és belereszeljük a narancs héját. Ezeket kézi habverővel összedolgozzuk, majd hozzáforgatjuk a száraz hozzávalókhoz. A répát lereszeljük, és a tésztához forgatjuk.  

3. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk méretre, majd beleöntjük a répatorta tésztáját. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.  

4. A mázhoz összekeverjük a mascarponét, a puha vajat, a lereszelt narancshéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, és ízlés szerinti mennyiségű porcukrot.

5. A kész répatortát két lapba vágjuk, mindkét lapot meglocsoljuk narancslikőrrel. Megkenjük az alsó lapot a sajtkrémes mázzal, ráhelyezzük a felső lapot, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk a mázzal. Durvára vágott mogyoróval díszíthetjük.

Mogyis répatorta2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra