Közeledik a karácsony és ezzel együtt a lázas ételgyártás és idegeskedés is beindul. Ebben az időszakban rendszerint egyszerű receptekkel, árkörképekkel és ajándék tippekkel próbálunk segíteni, és most ez a teszt is emiatt született meg.
A babapiskóta, azon kívül, hogy a gyerekek egyik kedvenc rágcsálnivalója, az egyik legkönnyebben elkészíthető, nagyon finom sütemény, a tiramisu alapanyaga is - és nem is gondolná, hogy még hány kiváló, egyszerűen összedobható torta alapanyaga.
Így hát elhatároztuk, hogy megtaláljuk a legjobbat. Óriási a felhozatal egyébként ebből a termékből, elég nagy fejtörést is okozott, hogy hogyan fogunk ennyi fajtát megkóstolni, aztán arra a konszenzusra jutottunk, hogy a saját márkásakat szemlézzük, illetve a nagyobb márkákat, amiket mindenki ismer – így alakult ki a kilences mezőny.
Babapiskóta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint
A termék meghatározása Búzalisztet, cukrot, tojást tartalmazó, lazított tésztából készített, tartós édesipari lisztes készítmény. Formája hosszúkás, a két végén kiszélesedő, nyújtott ovális vagy hosszúkás, egyenletesen vastag, a két végén legömbölyített.
Érzékszervi jellemzők
- Alak
- Szín, külső
- Állag
- Íz, illat
Felhasználható anyagok
- Búzaliszt
- Cukor (szacharóz)
- Glükóz (dextróz-monohidrát)
- Glükózszirup Keményítőpor
- Tyúktojás, tartósítószer nélküli fagyasztott tojáslé
- Vanília
- Adalékanyagok: Nátrium-hidrogén-karbonát (100 g késztermékre számított összes Na-bevitel legfeljebb 300 mg)
- Szalalkáli (NH4)2CO3
- Kristályvanillin
Ahogyan már fentebb említettem, a legjobb megtalálása volt a cél, nem tudományos alapon teszteltünk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a kóstoló alatt. Alapul a régi, gyerekkori babapiskótát vettük – igaz, annak nem volt cukorbevonat a tetején, és kicsit el is voltunk képedve, hogy mostanság az a trendi, ha agyon van cukrozva valami. Szóval jelen esetben fontos volt, hogy van-e rajta cukor, vagy nincs, milyen a formája, mennyire „fogbeletörős”, és természetesen az sem volt utolsó szempont, hogy ízletes legyen.
A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, amit tehát az ízre, kinézetre és az állagra adtunk. Mi sem gondoltuk volna, de nagy különbségek vannak az egyes termékek között, érdemes végigolvasni a tesztet; ezt a hajtás után azonnal meg is teheti.
Utolsó helyezett: Auchan(Tuti tipp) babapiskóta, 7 pont
Összetétel: búzaliszt, cukor, pasztőrözött tojáslé, kukoricakeményítő, glükózszirup, térfogatnövelőszer, aroma.
A két utolsó babapiskótát csak akkor érdemes megvenni, ha van fogorvos a családban, mert a fogak helyreállítása egy csomag babapiskóta elfogyasztása után igen sokba kerülhet. Más kérdés persze, ha tejbe áztatja, vagy fogzó gyerek rágcsálgatja a fájdalom enyhítésére, de itt utóbbinál vigyázni kell, hogy a száraz babapiskóta darabok ne akadjanak meg a gyerek torkán.
Hetedik helyezett: S-budget babapiskóta, 8 pont
Összetétel: búzaliszt, kristálycukor, tojás, kukoricakeményítp, glükóz-fruktóz szirup térfogatnövelőszerek, aroma(kristályvanillin).
Biztosan annak is megvan az előnye, ha ehetetlenül kemény egy babapiskóta, de eddig még nem sikerült rájönnünk, hogy mi az. Ahogyan már az előbb is említettem, talán beáztatva megvan az előnye, bónusz lenne még, ha az íze is jó lenne.
Hatodik helyezett: Tesco babapiskóta, 10,5 pont.
Összetétel: Búzaliszt, Cukor, Tyúktojás, Ivóvíz, Kukoricakeményítő, Térfogatnövelő szer: (ammónium-karbonát).
Majdnem mindenki a liszt ízre panaszkodott ennél a terméknél, és sajnos a kőkemény állagot még ennek sem sikerült kiküszöbölnie. Többek szerint nagyot dob a tetején a cukorréteg, mert így legalább nem tűnik fel, hogy milyen kis csúnyácska.
Ötödik helyezett: DeSPAR, 12,5 pont
Összetétel: búzaliszt, cukor, friss tojás 26%, térfogatnövelőszerek, glükóz-szirup, természetes aromák, étkezési só.
Rettentően morzsálódik ez a babapiskóta, sok rajta a cukor, és az ízével sem voltunk megelégedve.
Negyedik helyezett: Dolce Nobile Savoiardi (Aldi), 14,5 pont
Összetétel: búzaliszt, cukor, friss tojás26%, burgonykeményítő, térfogatnövelőszer, tejfehérje, aroma, étkezési só.
Elég megosztó lett ez a termék, valaki a cukrot nem bírta a tetején, egy másik kóstoló meg a műcitrom ízétől volt kibukva, ami azért is vicces, mert holtversenyben lett negyedik az Auchan saját márkásával, és csak fél ponttal maradt le a dobogóról.
„Ez kábé egy liter kávét is fel tud venni, ha tiramisuhoz veszi. Vagy akár többet is. És nagyon cukros.” „Elég nehezen törik, de ízre nem rossz.” „Ez nagyon finom! De..., cukros!! Miért kell elrontani ezzel? Miért????? Mondjuk nincs babapiskóta alakja, viszont ropog, és nem a szárazságtól.” „Nem ropog, és van egy kellemetlen műcitromos aromája.”
Savoiardi
A babapiskótát időnként Savoiardinak is hívják, de ne dőljünk be, alapvetően ugyanarról beszélünk, csak olaszul. Az amerikaiak például ugyanerre a lady fingers (női ujjak), a franciák meg a boudoirs nevet aggatták. Az elterjedt vélekedés szerint a babapiskóta Savoya hercegségből ered, ahol a 15. század óta készítették, innen az olasz név, amit a gyártók néha a csomagra írnak, ha azt szeretnék jelezni, ezt vegyük a tiramisuhoz.
Negyedik helyezett: Boudoirs (Auchan madaras), 14,5 pont
Összetétel: cukor, búzaliszt42%, friss tojás25%, glükóz-fruktóz szirup, térfogatnövelőszer, aroma.
Most figyeljen, mert ez a babapiskóta nem annyira rossz, ellentétben a másik auchanos saját márkással. Szóval a lényeg, a madarasat vegye meg, és ne a zöld csomagolásost, ha már mindenképpen a francia hiperből szeretné beszerezni a sajátmárkás babapiskótát.
„Na ne, ez mi? Ezt kikérem magamnak, ennek van íze, de bárcsak ne lenne. Elszomorít, hogy ezekből a hozzávalókból biztos lehetett volna, valami jót/kevésbé szart is csinálni, de ez lett belőle.” „Szivacsos és jellegtelen.” „Ropog a fogam alatt a cukor, amit gyűlölök. Egyébként nagyon könnyű, habos és finom és tök jól ropog. Nem száraz, és a cukrot leszámítva jó kis cucc. Az alakja téglatest, kicsit igénytelen.” „Klasszul ropog, viszont agyonütötték aromákkal. Tiramisuba jó lehet.”
Bronzérmes: Tastino (Lidl), 15 pont
Íme a dobogó alsó foka, bár van mit kritizálni rajta, ahhoz elég volt, hogy feljusson a három legjobb közé. Sajnos ezt is borzalmasan elrontja a kristálycukor amivel a tetjét meghintették. Valahogy elszaladhatott a masina ennél a pontnál...
Összetétel: cukor, búzaliszt32%, friss tojás26%, kukoricakeményítő, glükóz-fruktóz szirup, térfogatnövelőszerek, xantángumi, aroma.
Ezüstérmes: Manner, 16,5 pont
Összetétel: Cukor, Búzaliszt, Tojás (31%), Glükóz-fruktóz szirup, Laktóz (tejcukor), Aroma.
Nagyon vékony a manneres babapiskóta és szerintem már nem is kell mondani, hogy természetesen ez is töményen cukros. De legalább nincs mellékíze, és nagyon szabályos az alakja.
„Ez annyira lapos mint egy ostya. Csak a cukor érződik.” „Fojtós sajnos, a cukor menti egy kicsit.” „Nagyon jó vékony, havasan cukros a teteje, gyönyörű a formája. Ropog, de nem száraz, ha nem lenne agyoncukrozva, imádnám.” „Na, ez végre finom! Jó az állaga, kellemesen ropog, és az íze is semleges. Nagyon jó tiramisuhoz.”
Aranyérmes: Sondey Savoiardi (Lidl), 18 pont
Összetétel: búzaliszt, cukor, friss tojás26%, glükózszirup, térfogatnövelőszerek, aromák.
Mindenki cukorsokkot kapott a teszt végére, de megérte, mert megtudtuk, hogy ebből a felhozatalból, ez vitte a prímet. A nevéből adódóan, tiramisuhoz is tökéletes, sőt, gyümölcsös, tejszínes sütemények alapjának is kiváló.
Termék neve | Ára (Ft) | Fajlagos ára (Ft/kg) | Pontszám (max. 25) | Itt vettük |
Sondey Savoiardi(Lidl) | 549 | 1372 | 18 | Lidl |
Manner | 579 | 2895 | 16,5 | Tesco |
Tastino(Lidl) | 249 | 1245 | 15 | Lidl |
Boudoirs (Auchan madaras) | 595 | 1487 | 14,5 | Auchan |
Dolce Nobile Savoiardi(Aldi) | 549 | 1372 | 14,5 | Aldi |
DeSPAR | 399 (akciós ár) | 997 | 12,5 | SPAR |
Tesco babapiskóta | 249 | 1245 | 10,5 | Tesco |
S-budget babapiskóta | 249 | 1245 | 8 | SPAR |
Auchan(Tuti tpp) babapiskóta | 247 | 1235 | 7 | Auchan |