Mindenki gondosan megsütögette már a karácsonyi aprósütiket, és jól eldugta a dobozokat? Szaloncukrok az ágyneműk közé elrejtve? És neki kellene látni hétvégén a zserbónak és a bejglinek is...
De mi legyen a pénteki édességgel, mikor már csak pár szem földimogyoró árválkodik a mikuláscsomagok alján? Dobjunk össze egy ilyen sütit, és söpörjük be a dicséreteket. Mert ez a süti nem az a szivacsos, rágós, internetet elöntő mikrosüti: ez sokkal-de-sokkal finomabb annál.
Hozzávalók: (4 adaghoz, 1,5 dl-es hőálló poharakhoz/tálkákhoz/bögrékhez)
6 dkg vaj
4 dkg jó minőségű étcsokoládé + 1-1 kocka a közepére
5 dkg cukor
2 nagy tojás
2 dkg holland típusú kakaópor
1 tk vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
2 nagy csipet só
3 dkg liszt
6 gr sütőpor
- A vajat és a csokit a mikró közepes fokozatán kb. fél perc alatt összeolvasztjuk, simára keverjük.
- Sorban belekeverjük a cukrot, tojásokat, kakaóport, vaníliát és a sót.
- A lisztet és a sütőport elkeverjük, a csokis keverék tetejére szitáljuk, összekeverjük.
- Egyenlően elosztjuk az edénykékben (nagyon kevésnek tűnik, de NE használjunk kevesebb vagy kisebb poharat/bögrét.)
- A bögréket kettesével rakjuk a mikróba: a tányér szélére, egymással pont szemben. 40 másodpercig mikrózzuk, vegyük ki és keverjük meg – alaposan, bátran, csak ne kenjük fel a tésztát az edényünk oldalára.
- Újabb 40 másodperc után ismét vegyük ki a tésztát, a közepébe dugjunk be 1-1 félbevágott kockányi csokit.
- Újabb 30 másodperc – kész a puha csokis piskóta, közepén az olvadt, sűrű étcsokoládéval.
- Ugyanígy készítsük el a másik két sütit is.