Négy alkoholmentes bólé gyerekeknek

Jön a tél, jönnek a mulatságok, és a nagy bulik idején úgy igazságos, hogy a gyerekeknek is jusson valami a hangulatból. Ezek a - cukorban egyáltalán nem szegény - alkoholmentes koktélok minden gyereknél nyerők, Mikulási és szilveszteri mulatságokra is ezeket szoktam készíteni.  De a meleg italokat bármikor szívesen isszák, amikor pirosra fagyott orrokkal hazaesnek az iskolából.

shutterstock 292310384

Lélekmelegítő bólé

Hozzávalók: 

  • 1 l víz 
  • 1 fahéjrúd
  • pár db szegfűszeg
  • 5 filter gyümölcstea
  • 2 l almalé
  • 6 narancs leve
  • 3 citrom leve
  • 5 evőkanál méz 
  1. A vizet a fahéjrúddal és a szegfűszegekkel felforralom. 
  2. Ha felforrt, leveszem a tűzről és belelógatom a teafiltereket. Öt percig állni hagyom. 
  3. Egy másik edényben összeöntöm a narancsok és a citromok levét, az almalevet, hozzáadom a mézet és hirtelen felforralom. 
  4. Hozzáöntöm a teát és termoszba öntöm, hogy sokáig jó meleg maradjon. 

Fűszeres almás bólé

Hozzávalók:

  • 1 l almalé
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 fahéjrúd
  • 1 kávéskanál szegfűbors
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • őrölt szegfűszeg
  • frissen reszelt szerecsendió
  • csipet só
  1. Felforralom az almalevet.
  2. Hozzákeverem a cukrot és a fűszereket, majd termoszba öntöm, hogy sokáig meleg maradjon. 
shutterstock 210154114

Forraltbor helyett gyerekeknek

Hozzávalók:

  • 2 liter gyenge fekete tea
  • 3 narancs leve, héja
  • 1 citrom leve, héja
  • fűszerek: fél rúd fahéj, 3 szegfűszeg, 1-2 csillagánizs, 3-4 centis gyömbér
  • cukor vagy méz

1. A vizet felforralom, főzöm benne a fűszereket 10-15 percig.

2. Ezután elzárom, hozzáadom a teát (2 filter bőven elég!) és a citrushéjakat, hagyom kicsit kiázni.

3. Belefacsarom a citrusok levét, ízlés szerint édesítem.

Szilveszteri bólé (hideg)

Hozzávalók:

  • 1 l kék szőlőlé 
  • 1 üveg alkoholmenetes pezsgő
  • 1 citrom
  • gyümölcsök
  • szegfűszeg   
  1. Egy nagy tálba beleöntöm a szőlőlevet és a pezsgőt.
  2. Belekeverem a fűszereket. 
  3. Hozzáadok egy teáskanál citromlevet, a citromhéját pedig belereszelem. 
  4. A gyümölcsöket feldarabolom és a bóléba teszem.
  5. Pár órán keresztül a hűtőben tárolom fogyasztás előtt. 
shutterstock 235529872
Oszd meg másokkal is!
Mustra